Cele mai frumoase si mai originale restaurante, cafenele si alte localuri din oras…

Ord. dupa

Au chiar tot ce le trebuie, mai putin mancare buna... Cred ca data ...

Bucurestiul are unele dintre cele mai frumoase restaurante si cafenele...

Neo-boema, Post-boema, Pseudo-boema, adica boema bine marketata (.....

O terasa din Herastrau pentru clientela mai sobra Aperitivo e o te...

O fi Aqua alt restaurant in sezonul rece? De la Aqua am pastrat o a...

Catalin Petrescu e un mare Chef! Am revenit la Argentine la invitat...

Jumatate de fine dining, insa nici nu e nevoie de mai mult A treia ...

Tumoarea de pe fatada marii cladiri de langa Manastirea Stavropoleos ...

Casa di David, la fel ca intotdeauna. Adica OK Am revenit la Casa d...

Restaurantul - parc, sau parcul - restaurant al Bucurestiului, cum vre...

Restaurantul pescaresc cu cele mai multe feluri de peste din Bucuresti...

Printesa in negru cu margele albe Daca tin eu bine minte, restauran...

Sa asteptam si sa vedem “minunea” din toamna... Am revenit la C...

Unul dintre cele mai bune restaurante de peste si fructe de mare din B...

Din marile hotspot-uri ale neo-boemei bucurestene Deschis Gastrobar...

Un restaurant pentru evenimente simandicoase Multi il numesc Clubul...

Un stabiliment pentru boema corporatista Energiea se considera "un ...

Terasa de vara pentru muzica si distractie, mai putin pentru mancare ...

Fabuloasa jungla urbana a Bucurestiului Plus un barman simpatic si ...

Una dintre cele mai spectaculoase terase de vara din Bucuresti Acum...

Daca nu cresti intr-un an... Un an de zile nu e o perioada lunga in...

Domnii Xenopol si Cristofor Columb, mari contribuabili la Il Villagio ...

Ei bine, nu stiu sa raspund la intrebarea asta... E greu de crezut ...

Un restaurant conservator La Brasserie e neschimbat, din toate punc...

Afiseaza

Restaurantul – parc, sau parcul – restaurant al Bucurestiului, cum vreti sa o luati.

Casa Doina e un restaurant vechi al Bucurestiului, printre cele mai vechi, daca luam in calcul ca a fost construit in 1892 cu aceasta destinatie precisa, primul sau nume fiind Bufetul de la Sosea. Si a fost deschis de atunci pana acum, fara intrerupere, chiar si in timpul razboiului. Cele doua poze sunt cu actele contabile din acele vremuri.

E la crucea dintre Kiselev si Ion Mincu, vizavi de Ambasada Rusiei. E un colt al parcului Kiseleff, de fapt. Cu numele de Casa Doina si in aceasta forma este din 2003. Casa a fost renovata, amenajata in stil clasic aristocratic, cu mobilier masiv, draperii grele si cu mult lemn si fier forjat. Pentru cine are timp si ochi sa se uite la detalii, Casa Doina e un adevarat muzeu, mai ales daca iti rotesti privirea prin crama de la subsol.

Salile sunt la parter, in cea mai mare parte. Un salon mare in mijloc, un cerdac pentru 16 persoane ceva mai sus, sub forma de separeu, o marchiza acoperita foarte mare, in care se poate sta si iarna, cred, si o crama la subsol, tot o sala mare si lunga, in care incap destui oameni.

Insa gradina de la Casa Doina e si mai spectaculoasa. E cea mai mare din Bucuresti, din cate stiu eu, are vreo 3000 de mp in parc, plina de copaci, de verdeata si de flori, si de arteziene, nu in ultimul rand. Si cred si ca e cea mai frumoasa gradina mare a unui restaurant. Poate or fi alte gradini si mai spectaculoase in oras, insa de marimea asta nu stiu sa mai fie. Nici in Herastrau nu e vreun restaurant cu o asemenea gradina.

Meniul de la Casa Doina e preponderent romanesc, cu cateva insertii inutile de bucatarii de la altii. E un amestec de bucatarie traditionala romaneasca, taraneasca, si de bucatarie boiereasca, dar mai degraba varianta ei prelungita in vremea comunistilor, in cele cateva mari restaurante ale vremii. Presupun ca si bucatarul sef e tot din vremurile acelea, la asta te duce gandul cand citesti meniul.

Mancarea romaneasca e buna si frumos prezentata. Nu am luat vreodata alte feluri de la ei, italienesti sau cine stie ce altceva, desi merg des la Casa Doina, e aproape de biroul meu.

Servicul e foarte bun cu mine, m-am si obisnuit cu ei si ei cu mine, imi cunosc toate capriciile si au grija de ele. Dar si ceilalti invitati cu care merg la Casa Doina imi spun ca li se pare foarte bun serviciul, desi unii nu se simt tocmai in largul lor cu niste chelneri prea ceremoniosi. Pentru unii dintre ei, insa, aceasta emfaza e naturala, dar mi-a luat ceva timp sa-mi dau seama. Pe unul dintre ei, mai in varsta decat ceilalti, l-am si pus in sectiunea cu cei mai buni chelneri, de altfel.

Preturile de la Casa Doina sunt ceva mai mari decat la majorittea celorlalte restaurante romanesti, insa randurile de mai sus dau o buna parte din explicatie.

Casa Doina e unul dintre restaurantele mari ale bucurestiului, si la propriu, dar si la figurat, cu mancare romaneasca buna, serviciu pe masura, dar, mai ales, cu o atmosfera a vremurilor bune de alta data din ce in ce mai rar de gasit. Si cu una dintre cele mai spectaculoase gradini ale Bucurestiului, inainte de toate… (GB – martie 2017)

Bufetul de la Sosea – registre din timpul Razboiului:

Casa Doina - registrele din timpul razboiuluiCasa Doina - registrele din timpul razboiului

 

 

Cele mai bune restaurante romanesti din Bucuresti

Cand am dat Premiile Restocracy pe 2017 pentru restaurantul cu cea mai buna bucatarie romaneasca din Bucuresti, nu am luat in calcul diferentele dintre restaurantele traditionale romanesti, cele cu b...

Cristian Lazar

Cristian Lazar are 38 de ani si este Head Chef-ul restaurantului Prime Steaks & Seafood din cadrul hotelului Radisson Blu din Bucuresti. Cu o experienta de peste 20 de ani in domeniul culinar, Che...

Topul restaurantelor din Bucuresti acum un sfert de secol

Un cititor al Restocracy mi-a trimis un top al restaurantelor din Bucuresti de acum 26 de ani, deci la foarte scurt timp dupa Revolutie, cand abia de apareau restaurantele private. De aceea, acesta es...

Data actualizarii: 04/05/2019

Casa Doina