Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, marcată p...

Relais & Chateaux, in parteneriat cu Slow Food International, orga...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Crama transilvăneană Villa Vinèa și Muzeul Național al Țăranulu...

Beraria Hop Garden, parte a grupului Magic by Hop Garden, a incheiat a...

Cu o tradiție de peste 70 de ani în producerea înghețatei artizana...

Cu ocazia "Zilei Gastronomiei Peruviene", Ambasada Peru in Romania a o...

România e calificată pentru prima dată pe tabloul final al  Campio...

Boiler Milk&Coffee: 18 metri patrati pentru cafea, un business des...

Fabrica Ospitalității, compania care deține restaurantul bucurește...

Chef Florin Andrei Vanau si prietenul sau Ciprian Bocioaca, un charism...

THE FOODSERVICE INDUSTRY DISTILLED INTO 561 PAGES Pentru cei care v...

Family Meals - selecția de produse gătite, disponibile în cantităt...

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

Cereal Crunch deschide prima franciză a grupului la Craiova, pe 7 aug...

Premieră europeană: Mastercard și BRD - Groupe Société Générale...

Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România, anunță lan...

VacaMuuu are o noua abordare pe segmentul Mic Dejun prin care mizeaza ...

Beautyfood – restaurant cu vechime din centrul capitalei, preluat re...

Pe langa gama variata de vinuri cu care producatorul moldovean Apriori...

Economica. net informeaza ca Nicolai Tand ia in calcul vanzarea restau...

Mastercard lansează, alături de Edenred, Sodexo și Up România și ...

Ana Consulea, cofetar și fondatoare a brandului Zexe Braserie, a lans...

Chef Joseph Hadad, artist-creator al unui univers culinar inconfundabi...

Sâmbătă, 1 august (13.00-19.00) Maximum de distanțare, minimum ...

Într-o lume în care pare că nimic nu mai merge, Kané - New Romani...

Face Kusin face parte dintr-un complex extins dedicat evenimentelor, c...

Grupul Magic by Hop Garden a deschis Hop Garden Parc Sambata, 3 iul...

Am facut un tur prin Parcul Herastrau ca sa vad daca sunt restaurante ...

Horeca Insight, organizator de evenimente având un istoric relevant d...

Piața de pește de acvacultură a atins 60.000 de tone, iar în urmă...

Peste 70 de spectacole si zeci de artisti la show-urile de stand-up co...

Iata lista restaurantelor deschise dupa pandemie si a celor inca inchi...

O sinteza utila pentru cei care se gandes...

Crama Villa Vinèa a câștigat 5 Medalii de Aur și 2 de Argint la IW...

Restaurante si cafenele deschise si restaurante inca inchise in prima ...

Campania #nudoarluni continuă să facă ecouri la un an de când a de...

The Table Menu Pandemia de coronavirus a obligat mulți patroni sa...

Începând din această săptămână, preparatele din meniul Hard Roc...

Pata Negra au mers si mai departe cu serviciile de home delivery, si i...

Epoque Hotel Relais & Châteaux anunta un nou concept gastronomic ...

Un nou magazin Carrefour Express este de astazi deschis bucurestenilor...

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

Vom deschide gradina Athanor în Gurbănești la 1 iunie și, până a...

O firma specializata in sisteme de impachetare, de transport si de pas...

Ne străduim să ne adaptăm acestei perioade și dorim să te anunț...

Urgia s-a abătut asupra noastră neîndurător și nu a iertat pe nim...

Restaurantul Red Angus Steakhouse, situat în Centrul Vechi al Capital...

Astazi ne-a sosit un mail oficial din partea celor de la Uber Eats, ca...

Berarii României lansează #MancareDeSuflet #SOSHoReCa, campania de s...

Afiseaza

Ziua Nationala a Gastronomiei si a Vinului din Romania, Casa Timis - 4 octombrie 2020Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, marcată printr-un eveniment de promovare a identității culinare românești
Anul acesta, sărbătorim pentru a doua oară Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor, care este cu atât mai importantă când, în contextul actual, turismul și industria HoReCa au nevoie de sprijin atât din partea consumatorilor, cât și din partea autorităților.

Inițiatorii proiectului de lege privind declararea unei Zile Naționale pentru gastronomia și vinurile din România, Nico Lontras – Executive Chef Casa Timiş, Cezar Ioan – publisher vinul.ro şi Cosmin Dragomir – publisher gastroart.ro, și-au dorit foarte mult ca identitatea culinară națională să fie sărbătorită printr-o zi dedicată. Tocmai pentru că, așa cum spunea Nico Lontras în 2019: „Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. E timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor.”

În 2018, România a ajuns la 5,2 milioane de hectolitri în producția de vinuri, fapt ce ne plasa pe locul 12 la nivel mondial şi şase european. În 2019, existau undeva la 50.000 hectare de plantații noi de viță de vie pentru vin, dintr-un total de vreo 120.000 în exploatare economică cu un oarecare grad de eficiență industrială. Pe de altă parte, producătorii români îşi fac loc cu greu pe pieţele internaţionale, doar 3,5% din producţie ajungând în export.
Așadar, deși România produce vin în cantități mari, eșuăm în promovarea producției naționale și, tocmai în acest sens, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor este o oportunitate de a promova producția locală.

“Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele “cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni”, a explicat Cezar Ioan, anul trecut, când a fost aprobat proiectul de lege.

Cei trei promotori vor face echipă anul acesta cu Sergiu Nedelea, cunoscut ca cel mai bun sommelier din România, în prezentarea unui meniu special conceput pentru această zi și descoperirea tainelor vinului şi a terroir-ului din Dealu Mare. Astfel, pe 4 octombrie, se reunesc pe Drumul Vinului, la Casa Timiș, pentru a sărbători Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România în natură, în mijlocul viei și a tradițiilor și valorilor românești.

Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinurilor din România este sărbătorită în prima duminică a lunii octombrie, respectiv 4 octombrie anul acesta, fiind instituită prin Legea nr. 79/2019, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 24 aprilie 2019. (Comunicat de presa – octombrie 2020)

Conacul Casa Timis

Conacul Casa Timis de pe dealurile cu vii din Bucov, pe Drumul Vinului. Camerele de oaspeti si imprejurimile conacului, cu drumul dinspre Ploiesti Conacul Casa Timis din Bucov Camerele de oaspeti ...

Data actualizarii: 05/10/2020