Taverna Georgia
https://www.taverna-georgia.ro...
https://www.facebook.com/tavernageorgia...
https://www.instagram.com/tavernageorgia...
0771.782.563
Un restaurant etnic bun, e de pus pe listă. Nu e prea diferită mâncarea lor de cea balcanică și basarabeană, pe care le cunoaștem bine, dar e bine făcută și chelnerii de acolo sunt adorabili. Până și F, un mare milionar foarte mofturos, în general, nu numai când e vorba despre restaurante, mi-a zis să scriu despre chelneri, când am dat nas în nas cu el acolo, în strada Silvestru, și știa de ce mă duc. O să revin cu poze și cu detalii legate de mâncare și cu interiorul – deși încă nu e de actualitate, toată lumea stă pe terasa imensă, în grădină. A fost cel mai bun restaurant chinezesc din București acolo, pentru cine își mai aduce aminte de el.
Câteva poze și cu mâncarea de la Taverna Georgia – restaurantul etnic despre care am scris deja cu laude la adresa serviciului. Mâncarea lor georgiană e bună, au fost bune toate felurile pe care le-am luat. Adică atât cât se poate de la o astfel de mâncare pan-turcească.
Fiindcă de la turci s-au format bucătăriile etnice/ naționale balcanice, caucaziene și slave, egipteană și magrebiană, cele din Asia Centrală – inclusiv cele libaneză, siriană și iordaniană. Așa că mie mi se pare cam mult să vorbești despre o „bucătărie georgiană” specifică, distinctă, cu mâncăruri pe care doar acolo le găsești, și nu în alte părți.
M-am și contrazis pe tema asta cu câțiva cititori, care-mi explicau că anumite denumiri de mâncăruri nu mai pot fi găsite în alte părți. Da, de acord, nu mai găsești denumirile acelea imposibile, dar mâncărurile da! Că sunt mici variații de formă, de conținut, de dimensiuni sau vreun condiment în plus sau în minus, nu cred că e de ajuns ca să spui că e altă mâncare în farfurie.
Așa și cu Taverna Georgia. Da, kafta e puțin diferită, dar nu mi se pare altă mâncare, după cum nici pelmenii supradimensionați nu sunt ceva nemaivăzut, nemaigustat. Și cu atât mai puțin plăcintele… Dar, ca să reiau și să rezum ideea, e mâncare bună. Nu e nimic fin acolo, și nici nu va fi vreodată, dar are gust. E ca mâncarea românească tradițională, de pildă, care uneori poate avea un gust excelent, și fără să fie fine dining. Iar prețurile sunt rezonabile – mai ales pentru un restaurant din centrul Bucureștiului… (George Butunoiu – septembrie 2025)