Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Ediția cu numărul 23 a Goodwine – Bucharest Wine Fair, cel mai lon...

17 vizite

Muzeul National al Taranului Roman din Sos. Kiseleff, la Piata Victori...

332 vizite

Institutul Francez ofera curtea celebrei cladri din Bulevardul Dac...

1334 vizite

Chefi cu stele Michelin, evaluatori de restaurante, brand ambassadors,...

72 vizite

Maison de Chefs, un singur loc, mai multe experiențe și concepte cul...

438 vizite

Primăvara asta tinerii actori bucureșteni au fost în lumina reflect...

18 vizite

Chef Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, vă invită la o...

232 vizite

Cea de a III-a ediție a Congresului Național pentru Gastronomia și...

36 vizite

Lumea merge la food-court intr-o mult mai mare masura pentru atmosfera...

1118 vizite

Celebrul ghid Michelin a inclus in editia sa tiparita din acest an si ...

2157 vizite

Bine a facut Mega Image ca au deschis un restaurant pe care si-au si p...

884 vizite

Coffee Studio by 5 to go, cea mai mare locație a grupului de până a...

147 vizite

Centrul de Evenimente The President în 2018: Rezultate financiare,...

60 vizite

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

70 vizite

Restaurantele de pe malul Dambovitei: The Clique, Moon, Naked, The Doc...

3549 vizite 1 comentarii

La inceput au deschis Limo Cuisine, un restaurant mare si frumos in pa...

694 vizite

Am citit de atatea ori Caldura Mare a lui Caragiale, filmul cu Rad...

1182 vizite

S-a redeschis o parte din Lido, dupa ce zeci de ani a stat parasit, si...

1045 vizite 1 comentarii

Amalia Bellantoni, sotia vestitului Chef Sicilian Domenico Bellantoni ...

128 vizite

Grupul românesc Le Manoir a închis anul 2018 cu afaceri de peste 5,5...

148 vizite

O cina memorabila pregatita pentru Ludmila de Chef Catalin Petresc...

455 vizite

După Bistro Ateneu, Chef Alexandru Dumitru preia conducerea bucătăr...

184 vizite

Un vin spumant canadian la vanzare pe raft, cu preturi intre 32$ si 43...

366 vizite

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza di...

1211 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a I...

404 vizite

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

615 vizite 2 comentarii

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

707 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a...

822 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I...

871 vizite

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

446 vizite

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

83 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

2071 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

1038 vizite

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

10767 vizite

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

147 vizite

Restocracy va premia cele mai bune restau...

693 vizite

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

944 vizite 3 comentarii

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

4602 vizite 1 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

439 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

189 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

133 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

322 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

143 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

47 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

55 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

254 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

103 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

145 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

2419 vizite 1 comentarii

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

48 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

268 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

268 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

81 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

96 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

68 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

131 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

224 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

92 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

611 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

171 vizite

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

126 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

288 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

101 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3607 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1307 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

387 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

173 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1213 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

427 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

109 vizite

Francesco Castrovillari  are 29 de ani si s-a nascut in sudul Italiei...

139 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

313 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

146 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

1033 vizite 3 comentarii

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

1056 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

102 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

144 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

144 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

100 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

236 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2719 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

1118 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

35 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1200 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

193 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

153 vizite

PREMIERĂ INTERNAȚIONALĂ Brânza românească de burduf ajunge l...

96 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

133 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

174 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

386 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

284 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

698 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1226 vizite 5 comentarii

O cina memorabila la Ginger Sushi Bar & Lounge cu Familia Ishii: D...

53 vizite

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

842 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

235 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

147 vizite

Au mai rămas doar 2 zile până la prima ediție a Festivalului Vinul...

73 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

614 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

610 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok Oguz, insa la cel din Bucuresti, abia deschisul Conacul Gagauz, mi s-a parut mai buna mancarea. Si, oricum, mai bine prezentat meniul si mai creativ. Cel din Chisinau are o casa mai speciala, cum rar mai vezi acum, se prea poate sa fi fost chiar un han inainte, cu curte interioara si tot ce mai inseamna un astfel de asezamant.

