Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Bulevardul Dacia din București pe la Aurel Vlaicu, unde e restaurantu...

Strip Mall în Pipera - Voluntari, complexul comercial cu restaurantel...

Cronicari Digitali lansează „Amintiri Gustoase”, proiect gastrono...

Le Blanc este un restaurant nou în sectorul 6 din Bucureşti, capacit...

Faleza Dunării la Galați, pe promenada superioară, în dreptul rest...

Next Root Management Systems devine un one-stop-shop al industriei de ...

Reduce stafful si timpul de asteptare al clientilor (nu mai printa men...

Piscina Complexului Turistic Elisa din comuna Belciugatele, construit ...

Balta din Belciugatele, comuna în care fostul primare Petre Dinei a c...

Pine Restaurant & Terrace Pasiunea pentru gustul bun ne-a i...

Volumul “Curatorul de zacuscă, texte gastronomice” de Cosmin Drag...

Crama Villa Vinèa a câștigat două medalii de aur și una de ar...

Centrul de Evenimente The President devine The President Club și esti...

La finalul lunii aprilie s-a deschis Cibo e Vino. Inaugurat momentan p...

Grădinile și parcul Crowne Plaza București, hotel și complex de s...

În jurul complexului comercial Strip Mall din comuna Tunari, cu resta...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

AMBRA - Live session Ce-ar fi să petrecem un început de vară...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir pregătește pentru această vară...

Din câte am putut observa și deduce, Chef Dani Prodan are libertate ...

De 1 Iunie, Antica Pizza, pizzeria artizanală situată în București...

Locul 12 la nivel european pentru brandul românesc! 5 to go, brand...

În plina criză din industria Horeca, Alexandru Sautner, fondatorul G...

Pe 21 Mai romanii au facut din totdeauna chef mare, cinstind amintirea...

Grupul Magic by Hop Garden a deschis primul restaurant din Bucuresti c...

Nu am fost niciodată în Oltenia. Așa că, atunci când femeia m...

2 comentarii

Villa Vinea a lansat, la sfarsitul lui 2020, Argilla, primul sau vin s...

I am Chef Patricio Massimino. My Culinary adventure started 17 yea...

Domeniile Prince Matei lansează o nouă imagine pentru vinurile sale ...

Cum se făceau lucrurile în restaurante în timpul comunismului româ...

Jariștea continuă cu patos tradiția gătitului boieresc și-ți tri...

Începând cu luna martie, peisajul gastronomic bucureștean s-a îmbo...

Iată, se face un an de când mâncam doar acasă, cu rare momente...

Antica Pizza, pizzeria artizanală cu produse autentice, italiene, se ...

Ce au comandat românii de mâncare în 2020? Peste 4 milioane de cău...

Fika18 - prima croissanterie din România: un concept unic bazat pe sp...

O cină memorabilă în plină pandemie și în plină iarnă la P...

Ciorba de perișoare și ardeii umpluți au fost la mare căutare prin...

La vremuri noi, benchetuială nouă la Jariștea! Noii muzicanți de m...

Reîncepe zaiafetul: Kera Calița anunță mare spectacol la Locanta J...

Prin caracterul său dinamic, industria ospitalității este supusă p...

Carrefour România lansează Act For Good, un program prin care atunci...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

După un an de zile în care au cercetat şi adaptat metode de proc...

Obiceiul cu colinda vi-l împărtășește Kera Calița ot Jariștea c...

Villa Vinèa lansează, în ediție limitată, Argilla 2016, primul vi...

O franțuzoaică de viță liberă la Viticola Sarica Niculițel și D...

În amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului, Kera Ca...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Sambata, pe 12 Decembrie se prăznuiește ocrotitorul cismarilor, Sfâ...

Afiseaza
comentarii

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok Oguz, insa la cel din Bucuresti, abia deschisul Conacul Gagauz, mi s-a parut mai buna mancarea. Si, oricum, mai bine prezentat meniul si mai creativ. Cel din Chisinau are o casa mai speciala, cum rar mai vezi acum, se prea poate sa fi fost chiar un han inainte, cu curte interioara si tot ce mai inseamna un astfel de asezamant.

