Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Surorile Diaconu, care dețin Bistro Guxt, lansează Noeme, un restaur...

282 vizite

Crama MaxiMarc - Unde visele devin vinuri Tradiția cramelor de fam...

18 vizite

De ziua ta, doamna: Concert de dragoste si primavara! Magic Ballroo...

17 vizite

Centrul de Evenimente The President va invita in data de 7 martie 2020...

59 vizite

O cina memorabila cu prietenii la Fior di Latte, plina de toate ex...

705 vizite

Valentine's Weekend la Hop Garden Seri speciale, cu muzica live și...

59 vizite

Valentine's Days la Magic Bistro by Hop Garden Magic Bistro by Hop ...

26 vizite

Lansare de carte: "Connaiseur fără ifose", de Cezar Ioan, miercuri 1...

23 vizite

De 14 februarie, Red Angus Steakhouse, localul situat pe strada France...

91 vizite

La îngemănarea lunilor februarie cu martie, intrăm în bucătărie ...

99 vizite

Pe 19, 20 și 21 februarie, restaurantul portughez Dancing Lobster te ...

52 vizite

Evenimentul de pe 16 e dublat de o degustare de vinuri albe ungurești...

42 vizite

Situată în inima uneia dintre cele mai importante zone viticole rom...

115 vizite

O cina memorabila cu fructe de mare pregatita de Chef Catalin Jernoiu ...

42 vizite

O cina spaniola memorabila pregatita de Angelica Ilie la restaurantul ...

30 vizite

O cina de lucru la Isoletta, cu niste prieteni foarte exigenti cand vi...

15 vizite

O cina memorabila pregatita de Florin Cojocariu, filosoful slow food-u...

973 vizite

“Domeniul Bogdan s-a nascut dintr-un vis… visul de a produce un vi...

35 vizite

Pentru noul an am conceput o agenda complexă de cursuri și mastercla...

47 vizite

Gala Restocracy a avut loc duminica, 26 ianuarie, incepand cu ora 12 l...

20 vizite

Premiile Restocracy pentru Cele mai bune restaurante si Cele mai bune ...

16053 vizite 13 comentarii

Vineri, 24 ianuarie, bistroul La Tartine, din cartierul bucurestean Co...

96 vizite

O cina fara masura, memorabila, plina de excese la La Pescaderia by Al...

122 vizite

Dacă te-ai îndrăgostit deja de muzica portugheză sau cauți să o ...

84 vizite

Duminică 19 ianuarie, la ora 16:00, Athanor vine cu mâncare gătită...

131 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Revin cu detalii despre restaurantele pe care le-am luat in calcul si pentru felul in care am facut clasamentul cand am dat Premiile Restocracy pe 2017, asa cum am promis.

Categoria cu restaurante libaneze, arabesti, nord africane si apropiat orientale, in general, asa cum sunt ele grupate si prezentate si in alte tari, a fost una dificila. Pentru ca sunt relativ multe astfel de restaurante arabesti in Bucuresti, si bune, cele mai multe dintre ele, dar si pentru ca, in primul rand, mie mi-a fost greu sa le evaluez personal, asa ca m-am consultat cu toti arabii, turcii si altii din acea parte de lume pe care ii cunosc. Rezultatele si ierarhia sunt, in foarte mare masura, datorate lor, in urma numeroaselor analize si sinteze reiesite din discutiile cu ei.

E de spus, mai intai, ca restaurantele libaneze – si prin asta inteleg tot ce am spus mai sus, fara a mai folsi terminologia detaliata de fiecare data – sunt bune si foarte bune in Bucuresti, mai bune decat multe altele din marile capitale europene de unde au venit alti numerosi straini pe care i-am intrebat, de asemenea.

Apoi, e de spus ca la aceasta categorie, a celor mai bune restaurante libaneze, nu s-a detasat un castigator clar, asa cum a fost cazul la alte categorii. Totusi, s-a putut delimita un „pluton” destul de compact al restaurantelor considerate de catre conationalii si coreligionarii lor ca fiind cele mai bune restaurante libaneze din Bucuresti, si acesta le include pe Piccolo Mondo, Zaitoone, Four Seasons, Chez Toni si Coin Vert – mentionate de catre cei mai multi dintre cei chestionati.

O remarca: nu a fost niciodata mentionat restaurantul Sharkia, de la Radisson, din considerente politice evidente (legaturile israeliene), desi multa lume considera ca humusul lor si alte cateva feluri specifice arabesti sunt mai fine si mai bune decat multe altele din Bucuresti.

Dupa parerea mea, si Saidoun de la hotelul Phoenicia e cam la acelasi nivel cu celelalte din „pluton”, insa lumea merge mai rar acolo, data-i fiind pozitia, asa ca mai degraba cred ca au uitat de el decat sa-l considere mai slab decat celelalte.

