Ord. dupa

Clopotul de sticla si vulcanasii cam pe dinafara, in context...18 ...

Efectul Herastrau: "orice ai pune in farfurie, tot se vor gasi bucures...

O noua afacere de succes a evreilor de la DonCafe5ensi, citit "sen...

Un mic bistrou bun cand vrei sa faci pe studentulAd hoc Bistro par...

Partea cealalta a Pietei Dorobantilor“Ai” means love in Japane...

La Ali Baba mergi ca sa mananci repede si ieftinAli Baba a ajuns s...

Restaurante spaniole se deschid si se inchid in Bucuresti, Alioli isi ...

Sunt sau nu sunt hipsteri la Alt Shift?Alt Shift e cunoscut pentru...

Un privilegiu si o onoare sa iti bei cafeaua alaturi de...Ambiance...

O cina greceasca pe cinsta acasa la doamna ZisiAmvrosia e un resta...

Neo-boema, Post-boema, Pseudo-boema, adica boema bine marketata(.....

Boema de meserie de la Palatul UniversulApollo111 este la subsolul...

Daca mi-ar cere cineva sa-i recomand un singur restaurant din Parcul H...

Cred ca bucatarul acela ar trebui sa faca mai mult decat steak si sush...

Traditional grecesc de la ambianta la mancareAthos e un restaurant...

Mancare buna si mancare banala la loterieMai multi mi-au laudat re...

Unul dintre cele mai asteptate restaurante din Bucuresti[...] Meni...

Se vede unde pune Ashlie Dias manaAm fost la Avalon de doua ori sa...

Save

Un steakhouse cuminte si conservatorBarbizon Steak House e restaur...

Mancarea aceasta raw vegan e chiar mancare, adica poti pleca satul de ...

Local boem, ultima sansa pentru Barka SaffronBarka Saffron e un mi...

Boema de meserie de la Palatul UniversulBeans & Dots si Apollo...

Un restaurant libanez in care lucrurile sunt clareBeirut e un mic ...

Un fel de cantina a parcului HerastrauSunt doua sau trei restauran...

Viata din Matasari care bate filmele cu sicilieniBelli Siciliani e...

Un adevarat mare restaurant japonez, sofisticat si aristocraticBen...

Una din marile berarii ale BucrestiuluiBeraria Germana Bucuresti e...

Un business genial construit, o capodopera logistica.Beraria H din...

Decadere. Mai jos de atat nu prea are unde sa se duca.Bistro Ateli...

Unul dintre putinele bistrouri adevarate din Piata DorobantilorAcu...

Un restaurant care lipsea din mozaicul gastronomic bucuresteanBlue...

Cand imi spune cineva ca un restaurant este absolut bestial, dar nimen...

Cantina din Cotroceni cu Wagyu si Black AngusBocca Lupo a fost des...

Cel mai prost pranz din memoria recentaBolta Rece a fost un restau...

Italienii mananca pizza si paste in Calea VitanM-a trimis un itali...

Un restaurant child-friendly in Sectorul 5Britannia este una dintr...

In complexul de birouri Bucharest Business Park am gasit doua restaura...

Nu chiar ca pe vremea dacilor, ci a urmasilor lor, comunistiiCred ...

Un loc in care turistii isi fac constiinciosi datoriaEu stiu de do...

Sunt sigur ca au un servicu foarte bun si ca ciudatul peste care am da...

Se pare ca nu au gasit inca formula castigatoare cu Caffe Citta. Sau o...

A doua oara: serviciul mai bun, mancarea mai putin bunaAm reveni...

Cel mai cunoscut si mai profitabil restaurant italian din Bucuresti ...

O mancare ce ar fi fost foarte buna pe vremea comunistilorOricat m...

Tumoarea de pe fatada marii cladiri de langa Manastirea Stavropoleos ...

Restaurantul in care chelnerilor le este interzis sa zambeasca.Cas...

