Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Cristina Mehedinteanu Pastry Chef va propune un portofoliu complet al ...

  • Villa Vinèa redeschide sezonul vizitelor la cramă și pr...

Noul Strongbow Dark Fruit® te invită descoperi puterea surprinzătoa...

Weekend Sessions revine în 2022 cu aproape 30 de evenimente cu muzic...

Dr. Oetker a lansat, în martie, DulceRomanie.ro, probabil cel mai amp...

1 comentarii

Se redeschide restaurantul Riviera Park din Parcul „Național” Buc...

Bistromar la Timona (Alfredo Seafood) - cifră de afaceri cu 22% mai m...

România viticolă - descoperă peste 250 vinuri la Revino Bucharest W...

Bookingham, platformă de rezervări online, se lansează în alte 29 ...

Cina caritabilă Magic for Ukraine, organizată de restaurantul Noeme ...

Crama Villa Vinèa a înregistrat, în anul 2021, o creștere de 23% a...

Reinventarea și perseverența definesc succesul 5 to go și în primu...

Zeci de mii de ucraineni fugiți din calea războiului sunt în Român...

Colosseum Mall & Golin invită bucureștenii să descopere noul ce...

Meniul de nuntă este unul dintre cele mai importante aspecte al eveni...

Altă cină cu bucătărie fină pregătită de Chef Orlando Zaharia l...

O cercetare realizată de Reveal Marketing Research în luna ianuarie ...

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici ...

Nordic Group aduce la conducere un nou General Manager, pentru a susț...

Masterclass destinat persoanelor care lucraza in cofetarie, invatam d...

Tematica: Meniul pentru evenimente by Chef Cristian Fratieanu Meniu...

2 comentarii

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Surpriza lui Chef Orlando Zaharia Când vorbim despre steakhous...

O nouă cină la Noma din Herăstrău, pentru a degusta meniul de înc...

Hard Rock Cafe București sărbătorește săptămâna aceasta 14 ani ...

Negroni a devenit cel mai vândut cocktail clasic la nivel global, pot...

Îmi plac mult cârnații de porc, și asta are legătură cu copilăr...

1 comentarii

Domnule, noi pregătim totul în casă, absolut toată mâncarea e fă...

1 comentarii

Până acum te gândeai să mergi la țară la Gurbănești, în Câmp...

1 comentarii

Florin Cojocariu gătind în bucătăria de servire din noua sa marchi...

Marchiza Athanor. La Coupteur. a Victoriei și a lui Florin Cojocariu ...

Domaine DUMETRIER, cel mai nou jucător de pe piața românească de v...

Bulevardul Corneliu Coposu din București, unde se taie cu Hristo Bote...

Barul Marmorosch, din subsolul cu Tezaurul băncii Marmorosch Blank, a...

Noi repere pentru 5 to go în 2022: deschiderea a 200 de unități și...

Cum a ajuns bucătăria peruană contemporană în doar zece ani u...

Către: Guvernul României, Ministerul ...

Superstarul hollywoodian Milla Jovovich devine noul ambasador Johnnie ...

Mulți se așteptau să se deschidă mai puține restaurante noi în B...

1 comentarii

  • Această valoare ...

30% dintre români au observat schimbări negative privind comportamen...

O cină coreeană memorabilă la ES Yong-ho Kim, ambasadorul Coree...

Ionuț Gheorghe, tânărul chef de la Noma din Herăstrău, ne-a ...

Cristina Mehedinteanu ne-a povestit in cateva randuri parcursul sau pr...

Afiseaza
comentarii

Revin cu detalii despre restaurantele pe care le-am luat in calcul si pentru felul in care am facut clasamentul cand am dat Premiile Restocracy pe 2017, asa cum am promis.

Categoria cu restaurante libaneze, arabesti, nord africane si apropiat orientale, in general, asa cum sunt ele grupate si prezentate si in alte tari, a fost una dificila. Pentru ca sunt relativ multe astfel de restaurante arabesti in Bucuresti, si bune, cele mai multe dintre ele, dar si pentru ca, in primul rand, mie mi-a fost greu sa le evaluez personal, asa ca m-am consultat cu toti arabii, turcii si altii din acea parte de lume pe care ii cunosc. Rezultatele si ierarhia sunt, in foarte mare masura, datorate lor, in urma numeroaselor analize si sinteze reiesite din discutiile cu ei.

E de spus, mai intai, ca restaurantele libaneze – si prin asta inteleg tot ce am spus mai sus, fara a mai folsi terminologia detaliata de fiecare data – sunt bune si foarte bune in Bucuresti, mai bune decat multe altele din marile capitale europene de unde au venit alti numerosi straini pe care i-am intrebat, de asemenea.

Apoi, e de spus ca la aceasta categorie, a celor mai bune restaurante libaneze, nu s-a detasat un castigator clar, asa cum a fost cazul la alte categorii. Totusi, s-a putut delimita un „pluton” destul de compact al restaurantelor considerate de catre conationalii si coreligionarii lor ca fiind cele mai bune restaurante libaneze din Bucuresti, si acesta le include pe Piccolo Mondo, Zaitoone, Four Seasons, Chez Toni si Coin Vert – mentionate de catre cei mai multi dintre cei chestionati.