Dar sa revenim la Conacul Gagauz, care abia s-a deschis, la parterul unei case vechi din zona Marasesti, pe stradutele acelea ale Bucurestiului vechi dintre restaurantul Budapesta si Piata Bucur, unde a fost clubul Colectiv. Sunt strazi inca linistite acolo, cativa copaci batrani, case vechi.

Cred ca sunt chiar gagauzi cei care au deschis acest restaurant, Conacul Gagauz. Tineri toti, era acolo o familie cu un copil foarte mic, mi-au spus ca e patronul, sau unul dintre ei, oricum.

Au doua saloane destul de mici, nu sunt inca amenajate, toata lumea sta afara vara, desigur, mai ales ca au un copac foarte mare, batran, si terasa e interesant amenajata pentru niste bucuresteni care nu au habar cum e in partea aceea de lume.

Ei se prezinta astfel: Bucătăria națională găgăuză a evoluat de-a lungul secolelor și arată viața oamenilor din zona de stepă. Găgăuzii pregătesc mai mult de 100 de feluri de mâncare. Deci, care este originalitatea bucătăriei găgăuze? Mai presus de toate, alegerea anumitor produse, condimente și utilizarea tehnologiilor, caracteristice numai acestui popor. Gustați borș din carne de miel – este adorabil. Majoritatea gospodinelor găgăuze preferă să adăuge în mâncarea pasta de ardei roșu, ce dă bucatelor un gust deosebit. Pe masa de sărbătoare la găgăuzi se gasește: kaurma, bulgur, sarma, ghezlemea. Din gustări reci: ardei dulce, roșii, vinete, nuci și brânză. Din băuturi alcoolice pe masă are loc de onoare vin roșu și alb de casă. Cel mai adesea este servită ţuică de casă din gutui, prune și caise. La sfârșitul mesei se servesc produse de patiserie – kaimaklî (plăcintă găgăuză).

Au si cateva feluri gruzine si din zona aceea a Orientului Apropiat in meniul de la Conacul Gagauz. Multa carne de miel, desigur, si ne-au si reconfirmat ca acesta este specificul pe care vor sa-l scoata in evidenta. Cele mai multe au denumiri despre care nu a auzit nimeni de aici, insa sunt mancaruri simple, apropiate sau chiar identice cu bucataria populara urbana balcanica: ciorbe, fierturi, placinte, coltunasi, rulade… Ca sa zic altfel, am mancat toata viata atatea mancaruri gagauze si nu am stiut… 🙂 Mie mi-au placut indeosebi pelmeni (coltunasii cu carne mici, cat unghia), insa si celelalte au fost bune.

Preturile sunt relativ mici la Conacul Gagauz, cam ca la restaurantele arabesti. Erau cativa clienti. Serviciul a fost bun la Conacul Gagauz, in general, personal si sincer, insa dupa modelul si obiceiurile celor din Rasarit, din Moldova, Ucraina, Rusia, pentru cei care care stiu despre ce vorbesc.

Foarte lenti, mai ales ca erau ocupati cu propriul lor pranz… 🙂 🙂 Tin minte ca am scris acelasi lucru despre alt restaurant moldovenesc din Bucuresti, La Placinte, in care, la ora 14, chelnerii nu se puteau ocupa de clienti pentru ca… luau pranzul!!!

Conacul Gagauz e un restaurant placut, interesant prin noutatea si exotismul lui, in care poti manca mult si nu cu multi bani, cata vreme inca nu ai probleme cu mancarurile grele si cu doctorii care vin odata cu ele. Merita sa le faceti o vizita, mai ales daca va atrage ideea de a vedea alti oameni (tineri si placuti, acestia) si alta cultura… (GB – august 2018)

PS: si la iberici e la fel, cand isi ia seful pranzul (vreo doua ceasuri) se inchide firma…

Data actualizarii: 16/08/2018

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.