Restaurantul - parc, sau parcul - restaurant al Bucurestiului, cum vre...

Una dintre marile terase traditionale romanestiCasa Romaneasca par...

Uimirea unui chelner dintr-un winebar: am crezut ca beti doar apa... ...

De ce sa mananci bine, cand poti manca aiurea alaturi?Champions Sp...

Un mare restaurant cu un mic ventilatorChefs Experience e un resta...

Restaurantul pescaresc cu cele mai multe feluri de peste din Bucuresti...

Singurul restaurant rusesc din Bucuresti?A fost primul restaurant ...

Chez Marie Garden este un restaurant bucurestean situat in imediata ap...

Un restaurant libanez cinstit de 9 ani de cand il stiu.Chez Toni e...

Un restaurant bun cand vreti sa faceti turism in centrul Bucurestiului...

Cred ca Chocolat ar trebui sa scoata in fata mai mult partea de cofeta...

Barbatii stau la coada in magazin ca sa-i faca curte lui NikiDe Ni...

Un restaurant cuminte si conservatorCitronelle e restaurantul ...

Printesa in negru cu margele albeDaca tin eu bine minte, restauran...

Cantina corporatistilor aspiranti de la Charles de GaulleNu sunt m...

O lume aparte...Club Floreasca e unul dintre putinele restaurante ...

Afiseaza

Cea mai buna mancare romaneasca boiereasca din Bucuresti.

Scriu acum despre amandoua Zahanalele Zexe, cea din Icoanei si cea de la Statuia Aviatorilor, pentru ca asa par sa fi fost concepute, sa fie la fel, cu acelasi concept, meniu si tip de servicii. Domnul Alexandru Consulea, patronul si cel care a conceput totul, le numeste Zahanaua Gastronomica Zexe, urmat de cate un identificator legat de adresa.

Daca imi aduc eu bine aminte, primul Zexe a fost pe Mihai Eminescu, langa Teatrul Metropolis, intr-o casa la care se ajungea printr-o alee foarte lunga si ingusta. Apoi s-a mutat pe o strada alaturata, pe Icoanei, pe unde era Piata galati inainte, sa fie vreo zece ani de atunci, daca nu si mai bine. Inainte a fost un restaurant italienesc acolo, Garibaldi, tinut de un italian mucalit, care a avut o oarecare perioada de glorie, dupa care nu stiu ce s-a intamplat de a luat-o in jos.

Domnul Consulea e un fel de filosof al gastronomiei romanesti, al celei boieresti, vechi, in parte uitata, pe care vrea sa o aduca din nou in restaurantele si in farfuriile romanilor. Ca si doamna Aurora Nicolau (Kera Calita) de la Jaristea, Alexandru Consulea si-a asumat un rol de lider al unei comunitati de patrioti pasionati de gastronomia romaneasca. A infiintat si o asociatie, cauta carti si documente vechi despre mancare, dezbate subiectele in discutii lungi cu alti filosofi si ganditori in ale mancatului bine in fata unor mese pline si a multor pahare de vin, pana noaptea tarziu, sintetizeaza, trage concluzii, experimenteaza fara incetare. Si, ca orice roman responsabil si gospodar, si-a facut propria fabricuta de carnuri si mezeluri, cu afumatorile lui, isi cauta si alege singur furnizorii, umbla prin tara dupa ei. Si diferenta se vede in farfurie.

Sunt foarte multe restaurante “cu specific romanesc” in Bucuresti, cum e si normal sa fie. Aproape toate, insa, aleg calea cea mai comoda, cu rudimentarul meniu “traditional romanesc”, zacusca – mici – sarmale – tochitura. Doar cateva s-au pus pe treaba si au facut meniuri mai sofisticate, cu lucruri pe care nu le gasesc de-a gata la Metro, semipreparate, ci pe care trebuie sa le faca ei in bucatarie – si asta daca isi bat capul sa caute retetele uitate si sa faca incercari peste incercari pana le iese bine.