O remarca: nu a fost niciodata mentionat restaurantul Sharkia, de la Radisson, din considerente politice evidente (legaturile israeliene), desi multa lume considera ca humusul lor si alte cateva feluri specifice arabesti sunt mai fine si mai bune decat multe altele din Bucuresti.

Dupa parerea mea, si Saidoun de la hotelul Phoenicia e cam la acelasi nivel cu celelalte din „pluton”, insa lumea merge mai rar acolo, data-i fiind pozitia, asa ca mai degraba cred ca au uitat de el decat sa-l considere mai slab decat celelalte.

El Bacha a fost considerat o buna bucata de vreme cel mai bun restaurant libanez din Bucuresti, in special la inceput, cand a fost la hotelul Marriott, apoi in primii ani in noua (si actuala) casa de la Piata Alba Iulia, insa se tot duce in jos, din cate se spune, si apare din ce in ce mai rar in relatari.

Putine alte restaurante din aceasta categorie, care nu se pozitioneaza ele insele explicit ca fiind cu bucatarie libaneza, pot fi mentionate. Cele doua restaurante turcesti importante, si cu mancare foarte buna, nu mai sunt: Harem, cel din parcul Herastrau, si Divan, de la Piata Floreasca, inchis temporar din cauza lucrarilor de acolo. Un alt restaurant arabesc cu mancare buna, Sis Kebab de pe bulevardul Dacia, s-a inchis anul acesta (2017, mai precis). E foarte bun, cu preturi mici si cu servicii bune, Damascus Palace, al unor sirieni, insa fiind atat de departe (pe la stadionul cel mare, pe bulevardul Basarabia), ajunge sa fie mentionat rar.

Nici despre restaurantele persane nu am mai auzit nimic, unul in Panduri si celalalt in Tei, probabil ca nu mai sunt. La fel, unul nord african de pe bulevardul Decebal a disparut din relatari.

Multi vorbesc despre Naser, Ali Baba, Edessa si alte cateva de acest fel, de mare trafic, insa eu le consider mai degraba niste cantine populare, chiar daca cu mancare relativ buna, insa nu mai buna decat la cele mentionate mai inainte.

Restocracy a dat premiul pentru „Cel mai bun restaurant libanez din Bucuresti pe 2017” celor de la Piccolo Mondo fara vreun argument decisiv care sa-i scoata in fata din „plutonul” despre care am vorbit. Puteau sa-l ia si Zaitoone sau Four Seasons, la fel de bine, insa cei de la Piccolo Mondo au un meniu cu cateva lucruri pe care nu le-am mai vazut la alte restaurante libaneze, si asta a contat putin, ducand pana la urma la decizia finala.

Nu stiu cum e in alte tari, nu am fost niciodata la un astfel de restaurant libanez dincolo de Bucuresti, si nu stiu daca exista pe undeva in lume vreo incercare de inovare, de creare de retete noi, de introducere de produse noi in aceste bucatarii libaneze, arabesti, nord africane si apropiat orientale, in general. Fiindca, de zeci de ani de cand am inceput sa manac asa ceva, nu am vazut nici cea mai mica schimbare in aceste mancaruri, nici macar in prezentarea lor. Singura diferenta pare sa fie data de prospetimea si de calitatea produselor si a ingredientelor, si nu de altceva. Nu stiu care sunt explicatiile, e greu de spus daca asta e bine, foarte bine sau mai putin bine. Oricum, daca va aparea vreodata o cat de mica schimbare in farfuriile restaurantelor libaneze Bucuresti, cititorii Restocracy vor fi primii care sa o afle… (GB)

Data actualizarii: 09/04/2018

  • V :

    Edessa este cu specific turcesc, deci nu se afla in aceasta categorie de restaurante arăbești, nu libaneze!

    • George Butunoiu :

      Si cele turcesti sunt incluse in aceasta categorie mai larga a restaurantelor libaneze, arabesti, persane, nord africane si apropiat orientale, in general, dupa cum am si precizat. GB

  • Anonim :

    Are dreptate ivan dan…dupa ce s-a inchis in Floreasca,s-a mutat in cladirea de pe Barbu Vacarescu unde a fost Sofa,apoi Megoo si acum cred ca nu mai este nici unul .Era mai in spate ,cu intrare din lateral..este posibil sa nu mai fie insa in prezent.

  • ivan Dan :

    Divan s-a mutat de ceva vreme in Titeica in clădirea unde a fost Sofa

    • George Butunoiu :

      Acela e Kuzina, despre care am scris deja, si e grecesc. Nu stiu sa fie vreunul turcesc acolo, cu numele „Divan” sau altul… GB

      • Marius :

        A fost Kuzina, nu mai este! Aveau aceeasi propritari ca Divan. Asa ca acum este Divan.

        • George Butunoiu :

          Deci Kuzina a dosparut cu totul ca restaurant? Inseamna ca trebuie sa-l trec la sectiunea „restaurante inchise” pe site. Multumesc pentru info! GB

        • George Butunoiu :

          Am scos deja Kuzina de pe site, multumesc pt info!
          GB

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close