El Bacha a fost considerat o buna bucata de vreme cel mai bun restaurant libanez din Bucuresti, in special la inceput, cand a fost la hotelul Marriott, apoi in primii ani in noua (si actuala) casa de la Piata Alba Iulia, insa se tot duce in jos, din cate se spune, si apare din ce in ce mai rar in relatari.

Putine alte restaurante din aceasta categorie, care nu se pozitioneaza ele insele explicit ca fiind cu bucatarie libaneza, pot fi mentionate. Cele doua restaurante turcesti importante, si cu mancare foarte buna, nu mai sunt: Harem, cel din parcul Herastrau, si Divan, de la Piata Floreasca, inchis temporar din cauza lucrarilor de acolo. Un alt restaurant arabesc cu mancare buna, Sis Kebab de pe bulevardul Dacia, s-a inchis anul acesta (2017, mai precis). E foarte bun, cu preturi mici si cu servicii bune, Damascus Palace, al unor sirieni, insa fiind atat de departe (pe la stadionul cel mare, pe bulevardul Basarabia), ajunge sa fie mentionat rar.

Nici despre restaurantele persane nu am mai auzit nimic, unul in Panduri si celalalt in Tei, probabil ca nu mai sunt. La fel, unul nord african de pe bulevardul Decebal a disparut din relatari.

Multi vorbesc despre Naser, Ali Baba, Edessa si alte cateva de acest fel, de mare trafic, insa eu le consider mai degraba niste cantine populare, chiar daca cu mancare relativ buna, insa nu mai buna decat la cele mentionate mai inainte.

Restocracy a dat premiul pentru „Cel mai bun restaurant libanez din Bucuresti pe 2017” celor de la Piccolo Mondo fara vreun argument decisiv care sa-i scoata in fata din „plutonul” despre care am vorbit. Puteau sa-l ia si Zaitoone sau Four Seasons, la fel de bine, insa cei de la Piccolo Mondo au un meniu cu cateva lucruri pe care nu le-am mai vazut la alte restaurante libaneze, si asta a contat putin, ducand pana la urma la decizia finala.

Nu stiu cum e in alte tari, nu am fost niciodata la un astfel de restaurant libanez dincolo de Bucuresti, si nu stiu daca exista pe undeva in lume vreo incercare de inovare, de creare de retete noi, de introducere de produse noi in aceste bucatarii libaneze, arabesti, nord africane si apropiat orientale, in general. Fiindca, de zeci de ani de cand am inceput sa manac asa ceva, nu am vazut nici cea mai mica schimbare in aceste mancaruri, nici macar in prezentarea lor. Singura diferenta pare sa fie data de prospetimea si de calitatea produselor si a ingredientelor, si nu de altceva. Nu stiu care sunt explicatiile, e greu de spus daca asta e bine, foarte bine sau mai putin bine. Oricum, daca va aparea vreodata o cat de mica schimbare in farfuriile restaurantelor libaneze Bucuresti, cititorii Restocracy vor fi primii care sa o afle… (GB)

Data actualizarii: 09/04/2018

  • V :

    Edessa este cu specific turcesc, deci nu se afla in aceasta categorie de restaurante arăbești, nu libaneze!

    • George Butunoiu :

      Si cele turcesti sunt incluse in aceasta categorie mai larga a restaurantelor libaneze, arabesti, persane, nord africane si apropiat orientale, in general, dupa cum am si precizat. GB

  • Anonim :

    Are dreptate ivan dan…dupa ce s-a inchis in Floreasca,s-a mutat in cladirea de pe Barbu Vacarescu unde a fost Sofa,apoi Megoo si acum cred ca nu mai este nici unul .Era mai in spate ,cu intrare din lateral..este posibil sa nu mai fie insa in prezent.

  • ivan Dan :

    Divan s-a mutat de ceva vreme in Titeica in clădirea unde a fost Sofa

    • George Butunoiu :

      Acela e Kuzina, despre care am scris deja, si e grecesc. Nu stiu sa fie vreunul turcesc acolo, cu numele „Divan” sau altul… GB

      • Marius :

        A fost Kuzina, nu mai este! Aveau aceeasi propritari ca Divan. Asa ca acum este Divan.

        • George Butunoiu :

          Deci Kuzina a dosparut cu totul ca restaurant? Inseamna ca trebuie sa-l trec la sectiunea „restaurante inchise” pe site. Multumesc pentru info! GB

        • George Butunoiu :

          Am scos deja Kuzina de pe site, multumesc pt info!
          GB

  • Lasă un răspuns la ivan Dan Anulează răspunsul

    Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.