Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Hotel Snagov Club premiat international pentru cea mai buna locatie de...

85 vizite

Luni, 22 aprilie 2019, a avut loc editia a XXX-a a Chefs Round Table R...

50 vizite

De 1 Mai, Grupul City Grill redeschide Becker Brau, operat de Hanu’ ...

792 vizite

Fuck you, dear clients! In Centrul Vechi cu niste muzicieni greci d...

1037 vizite

Tendintele anului 2019: Culori pastelate folosite in decorarea saloane...

69 vizite

Caffe Festival Ibis – EUROPAfest Concerte de jazz after-hours, 10...

67 vizite

Atelierul de ceramica al artistei plastice Victoria Cojocariu - Sarman...

99 vizite

O masa la tara pregatita de bunul meu prieten Florin Cojocariu, la Gur...

996 vizite

Editura GastroArt anunță apariția unei traduceri eveniment, o carte...

157 vizite

La Corto Maltese impreuna cu oaspetele meu, Principele Michel de Laufe...

339 vizite

Winemaker dinner with Andrea GERE O cina memorabila la restaurantul...

506 vizite

Inițiatori Ziua Nationala a Gastronomiei și Vinului: "Un prilej pent...

76 vizite

Ediția cu numărul 23 a Goodwine – Bucharest Wine Fair, cel mai lon...

70 vizite

Muzeul National al Taranului Roman din Sos. Kiseleff, la Piata Victori...

456 vizite

Institutul Francez ofera curtea celebrei cladri din Bulevardul Dac...

1688 vizite 2 comentarii

Chefi cu stele Michelin, evaluatori de restaurante, brand ambassadors,...

86 vizite

Maison de Chefs, un singur loc, mai multe experiențe și concepte cul...

670 vizite

Primăvara asta tinerii actori bucureșteni au fost în lumina reflect...

28 vizite

Chef Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, vă invită la o...

263 vizite

Cea de a III-a ediție a Congresului Național pentru Gastronomia și...

82 vizite

Lumea merge la food-court intr-o mult mai mare masura pentru atmosfera...

1292 vizite

Celebrul ghid Michelin a inclus in editia sa tiparita din acest an si ...

2272 vizite 1 comentarii

Bine a facut Mega Image ca au deschis un restaurant pe care si-au si p...

1269 vizite

Coffee Studio by 5 to go, cea mai mare locație a grupului de până a...

169 vizite

Centrul de Evenimente The President în 2018: Rezultate financiare,...

71 vizite

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

84 vizite

Restaurantele de pe malul Dambovitei: The Clique, Moon, Naked, The Doc...

4107 vizite 2 comentarii

La inceput au deschis Limo Cuisine, un restaurant mare si frumos in pa...

835 vizite

Am citit de atatea ori Caldura Mare a lui Caragiale, filmul cu Rad...

1411 vizite

S-a redeschis o parte din Lido, dupa ce zeci de ani a stat parasit, si...

1692 vizite 1 comentarii

Amalia Bellantoni, sotia vestitului Chef Sicilian Domenico Bellantoni ...

146 vizite

Grupul românesc Le Manoir a închis anul 2018 cu afaceri de peste 5,5...

164 vizite

O cina memorabila pregatita pentru Ludmila de catre Chef Catalin P...

488 vizite

După Bistro Ateneu, Chef Alexandru Dumitru preia conducerea bucătăr...

201 vizite

Un vin spumant canadian la vanzare pe raft, cu preturi intre 32$ si 43...

373 vizite

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza di...

1472 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a I...

438 vizite

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

655 vizite 2 comentarii

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

784 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a...

854 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I...

1004 vizite

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

462 vizite

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

98 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

2100 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

1053 vizite

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

11351 vizite

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

158 vizite

Restocracy va premia cele mai bune restau...

707 vizite

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

955 vizite 3 comentarii

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

5095 vizite 1 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

455 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

196 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

136 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

335 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

162 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

50 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

68 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

262 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

114 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

153 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

2636 vizite 1 comentarii

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

50 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

302 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

276 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

83 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

109 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

77 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

145 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

229 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

96 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

639 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

177 vizite

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

150 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

294 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

103 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3648 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1380 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

398 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

176 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1226 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

432 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

116 vizite

Francesco Castrovillari  are 29 de ani si s-a nascut in sudul Italiei...

154 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

321 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

151 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

1099 vizite 3 comentarii

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

1147 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

106 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

155 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

150 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

177 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

245 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2905 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

1216 vizite 1 comentarii

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

38 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1224 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

195 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

163 vizite

PREMIERĂ INTERNAȚIONALĂ Brânza românească de burduf ajunge l...

99 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

136 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Revin cu detalii despre restaurantele pe care le-am luat in calcul si pentru felul in care am facut clasamentul cand am dat Premiile Restocracy pe 2017, asa cum am promis.

Categoria cu restaurante libaneze, arabesti, nord africane si apropiat orientale, in general, asa cum sunt ele grupate si prezentate si in alte tari, a fost una dificila. Pentru ca sunt relativ multe astfel de restaurante arabesti in Bucuresti, si bune, cele mai multe dintre ele, dar si pentru ca, in primul rand, mie mi-a fost greu sa le evaluez personal, asa ca m-am consultat cu toti arabii, turcii si altii din acea parte de lume pe care ii cunosc. Rezultatele si ierarhia sunt, in foarte mare masura, datorate lor, in urma numeroaselor analize si sinteze reiesite din discutiile cu ei.

E de spus, mai intai, ca restaurantele libaneze – si prin asta inteleg tot ce am spus mai sus, fara a mai folsi terminologia detaliata de fiecare data – sunt bune si foarte bune in Bucuresti, mai bune decat multe altele din marile capitale europene de unde au venit alti numerosi straini pe care i-am intrebat, de asemenea.

