Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Cereal Crunch deschide prima franciză a grupului la Craiova, pe 7 aug...

10 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Daniel Palici la MAIZE, ca sa ne t...

67 vizite

O cina King Crab pregatita de Catalin Petrescu la Argentine, ca sa ne ...

95 vizite

Premieră europeană: Mastercard și BRD - Groupe Société Générale...

67 vizite

Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România, anunță lan...

24 vizite

VacaMuuu are o noua abordare pe segmentul Mic Dejun prin care mizeaza ...

368 vizite

Beautyfood – restaurant cu vechime din centrul capitalei, preluat re...

417 vizite

Pe langa gama variata de vinuri cu care producatorul moldovean Apriori...

124 vizite

O cină ungurească pentru GB, la poalele Tâmpei, la doamna Maria Dra...

31 vizite

Economica. net informeaza ca Nicolai Tand ia in calcul vanzarea restau...

656 vizite

O cina memorabila, cu atat mai mult cu cat a fost in plina pandemie. A...

134 vizite

Mastercard lansează, alături de Edenred, Sodexo și Up România și ...

33 vizite

Restaurantul CASA Hirscher a fost infiintat in anul 2004 de catre doi ...

13 vizite

Ana Consulea, cofetar și fondatoare a brandului Zexe Braserie, a lans...

119 vizite

Chef Joseph Hadad, artist-creator al unui univers culinar inconfundabi...

114 vizite

Sâmbătă, 1 august (13.00-19.00) Maximum de distanțare, minimum ...

431 vizite

Într-o lume în care pare că nimic nu mai merge, Kané - New Romani...

105 vizite

Face Kusin face parte dintr-un complex extins dedicat evenimentelor, c...

504 vizite

Doripesco, delta din Carpați... Continuând activitatea fostei I...

79 vizite

Eu mi-am dorit un restaurant în inima Brașovului încă de când...

13 vizite

Bine ati venit la Coliba Haiducilor! Un loc unde intr-o atmosfe...

9 vizite

Casa Ungurească din Brașov: Născut la...

21 vizite

Grupul Magic by Hop Garden a deschis Hop Garden Parc Sambata, 3 iul...

178 vizite

Am facut un tur prin Parcul Herastrau ca sa vad daca sunt restaurante ...

160 vizite

Brasov, probabil cel mai interesant oras turistic din Romania, cu isto...

27 vizite

Horeca Insight, organizator de evenimente având un istoric relevant d...

71 vizite

Piața de pește de acvacultură a atins 60.000 de tone, iar în urmă...

54 vizite

Peste 70 de spectacole si zeci de artisti la show-urile de stand-up co...

103 vizite

Iata lista restaurantelor deschise dupa pandemie si a celor inca inchi...

532 vizite

O sinteza utila pentru cei care se gandes...

198 vizite

Crama Villa Vinèa a câștigat 5 Medalii de Aur și 2 de Argint la IW...

142 vizite

Restaurante si cafenele deschise si restaurante inca inchise in prima ...

746 vizite 2 comentarii

Terasa Amvrosia dupa redeschidere, in vara cu pandemia

66 vizite

Campania #nudoarluni continuă să facă ecouri la un an de când a de...

42 vizite

The Table Menu Pandemia de coronavirus a obligat mulți patroni sa...

114 vizite 1 comentarii

Începând din această săptămână, preparatele din meniul Hard Roc...

35 vizite

Pata Negra au mers si mai departe cu serviciile de home delivery, si i...

324 vizite

Epoque Hotel Relais & Châteaux anunta un nou concept gastronomic ...

100 vizite

Un nou magazin Carrefour Express este de astazi deschis bucurestenilor...

219 vizite

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

86 vizite

Vom deschide gradina Athanor în Gurbănești la 1 iunie și, până a...

399 vizite 1 comentarii

Brigada nevazuta de la Jaristea - Cei trei farmazoni ai cuhniei  A...

113 vizite

Fructe si legume proaspete din Sicilia trimise de Amalia Bellantoni de...

251 vizite

O firma specializata in sisteme de impachetare, de transport si de pas...

403 vizite

Ne străduim să ne adaptăm acestei perioade și dorim să te anunț...

33 vizite

Urgia s-a abătut asupra noastră neîndurător și nu a iertat pe nim...

1534 vizite

Restaurantul Red Angus Steakhouse, situat în Centrul Vechi al Capital...

94 vizite

Astazi ne-a sosit un mail oficial din partea celor de la Uber Eats, ca...

