Serviciile in restaurante, cafenele si alte localuri – articole Restocracy

Ord. dupa

Ublo Caffe, un bistrou in care ar fi bine sa stiti dinainte cine va se...

815 vizite 8 comentarii

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

336 vizite 2 comentarii

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

2084 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

87 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1152 vizite 4 comentarii

... nu le dati toate procedurile in scris chiar in prima zi de la ...

702 vizite

Ce-i nemultumeste pe clienti in restaurante? Eu am spus, si am ...

719 vizite 2 comentarii

In cat timp se formeaza un chelner bun? In vreo 8 ore. Cam atat...

472 vizite 2 comentarii

Restocracy, Expressoft si George Butunoiu au lansat un proiect de ...

874 vizite

Atelierul de Tarte e un bistrou pe aglomeratul si ciopartitul bulevard...

1380 vizite 7 comentarii

Am revenit a nu stiu cata oara in casa aceea din Ion Neculce, si de fi...

2115 vizite 6 comentarii

Faza ieri: ma opresc la o cafenea pe Calea Victoriei, Okfea, chiar...

2704 vizite 12 comentarii

Am ajuns inapoi la Aubergine dupa aproape un an de la ultima vizita, i...

1367 vizite

Petite, minusculul bistrou care s-a deschis in noiembrie 2017 in Piata...

409 vizite

De ce in cele mai multe restaurante nu sunt respectate reguli elementa...

2002 vizite 3 comentarii

Scena in restaurant: barbat intre doua varste, pe la 40+, nu parea nic...

910 vizite

Nu ma duc la restaurant fara sa fac o rezervare, drumurile in Bucurest...

3653 vizite 2 comentarii

La Placinte de la Piata Romana, cel de pe Dacia (fiindca mai e un La P...

774 vizite

Torna Fratre e un restaurant romanesc ce isi propune sa recupereze tot...

743 vizite

Nor Sky Casual Restaurant a fost descoperirea placuta a sezonului ...

3269 vizite 1 comentarii

E3 by Entourage e unul dintre restaurantele mari ale Pietei Floreasca,...

785 vizite 5 comentarii

Prima mea amintire cu restaurante e veche de aproape o jumatate de sec...

542 vizite

O tehnica simpla de dozaj hormonal Se intampla sa scriu acum despre...

589 vizite

Le Consul, restaurantul frantuzesc din Aleea Alexandru 7, pare sa se f...

2335 vizite 4 comentarii
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Chelneri in restaurante de lux

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule” si “doamna”, puse distinctiv in aprope toate propozitiile in interactiunile formale de tip client service, dintre client si prestatorul serviciului: Very well, sir! Madame, you are perfectly right! Madame, c’est entierement ma faute, je suis absolument desole! Oui, monsieur, deux saucissons! Sunt niste markeri care au un rol clar, niste instumente de lucru in context, prin care se transmite ca in acel loc sunt respectate niste protocoale sociale si ca esti pe un teren cunoscut.

In Romania nu s-a folosit niciodata acest cod, pana acum cativa ani, cand au inceput sa apara si in discutiile de client service de aici. Destul de timid si, deocamdata, limitat doar la serviciile de lux. Se va raspandi catre toate nivelurile, desigur, dar treptat, de sus in jos, si vor trece ani buni, poate chiar o generatie pana va ajunge si in magazinele de cartier din orasele mici.

Insa unii nu mai au rabdare si forteaza, uitand unde sunt, adesea obtinand efectul pe dos celui dorit de ei, cand nu sunt chiar caraghiosi de-a binelea. Cand sunteti intr-o pizzerie sau un mic bistrou de cartier si in fiecare propozitie un chelner asudat strecoara cate un domnule, nu va vine sa ridicati din sprancene? Prea bine, domnule! Am notat, domnule! Deci avem doi mici cu mustar si o ciulama, domnule! Doriti si un ardei iute, domnule? Mamaliga si mujdeiul vin si ele imediat, domnule! Pofta buna, domnule!

Tocmai am fost la un restaurant abia deschis, curios sa vad detaliile, pentru ca acestea fac, adesea, obiectul articolelor mele. Restaurant frumos, mancare buna, preturi maricele. Stiam dupa investitie ca se pozitioneaza sus, asa ca m-a cam surprins sa vad chelnerii imbracati in costume de marinar. Cele cu dungi, de punte, nu cele albe, de ceremonie. Dar si mai mare surpriza a fost cand au inceput marinarii sa vorbeasca: Prea bine, domnule! De indata, domnule! Intrutotul, domnule…

Nu am vorbit cu multi marinari pana acum, dar cred ca nici cei de pe Canalul Manecii sau de pe Tamisa nu sunt atat de scortosi, ca sa nu mai spun de cei de mai aproape, din Mediterana sau de pe Dunare.

Ceva parea sa nu se potriveasca in serviciile de la acel restaurant. Prima senzatie a fost ca nu sunt sinceri chelnerii. Or, de aici si pana la a presupune ca mai sunt si alte nesinceritati in locul acela, e doar un pas. De ce isi asuma acest risc, ce castiga in schimb? Greu de ghicit pentru mine… Poti vinde la fel de scump si fara acesti identificatori. Studiile, dar si experienta de zi cu zi confirma asta. Ba, mai mult, arata clar ca asteptarile si preferintele clientilor s-au schimbat semnificativ in ultimii zece ani, si nu se prevede niciun punct de inflexiune in viitorul apropiat. Trebuie doar citite aceste studii, e mult mai ieftin decat sa ajungeti la aceleasi concluzii dupa cativa ani si dupa multi clienti pierduti…

Si o scurta intrebare, ma ajuta ca sa pozitionez bine sistemul de referinta fata de care ma raportez cand imi scriu articolele:

Cum vi se par chelnerii imbracati in marinar si cu un comportament si limbaj foarte ceremonioase?

View Results

Loading ... Loading ...
Corto Maltese

Poti manca foarte bine si elegant si fara bucatarie fina Am mai fost de cateva ori la Corto Maltese, si de fiecare data am mancat bine si foarte bine. Ultima data miel foarte bun, legume surpri...

Data actualizarii: 29/12/2018

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.