Dar sa revenim la Conacul Gagauz, care abia s-a deschis, la parterul unei case vechi din zona Marasesti, pe stradutele acelea ale Bucurestiului vechi dintre restaurantul Budapesta si Piata Bucur, unde a fost clubul Colectiv. Sunt strazi inca linistite acolo, cativa copaci batrani, case vechi.

Cred ca sunt chiar gagauzi cei care au deschis acest restaurant, Conacul Gagauz. Tineri toti, era acolo o familie cu un copil foarte mic, mi-au spus ca e patronul, sau unul dintre ei, oricum.

Au doua saloane destul de mici, nu sunt inca amenajate, toata lumea sta afara vara, desigur, mai ales ca au un copac foarte mare, batran, si terasa e interesant amenajata pentru niste bucuresteni care nu au habar cum e in partea aceea de lume.

Ei se prezinta astfel: Bucătăria națională găgăuză a evoluat de-a lungul secolelor și arată viața oamenilor din zona de stepă. Găgăuzii pregătesc mai mult de 100 de feluri de mâncare. Deci, care este originalitatea bucătăriei găgăuze? Mai presus de toate, alegerea anumitor produse, condimente și utilizarea tehnologiilor, caracteristice numai acestui popor. Gustați borș din carne de miel – este adorabil. Majoritatea gospodinelor găgăuze preferă să adăuge în mâncarea pasta de ardei roșu, ce dă bucatelor un gust deosebit. Pe masa de sărbătoare la găgăuzi se gasește: kaurma, bulgur, sarma, ghezlemea. Din gustări reci: ardei dulce, roșii, vinete, nuci și brânză. Din băuturi alcoolice pe masă are loc de onoare vin roșu și alb de casă. Cel mai adesea este servită ţuică de casă din gutui, prune și caise. La sfârșitul mesei se servesc produse de patiserie – kaimaklî (plăcintă găgăuză).

Au si cateva feluri gruzine si din zona aceea a Orientului Apropiat in meniul de la Conacul Gagauz. Multa carne de miel, desigur, si ne-au si reconfirmat ca acesta este specificul pe care vor sa-l scoata in evidenta. Cele mai multe au denumiri despre care nu a auzit nimeni de aici, insa sunt mancaruri simple, apropiate sau chiar identice cu bucataria populara urbana balcanica: ciorbe, fierturi, placinte, coltunasi, rulade… Ca sa zic altfel, am mancat toata viata atatea mancaruri gagauze si nu am stiut… 🙂 Mie mi-au placut indeosebi pelmeni (coltunasii cu carne mici, cat unghia), insa si celelalte au fost bune.

Preturile sunt relativ mici la Conacul Gagauz, cam ca la restaurantele arabesti. Erau cativa clienti. Serviciul a fost bun la Conacul Gagauz, in general, personal si sincer, insa dupa modelul si obiceiurile celor din Rasarit, din Moldova, Ucraina, Rusia, pentru cei care care stiu despre ce vorbesc.

Foarte lenti, mai ales ca erau ocupati cu propriul lor pranz… 🙂 🙂 Tin minte ca am scris acelasi lucru despre alt restaurant moldovenesc din Bucuresti, La Placinte, in care, la ora 14, chelnerii nu se puteau ocupa de clienti pentru ca… luau pranzul!!!

Conacul Gagauz e un restaurant placut, interesant prin noutatea si exotismul lui, in care poti manca mult si nu cu multi bani, cata vreme inca nu ai probleme cu mancarurile grele si cu doctorii care vin odata cu ele. Merita sa le faceti o vizita, mai ales daca va atrage ideea de a vedea alti oameni (tineri si placuti, acestia) si alta cultura… (GB – august 2018)

PS: si la iberici e la fel, cand isi ia seful pranzul (vreo doua ceasuri) se inchide firma…

Data actualizarii: 16/08/2018

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close