Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Cristina Mehedinteanu Pastry Chef va propune un portofoliu complet al ...

  • Villa Vinèa redeschide sezonul vizitelor la cramă și pr...

Noul Strongbow Dark Fruit® te invită descoperi puterea surprinzătoa...

Weekend Sessions revine în 2022 cu aproape 30 de evenimente cu muzic...

Dr. Oetker a lansat, în martie, DulceRomanie.ro, probabil cel mai amp...

Se redeschide restaurantul Riviera Park din Parcul „Național” Buc...

Bistromar la Timona (Alfredo Seafood) - cifră de afaceri cu 22% mai m...

România viticolă - descoperă peste 250 vinuri la Revino Bucharest W...

Bookingham, platformă de rezervări online, se lansează în alte 29 ...

Cina caritabilă Magic for Ukraine, organizată de restaurantul Noeme ...

Crama Villa Vinèa a înregistrat, în anul 2021, o creștere de 23% a...

Reinventarea și perseverența definesc succesul 5 to go și în primu...

Zeci de mii de ucraineni fugiți din calea războiului sunt în Român...

Colosseum Mall & Golin invită bucureștenii să descopere noul ce...

Meniul de nuntă este unul dintre cele mai importante aspecte al eveni...

O cercetare realizată de Reveal Marketing Research în luna ianuarie ...

Nordic Group aduce la conducere un nou General Manager, pentru a susț...

Masterclass destinat persoanelor care lucraza in cofetarie, invatam d...

Tematica: Meniul pentru evenimente by Chef Cristian Fratieanu Meniu...

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Hard Rock Cafe București sărbătorește săptămâna aceasta 14 ani ...

Negroni a devenit cel mai vândut cocktail clasic la nivel global, pot...

Domaine DUMETRIER, cel mai nou jucător de pe piața românească de v...

Noi repere pentru 5 to go în 2022: deschiderea a 200 de unități și...

Către: Guvernul României, Ministerul ...

Superstarul hollywoodian Milla Jovovich devine noul ambasador Johnnie ...

  • Această valoare ...

30% dintre români au observat schimbări negative privind comportamen...

Cristina Mehedinteanu ne-a povestit in cateva randuri parcursul sau pr...

Villa Vinèa lansează Rosé Celést Brut 2019, primul spumant rosé a...

Să-și numească micul bistrou de pește „raionul” a făcut pe mu...

După o perioadă în care industria organizării de evenimente a fost...

S-a deschis o nouă patiserie Andreea F pe strada George Călinescu, ...

Peștele și fructele de mare proaspete ajung la clienți în mai puț...

Alina Petrea, absolventă a școlii de patiserie Ritz Escoffier, din P...

Tot ce ai vrut să știi despre organizarea evenimentelor... dar nu ai...

Căutarea locației de nuntă este primul pas în organizarea celui ma...

In cei 2.5 ani de activitate, agentia de consultanta HoReCa Next Root ...

Actorul câștigător de Oscar Adrien Brody este noul ambasador Johnni...

NEGRONI WEEK, EVENIMENT GLOBAL DEDICAT CELEBRULUI COCKTAIL ITALIAN, SE...

Recunoaștere internațională pentru cofetăria românească: „C...

Sun Plaza organizează Sun Beer Fest, festival de bere artizanală, î...

Domeniul Aristiței este situat în Valea Călugărească, satul Nicov...

Rețeaua națională La Romana dal 1947 se extinde cu prima gelaterie ...

Bookingham, platformă de rezervări și programări online, se lansea...

Afiseaza

Ziua Nationala a Gastronomiei si a Vinului din Romania, Casa Timis - 4 octombrie 2020Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, marcată printr-un eveniment de promovare a identității culinare românești
Anul acesta, sărbătorim pentru a doua oară Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor, care este cu atât mai importantă când, în contextul actual, turismul și industria HoReCa au nevoie de sprijin atât din partea consumatorilor, cât și din partea autorităților.

Inițiatorii proiectului de lege privind declararea unei Zile Naționale pentru gastronomia și vinurile din România, Nico Lontras – Executive Chef Casa Timiş, Cezar Ioan – publisher vinul.ro şi Cosmin Dragomir – publisher gastroart.ro, și-au dorit foarte mult ca identitatea culinară națională să fie sărbătorită printr-o zi dedicată. Tocmai pentru că, așa cum spunea Nico Lontras în 2019: „Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. E timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor.”

În 2018, România a ajuns la 5,2 milioane de hectolitri în producția de vinuri, fapt ce ne plasa pe locul 12 la nivel mondial şi şase european. În 2019, existau undeva la 50.000 hectare de plantații noi de viță de vie pentru vin, dintr-un total de vreo 120.000 în exploatare economică cu un oarecare grad de eficiență industrială. Pe de altă parte, producătorii români îşi fac loc cu greu pe pieţele internaţionale, doar 3,5% din producţie ajungând în export.
Așadar, deși România produce vin în cantități mari, eșuăm în promovarea producției naționale și, tocmai în acest sens, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor este o oportunitate de a promova producția locală.

“Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele “cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni”, a explicat Cezar Ioan, anul trecut, când a fost aprobat proiectul de lege.

Cei trei promotori vor face echipă anul acesta cu Sergiu Nedelea, cunoscut ca cel mai bun sommelier din România, în prezentarea unui meniu special conceput pentru această zi și descoperirea tainelor vinului şi a terroir-ului din Dealu Mare. Astfel, pe 4 octombrie, se reunesc pe Drumul Vinului, la Casa Timiș, pentru a sărbători Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România în natură, în mijlocul viei și a tradițiilor și valorilor românești.

Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinurilor din România este sărbătorită în prima duminică a lunii octombrie, respectiv 4 octombrie anul acesta, fiind instituită prin Legea nr. 79/2019, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 24 aprilie 2019. (Comunicat de presa – octombrie 2020)

Conacul Casa Timis

Conacul Casa Timis de pe dealurile cu vii din Bucov, pe Drumul Vinului. Camerele de oaspeti si imprejurimile conacului, cu drumul dinspre Ploiesti Conacul Casa Timis din Bucov Camerele de oaspeti ...

Data actualizarii: 05/10/2020

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close