Restaurante si alte localuri inchise dupa ce au fost vizitate sau prezentate pe Restocracy

Ord. dupa

Micul bistrou al Herastraului, cu mancare mai buna decat a gigantilor ...

2297 vizite

Mica Italie de pe Calea Calarasilor Am uitat sa intreb daca numele ...

2263 vizite

Marketing bun. Sa vedem cat o sa tina... Modelul clasic de restaura...

450 vizite

Modelul rusesc: pranzul patronului e sfant, inainte de toate! A...

2518 vizite

Industrializarea boemei Am fost vara la Clubul Taranului (MTR), de ...

2501 vizite

O fi Aqua alt restaurant in sezonul rece? De la Aqua am pastrat o a...

5914 vizite 1 comentarii

Limo Cuisine si marea lui inventie: crevetii inveliti in bacon cu tot ...

2721 vizite

Le merge bine Am revenit la Pasterra, am mancat paste (tagliate...

2102 vizite

Balkan Bistro este un restaurant central în București unde vei regă...

63 vizite

Cel mai ieftin restaurant din Herastrau Se pare ca Patru Anotimpuri...

2030 vizite

S-a redeschis cu acelasi nume Bel Mondo, dupa ce s-a mutat cateva sute...

635 vizite

O trattoria ca in filmele americane de actiune Portobello e un rest...

30 vizite

“După ce a venit primul nostru espressor, probabilitatea ca visul s...

136 vizite

Unul dintre cele mai frumoase restaurante ale Bucurestiului Am reve...

6070 vizite 1 comentarii

Nu orice restaurant cu mancare buna e si plin! M-am intors la A...

1163 vizite

Chelnerita nu se putea ocupa de noi fiindca... lua masa! Nu credeam...

735 vizite

Se modernizeaza restaurantele si in cartierele mai conservatoare ...

731 vizite

Ca sa nu spuna lumea ca nu au si ei restaurant... Hilton Garden Inn...

399 vizite

Ce merge in Baba Novac si la Piata Muncii s-ar putea sa nu mearga si i...

1559 vizite

Multumiti cu ce au, nu cred ca vor mai multa bataie de cap Mi-a pla...

918 vizite 1 comentarii

Un restaurant corect de trafic turistic Trattoria Romana e un resta...

390 vizite

O fi un bistrou - bakery - coffee club pentru ASE-istii de peste drum?...

300 vizite

Piata Muncii bate Piata Victoriei. Cel putin pentru moment... KOS e...

1765 vizite 1 comentarii

Giuseppe, un bucatar italian in Cartierul Francez In complexul acel...

705 vizite

Bistrou cu motociclisti frumosi Putini stiu acum cine a fost Mobra,...

2275 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Bucataria romaneasca dincolo de sarmale si tochitura

Zahana 33 de la Palatul Odeon a fost unul dintre marile restaurante ale Bucurestiului, si unul dintre foarte putinele cu bucatarie romaneasca boiereasca.

Au plecat de la Palatul Odeon, si zahanaua s-a impartit in doua: Zahana 33 Grill a ajuns in Piata Gemeni, in urma cu ceva timp, si de cateva saptamani s-a deschis si Zahana 33 Doamnei 21, in Centrul Vechi, chiar pe strada Doamnei, de unde si extensia de nume.

Cred ca primul restaurant care s-a deschis pe strada Doamnei la numarul 21 a fost unul italienesc, Gallienus, aparut cu mult fast insa care nu a rezistat prea mult. Apoi stiu de un restaurant rusesc, la care am fost si am mancat destul de bine, dar si acela s-a dus. Cred ca s-a chemat chiar Doamnei 21 apoi, dupa care, acum trei saptamani, au ajuns cei de la Zahana 33.

Zahana 33 are parterul si un subsol foarte mare si spectaculos, cu bolte din caramida, in care vor deschide in curand un club. La parter au doua saloane, unul mare, in fata, spre strada, si unul ceva mai mic, o extensie a primului, de fapt, mai in spate. Sunt bine amenajate, au adus o parte din mobilierul si decorurile de la Palatul Odeon, intr-un stil clasic, aristocratic, cu mobilier vechi, masiv, culori inchise, englezesti, mult lemn si panzeturi grele.

In spate au o terasa de curte interioara, bine amenajata, cocheta, umbrita de un cires batran, cu o forma neregulata si pe niveluri diferite, cu separeuri si cotloane. Se vad cupolele Bisercii Ruse de pe terasa, e chiar in spatele ei, o imagine de carte postala. Si gradina e tot retro, cu plante, decoruri vintage, cu niste felinare de strada de efect.

Au pastrat o buna parte din meniul de la Zahana 33 de pe cand erau la Palatul Odeon, dar il vor schimba din toamna. Au cautat sa pastreze si un meniu de zahana, ca sa nu isi tradeze cu totul numele, insa l-au adaugat si cu mancaruri romanesti mai sofisticate, unele chiar din bucataria boiereasca. Oricum, cand erau la Palatul Odeon isi propusesera sa faca o infuzie consistenta de creativitate in bucataria romaneasca, si au si reusit, intr-o foarte mare masura.

Noi am ajuns foarte repede de la deschidere la Zahana 33 din Doamnei 21, erau inca in perioada de finalizare a conceptului si de punere a bucatariei pe viteza de croaziera, dar mancarea a fost destul de buna. Noul chef, cel din poza, a trebuit sa preia din mers un meniu pe care nu el il facuse, si sa isi adapteze si el stilul la acesta, ceea ce nu e tocmai simplu. Insa i-a iesit destul de bine.

Am avut o crema de branza cu fructe confiate, originala si foarte buna, o terina de porc bine facuta, si aceasta, si cu bucati consistente de carne adevarata; si rinichii i-au iesit foarte bine, facuti exact atat cat trebuie, cat sa ramana fragezi. Doar spanacul pasat nu a fost cine stie ce, insa pe acela e greu sa-l nimeresti dupa gustul fiecaruia. Noua ni s-a parut ca avea prea putin usturoi, pe cand bucatarul se temea ca are prea mult, pentru ca alti lienti asa i-au spus. Si desertul a fost foarte bun si mai putin obisnuit, o mousse au chocolat intarita, taiata in felie.
Preturile sunt rezonabile, cu 100 de lei poti manca destul de bine. Serviciul a fost foarte bun, cu un chelner atent si pus pe treaba, si cred ca asa e tot timpul nu doar cu mine, pentru ca ma cunostea si stia ca sunt si prieten cu patronul zahanalei, in plus.

Zahana 33 din Doamnei 21 e, asadar, unul dintre restaurantele cu specific romanesc larg bune ale Centrului Vechi si chiar ale Bucurestiului, in care aproape toate care isi pun eticheta de traditionale romanesti se rezuma la sarmale, zacusca, fasole batuta si gratar de una sau de alta. Sper sa le mearga bine in Centrul Istoric, ca sa ia si altii exemplu de la ei si sa isi mai puna mintea la contributie, fiindca nu putem face doar tochitura si ciulama cu cate produse avem in tara asta… (GB – iunie 2017)

Zahana 33 Doamnei 21 - restaurant traditional romanesc in Centrul Vechi

 

Data actualizarii: 02/05/2018

Zahana 33 Doamnei 21