Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

1 comentarii

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

1 comentarii

Am făcut un sondaj, i-am întrebat pe oameni ce ar face cu banii dac...

3 comentarii

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

2 comentarii

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-WineU...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Afiseaza
comentarii

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok Oguz, insa la cel din Bucuresti, abia deschisul Conacul Gagauz, mi s-a parut mai buna mancarea. Si, oricum, mai bine prezentat meniul si mai creativ. Cel din Chisinau are o casa mai speciala, cum rar mai vezi acum, se prea poate sa fi fost chiar un han inainte, cu curte interioara si tot ce mai inseamna un astfel de asezamant.

Dar sa revenim la Conacul Gagauz, care abia s-a deschis, la parterul unei case vechi din zona Marasesti, pe stradutele acelea ale Bucurestiului vechi dintre restaurantul Budapesta si Piata Bucur, unde a fost clubul Colectiv. Sunt strazi inca linistite acolo, cativa copaci batrani, case vechi.

Cred ca sunt chiar gagauzi cei care au deschis acest restaurant, Conacul Gagauz. Tineri toti, era acolo o familie cu un copil foarte mic, mi-au spus ca e patronul, sau unul dintre ei, oricum.

Au doua saloane destul de mici, nu sunt inca amenajate, toata lumea sta afara vara, desigur, mai ales ca au un copac foarte mare, batran, si terasa e interesant amenajata pentru niste bucuresteni care nu au habar cum e in partea aceea de lume.

Ei se prezinta astfel: Bucătăria națională găgăuză a evoluat de-a lungul secolelor și arată viața oamenilor din zona de stepă. Găgăuzii pregătesc mai mult de 100 de feluri de mâncare. Deci, care este originalitatea bucătăriei găgăuze? Mai presus de toate, alegerea anumitor produse, condimente și utilizarea tehnologiilor, caracteristice numai acestui popor. Gustați borș din carne de miel – este adorabil. Majoritatea gospodinelor găgăuze preferă să adăuge în mâncarea pasta de ardei roșu, ce dă bucatelor un gust deosebit. Pe masa de sărbătoare la găgăuzi se gasește: kaurma, bulgur, sarma, ghezlemea. Din gustări reci: ardei dulce, roșii, vinete, nuci și brânză. Din băuturi alcoolice pe masă are loc de onoare vin roșu și alb de casă. Cel mai adesea este servită ţuică de casă din gutui, prune și caise. La sfârșitul mesei se servesc produse de patiserie – kaimaklî (plăcintă găgăuză).

Au si cateva feluri gruzine si din zona aceea a Orientului Apropiat in meniul de la Conacul Gagauz. Multa carne de miel, desigur, si ne-au si reconfirmat ca acesta este specificul pe care vor sa-l scoata in evidenta. Cele mai multe au denumiri despre care nu a auzit nimeni de aici, insa sunt mancaruri simple, apropiate sau chiar identice cu bucataria populara urbana balcanica: ciorbe, fierturi, placinte, coltunasi, rulade… Ca sa zic altfel, am mancat toata viata atatea mancaruri gagauze si nu am stiut… 🙂 Mie mi-au placut indeosebi pelmeni (coltunasii cu carne mici, cat unghia), insa si celelalte au fost bune.

Preturile sunt relativ mici la Conacul Gagauz, cam ca la restaurantele arabesti. Erau cativa clienti. Serviciul a fost bun la Conacul Gagauz, in general, personal si sincer, insa dupa modelul si obiceiurile celor din Rasarit, din Moldova, Ucraina, Rusia, pentru cei care care stiu despre ce vorbesc.

Foarte lenti, mai ales ca erau ocupati cu propriul lor pranz… 🙂 🙂 Tin minte ca am scris acelasi lucru despre alt restaurant moldovenesc din Bucuresti, La Placinte, in care, la ora 14, chelnerii nu se puteau ocupa de clienti pentru ca… luau pranzul!!!

Conacul Gagauz e un restaurant placut, interesant prin noutatea si exotismul lui, in care poti manca mult si nu cu multi bani, cata vreme inca nu ai probleme cu mancarurile grele si cu doctorii care vin odata cu ele. Merita sa le faceti o vizita, mai ales daca va atrage ideea de a vedea alti oameni (tineri si placuti, acestia) si alta cultura… (GB – august 2018)

PS: si la iberici e la fel, cand isi ia seful pranzul (vreo doua ceasuri) se inchide firma…

Data actualizarii: 16/08/2018

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close