Si dintre acestea putine, atatea cate sunt, Zexe pare sa fie cel mai bun, din cate stiu eu, si asta de multi ani incoace.

Meniul de la cele doua Zahanale Gastronomice Zexe, cea din Icoanei si cea din strada Sofia, de langa biserica Sacre Coeur, sunt identice si domnul Consulea forteaza ideea ca si mancarea e la fel. Eu am mancat de multe ori in fiecare dintre ele si nu mi s-a parut ca e la fel, oricat de nemultumit va fi domnul Consulea ca scriu asta. Mancarea de la “vechiul Zexe”, cel din Icoanei, mi se pare si mai buna si mai frumos prezentata. Si atmosfera de acolo, de la Zexe din Icoanei, e mai speciala, mai autentica, si asta te face sa crezi ca mancarea e mai buna, fara indoiala, insa ma incapatanez sa cred ca o diferenta vizibila exista.

Zahanaua Zexe din Icoanei e intr-o casa veche, asa cum sunt mai toate acolo, in Bucurestiul vechi si pestrit din zona Gemeni, cu puradei care bat mingea in mijlocul strazii, printre masini, cu generatii amestecate care stau pe scaune in fata portii sa vada cine mai trece pe strada. Cel mai cautat si apreciat spatiu de la Zexe din Icoanei e terasa cu acoperis retractabil, frumos amenajata, cu o atmosfera adevarata de loc din alte timpuri. Au si la etaj cateva saloane, nu prea mari, amenajate la fel, cu aceeasi atmosfera.

Zexe de la Statuia Aviatorilor e complet diferit. O foarte mare casa boiereasca, in cea mai scumpa si mai curata zona a Bucurestiului, unde stau multi dintre bogatii Romaniei. Atmosfera aristocratica, tavane inalte, usi cu geamuri de cristal si ferestre mai mari decat un cat intreg al casei din Icoanei. La etaj au cateva sali ceva mai intime, potrivite pentru cine si reuniuni mai discrete. Si terasa e frumoasa, are si un copac mare si batran, dar nu e prea deosebita, nu au gasit inca formula castigatoare cu ea, probabil din pricina insuficientei verdetii.

Ca sa revin la mancare, meniul de la Zahanalele Zexe e destul de bogat, mancaruri multe si grele, cum sunt cele mai multe din bucataria romaneasca, fie ea taraneasca, boiereasca sau mai noua, de oras. Cele mai multe sunt cu carne si in jurul carnurilor, ciorbe, dar au si mancaruri gatite si sosuri facute acolo. Deserturile sunt frantuzesti, aproape toate, si au si cateva retete speciale, numite “cofeturi istorice”. Surpriza este ca nu gasesti la Zexe deserturile traditionale romanesti, cu papanasi si placinte. Sau poate ca nu am gasit eu pagina in meniu.

Preturile de la Zexe-uri nu sunt atat de mici pe cat par la prima vedere (citire), in primul rand pentru ca intr-un astfel de restaurant, care te imbie la “degustare”, rareori iei un singur antreu, sau chiar un singur fel principal. Ti se face pofta, apoi ceri si aia, si aia, si aia, si uite-asa se aduna si scoti sutele din portofel, si te intrebi de ce…

Daca in privinta mancarii bune, si a celei romanesti, in special, sunt cu totul de acord cu domnul Consulea, in toate privintele, despre ce ineamna servicii intr-un restaurant, zahana, bistrou, cherhana sau orice altceva ar fi acel local, credem lucruri foarte diferite. Pentru domnul Consulea, serviciu bun pare sa insemne sa stii cu precizie milimetrica unde sa pui cutitul si unde paharul, ce distanta sa fie intre ele si tot felul de alte detalii din manualele de la Viilor si THR, sau cum s-or mai numi scolile de ospatari. Nu pare sa dea doi bani pe natura si calitatea contactului social al chelnerilor cu clientul, pe empatie si pe adevaratele reflexe de client service. Nu, pentru el lucrurile par sa fie clare: ai fost zece ani chelner pana acum, inseamna ca esti bun. Daca nu, nu! Oricum, norocul lui e ca aproape toti ceilalti patroni de restaurante spun la fel, asa ca tot pe mancare ajunge sa se faca diferenta, pana la urma, si iese mereu cu Zexe-urile lui pe primele locuri.

