Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Personal din Asia - o solutie pentru lipsa personalului pentru com...

178 vizite 1 comentarii

In perioada 22 - 24 noiembrie va avea loc, la Romexpo, in pavilionul B...

42 vizite

Restaurante inchise in Bucuresti in 2019 si alte cateva localuri:

995 vizite 2 comentarii

Floraria Zexe din incinta restaurantului Amalgam, de pe Calea Dorobant...

18 vizite

Restaurantul Sardin inaugureaza miercuri, 13 noiembrie, noul meniu de ...

130 vizite

5 to go, primul brand 100% românesc premiat la nivel internațional!...

114 vizite

Chef Mircea Niculescu se afla in bucatariile hotelului Athenee Palace ...

69 vizite

Tu ce faci in Noaptea de Revelion? Hai sa petrecem impreuna, La Cocos...

84 vizite

In perioada octombrie - decembrie 2019, Corin Romanescu si The Preside...

24 vizite

Restaurantul Herăstrău este printre restaurantele cu tradiție din B...

104 vizite

Pentru cele mai sugestive poze din competitia Topul Mancarurilor 2...

91 vizite

5 to go susține performanța: „Academia 5 to go”, cel mai nou pro...

58 vizite

Cu o experienta de peste doua decenii in domeniul patiseriei si in hot...

377 vizite

Therme București a organizat peste 200 evenimente dedicate copiilor ...

30 vizite

Cautam un bucatar/ bucatareasa pentru un ambasadorul unei tari arabe. ...

94 vizite

Un cunoscut chef francez se va stabili in Romania pentru mai multi ani...

1086 vizite

Meniul de fast-food al lui Chef Nicolai Tand la Nicolai, bistroul sau ...

20 vizite

Un boutique hotel din proximitatea orasului Dijon, intr-o zona turisti...

505 vizite

Courtyard by Marriot Bucharest Floreasca este un hotel de 4 stele ...

29 vizite

Saptamana viitoare vom incepe editia din 2019 a Topului Mancarurilor s...

383 vizite

Iata ce s-a mai deschis in Bucuresti de la ultimul articol pe care l-a...

1419 vizite 1 comentarii

Cu o cariera in gastronomie de peste 18 ani, Alexandru Chioaru a lucra...

153 vizite

Politică și Delicatețuri e un nou restaurant al lui Mircea Dinescu,...

495 vizite 5 comentarii

NOUA Bucatarie Romaneasca Fina, restaurantul patriotic al lui Alex Pet...

1877 vizite

O petrecere cu lautari, in stilul lui Mircea Dinescu, la restaurantul ...

32 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok Oguz, insa la cel din Bucuresti, abia deschisul Conacul Gagauz, mi s-a parut mai buna mancarea. Si, oricum, mai bine prezentat meniul si mai creativ. Cel din Chisinau are o casa mai speciala, cum rar mai vezi acum, se prea poate sa fi fost chiar un han inainte, cu curte interioara si tot ce mai inseamna un astfel de asezamant.

Dar sa revenim la Conacul Gagauz, care abia s-a deschis, la parterul unei case vechi din zona Marasesti, pe stradutele acelea ale Bucurestiului vechi dintre restaurantul Budapesta si Piata Bucur, unde a fost clubul Colectiv. Sunt strazi inca linistite acolo, cativa copaci batrani, case vechi.

Cred ca sunt chiar gagauzi cei care au deschis acest restaurant, Conacul Gagauz. Tineri toti, era acolo o familie cu un copil foarte mic, mi-au spus ca e patronul, sau unul dintre ei, oricum.

Au doua saloane destul de mici, nu sunt inca amenajate, toata lumea sta afara vara, desigur, mai ales ca au un copac foarte mare, batran, si terasa e interesant amenajata pentru niste bucuresteni care nu au habar cum e in partea aceea de lume.

Ei se prezinta astfel: Bucătăria națională găgăuză a evoluat de-a lungul secolelor și arată viața oamenilor din zona de stepă. Găgăuzii pregătesc mai mult de 100 de feluri de mâncare. Deci, care este originalitatea bucătăriei găgăuze? Mai presus de toate, alegerea anumitor produse, condimente și utilizarea tehnologiilor, caracteristice numai acestui popor. Gustați borș din carne de miel – este adorabil. Majoritatea gospodinelor găgăuze preferă să adăuge în mâncarea pasta de ardei roșu, ce dă bucatelor un gust deosebit. Pe masa de sărbătoare la găgăuzi se gasește: kaurma, bulgur, sarma, ghezlemea. Din gustări reci: ardei dulce, roșii, vinete, nuci și brânză. Din băuturi alcoolice pe masă are loc de onoare vin roșu și alb de casă. Cel mai adesea este servită ţuică de casă din gutui, prune și caise. La sfârșitul mesei se servesc produse de patiserie – kaimaklî (plăcintă găgăuză).

Au si cateva feluri gruzine si din zona aceea a Orientului Apropiat in meniul de la Conacul Gagauz. Multa carne de miel, desigur, si ne-au si reconfirmat ca acesta este specificul pe care vor sa-l scoata in evidenta. Cele mai multe au denumiri despre care nu a auzit nimeni de aici, insa sunt mancaruri simple, apropiate sau chiar identice cu bucataria populara urbana balcanica: ciorbe, fierturi, placinte, coltunasi, rulade… Ca sa zic altfel, am mancat toata viata atatea mancaruri gagauze si nu am stiut… 🙂 Mie mi-au placut indeosebi pelmeni (coltunasii cu carne mici, cat unghia), insa si celelalte au fost bune.

Preturile sunt relativ mici la Conacul Gagauz, cam ca la restaurantele arabesti. Erau cativa clienti. Serviciul a fost bun la Conacul Gagauz, in general, personal si sincer, insa dupa modelul si obiceiurile celor din Rasarit, din Moldova, Ucraina, Rusia, pentru cei care care stiu despre ce vorbesc.

Foarte lenti, mai ales ca erau ocupati cu propriul lor pranz… 🙂 🙂 Tin minte ca am scris acelasi lucru despre alt restaurant moldovenesc din Bucuresti, La Placinte, in care, la ora 14, chelnerii nu se puteau ocupa de clienti pentru ca… luau pranzul!!!

Conacul Gagauz e un restaurant placut, interesant prin noutatea si exotismul lui, in care poti manca mult si nu cu multi bani, cata vreme inca nu ai probleme cu mancarurile grele si cu doctorii care vin odata cu ele. Merita sa le faceti o vizita, mai ales daca va atrage ideea de a vedea alti oameni (tineri si placuti, acestia) si alta cultura… (GB – august 2018)

PS: si la iberici e la fel, cand isi ia seful pranzul (vreo doua ceasuri) se inchide firma…

Data actualizarii: 16/08/2018

modelul-rusesc-pranzul-patronului-e-sfant-inainte-de-toate-restocracy