599 vizite

Berarii României lansează #MancareDeSuflet #SOSHoReCa, campania de s...

90 vizite

Unde sunt petrecerile de altădată? Una poate fi sâmbătă, fix la t...

37 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok Oguz, insa la cel din Bucuresti, abia deschisul Conacul Gagauz, mi s-a parut mai buna mancarea. Si, oricum, mai bine prezentat meniul si mai creativ. Cel din Chisinau are o casa mai speciala, cum rar mai vezi acum, se prea poate sa fi fost chiar un han inainte, cu curte interioara si tot ce mai inseamna un astfel de asezamant.

Dar sa revenim la Conacul Gagauz, care abia s-a deschis, la parterul unei case vechi din zona Marasesti, pe stradutele acelea ale Bucurestiului vechi dintre restaurantul Budapesta si Piata Bucur, unde a fost clubul Colectiv. Sunt strazi inca linistite acolo, cativa copaci batrani, case vechi.

Cred ca sunt chiar gagauzi cei care au deschis acest restaurant, Conacul Gagauz. Tineri toti, era acolo o familie cu un copil foarte mic, mi-au spus ca e patronul, sau unul dintre ei, oricum.

Au doua saloane destul de mici, nu sunt inca amenajate, toata lumea sta afara vara, desigur, mai ales ca au un copac foarte mare, batran, si terasa e interesant amenajata pentru niste bucuresteni care nu au habar cum e in partea aceea de lume.

Ei se prezinta astfel: Bucătăria națională găgăuză a evoluat de-a lungul secolelor și arată viața oamenilor din zona de stepă. Găgăuzii pregătesc mai mult de 100 de feluri de mâncare. Deci, care este originalitatea bucătăriei găgăuze? Mai presus de toate, alegerea anumitor produse, condimente și utilizarea tehnologiilor, caracteristice numai acestui popor. Gustați borș din carne de miel – este adorabil. Majoritatea gospodinelor găgăuze preferă să adăuge în mâncarea pasta de ardei roșu, ce dă bucatelor un gust deosebit. Pe masa de sărbătoare la găgăuzi se gasește: kaurma, bulgur, sarma, ghezlemea. Din gustări reci: ardei dulce, roșii, vinete, nuci și brânză. Din băuturi alcoolice pe masă are loc de onoare vin roșu și alb de casă. Cel mai adesea este servită ţuică de casă din gutui, prune și caise. La sfârșitul mesei se servesc produse de patiserie – kaimaklî (plăcintă găgăuză).

Au si cateva feluri gruzine si din zona aceea a Orientului Apropiat in meniul de la Conacul Gagauz. Multa carne de miel, desigur, si ne-au si reconfirmat ca acesta este specificul pe care vor sa-l scoata in evidenta. Cele mai multe au denumiri despre care nu a auzit nimeni de aici, insa sunt mancaruri simple, apropiate sau chiar identice cu bucataria populara urbana balcanica: ciorbe, fierturi, placinte, coltunasi, rulade… Ca sa zic altfel, am mancat toata viata atatea mancaruri gagauze si nu am stiut… 🙂 Mie mi-au placut indeosebi pelmeni (coltunasii cu carne mici, cat unghia), insa si celelalte au fost bune.

Preturile sunt relativ mici la Conacul Gagauz, cam ca la restaurantele arabesti. Erau cativa clienti. Serviciul a fost bun la Conacul Gagauz, in general, personal si sincer, insa dupa modelul si obiceiurile celor din Rasarit, din Moldova, Ucraina, Rusia, pentru cei care care stiu despre ce vorbesc.

Foarte lenti, mai ales ca erau ocupati cu propriul lor pranz… 🙂 🙂 Tin minte ca am scris acelasi lucru despre alt restaurant moldovenesc din Bucuresti, La Placinte, in care, la ora 14, chelnerii nu se puteau ocupa de clienti pentru ca… luau pranzul!!!

Conacul Gagauz e un restaurant placut, interesant prin noutatea si exotismul lui, in care poti manca mult si nu cu multi bani, cata vreme inca nu ai probleme cu mancarurile grele si cu doctorii care vin odata cu ele. Merita sa le faceti o vizita, mai ales daca va atrage ideea de a vedea alti oameni (tineri si placuti, acestia) si alta cultura… (GB – august 2018)

PS: si la iberici e la fel, cand isi ia seful pranzul (vreo doua ceasuri) se inchide firma…

Data actualizarii: 16/08/2018