Apoi, e de spus ca la aceasta categorie, a celor mai bune restaurante libaneze, nu s-a detasat un castigator clar, asa cum a fost cazul la alte categorii. Totusi, s-a putut delimita un „pluton” destul de compact al restaurantelor considerate de catre conationalii si coreligionarii lor ca fiind cele mai bune restaurante libaneze din Bucuresti, si acesta le include pe Piccolo Mondo, Zaitoone, Four Seasons, Chez Toni si Coin Vert – mentionate de catre cei mai multi dintre cei chestionati.

O remarca: nu a fost niciodata mentionat restaurantul Sharkia, de la Radisson, din considerente politice evidente (legaturile israeliene), desi multa lume considera ca humusul lor si alte cateva feluri specifice arabesti sunt mai fine si mai bune decat multe altele din Bucuresti.

Dupa parerea mea, si Saidoun de la hotelul Phoenicia e cam la acelasi nivel cu celelalte din „pluton”, insa lumea merge mai rar acolo, data-i fiind pozitia, asa ca mai degraba cred ca au uitat de el decat sa-l considere mai slab decat celelalte.

El Bacha a fost considerat o buna bucata de vreme cel mai bun restaurant libanez din Bucuresti, in special la inceput, cand a fost la hotelul Marriott, apoi in primii ani in noua (si actuala) casa de la Piata Alba Iulia, insa se tot duce in jos, din cate se spune, si apare din ce in ce mai rar in relatari.

Putine alte restaurante din aceasta categorie, care nu se pozitioneaza ele insele explicit ca fiind cu bucatarie libaneza, pot fi mentionate. Cele doua restaurante turcesti importante, si cu mancare foarte buna, nu mai sunt: Harem, cel din parcul Herastrau, si Divan, de la Piata Floreasca, inchis temporar din cauza lucrarilor de acolo. Un alt restaurant arabesc cu mancare buna, Sis Kebab de pe bulevardul Dacia, s-a inchis anul acesta (2017, mai precis). E foarte bun, cu preturi mici si cu servicii bune, Damascus Palace, al unor sirieni, insa fiind atat de departe (pe la stadionul cel mare, pe bulevardul Basarabia), ajunge sa fie mentionat rar.

Nici despre restaurantele persane nu am mai auzit nimic, unul in Panduri si celalalt in Tei, probabil ca nu mai sunt. La fel, unul nord african de pe bulevardul Decebal a disparut din relatari.

Multi vorbesc despre Naser, Ali Baba, Edessa si alte cateva de acest fel, de mare trafic, insa eu le consider mai degraba niste cantine populare, chiar daca cu mancare relativ buna, insa nu mai buna decat la cele mentionate mai inainte.

Restocracy a dat premiul pentru „Cel mai bun restaurant libanez din Bucuresti pe 2017” celor de la Piccolo Mondo fara vreun argument decisiv care sa-i scoata in fata din „plutonul” despre care am vorbit. Puteau sa-l ia si Zaitoone sau Four Seasons, la fel de bine, insa cei de la Piccolo Mondo au un meniu cu cateva lucruri pe care nu le-am mai vazut la alte restaurante libaneze, si asta a contat putin, ducand pana la urma la decizia finala.

Nu stiu cum e in alte tari, nu am fost niciodata la un astfel de restaurant libanez dincolo de Bucuresti, si nu stiu daca exista pe undeva in lume vreo incercare de inovare, de creare de retete noi, de introducere de produse noi in aceste bucatarii libaneze, arabesti, nord africane si apropiat orientale, in general. Fiindca, de zeci de ani de cand am inceput sa manac asa ceva, nu am vazut nici cea mai mica schimbare in aceste mancaruri, nici macar in prezentarea lor. Singura diferenta pare sa fie data de prospetimea si de calitatea produselor si a ingredientelor, si nu de altceva. Nu stiu care sunt explicatiile, e greu de spus daca asta e bine, foarte bine sau mai putin bine. Oricum, daca va aparea vreodata o cat de mica schimbare in farfuriile restaurantelor libaneze Bucuresti, cititorii Restocracy vor fi primii care sa o afle… (GB)

Data actualizarii: 09/04/2018

  • V :

    Edessa este cu specific turcesc, deci nu se afla in aceasta categorie de restaurante arăbești, nu libaneze!

    • George Butunoiu :

      Si cele turcesti sunt incluse in aceasta categorie mai larga a restaurantelor libaneze, arabesti, persane, nord africane si apropiat orientale, in general, dupa cum am si precizat. GB

  • Anonim :

    Are dreptate ivan dan…dupa ce s-a inchis in Floreasca,s-a mutat in cladirea de pe Barbu Vacarescu unde a fost Sofa,apoi Megoo si acum cred ca nu mai este nici unul .Era mai in spate ,cu intrare din lateral..este posibil sa nu mai fie insa in prezent.

  • ivan Dan :

    Divan s-a mutat de ceva vreme in Titeica in clădirea unde a fost Sofa

    • George Butunoiu :

      Acela e Kuzina, despre care am scris deja, si e grecesc. Nu stiu sa fie vreunul turcesc acolo, cu numele „Divan” sau altul… GB

      • Marius :

        A fost Kuzina, nu mai este! Aveau aceeasi propritari ca Divan. Asa ca acum este Divan.

        • George Butunoiu :

          Deci Kuzina a dosparut cu totul ca restaurant? Inseamna ca trebuie sa-l trec la sectiunea „restaurante inchise” pe site. Multumesc pentru info! GB

        • George Butunoiu :

          Am scos deja Kuzina de pe site, multumesc pt info!
          GB

  • Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.