Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Adevarata slow food, adevaratul slow cooking, cu produse adevarate, di...

1370 vizite

Primul eveniment dedicat exclusiv bucatariei asiatice va avea loc intr...

196 vizite

Am fost in vizita la HorecaExchange, sa aflam despre evolutia pietei d...

438 vizite

Singurul restaurant rusesc din Bucuresti? A fost primul restaurant ...

18 vizite

Tasting Room: daca o fi adevarat, atunci e o idee foarte buna... Am...

30 vizite

Certificarea MSC urmărește traseul peștelui sălbatic, de la sursă...

64 vizite

The President continua programul educational de combatere a sedentaris...

93 vizite

Sâmbătă, 6 iulie 2019, în centrul Bucureștiului s-a redeschis leg...

1061 vizite

Bistro Ateneu a fost desemnat Restaurantul Anului 2019, în cadrul Gal...

452 vizite

Bottega del Tartufo va invita la noua degustare de vinuri din data d...

32 vizite

La restaurantul cu cel mai bun foie gras din Bucuresti, si unul dintre...

184 vizite

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului L'Atelier, al ho...

41 vizite

La cel mai bun restaurant de fructe de mare din Bucuresti, dupa clasam...

645 vizite

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Isoletta, din pr...

28 vizite

La cel mai bun restaurant de sushi din Bucuresti, dupa clasamentul nos...

851 vizite

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Argentine, din p...

15 vizite

Hard Rock anunță cea mai amplă inovare a meniului, având ca vedet...

198 vizite

5 to go deschide o nouă locație, pentru prima dată în parteneriat ...

35 vizite

Bottega del Tartufo va invita la noua degustare de vinuri din data d...

58 vizite

Vineri, 7 iunie 2019, a avut loc cea de-a doua ediție a evenimentului...

141 vizite

La cel mai bun restaurant de peste si fructe de mare din Bucuresti, du...

645 vizite 1 comentarii

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Mesogios, din pr...

26 vizite

Nume mare, casa mare, imaginatie mica Golden Blitz a ramas in folcl...

35 vizite

Vinăria Purcari, cel mai mare producător de vinuri premium din Repub...

130 vizite

Localul Bistro Ateneu anunță Voiaj în Delta Dunării - o cină-even...

147 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok Oguz, insa la cel din Bucuresti, abia deschisul Conacul Gagauz, mi s-a parut mai buna mancarea. Si, oricum, mai bine prezentat meniul si mai creativ. Cel din Chisinau are o casa mai speciala, cum rar mai vezi acum, se prea poate sa fi fost chiar un han inainte, cu curte interioara si tot ce mai inseamna un astfel de asezamant.

Dar sa revenim la Conacul Gagauz, care abia s-a deschis, la parterul unei case vechi din zona Marasesti, pe stradutele acelea ale Bucurestiului vechi dintre restaurantul Budapesta si Piata Bucur, unde a fost clubul Colectiv. Sunt strazi inca linistite acolo, cativa copaci batrani, case vechi.

Cred ca sunt chiar gagauzi cei care au deschis acest restaurant, Conacul Gagauz. Tineri toti, era acolo o familie cu un copil foarte mic, mi-au spus ca e patronul, sau unul dintre ei, oricum.

Au doua saloane destul de mici, nu sunt inca amenajate, toata lumea sta afara vara, desigur, mai ales ca au un copac foarte mare, batran, si terasa e interesant amenajata pentru niste bucuresteni care nu au habar cum e in partea aceea de lume.

Ei se prezinta astfel: Bucătăria națională găgăuză a evoluat de-a lungul secolelor și arată viața oamenilor din zona de stepă. Găgăuzii pregătesc mai mult de 100 de feluri de mâncare. Deci, care este originalitatea bucătăriei găgăuze? Mai presus de toate, alegerea anumitor produse, condimente și utilizarea tehnologiilor, caracteristice numai acestui popor. Gustați borș din carne de miel – este adorabil. Majoritatea gospodinelor găgăuze preferă să adăuge în mâncarea pasta de ardei roșu, ce dă bucatelor un gust deosebit. Pe masa de sărbătoare la găgăuzi se gasește: kaurma, bulgur, sarma, ghezlemea. Din gustări reci: ardei dulce, roșii, vinete, nuci și brânză. Din băuturi alcoolice pe masă are loc de onoare vin roșu și alb de casă. Cel mai adesea este servită ţuică de casă din gutui, prune și caise. La sfârșitul mesei se servesc produse de patiserie – kaimaklî (plăcintă găgăuză).

Au si cateva feluri gruzine si din zona aceea a Orientului Apropiat in meniul de la Conacul Gagauz. Multa carne de miel, desigur, si ne-au si reconfirmat ca acesta este specificul pe care vor sa-l scoata in evidenta. Cele mai multe au denumiri despre care nu a auzit nimeni de aici, insa sunt mancaruri simple, apropiate sau chiar identice cu bucataria populara urbana balcanica: ciorbe, fierturi, placinte, coltunasi, rulade… Ca sa zic altfel, am mancat toata viata atatea mancaruri gagauze si nu am stiut… 🙂 Mie mi-au placut indeosebi pelmeni (coltunasii cu carne mici, cat unghia), insa si celelalte au fost bune.

Preturile sunt relativ mici la Conacul Gagauz, cam ca la restaurantele arabesti. Erau cativa clienti. Serviciul a fost bun la Conacul Gagauz, in general, personal si sincer, insa dupa modelul si obiceiurile celor din Rasarit, din Moldova, Ucraina, Rusia, pentru cei care care stiu despre ce vorbesc.

Foarte lenti, mai ales ca erau ocupati cu propriul lor pranz… 🙂 🙂 Tin minte ca am scris acelasi lucru despre alt restaurant moldovenesc din Bucuresti, La Placinte, in care, la ora 14, chelnerii nu se puteau ocupa de clienti pentru ca… luau pranzul!!!

Conacul Gagauz e un restaurant placut, interesant prin noutatea si exotismul lui, in care poti manca mult si nu cu multi bani, cata vreme inca nu ai probleme cu mancarurile grele si cu doctorii care vin odata cu ele. Merita sa le faceti o vizita, mai ales daca va atrage ideea de a vedea alti oameni (tineri si placuti, acestia) si alta cultura… (GB – august 2018)

PS: si la iberici e la fel, cand isi ia seful pranzul (vreo doua ceasuri) se inchide firma…

Data actualizarii: 16/08/2018