Pranzuri si cine rare, de care ne vom aduce aminte multa vreme…

Ord. dupa

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Altă cină cu bucătărie fină pregătită de Chef Orlando Zaharia l...

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici ...

Surpriza lui Chef Orlando ZahariaCând vorbim despre steakhous...

O nouă cină la Noma din Herăstrău, pentru a degusta meniul de înc...

Până acum te gândeai să mergi la țară la Gurbănești, în Câmp...

Cum a ajuns bucătăria peruană contemporană în doar zece ani u...

O cină coreeană memorabilă la ES Yong-ho Kim, ambasadorul Coree...

Ionuț Gheorghe, tânărul chef de la Noma din Herăstrău, ne-a ...

O altă cină memorabilă la KANE, la degustarea meniului de toamnă n...

O cină memorabilă cu Carolina, frumoasa basarabeancă studentă, car...

Am avut multe cine memorabile la București, și la restaurantele din ...

Din câte am putut observa și deduce, Chef Dani Prodan are libertate ...

Nu am fost niciodată în Oltenia. Așa că, atunci când femeia m...

Iată, se face un an de când mâncam doar acasă, cu rare momente...

O cină memorabilă în plină pandemie și în plină iarnă la P...

O noua cină fine dining memorabila la Kane, de degustare a noului men...

O adevarata cina marocana, cu produse si ingrediente aduse direct de l...

O cina inedita si neasteptata pregatita de Chef Florin Andrei Vanau si...

O cina memorabila pregatita de Chef Daniel Palici la MAIZE, ca sa ne t...

O cina King Crab pregatita de Catalin Petrescu la Argentine, ca sa ne ...

O cina memorabila, cu atat mai mult cu cat a fost in plina pandemie. A...

Intai am mancat, si abia apoi am citit pe Wikipedia cum e cand man...

O cina memorabila cu prietenii la Fior di Latte, plina de toate ex...

O cina spaniola memorabila pregatita de Angelica Ilie la restaurantul ...

O cina de lucru la Isoletta, cu niste prieteni foarte exigenti cand vi...

O cina memorabila pregatita de Florin Cojocariu, filosoful slow food-u...

O cina fara masura, memorabila, plina de excese la La Pescaderia by Al...

O cina japoneza memorabila pregatita de Kana Hashimoto si Chef Raz...

O cina portugheza memorabila cu peste si fructe de mare la Dancing Lob...

O alta cina memorabila la ZenSushi, pregatita de Iulian Constantin...

Domnul Alexandru Consulea construieste ...

Cina memorabila la Conacul Hagianoff de pe Domeniul Manasia cu Ariadna...

O cina memorabila la restaurantele Grand Hotel Balvanyos Resort din Ca...

Iulian Constantin, cel mai sfios si discret mare chef din Bucuresti ...

O cina speciala pregatita de Chef Catalin Petrescu la Argentine pentru...

O cina memorabila (click) pregatita de doi mari chefs ai Noii Buca...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Zen Sushi, din p...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Isoletta, din pr...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Argentine, din p...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Mesogios, din pr...

O alta cina indoneziana memorabila, la bunul meu prieten si cu alti bu...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Bistro Ateneu, d...

Afiseaza

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului Suter, unul dintre cele mai elegante și mai bune restaurante din București. Head Chef  acolo este vechiul meu prieten David Contant, un adevărat personaj de roman, un mare, foarte mare chef. Francez crescut la Lyon lângă faimosul chef cu trei steluțe Michelin Georges Blanc, de la care a învățat toate secretele Grande Cuisine, cu care a plecat apoi prin toată lumea. Poposind câțiva ani și la București.

Prea aventurier ca să se aciuiască undeva și să-și facă propriul său restaurant, pentru care ar fi primit repede o steluță Michelin, a preferat să umble prin lume, dintr-un colț în altul, din Uruguay și până în Singapore, via România, ca Maitre Cuisinier de France.

