Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

471 vizite

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

11 vizite

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

135 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

16 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

244 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

43 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

64 vizite

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

116 vizite

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

739 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

67 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

94 vizite

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

1937 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

126 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

73 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

202 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

1403 vizite 3 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

497 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

23 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1083 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

159 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

91 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

120 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

147 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

351 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

668 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1175 vizite 5 comentarii

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

669 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

184 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

101 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

527 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

420 vizite

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

327 vizite 2 comentarii

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

115 vizite

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

45 vizite

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

29 vizite

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

77 vizite

A doua editie a Congresului de Gastronomie si Vin va avea loc marti, 2...

74 vizite

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de c...

556 vizite

A auzit multa lume despre KAIAMO, a fost cel mai mediatizat restau...

4789 vizite

Mărturisesc, m-a inspirat iepurașul de Paști. La vederea atâtor i...

129 vizite

Miau Cafe este o cafenea situata pe strada Intre Garle, nr. 7 (initial...

309 vizite

O cina indoneziana autentica la Amhar si Indriastuti Azeth, la resedin...

850 vizite

Experiențe memorabile, sustenabilitate și autenticitate – tendinț...

32 vizite

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldo...

112 vizite

Odata cu sfarsitul vacantei si cu venirea toamnei, iata ca regasim...

1091 vizite

Hard Rock Cafe Bucuresti a lansat un nou meniu disponibil pentru o...

147 vizite

Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și ...

534 vizite

Ambasada Republicii Federale Germania angajeaza, incepand cu luna octo...

146 vizite

Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei ma...

165 vizite

MAIZE si-a deschis, in sfarsit, terasa, dupa foarte multe dificult...

747 vizite

Am asteptat mult, dar a meritat Saptamana aceasta (ultima din augus...

2131 vizite

Nu aveam de gand sa merg sa mananc in Centrul Vechi. Sunt cateva resta...

1806 vizite 7 comentarii

La Vinuri, restaurantul românesc situat în București, pe strada Epi...

219 vizite

Centrul de Evenimente The President continua seria degustarilor de vin...

36 vizite

In perioada 6-9 Septembrie 2018, Beraria H organizeaza prima ediție T...

107 vizite

Ma gandesc eu asa acum cateva zile, hai sa vad ce mai e si pe la F...

277 vizite

The Great Trafalgar Pub e un restaurant vechi al Bucurestiului, pe o s...

438 vizite

Mancare cu Staif nu e mancare sofisticata, daca la asta va duce prima ...

352 vizite 1 comentarii

Adevarul este ca despre gluten se vorbeste mult in ultima perioada. Si...

248 vizite

Tocmai mi-a trimis cineva o poza dintr-o cafenea din centrul New-Yorku...

1125 vizite 1 comentarii

... nu le dati toate procedurile in scris chiar in prima zi de la ...

689 vizite

Ma asteptam sa vad pana acum mai multe bistrouri-atelier ale unor buca...

531 vizite

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok O...

2850 vizite

Ce-i nemultumeste pe clienti in restaurante? Eu am spus, si am ...

681 vizite 2 comentarii

Desi ne aflam intr-o perioada de vacanta, iata ca inceputul lunii augu...

2009 vizite

Alexandru Dan, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Romania, s...

232 vizite

In cat timp se formeaza un chelner bun? In vreo 8 ore. Cam atat...

442 vizite 2 comentarii

Începând cu 19 august 2018 bucătăria restaurantului ATRA va fi con...

471 vizite

Restocracy, Expressoft si George Butunoiu au lansat un proiect de ...

856 vizite

Situat la marginea clocotitorului Centrul Vechi al Bucureștiului, pe ...

280 vizite

Infinitea e unul dintre cele mai frumoase si mai placute locuri as...

1046 vizite 1 comentarii

Belli Siciliani sarbatoreste impreuna cu comunitatea italiana in Roman...

759 vizite

Cismigiu – Bistro la Etaj a fost surpriza placuta a verii. Asteptat ...

5299 vizite 1 comentarii

A doua degustare de vin și cultură din cadrul proiectului Vinum &...

77 vizite

Miercuri, 25 iulie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a noului spat...

289 vizite

Pe 2 august e seară de grătar gourmet pe terasa Hard Rock Cafe! Cele...

92 vizite

Vara aceasta ne răcorim cu băuturi răcoritoare, gustări delicioase...

53 vizite

Anunt de recrutare: Cautam un personal chef pentru ambasadorul unei ma...

648 vizite

Am facut un calcul (aplicatia de mobil Restocracy a facut-o, desigur!)...

1032 vizite

La mancare si restaurante, Bucurestiul a ajuns din urma Europa Central...

2572 vizite 4 comentarii

Caju by Joseph Hadad e un restaurant cu mâncare bună, toată lumea e...

252 vizite

Bucurestiul are unele dintre cele mai frumoase restaurante si cafenele...

982 vizite

Asociatia Somelierilor din Romania, anunta deschiderea perioadei de in...

137 vizite

Aperitivo e o terasa – lounge indelung asteptata in Herastrau, de vr...

1578 vizite

Seria petrecerilor estivale continuă la Hard Rock Cafe cu arome și a...

49 vizite

Foarte frumoasa casa aceea boiereasca din Piata Amzei, in coltul de pe...

1293 vizite

Proiectul Vinum & Carmina 2018 continuă în luna iulie cu o nouă...

40 vizite

Lucrurile stau cam asa: cei care au si Bamboo, au preluat spatiul dins...

