Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

1 comentarii

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

2 comentarii

Am făcut un sondaj, i-am întrebat pe oameni ce ar face cu banii dac...

3 comentarii

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

2 comentarii

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-WineU...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Afiseaza
comentarii

Îmi plac mult cârnații de porc, și asta are legătură cu copilăria mea într-un sat din Moldova, fără îndoială. Acolo nici nu puteai să mănânci carne de vită pe vremea comuniștilor, de altfel. Toți țăranii aveau vite, însă nu aveai voie să le tai pentru carne, în niciun caz. Dacă se îmbolnăveau, sau te gândeai că le-a venit ceasul, erai obligat să le duci la ORACA, și te întorceai cu câțiva bănuți în buzunar în schimbul lor.

Așa că abia pe la liceu am mâncat prima dată carne de vită. De curiozitate, nu de altceva, mai ales că toți spuneau că nu e bună, că nu are cum să se compare cu carnea unui purcel proaspăt. Și nu am putut decât să confirm, cele câteva fripturi de vită pe care le-am mâncat în următorii zeci de ani au fost foarte tari și fără niciun gust, dacă era să le măsor cu porcul din bătătura bunicilor.

Cârnații proaspeți, îndeosebi, erau așteptați de toată suflarea satului. Am mâncat apoi zeci și sute de feluri de cârnați, când am ajuns la liceu la oraș, pe urmă la facultate în marele București, și de aici prin lume, pe unde s-a întâmplat să merg. Însă nicăieri și niciodată nu mi-au plăcut vreodată niște cârnați mai mult decât cei pe care încă îi fac țăranii acolo, departe, în Moldova.

Nu m-am gândit că în București o să dau de un restaurant care să-ți poată face niște cârnați pe loc, încercând chiar să îi adapteze la gusturile tale și la „rețeta” ta, dacă o ai clar în minte și dacă au acolo tot ce le ceri. A fost o surpriză când l-am găsit, și am fost bucuros că pot face un astfel de „experiment” chiar aproape de casă.

Am scris cu simpatie despre CAU, mica steakhouse din Piața Floreasca, cea cu măcelărie. Au redeschis de curând după o reamenajare reușită și un „upgrade” inspirat la meniu. Spre diferență de alte steakhouse cu măcelărie, ei au și carne de porc, și încă una foarte bună, poate chiar cea mai bună din oraș.

La început am luat o porție de cârnați deja făcuți de ei în dimineața aceea. Se simțea gustul bun al cărnii de porc de calitate, însă erau tari (carnea prea îndesată, compactă) și aveau un condiment franțuzesc de care ei erau tare mândri, însă cu totul pe negustul meu.

M-am bucurat când mi-au spus că îi pot face pe loc în măcelărie, dacă am timp să aștept câteva minute în plus. I-am rugat să aleagă o carne grasă, însă chiar și așa, să adauge osânză separat, pentru că aceea dă cea mai mare parte a gustului când e pusă pe grătar. Și să nu-i umple prea tare, ca să nu fie tari, îndesați, ci dimpotrivă, afânați, cât se poate de moi. Și să aleagă cel mai gros maț, desigur. Doar cârnații uscați și cei subțiri e bine să fie tari, însă cei proaspeți, pe care îi pui pe grătar sau în tigaie imediat după ce îi faci, trebuie să fie pufoși.

Cât privește condimentele, acestea nu trebuie să acopere gustul cărnii, mai ales dacă e una de foarte bună calitate, ca porcul iberic de la CAU. Pun multă sare și condimente, mai ales cele cu miros puternic, cum ar fi cimbrul, de-ți mută nasul din loc, cei care folosesc carne veche, fără gust. Eu i-am rugat să pună doar usturoi și ardei roșu uscat (nu boia sau ardei măcinat), așa cum erau cârnații buni pe care îi știam eu.

A doua oară au fost evident mai buni cârnații, erau clar pe calea cea bună. Dar meseria nu se învață chiar așa, de la o clipă la alta, și prin urmare i-am rugat să mai exerseze. S-au uitat cu multă suspiciune la mine când le-am spus să pună încă și mai multă osânză și să-i facă încă și mai rarefiați…

Oamenii de la oraș, și bucureștenii, în special, nu mănâncă astfel, fiindcă li se spune mereu (și pe bună dreptate) că nu e deloc sănătos. Dar, mai ales, pentru că au și reflexul să calculeze că prețul cărnii macre e mult mai mare decât al grăsimii, așa că simt că au făcut o afacere bună dacă văd că e umplut cârnatul doar cu carne, fără pic de grăsime.

Pentru mine a fost pentru prima dată în cei peste 40 de ani de când trăiesc în București că am mâncat la restaurant cârnați care chiar să-mi placă. Așadar, dacă aveți gusturi aparte legate de cârnați, e bine să știți că există un restaurant care vi-i poate pregăti pe loc, așa cum le cereți. Iar dacă vreți să fie cu niște condimente aparte, cel mai bine ar fi să mergeți cu ele într-o cutiuță și să le cereți să vă pună exact cât și cum vreți… (George Butunoiu – ianuarie 2022)

Carnatii de porc de la CAU

Data actualizarii: 13/01/2022

  • Car Nat :

    De bagat,posibilitati mai mici.Dar de scos,sigur.

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close