Acum e chef la Gramont, un loc rar în Bucureștiul învălmășit. Numele restaurantului vine de una dintre personalitățile culturale și politice care au marcat societatea românească, la sfârșitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea: Vicontele Louis Antoine de Gramont, cel care a stăpânit colinele Filaretului! Vicontele Gramont a fost un personaj extrem de rafinat, recunoscut pentru discreția, reputația excelentă și pentru felul în care prețuia arta și lucrurile frumoase. Francez, din naștere, el s-a îndrăgostit de România și a ales să își petreacă viața aici.

David Contant are mulți prieteni în marile bucătării ale lumii, numeroase în ghidul domnului Michelin. Unul dintre ei este Jean-Remi Caillon, cel care a adus restaurantului Le Kintessence din Courchevel două stele Michelin, la începutul anului 2023. Și i-a zis într-o zi: Jean-Remi, vii într-o zi la București să gătim împreună? Iar Jaea-Remi a spus: Mais bien sur, mon cher ami, avec le plus grand plaisir!

Și a venit. Pe Jean-Remi l-a dus în bucătărie, pe mine și pe alți câțiva privilegiați ne-a așezat la masă în somptuoasele saloane ale Palatului. Și iată rezultatul:

*

Le Boeuf de Salers en Tartare
Boeuf de Salers en tartare à La Provençale / Salers Beef Tartare / Tartar de vita Salers
Cuvee de Purcari Extra Brut, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir
*
Le Foie Gras
Noisettes, noix de Cajou, amandes, feves de Tonka, pommade d’abricots / Rougie Foie Gras terrine, cashew, almonds,Tonka beans, apricots / Terina de Foie Gras Rougie, caju, migdale, Tonka, caise
Purcari Winery Ice Wine, Muscat Ottonel, Traminer
*
Boullion de Legumes exotique
Legumes de saison, gingembre, citronneille, combava / Vegetable soup, ginger, lemongrass, combava / Supa de legume, ghimbir, citronella, combava
Cuvee Purcari Brut, Feteasca Alba
*
Le Cabillaud
Fevettes, artichaut, piquillo, chorizo, sauce vierge / Wild Atlantic Cod, fava beans, artichoke, piquillo peppers, chorizo, vierge sauce / Cod de Atlantic, fasole fava, anghinare, ardei piquillo, chorizo, sos vierge
Grande Cuvee Purcari Extra Brut, Chardonay, Pinot Blanc, Pinot Noir
*
Le Canard
Mousse de petit pois, carottes fanes, sauce orange / Duck Breast Rougie, pea mouse, baby carrots, orange sauce / Piept de rata Rougie, piure de mazare, baby morcovi, demi glace
Purcari Winery Academia, Rara Neagra
*
La Framboise
Macaron, crème chibouste, sorbet pamplemousse / Macaron, chibouste cream, raspberry, grapefruit sorbet / Macaron, crema chibouste, zmeura, sorbet de grapefruit
Purcari Winery Ice Wine, Muscat Ottonel, Traminer
*
Le Chocolat
Crumble, chocolat Guanaja 70%, Chantilly / Crumble, Guanaja 70% chocolate, chantilly cream Biscuite, ciocolata Guanaja 70%, crema Chantilly
Cuvee de Purcari Rose Brut, Pinot Noir, Chardonnay

*

David Contant a promis că o parte dintre acestea, măcar, vor rămâne în meniul Gramont, zi de zi, sau aproape. O să mă întorc în curând să văd dacă s-a ținut de cuvânt sau dacă le păstrează doar pentru el.

Și ar fi multe de zis și despre ceilalți de la Palatul Suter. Au o directoare adorabilă acolo, pe Ruxandra Stoian, o femeie cu Hospitality în gene. Cele din sânge, vreau să spun. Un cuplu, mai precis spus, fiindcă conduc împreuna, ea cu subțirelul acela frumos și charismatic din poză, Alexandru Stoian… (George Butunoiu – mai 2023)

Cina și oaspeții lui Jean-Remi Caillon și a lui David Contant

În bucătăria Gramont

Oamenii Palatului Suter

Bucureștiul văzut de pe colinele Vicontelui Louis Antoine de Gramont

 

Data actualizarii: 25/05/2023

  • paul :

    et c’a fait combien d’argent?

    • George Butunoiu :

      1000 lei/ personne. Mais je n’ai pas paye, j’ai ete invite comme ami.

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close