Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

Afiseaza

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiect inedit gândit de doi experți culinari români

Doi dintre cei mai apreciați specialiști în gastronomie din România, jurnalistul și istoricul Cosmin Dragomir și Adriana Sohodoleanu, sociolog și pastry chef, au inițiat un proiect prin care fiecare meci din Qatar are corespondență gastronomică.

Cei doi prezintă confruntarea dintre mâncărurile și deserturile emblematice ale țărilor a căror naționale sunt rivale pe gazon. Ei și-au propus să posteze pe conturile de Instragram (https://www.instagram.com/cosmindragomir_gastroart/ & https://www.instagram.com/Biscuit.ro/ și Facebook https://www.facebook.com/cosmin.dragomir.12 si https://www.facebook.com/adriana.sohodoleanu/ descrieri ale unor preparate specifice acelor țări și au de gând să ducă acest proiect până în finală. Adriana și Cosmin și-au împărțit și documentarea: ea se ocupă și postează doar despre deserturi iar Cosmin scrie despre feluri principale.

“Am avut această idee în urmă cu două campionate și cumva am uitat complet de ea. Probabil că dacă nu îmi aduceam aminte abia în urmă cu câteva zile am fi avut și sponsor. Mâncarea este o carte de vizită eficientă și de multe ori spune despre o țară mai multe decât broșurile turistice. Dacă mâncarea e proastă, vacanța e ratată complet. Dacă mâncarea e bună sau fabuloasă atunci vei avea și mai multe amintiri din acea țară.  În general am căutat preparate care au notorietate sau sunt considerate feluri naționale, dar public și foarte multe povești despre sarmalele specifice acestor țări. Multă lume știe că documentez temeinic acest preparat care face parte din gastronomiile naționale ale multor țări: din Iran în Argentina, din Croația în Danemarca. Dacă România s-ar fi calificat aș fi scris despre sarmale, zacuscă și ciorba de burtă. Cam astea trei, că oricum probabil nu treceam de grupe.

Acest proiect este prilejuit de organizarea unei competiții clasice și are ca scop popularizarea informațiilor gastronomice, dar poziția mea este de condamnare întregului proces de organizare (de la tragediile întâmplate pe șantiere cauzate de condițiile inumane de muncă până la suspiciunile de mituire a reprezentanților FIFA).”, spune Cosmin Dragomir

‘’Mancarea inglobeaza si reflecta printre altele clima, economia, istoria si religia unui popor; iti arata nu doar ce mananca Celalalt ci si de ce, care-s factorii care i-au modelat dieta si evolutia – conflicte, relief, clasa, credinte, nazuinte, politica, etc. Ea iti pune pe masa cultura nu doar gust si substante nutritive prin urmare acest campionat este o buna oportunitate sa cercetam lumea din farfurie si sa descoperim nu doar diferentele cat ceea ce ne uneste indiferent unde suntem plasati pe glob’’ declară Adriana Sohodoleanu

Cosmin Dragomir este jurnalist culinar și istoric amator al gastronomiei românești, fondatorul gastroart.ro și autorul volumului “Curatorul de zacuscă și alte povestiri culinare românești”.

Adriana Sohodoleanu este sociolog și în curând va lansa un volum dedicat cercetării Noii Bucatarii Românești, tema doctoratului obținut anul trecut.

Cei doi fac echipă de mai mult timp, iar în curând vor lansa volumul “Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi” un proiect special la care au contribuit consistent.  (Comunicat de presă – noiembrie 2022)

Data actualizarii: 22/11/2022

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close