Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Cunoscut pentru stilul sau non-conformist de promovare, lantul Burger ...

505 vizite

Conceptul Cereal Crunch este pregătit de extindere,  în România, d...

47 vizite

Atmosfera relaxata, culori sobre si decoruri interioare somptuoase ...

117 vizite

Surorile Diaconu, care dețin Bistro Guxt, lansează Noeme, un restaur...

390 vizite

Crama MaxiMarc - Unde visele devin vinuri Tradiția cramelor de fam...

19 vizite

De ziua ta, doamna: Concert de dragoste si primavara! Magic Ballroo...

23 vizite

Centrul de Evenimente The President va invita in data de 7 martie 2020...

78 vizite

O cina memorabila cu prietenii la Fior di Latte, plina de toate ex...

760 vizite

Valentine's Weekend la Hop Garden Seri speciale, cu muzica live și...

60 vizite

Valentine's Days la Magic Bistro by Hop Garden Magic Bistro by Hop ...

27 vizite

Lansare de carte: "Connaiseur fără ifose", de Cezar Ioan, miercuri 1...

23 vizite

De 14 februarie, Red Angus Steakhouse, localul situat pe strada France...

97 vizite

La îngemănarea lunilor februarie cu martie, intrăm în bucătărie ...

103 vizite

Pe 19, 20 și 21 februarie, restaurantul portughez Dancing Lobster te ...

54 vizite

Evenimentul de pe 16 e dublat de o degustare de vinuri albe ungurești...

43 vizite

Situată în inima uneia dintre cele mai importante zone viticole rom...

116 vizite

O cina memorabila cu fructe de mare pregatita de Chef Catalin Jernoiu ...

43 vizite

O cina spaniola memorabila pregatita de Angelica Ilie la restaurantul ...

32 vizite

O cina de lucru la Isoletta, cu niste prieteni foarte exigenti cand vi...

21 vizite

O cina memorabila pregatita de Florin Cojocariu, filosoful slow food-u...

981 vizite

“Domeniul Bogdan s-a nascut dintr-un vis… visul de a produce un vi...

35 vizite

Pentru noul an am conceput o agenda complexă de cursuri și mastercla...

47 vizite

Gala Restocracy a avut loc duminica, 26 ianuarie, incepand cu ora 12 l...

22 vizite

Premiile Restocracy pentru Cele mai bune restaurante si Cele mai bune ...

16459 vizite 13 comentarii

Vineri, 24 ianuarie, bistroul La Tartine, din cartierul bucurestean Co...

97 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok Oguz, insa la cel din Bucuresti, abia deschisul Conacul Gagauz, mi s-a parut mai buna mancarea. Si, oricum, mai bine prezentat meniul si mai creativ. Cel din Chisinau are o casa mai speciala, cum rar mai vezi acum, se prea poate sa fi fost chiar un han inainte, cu curte interioara si tot ce mai inseamna un astfel de asezamant.

Dar sa revenim la Conacul Gagauz, care abia s-a deschis, la parterul unei case vechi din zona Marasesti, pe stradutele acelea ale Bucurestiului vechi dintre restaurantul Budapesta si Piata Bucur, unde a fost clubul Colectiv. Sunt strazi inca linistite acolo, cativa copaci batrani, case vechi.

Cred ca sunt chiar gagauzi cei care au deschis acest restaurant, Conacul Gagauz. Tineri toti, era acolo o familie cu un copil foarte mic, mi-au spus ca e patronul, sau unul dintre ei, oricum.

Au doua saloane destul de mici, nu sunt inca amenajate, toata lumea sta afara vara, desigur, mai ales ca au un copac foarte mare, batran, si terasa e interesant amenajata pentru niste bucuresteni care nu au habar cum e in partea aceea de lume.

Ei se prezinta astfel: Bucătăria națională găgăuză a evoluat de-a lungul secolelor și arată viața oamenilor din zona de stepă. Găgăuzii pregătesc mai mult de 100 de feluri de mâncare. Deci, care este originalitatea bucătăriei găgăuze? Mai presus de toate, alegerea anumitor produse, condimente și utilizarea tehnologiilor, caracteristice numai acestui popor. Gustați borș din carne de miel – este adorabil. Majoritatea gospodinelor găgăuze preferă să adăuge în mâncarea pasta de ardei roșu, ce dă bucatelor un gust deosebit. Pe masa de sărbătoare la găgăuzi se gasește: kaurma, bulgur, sarma, ghezlemea. Din gustări reci: ardei dulce, roșii, vinete, nuci și brânză. Din băuturi alcoolice pe masă are loc de onoare vin roșu și alb de casă. Cel mai adesea este servită ţuică de casă din gutui, prune și caise. La sfârșitul mesei se servesc produse de patiserie – kaimaklî (plăcintă găgăuză).

Au si cateva feluri gruzine si din zona aceea a Orientului Apropiat in meniul de la Conacul Gagauz. Multa carne de miel, desigur, si ne-au si reconfirmat ca acesta este specificul pe care vor sa-l scoata in evidenta. Cele mai multe au denumiri despre care nu a auzit nimeni de aici, insa sunt mancaruri simple, apropiate sau chiar identice cu bucataria populara urbana balcanica: ciorbe, fierturi, placinte, coltunasi, rulade… Ca sa zic altfel, am mancat toata viata atatea mancaruri gagauze si nu am stiut… 🙂 Mie mi-au placut indeosebi pelmeni (coltunasii cu carne mici, cat unghia), insa si celelalte au fost bune.

Preturile sunt relativ mici la Conacul Gagauz, cam ca la restaurantele arabesti. Erau cativa clienti. Serviciul a fost bun la Conacul Gagauz, in general, personal si sincer, insa dupa modelul si obiceiurile celor din Rasarit, din Moldova, Ucraina, Rusia, pentru cei care care stiu despre ce vorbesc.

Foarte lenti, mai ales ca erau ocupati cu propriul lor pranz… 🙂 🙂 Tin minte ca am scris acelasi lucru despre alt restaurant moldovenesc din Bucuresti, La Placinte, in care, la ora 14, chelnerii nu se puteau ocupa de clienti pentru ca… luau pranzul!!!

Conacul Gagauz e un restaurant placut, interesant prin noutatea si exotismul lui, in care poti manca mult si nu cu multi bani, cata vreme inca nu ai probleme cu mancarurile grele si cu doctorii care vin odata cu ele. Merita sa le faceti o vizita, mai ales daca va atrage ideea de a vedea alti oameni (tineri si placuti, acestia) si alta cultura… (GB – august 2018)

PS: si la iberici e la fel, cand isi ia seful pranzul (vreo doua ceasuri) se inchide firma…

Data actualizarii: 16/08/2018

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.