Restaurante si alte localuri inchise dupa ce au fost vizitate sau prezentate pe Restocracy

Ord. dupa

Cel mai bun restaurant din Bucuresti la momentul la care scriu Sunt...

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

Trattoria Buongiorno Primaverii, dovada ca si ilogicul are logica lui ...

Gallo Nero (Dorobantilor) ar trebui sa fie in alta parte a orasului......

E loc si pentru restaurante banale pe piata, desigur... Trattoria J...

Te simti bine primit si bine hranit la Dami, chiar daca nu esti coreea...

SushiRoom pariaza pe apetitul pentru contraste al oamenilor cu bani ...

Cred ca si acum o mie de ani tot asta mancau turcii Aud periodic, d...

O pozitionare corecta Osteria Bella Toscana s-a deschis in ianuarie...

Taupe Bistro Caffe, un loc din care nu iti ramane mai nimic in minte ...

Unicorn Coffee & more: cafenea child-friendly, cafenea pentru copi...

Una dintre marile curti din spate ale Bucurestiului Blueberry Garde...

YASOU, sau cum arata o taverna a zilelor noastre YASOU e primul res...

Un loc in care turistii isi fac constiinciosi datoria Eu stiu de do...

Cred ca a venit vremea sa ne adaptam noi la MA Bistro, nu invers Ma...

Un restaurant libanez fost celebru Four Seasons de pe Vasile Lascar...

La Piovra pizza & pasta & more, un deja vu La Piovra e ...

Micul bistrou al Herastraului, cu mancare mai buna decat a gigantilor ...

La Taifas: un bistrou adevarat La Taifas e unul dintre cele mai vec...

Caldura mare la Allucinante by Patrizia Am citit de atatea ori Ca...

Mica Italie de pe Calea Calarasilor Am uitat sa intreb daca numele ...

Noodle Bar by Tuk Tuk, street food mai scump ca la restaurantele adeva...

Bistro Ateneu si Head Chef Alexandru Dumitru au confirmat! Am ajun...

Modelul rusesc: pranzul patronului e sfant, inainte de toate! A...

Industrializarea boemei Am fost vara la Clubul Taranului (MTR), de ...

Afiseaza

Bucataria romaneasca dincolo de sarmale si tochitura

Zahana 33 de la Palatul Odeon a fost unul dintre marile restaurante ale Bucurestiului, si unul dintre foarte putinele cu bucatarie romaneasca boiereasca.

Au plecat de la Palatul Odeon, si zahanaua s-a impartit in doua: Zahana 33 Grill a ajuns in Piata Gemeni, in urma cu ceva timp, si de cateva saptamani s-a deschis si Zahana 33 Doamnei 21, in Centrul Vechi, chiar pe strada Doamnei, de unde si extensia de nume.

Cred ca primul restaurant care s-a deschis pe strada Doamnei la numarul 21 a fost unul italienesc, Gallienus, aparut cu mult fast insa care nu a rezistat prea mult. Apoi stiu de un restaurant rusesc, la care am fost si am mancat destul de bine, dar si acela s-a dus. Cred ca s-a chemat chiar Doamnei 21 apoi, dupa care, acum trei saptamani, au ajuns cei de la Zahana 33.

Zahana 33 are parterul si un subsol foarte mare si spectaculos, cu bolte din caramida, in care vor deschide in curand un club. La parter au doua saloane, unul mare, in fata, spre strada, si unul ceva mai mic, o extensie a primului, de fapt, mai in spate. Sunt bine amenajate, au adus o parte din mobilierul si decorurile de la Palatul Odeon, intr-un stil clasic, aristocratic, cu mobilier vechi, masiv, culori inchise, englezesti, mult lemn si panzeturi grele.

In spate au o terasa de curte interioara, bine amenajata, cocheta, umbrita de un cires batran, cu o forma neregulata si pe niveluri diferite, cu separeuri si cotloane. Se vad cupolele Bisercii Ruse de pe terasa, e chiar in spatele ei, o imagine de carte postala. Si gradina e tot retro, cu plante, decoruri vintage, cu niste felinare de strada de efect.

Au pastrat o buna parte din meniul de la Zahana 33 de pe cand erau la Palatul Odeon, dar il vor schimba din toamna. Au cautat sa pastreze si un meniu de zahana, ca sa nu isi tradeze cu totul numele, insa l-au adaugat si cu mancaruri romanesti mai sofisticate, unele chiar din bucataria boiereasca. Oricum, cand erau la Palatul Odeon isi propusesera sa faca o infuzie consistenta de creativitate in bucataria romaneasca, si au si reusit, intr-o foarte mare masura.

Noi am ajuns foarte repede de la deschidere la Zahana 33 din Doamnei 21, erau inca in perioada de finalizare a conceptului si de punere a bucatariei pe viteza de croaziera, dar mancarea a fost destul de buna. Noul chef, cel din poza, a trebuit sa preia din mers un meniu pe care nu el il facuse, si sa isi adapteze si el stilul la acesta, ceea ce nu e tocmai simplu. Insa i-a iesit destul de bine.

Am avut o crema de branza cu fructe confiate, originala si foarte buna, o terina de porc bine facuta, si aceasta, si cu bucati consistente de carne adevarata; si rinichii i-au iesit foarte bine, facuti exact atat cat trebuie, cat sa ramana fragezi. Doar spanacul pasat nu a fost cine stie ce, insa pe acela e greu sa-l nimeresti dupa gustul fiecaruia. Noua ni s-a parut ca avea prea putin usturoi, pe cand bucatarul se temea ca are prea mult, pentru ca alti lienti asa i-au spus. Si desertul a fost foarte bun si mai putin obisnuit, o mousse au chocolat intarita, taiata in felie.
Preturile sunt rezonabile, cu 100 de lei poti manca destul de bine. Serviciul a fost foarte bun, cu un chelner atent si pus pe treaba, si cred ca asa e tot timpul nu doar cu mine, pentru ca ma cunostea si stia ca sunt si prieten cu patronul zahanalei, in plus.

Zahana 33 din Doamnei 21 e, asadar, unul dintre restaurantele cu specific romanesc larg bune ale Centrului Vechi si chiar ale Bucurestiului, in care aproape toate care isi pun eticheta de traditionale romanesti se rezuma la sarmale, zacusca, fasole batuta si gratar de una sau de alta. Sper sa le mearga bine in Centrul Istoric, ca sa ia si altii exemplu de la ei si sa isi mai puna mintea la contributie, fiindca nu putem face doar tochitura si ciulama cu cate produse avem in tara asta… (GB – iunie 2017)

Zahana 33 Doamnei 21 - restaurant traditional romanesc in Centrul Vechi

 

Data actualizarii: 02/05/2018

Zahana 33 Doamnei 21  - Str. Doamnei, nr. 21 (Centrul Vechi)