Da, cred ca Zahanalele Zexe ale domnului Consulea sunt cele mai bune restaurante cu bucatarie romaneasca boiereasca din Bucuresti, si au fost asa in ultimii ani buni. Si mai cred ca e o diferenta intre cele doua, ca la Zexe din Icoanei se mananca mai bine decat la Zahanaua Zexe de la Aviatorilor, si ca te simti chiar si mai in largul tau acolo. Mai ales ca, intamplare sau doar parere, mereu vad mai multi clienti la masa la Zexele din Icoanei decat la cel din Aviatorilor, desi e mai greu de ajuns acolo pentru oamenii pe care ii recunosc. (GB – februarie 2017)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone
2017, anul aparitiei Noii Bucatarii Romanesti Fine

Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucatarie traditionala, populara, si o bucatarie fina. Incepand cu cea mai celebra, mai sofisticata si mai buna din lume, La Cuisine Fr...

Zexe Braserie

Din ce in ce mai putin mic bistrou de proximitateCopiii acestia au avansat destul de spectaculos de la data deschiderii, deloc indepartata, Zexe Braserie a devenit un restaurant in toata regula, d...

Lacrimi si Sfinti

Pentru ca Mircea Dinescu are imaginatie si altii nuLacrimi si Sfinti e restaurantul din Centrul Vechi la care Mircea Dinescu e asociat, sau de care si-a asociat numele, oricum, ca sa vanda mai...


Zahanaua Zexe (Icoanei)

  • John Smith :

    Am fost si eu acolo si am luat o teapa intr-un stil mare. Terminati de foame am inteles ca ar fi un restaurant impecabil. A inceput totul cu o servire groaznica de parca nu aveam ce cauta acolo. Din ce am comandat eu am nimerit bine totusi persoana cu care am fost a primit o ciorba sleita si fara gust iar felul doi a fost un salau de Dunare care a fost decongelat ( desi scria ca produsul nu este congelat ) si a venit crud. S-au oferit sa ne aduca altul dar am refuzat iar la final s-au oferit sa nu il platim si nu l-au trecut pe nota. Am platit si salaul si am plecat cu un gust amar in timp ce incercau sa aduca un desert din partea casei. Cu siguranta nu mai calcam pe acolo iar cei ce calca probabil nu au mancat in viata lor o mancare buna.

  • ioan :

    “Sacré Coeur”, pour les connaisseur(e)s… nobles

  • Andrei Stan :

    Am fost acolo intr-o seara de aprilie insotit de un bun prieten din Franta, numai pentru a gusta un pahar cu vin. Casa si interiorul sunt frumoase, serviciul batos si neprofesional. Am ales un vin care ne-a fost turnat, o parte de pe fundul unei sticle si cealalta din alta sticla, ceea ce ne-a facut o impresie detestabila. In plus cantitatea de vin era prea mica de parca am fi primit cognac sau whisky. Ni s-a spus ca “atata sunt portiile !”. Nici calitate vinului nu a fost de natura sa ne incante (avand in vedere si pretul foarte ridicat).
    Prietenul meu a fost revoltat, eu rusinat. Am platit si ne-am promis sa nu mai calcam niciodata pe acolo. Probabil ca oferta restaurantului se adreseaza unui public nouveau riche de Bucuresti, cu spoiala de cunoscatori.

  • Adresa de email nu va fi publicata.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.