Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Bottega del Tartufo va invita la noua degustare de vinuri din data...

24 vizite

Villa Vinea a inregistrat, in prima jumatate a anului 2019, o crestere...

40 vizite

Programul educational de combatere a sedentarismului, Sanatate prin Aq...

23 vizite

Sau mai bine zis cheama inapoi cu picioarele pe pamant conceptul care ...

681 vizite

Licitatie la marea piata de peste din port in Villajoiosa, comunitatea...

2587 vizite

La Bottega del Tartufo organizeaza joi, 12 septembrie 2019, incepand c...

57 vizite

Îndrăgitele preparate infuzate cu alcool revin în prim plan la rest...

61 vizite

Conferințele GastroArt: Identitate gastronomică națională În ace...

40 vizite

Artiști renumiți din Republica Moldova și România vor urca pe scen...

69 vizite 2 comentarii

Nabu, locul unde se adună programatorii, pentru a savura cei mai deli...

115 vizite

Gusturi exotice, petrecere cubaneză și armonii muzicale Evenimentel...

68 vizite

Asociatia Romana pentru Educatie in Alergii continua actiunile de comu...

181 vizite

Am auzit de multe ori vorbindu-se de despre restaurante cu adevarate b...

698 vizite

O cina memorabila la restaurantele Grand Hotel Balvanyos Resort din Ca...

3117 vizite 4 comentarii

Iulian Constantin, cel mai sfios si discret mare chef din Bucuresti ...

677 vizite 2 comentarii

De ce nu spui adevarul...dar daca nu l spui tu asa cum nu ti prezinti ...

2430 vizite 10 comentarii

Le Manoir anunta fuziunea restaurantelor bucurestene Relais & Chat...

1777 vizite 2 comentarii

La din ce in ce mai bunul restaurant cu specific japonez, Zen Sushi, i...

668 vizite 1 comentarii

Un interviu cu Dragos Panait, directorul general al firmei de consulta...

94 vizite

Belli Siciliani sarbatoreste Ferragosto Siciliano impreuna cu comunita...

606 vizite

Originea sărbătorii Ferrragosto își are rădăcinile în Roma anti...

25 vizite

O cina speciala pregatita de Chef Catalin Petrescu la Argentine pentru...

120 vizite

O cina memorabila (click) pregatita de doi mari chefs ai Noii Buca...

492 vizite

Chef Radu Ionescu: #NotJustARestaurant Chef Radu Ionescu spent ...

18 vizite

Chef Adi Hădean: #LoveAllFeedAll When asked if he has a short ...

24 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok Oguz, insa la cel din Bucuresti, abia deschisul Conacul Gagauz, mi s-a parut mai buna mancarea. Si, oricum, mai bine prezentat meniul si mai creativ. Cel din Chisinau are o casa mai speciala, cum rar mai vezi acum, se prea poate sa fi fost chiar un han inainte, cu curte interioara si tot ce mai inseamna un astfel de asezamant.

Dar sa revenim la Conacul Gagauz, care abia s-a deschis, la parterul unei case vechi din zona Marasesti, pe stradutele acelea ale Bucurestiului vechi dintre restaurantul Budapesta si Piata Bucur, unde a fost clubul Colectiv. Sunt strazi inca linistite acolo, cativa copaci batrani, case vechi.

Cred ca sunt chiar gagauzi cei care au deschis acest restaurant, Conacul Gagauz. Tineri toti, era acolo o familie cu un copil foarte mic, mi-au spus ca e patronul, sau unul dintre ei, oricum.

Au doua saloane destul de mici, nu sunt inca amenajate, toata lumea sta afara vara, desigur, mai ales ca au un copac foarte mare, batran, si terasa e interesant amenajata pentru niste bucuresteni care nu au habar cum e in partea aceea de lume.

Ei se prezinta astfel: Bucătăria națională găgăuză a evoluat de-a lungul secolelor și arată viața oamenilor din zona de stepă. Găgăuzii pregătesc mai mult de 100 de feluri de mâncare. Deci, care este originalitatea bucătăriei găgăuze? Mai presus de toate, alegerea anumitor produse, condimente și utilizarea tehnologiilor, caracteristice numai acestui popor. Gustați borș din carne de miel – este adorabil. Majoritatea gospodinelor găgăuze preferă să adăuge în mâncarea pasta de ardei roșu, ce dă bucatelor un gust deosebit. Pe masa de sărbătoare la găgăuzi se gasește: kaurma, bulgur, sarma, ghezlemea. Din gustări reci: ardei dulce, roșii, vinete, nuci și brânză. Din băuturi alcoolice pe masă are loc de onoare vin roșu și alb de casă. Cel mai adesea este servită ţuică de casă din gutui, prune și caise. La sfârșitul mesei se servesc produse de patiserie – kaimaklî (plăcintă găgăuză).

Au si cateva feluri gruzine si din zona aceea a Orientului Apropiat in meniul de la Conacul Gagauz. Multa carne de miel, desigur, si ne-au si reconfirmat ca acesta este specificul pe care vor sa-l scoata in evidenta. Cele mai multe au denumiri despre care nu a auzit nimeni de aici, insa sunt mancaruri simple, apropiate sau chiar identice cu bucataria populara urbana balcanica: ciorbe, fierturi, placinte, coltunasi, rulade… Ca sa zic altfel, am mancat toata viata atatea mancaruri gagauze si nu am stiut… 🙂 Mie mi-au placut indeosebi pelmeni (coltunasii cu carne mici, cat unghia), insa si celelalte au fost bune.

Preturile sunt relativ mici la Conacul Gagauz, cam ca la restaurantele arabesti. Erau cativa clienti. Serviciul a fost bun la Conacul Gagauz, in general, personal si sincer, insa dupa modelul si obiceiurile celor din Rasarit, din Moldova, Ucraina, Rusia, pentru cei care care stiu despre ce vorbesc.

Foarte lenti, mai ales ca erau ocupati cu propriul lor pranz… 🙂 🙂 Tin minte ca am scris acelasi lucru despre alt restaurant moldovenesc din Bucuresti, La Placinte, in care, la ora 14, chelnerii nu se puteau ocupa de clienti pentru ca… luau pranzul!!!

Conacul Gagauz e un restaurant placut, interesant prin noutatea si exotismul lui, in care poti manca mult si nu cu multi bani, cata vreme inca nu ai probleme cu mancarurile grele si cu doctorii care vin odata cu ele. Merita sa le faceti o vizita, mai ales daca va atrage ideea de a vedea alti oameni (tineri si placuti, acestia) si alta cultura… (GB – august 2018)

PS: si la iberici e la fel, cand isi ia seful pranzul (vreo doua ceasuri) se inchide firma…

Data actualizarii: 16/08/2018

modelul-rusesc-pranzul-patronului-e-sfant-inainte-de-toate-restocracy