Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Cereal Crunch deschide prima franciză a grupului la Craiova, pe 7 aug...

Premieră europeană: Mastercard și BRD - Groupe Société Générale...

Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România, anunță lan...

VacaMuuu are o noua abordare pe segmentul Mic Dejun prin care mizeaza ...

Beautyfood – restaurant cu vechime din centrul capitalei, preluat re...

Pe langa gama variata de vinuri cu care producatorul moldovean Apriori...

Economica. net informeaza ca Nicolai Tand ia in calcul vanzarea restau...

Mastercard lansează, alături de Edenred, Sodexo și Up România și ...

Ana Consulea, cofetar și fondatoare a brandului Zexe Braserie, a lans...

Chef Joseph Hadad, artist-creator al unui univers culinar inconfundabi...

Sâmbătă, 1 august (13.00-19.00) Maximum de distanțare, minimum ...

Într-o lume în care pare că nimic nu mai merge, Kané - New Romani...

Face Kusin face parte dintr-un complex extins dedicat evenimentelor, c...

Grupul Magic by Hop Garden a deschis Hop Garden Parc Sambata, 3 iul...

Am facut un tur prin Parcul Herastrau ca sa vad daca sunt restaurante ...

Horeca Insight, organizator de evenimente având un istoric relevant d...

Piața de pește de acvacultură a atins 60.000 de tone, iar în urmă...

Peste 70 de spectacole si zeci de artisti la show-urile de stand-up co...

Iata lista restaurantelor deschise dupa pandemie si a celor inca inchi...

O sinteza utila pentru cei care se gandes...

Crama Villa Vinèa a câștigat 5 Medalii de Aur și 2 de Argint la IW...

Restaurante si cafenele deschise si restaurante inca inchise in prima ...

Campania #nudoarluni continuă să facă ecouri la un an de când a de...

The Table Menu Pandemia de coronavirus a obligat mulți patroni sa...

Începând din această săptămână, preparatele din meniul Hard Roc...

Pata Negra au mers si mai departe cu serviciile de home delivery, si i...

Epoque Hotel Relais & Châteaux anunta un nou concept gastronomic ...

Un nou magazin Carrefour Express este de astazi deschis bucurestenilor...

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

Vom deschide gradina Athanor în Gurbănești la 1 iunie și, până a...

O firma specializata in sisteme de impachetare, de transport si de pas...

Ne străduim să ne adaptăm acestei perioade și dorim să te anunț...

Urgia s-a abătut asupra noastră neîndurător și nu a iertat pe nim...

Restaurantul Red Angus Steakhouse, situat în Centrul Vechi al Capital...

Astazi ne-a sosit un mail oficial din partea celor de la Uber Eats, ca...

Berarii României lansează #MancareDeSuflet #SOSHoReCa, campania de s...

Unde sunt petrecerile de altădată? Una poate fi sâmbătă, fix la t...

Locanta Jariștea livrează meniuri gustoase pentru acasă! Sub dev...

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

Compania Metaminds și restaurantul KAIAMO vin în sprijinul instituț...

“Împreună, împotriva COVID-19”: Red Angus Steakhouse livrează ...

Lanțul de cafenele 5 to go se redeschide pe 5 mai și face cinste cu ...

Restaurantul Poesia mentine aceleasi retete si produse de cea mai buna...

Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc solicită măsuri de ur...

Meniu de Paște de la White Horse Dragii nostri, Sarbatorile Sfint...

Continuăm să-ți pregătim în siguranță preparatele preferate de ...

Oferta E3 by Entourage si B4 Market pentru masa de Paște si delivery:...

Am ales sa nu inchidem! Sa ramanem langa masinile de gatit si sa facem...

Cei de la Belli Siciliani ne-au trimis mesjaul de mai jos pe adresa re...

Blid începe livrările și anunță că Vasile Nicolae este noul chef...

Afiseaza

Mancaruri uitate – restituiri

Salivam frustrati ori de cate ori ne cade in mana o carte veche de bucate, ori de cate ori citim cate o poveste despre festinuri din vremuri imemoriale. Incercam zadarnic sa ne imaginam gustul, textura, aroma preparatelor descrise. Nu vom avea niciodata sansa de a savura, emotia de a trai experientele gastronomice ale inaintasilor nostri. Noi, cei de la Zexe, am hotarat sa dam o rezolvare acestei probleme: incepand cu vineri, 30 martie a.c., vom demara o serie de evenimente culinare cu meniuri inspirate din vechile carti de bucate romanesti. Si pentru ca trebuia sa incepem de undeva am hotarat ca prima sursa de inspiratie manuscrisul brancovenesc, lucrare apartinand Stolnicului Cantacuzino, intocmita undeva la sfarsit de sec XVII: CARTE INTRU CARE SE SCRIU MANCARURILE DE PESTE SI RACI, STRIDII, MELCI, LEGUMI, ERBURI SI ALTE MANCARI DE SEC SI DE DULCE, DUPRE ORANDUIALA LOR.

Exercitiul propus: cum gateau romanii vitelul in acea epoca. Ce gust avea vitelul la curtea Brancovenilor?

Cheful nostru, Amalia Consulea, a ales din cele aproape 300 de retete, trei feluri de mancare si un desert pe care avem placerea sa vi le prezentam intr-o premiera absoluta.

Festin brancovenesc

Alta mancare  – unu

Cheftele din ficat de vitel cu patranjei, samanta de molotru si stafide, fripte-n unt si servite cu zeama de carne dreasa cu erburi mirositoare si agurida/agrise.

Alta mancare – doi

Creeri de vitel dati in unda tavaliti in galbenari de ou batute amestecate cu erburi marunte frecate, prajite mai apoi si date la masa cu ostropel verde din foi de patranjel, varfuri de spanaci, macris si izma pisate cu migdale si otet.

Alta mancare – trei

Piept de vitel nadusit in zeama de carne si vin alb aromata cu piper, cuisoare si nucsoara servit cu garnitura de napi calugaresti taieti, cucunari, prune si visine uscate.

Alt fel

Pere si gutui fiarte cu vin si zahar pisat, cuisoare si scortisoara intreaga alaturi de spuma oaua cu migdale si must de naramza.

Fascinant!, Numai citite retetele te plimba intr-o alta epoca, iti stranesc curiozitatea de a afla direct si nemijlocit cum se hraneau stramosii nostri.

Va asteptam vineri, 30 martie, incepand cu ora 19:00, la Zahanaua Gastronomica Zexe din strada Icoanei nr. 80, pentru a face impreuna aceasta calatorie in timp.

Pretul meniului afisat este de 120 de lei, bauturile nefiind incluse.

RSVP:  0732 232424 dress code smart gourmet (Comunicat de presa – martie 2018)

Festin brancovenesc la Zexe Zahana

Zexe Zahana (Icoanei) a inaugurat vineri, 30 martie 2018, o serie de evenimente culinare bazate pe vechi retete romanesti. Cu aceasta ocazie, am avut deosebita placere sa participam la evenimentul ora...

Zahanaua Zexe (Icoanei)

Zahanaua Zexe: Cea mai buna mancare romaneasca boiereasca din Bucuresti. Scriu acum despre amandoua Zahanalele Zexe, cea din Icoanei si cea de la Statuia Aviatorilor, pentru ca asa par sa fi fost c...

Data actualizarii: 28/03/2018