1302 vizite

Joi, 5 iulie 2018, de la ora 19, The President Pool & Lounge a lan...

84 vizite

Eclipse e cel mai nou restaurant al Bucurestiului la momentul la care ...

1001 vizite

Pe 12 iulie 2018, de la ora 21.00, va avea loc deschiderea oficiala a ...

463 vizite

Micul bistrou de langa casa de bilete a Atheneului Roman pare sa fie u...

850 vizite

CEO al Centrului de Evenimente The President, Corin Romanescu activeaz...

295 vizite

Joi, 5 iulie 2018, de la ora 19, The President Pool & Lounge lanse...

72 vizite

Clubul Privat de VIN-ASR, Editia de Vara-25.06.2018, Cluj, Timisoara, ...

83 vizite

Aceea a fost casa lui Nicu Ceausecu, cand taica-su facea ce voia in ta...

809 vizite

Descoperirea Arc Bakery a fost una dintre surprizele placute ale sezon...

1440 vizite

Restaurant Scoici și Creveți, oaza ta de relaxare chiar în mijlocul...

1799 vizite 1 comentarii

Se spune din mosi-stramosi ca noaptea de Sanziene sau Dragaica e una m...

140 vizite

Marti, 19 iunie 2018, de la ora 19.30 a avut loc la VINO "Dinner with...

186 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok Oguz, insa la cel din Bucuresti, abia deschisul Conacul Gagauz, mi s-a parut mai buna mancarea. Si, oricum, mai bine prezentat meniul si mai creativ. Cel din Chisinau are o casa mai speciala, cum rar mai vezi acum, se prea poate sa fi fost chiar un han inainte, cu curte interioara si tot ce mai inseamna un astfel de asezamant.

Dar sa revenim la Conacul Gagauz, care abia s-a deschis, la parterul unei case vechi din zona Marasesti, pe stradutele acelea ale Bucurestiului vechi dintre restaurantul Budapesta si Piata Bucur, unde a fost clubul Colectiv. Sunt strazi inca linistite acolo, cativa copaci batrani, case vechi.

Cred ca sunt chiar gagauzi cei care au deschis acest restaurant, Conacul Gagauz. Tineri toti, era acolo o familie cu un copil foarte mic, mi-au spus ca e patronul, sau unul dintre ei, oricum.

Au doua saloane destul de mici, nu sunt inca amenajate, toata lumea sta afara vara, desigur, mai ales ca au un copac foarte mare, batran, si terasa e interesant amenajata pentru niste bucuresteni care nu au habar cum e in partea aceea de lume.

Ei se prezinta astfel: Bucătăria națională găgăuză a evoluat de-a lungul secolelor și arată viața oamenilor din zona de stepă. Găgăuzii pregătesc mai mult de 100 de feluri de mâncare. Deci, care este originalitatea bucătăriei găgăuze? Mai presus de toate, alegerea anumitor produse, condimente și utilizarea tehnologiilor, caracteristice numai acestui popor. Gustați borș din carne de miel – este adorabil. Majoritatea gospodinelor găgăuze preferă să adăuge în mâncarea pasta de ardei roșu, ce dă bucatelor un gust deosebit. Pe masa de sărbătoare la găgăuzi se gasește: kaurma, bulgur, sarma, ghezlemea. Din gustări reci: ardei dulce, roșii, vinete, nuci și brânză. Din băuturi alcoolice pe masă are loc de onoare vin roșu și alb de casă. Cel mai adesea este servită ţuică de casă din gutui, prune și caise. La sfârșitul mesei se servesc produse de patiserie – kaimaklî (plăcintă găgăuză).

Au si cateva feluri gruzine si din zona aceea a Orientului Apropiat in meniul de la Conacul Gagauz. Multa carne de miel, desigur, si ne-au si reconfirmat ca acesta este specificul pe care vor sa-l scoata in evidenta. Cele mai multe au denumiri despre care nu a auzit nimeni de aici, insa sunt mancaruri simple, apropiate sau chiar identice cu bucataria populara urbana balcanica: ciorbe, fierturi, placinte, coltunasi, rulade… Ca sa zic altfel, am mancat toata viata atatea mancaruri gagauze si nu am stiut… 🙂 Mie mi-au placut indeosebi pelmeni (coltunasii cu carne mici, cat unghia), insa si celelalte au fost bune.

Preturile sunt relativ mici la Conacul Gagauz, cam ca la restaurantele arabesti. Erau cativa clienti. Serviciul a fost bun la Conacul Gagauz, in general, personal si sincer, insa dupa modelul si obiceiurile celor din Rasarit, din Moldova, Ucraina, Rusia, pentru cei care care stiu despre ce vorbesc.

Foarte lenti, mai ales ca erau ocupati cu propriul lor pranz… 🙂 🙂 Tin minte ca am scris acelasi lucru despre alt restaurant moldovenesc din Bucuresti, La Placinte, in care, la ora 14, chelnerii nu se puteau ocupa de clienti pentru ca… luau pranzul!!!

Conacul Gagauz e un restaurant placut, interesant prin noutatea si exotismul lui, in care poti manca mult si nu cu multi bani, cata vreme inca nu ai probleme cu mancarurile grele si cu doctorii care vin odata cu ele. Merita sa le faceti o vizita, mai ales daca va atrage ideea de a vedea alti oameni (tineri si placuti, acestia) si alta cultura… (GB – august 2018)

PS: si la iberici e la fel, cand isi ia seful pranzul (vreo doua ceasuri) se inchide firma…

Data actualizarii: 16/08/2018

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.