Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-Wine U...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Cristina Mehedinteanu Pastry Chef va propune un portofoliu complet al ...

  • Villa Vinèa redeschide sezonul vizitelor la cramă și pr...

Noul Strongbow Dark Fruit® te invită descoperi puterea surprinzătoa...

Weekend Sessions revine în 2022 cu aproape 30 de evenimente cu muzic...

Dr. Oetker a lansat, în martie, DulceRomanie.ro, probabil cel mai amp...

Se redeschide restaurantul Riviera Park din Parcul „Național” Buc...

Bistromar la Timona (Alfredo Seafood) - cifră de afaceri cu 22% mai m...

România viticolă - descoperă peste 250 vinuri la Revino Bucharest W...

Bookingham, platformă de rezervări online, se lansează în alte 29 ...

Cina caritabilă Magic for Ukraine, organizată de restaurantul Noeme ...

Afiseaza

Mancaruri uitate – restituiri

Salivam frustrati ori de cate ori ne cade in mana o carte veche de bucate, ori de cate ori citim cate o poveste despre festinuri din vremuri imemoriale. Incercam zadarnic sa ne imaginam gustul, textura, aroma preparatelor descrise. Nu vom avea niciodata sansa de a savura, emotia de a trai experientele gastronomice ale inaintasilor nostri. Noi, cei de la Zexe, am hotarat sa dam o rezolvare acestei probleme: incepand cu vineri, 30 martie a.c., vom demara o serie de evenimente culinare cu meniuri inspirate din vechile carti de bucate romanesti. Si pentru ca trebuia sa incepem de undeva am hotarat ca prima sursa de inspiratie manuscrisul brancovenesc, lucrare apartinand Stolnicului Cantacuzino, intocmita undeva la sfarsit de sec XVII: CARTE INTRU CARE SE SCRIU MANCARURILE DE PESTE SI RACI, STRIDII, MELCI, LEGUMI, ERBURI SI ALTE MANCARI DE SEC SI DE DULCE, DUPRE ORANDUIALA LOR.

Exercitiul propus: cum gateau romanii vitelul in acea epoca. Ce gust avea vitelul la curtea Brancovenilor?

Cheful nostru, Amalia Consulea, a ales din cele aproape 300 de retete, trei feluri de mancare si un desert pe care avem placerea sa vi le prezentam intr-o premiera absoluta.

Festin brancovenesc

Alta mancare  – unu

Cheftele din ficat de vitel cu patranjei, samanta de molotru si stafide, fripte-n unt si servite cu zeama de carne dreasa cu erburi mirositoare si agurida/agrise.

Alta mancare – doi

Creeri de vitel dati in unda tavaliti in galbenari de ou batute amestecate cu erburi marunte frecate, prajite mai apoi si date la masa cu ostropel verde din foi de patranjel, varfuri de spanaci, macris si izma pisate cu migdale si otet.

Alta mancare – trei

Piept de vitel nadusit in zeama de carne si vin alb aromata cu piper, cuisoare si nucsoara servit cu garnitura de napi calugaresti taieti, cucunari, prune si visine uscate.

Alt fel

Pere si gutui fiarte cu vin si zahar pisat, cuisoare si scortisoara intreaga alaturi de spuma oaua cu migdale si must de naramza.

Fascinant!, Numai citite retetele te plimba intr-o alta epoca, iti stranesc curiozitatea de a afla direct si nemijlocit cum se hraneau stramosii nostri.

Va asteptam vineri, 30 martie, incepand cu ora 19:00, la Zahanaua Gastronomica Zexe din strada Icoanei nr. 80, pentru a face impreuna aceasta calatorie in timp.

Pretul meniului afisat este de 120 de lei, bauturile nefiind incluse.

RSVP:  0732 232424 dress code smart gourmet (Comunicat de presa – martie 2018)

Festin brancovenesc la Zexe Zahana

Zexe Zahana (Icoanei) a inaugurat vineri, 30 martie 2018, o serie de evenimente culinare bazate pe vechi retete romanesti. Cu aceasta ocazie, am avut deosebita placere sa participam la evenimentul ora...

Zahanaua Zexe (Icoanei)

Zahanaua Zexe: Cea mai buna mancare romaneasca boiereasca din Bucuresti. Scriu acum despre amandoua Zahanalele Zexe, cea din Icoanei si cea de la Statuia Aviatorilor, pentru ca asa par sa fi fost c...

Data actualizarii: 28/03/2018

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close