Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

S-a deschis de câteva zile un nou restaurant foarte excelent în Bucu...

Colliers: Românii au cheltuit 6 miliarde de euro anul trecut pentru a...

MATCA Transylvanian Sanctuary devine primul hotel din afara București...

Am fost subiectul unui experiment interesant și foarte relevant. Prob...

Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru ...

Producătorul Villa Vinèa a investit 2 milioane de euro în extindere...

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda... ...

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIE AFLÄ‚ POVESTEA CELUI MAI ÃŽNDRÄ...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima datÄ...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower 25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

  Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

Afiseaza
comentarii

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului Suter, unul dintre cele mai elegante și mai bune restaurante din București. Head Chef  acolo este vechiul meu prieten David Contant, un adevărat personaj de roman, un mare, foarte mare chef. Francez crescut la Lyon lângă faimosul chef cu trei steluțe Michelin Georges Blanc, de la care a învățat toate secretele Grande Cuisine, cu care a plecat apoi prin toată lumea. Poposind câțiva ani și la București.

Prea aventurier ca să se aciuiască undeva și să-și facă propriul său restaurant, pentru care ar fi primit repede o steluță Michelin, a preferat să umble prin lume, dintr-un colț în altul, din Uruguay și până în Singapore, via România, ca Maitre Cuisinier de France.

Acum e chef la Gramont, un loc rar în BucureÈ™tiul învălmășit. Numele restaurantului vine de una dintre personalitățile culturale È™i politice care au marcat societatea românească, la sfârÈ™itul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea: Vicontele Louis Antoine de Gramont, cel care a stăpânit colinele Filaretului! Vicontele Gramont a fost un personaj extrem de rafinat, recunoscut pentru discreÈ›ia, reputaÈ›ia excelentă È™i pentru felul în care preÈ›uia arta È™i lucrurile frumoase. Francez, din naÈ™tere, el s-a îndrăgostit de România È™i a ales să își petreacă viaÈ›a aici.

David Contant are mulți prieteni în marile bucătării ale lumii, numeroase în ghidul domnului Michelin. Unul dintre ei este Jean-Remi Caillon, cel care a adus restaurantului Le Kintessence din Courchevel două stele Michelin, la începutul anului 2023. Și i-a zis într-o zi: Jean-Remi, vii într-o zi la București să gătim împreună? Iar Jaea-Remi a spus: Mais bien sur, mon cher ami, avec le plus grand plaisir!

Și a venit. Pe Jean-Remi l-a dus în bucătărie, pe mine și pe alți câțiva privilegiați ne-a așezat la masă în somptuoasele saloane ale Palatului. Și iată rezultatul:

*

Le Boeuf de Salers en Tartare
Boeuf de Salers en tartare à La Provençale / Salers Beef Tartare / Tartar de vita Salers
Cuvee de Purcari Extra Brut, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir
*
Le Foie Gras
Noisettes, noix de Cajou, amandes, feves de Tonka, pommade d’abricots / Rougie Foie Gras terrine, cashew, almonds,Tonka beans, apricots / Terina de Foie Gras Rougie, caju, migdale, Tonka, caise
Purcari Winery Ice Wine, Muscat Ottonel, Traminer
*
Boullion de Legumes exotique
Legumes de saison, gingembre, citronneille, combava / Vegetable soup, ginger, lemongrass, combava / Supa de legume, ghimbir, citronella, combava
Cuvee Purcari Brut, Feteasca Alba
*
Le Cabillaud
Fevettes, artichaut, piquillo, chorizo, sauce vierge / Wild Atlantic Cod, fava beans, artichoke, piquillo peppers, chorizo, vierge sauce / Cod de Atlantic, fasole fava, anghinare, ardei piquillo, chorizo, sos vierge
Grande Cuvee Purcari Extra Brut, Chardonay, Pinot Blanc, Pinot Noir
*
Le Canard
Mousse de petit pois, carottes fanes, sauce orange / Duck Breast Rougie, pea mouse, baby carrots, orange sauce / Piept de rata Rougie, piure de mazare, baby morcovi, demi glace
Purcari Winery Academia, Rara Neagra
*
La Framboise
Macaron, crème chibouste, sorbet pamplemousse / Macaron, chibouste cream, raspberry, grapefruit sorbet / Macaron, crema chibouste, zmeura, sorbet de grapefruit
Purcari Winery Ice Wine, Muscat Ottonel, Traminer
*
Le Chocolat
Crumble, chocolat Guanaja 70%, Chantilly / Crumble, Guanaja 70% chocolate, chantilly cream Biscuite, ciocolata Guanaja 70%, crema Chantilly
Cuvee de Purcari Rose Brut, Pinot Noir, Chardonnay

*

David Contant a promis că o parte dintre acestea, măcar, vor rămâne în meniul Gramont, zi de zi, sau aproape. O să mă întorc în curând să văd dacă s-a ținut de cuvânt sau dacă le păstrează doar pentru el.

Și ar fi multe de zis È™i despre ceilalÈ›i de la Palatul Suter. Au o directoare adorabilă acolo, pe Ruxandra Stoian, o femeie cu Hospitality în gene. Cele din sânge, vreau să spun. Un cuplu, mai precis spus, fiindcă conduc împreuna, ea cu subÈ›irelul acela frumos È™i charismatic din poză, Alexandru Stoian… (George Butunoiu – mai 2023)

Cina și oaspeții lui Jean-Remi Caillon și a lui David Contant

În bucătăria Gramont

Oamenii Palatului Suter

Bucureștiul văzut de pe colinele Vicontelui Louis Antoine de Gramont

 

Data actualizarii: 25/05/2023

  • paul :

    et c’a fait combien d’argent?

    • George Butunoiu :

      1000 lei/ personne. Mais je n’ai pas paye, j’ai ete invite comme ami.

  • ExperienÈ›a pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptaÈ›i folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close