Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

1 comentarii

Am făcut un sondaj, i-am întrebat pe oameni ce ar face cu banii dac...

3 comentarii

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

2 comentarii

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-Wine U...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Berăria Gambrinus - latura nouă, din strada Ion Brezoianu, legată d...

Lacul Floreasca și împrejurimile cu vedere de pe terasa restaurantul...

Chef Ionuț Gheorghe are 35 ani și a absolvit liceul și școala de b...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Afiseaza
comentarii

Revin cu detalii despre restaurantele pe care le-am luat in calcul si pentru felul in care am facut clasamentul cand am dat Premiile Restocracy pe 2017, asa cum am promis.

Categoria cu restaurante libaneze, arabesti, nord africane si apropiat orientale, in general, asa cum sunt ele grupate si prezentate si in alte tari, a fost una dificila. Pentru ca sunt relativ multe astfel de restaurante arabesti in Bucuresti, si bune, cele mai multe dintre ele, dar si pentru ca, in primul rand, mie mi-a fost greu sa le evaluez personal, asa ca m-am consultat cu toti arabii, turcii si altii din acea parte de lume pe care ii cunosc. Rezultatele si ierarhia sunt, in foarte mare masura, datorate lor, in urma numeroaselor analize si sinteze reiesite din discutiile cu ei.

E de spus, mai intai, ca restaurantele libaneze – si prin asta inteleg tot ce am spus mai sus, fara a mai folsi terminologia detaliata de fiecare data – sunt bune si foarte bune in Bucuresti, mai bune decat multe altele din marile capitale europene de unde au venit alti numerosi straini pe care i-am intrebat, de asemenea.

Apoi, e de spus ca la aceasta categorie, a celor mai bune restaurante libaneze, nu s-a detasat un castigator clar, asa cum a fost cazul la alte categorii. Totusi, s-a putut delimita un „pluton” destul de compact al restaurantelor considerate de catre conationalii si coreligionarii lor ca fiind cele mai bune restaurante libaneze din Bucuresti, si acesta le include pe Piccolo Mondo, Zaitoone, Four Seasons, Chez Toni si Coin Vert – mentionate de catre cei mai multi dintre cei chestionati.

O remarca: nu a fost niciodata mentionat restaurantul Sharkia, de la Radisson, din considerente politice evidente (legaturile israeliene), desi multa lume considera ca humusul lor si alte cateva feluri specifice arabesti sunt mai fine si mai bune decat multe altele din Bucuresti.

Dupa parerea mea, si Saidoun de la hotelul Phoenicia e cam la acelasi nivel cu celelalte din „pluton”, insa lumea merge mai rar acolo, data-i fiind pozitia, asa ca mai degraba cred ca au uitat de el decat sa-l considere mai slab decat celelalte.

El Bacha a fost considerat o buna bucata de vreme cel mai bun restaurant libanez din Bucuresti, in special la inceput, cand a fost la hotelul Marriott, apoi in primii ani in noua (si actuala) casa de la Piata Alba Iulia, insa se tot duce in jos, din cate se spune, si apare din ce in ce mai rar in relatari.

Putine alte restaurante din aceasta categorie, care nu se pozitioneaza ele insele explicit ca fiind cu bucatarie libaneza, pot fi mentionate. Cele doua restaurante turcesti importante, si cu mancare foarte buna, nu mai sunt: Harem, cel din parcul Herastrau, si Divan, de la Piata Floreasca, inchis temporar din cauza lucrarilor de acolo. Un alt restaurant arabesc cu mancare buna, Sis Kebab de pe bulevardul Dacia, s-a inchis anul acesta (2017, mai precis). E foarte bun, cu preturi mici si cu servicii bune, Damascus Palace, al unor sirieni, insa fiind atat de departe (pe la stadionul cel mare, pe bulevardul Basarabia), ajunge sa fie mentionat rar.

Nici despre restaurantele persane nu am mai auzit nimic, unul in Panduri si celalalt in Tei, probabil ca nu mai sunt. La fel, unul nord african de pe bulevardul Decebal a disparut din relatari.

Multi vorbesc despre Naser, Ali Baba, Edessa si alte cateva de acest fel, de mare trafic, insa eu le consider mai degraba niste cantine populare, chiar daca cu mancare relativ buna, insa nu mai buna decat la cele mentionate mai inainte.

Restocracy a dat premiul pentru „Cel mai bun restaurant libanez din Bucuresti pe 2017” celor de la Piccolo Mondo fara vreun argument decisiv care sa-i scoata in fata din „plutonul” despre care am vorbit. Puteau sa-l ia si Zaitoone sau Four Seasons, la fel de bine, insa cei de la Piccolo Mondo au un meniu cu cateva lucruri pe care nu le-am mai vazut la alte restaurante libaneze, si asta a contat putin, ducand pana la urma la decizia finala.

Nu stiu cum e in alte tari, nu am fost niciodata la un astfel de restaurant libanez dincolo de Bucuresti, si nu stiu daca exista pe undeva in lume vreo incercare de inovare, de creare de retete noi, de introducere de produse noi in aceste bucatarii libaneze, arabesti, nord africane si apropiat orientale, in general. Fiindca, de zeci de ani de cand am inceput sa manac asa ceva, nu am vazut nici cea mai mica schimbare in aceste mancaruri, nici macar in prezentarea lor. Singura diferenta pare sa fie data de prospetimea si de calitatea produselor si a ingredientelor, si nu de altceva. Nu stiu care sunt explicatiile, e greu de spus daca asta e bine, foarte bine sau mai putin bine. Oricum, daca va aparea vreodata o cat de mica schimbare in farfuriile restaurantelor libaneze Bucuresti, cititorii Restocracy vor fi primii care sa o afle… (GB)

Data actualizarii: 09/04/2018

  • V :

    Edessa este cu specific turcesc, deci nu se afla in aceasta categorie de restaurante arăbești, nu libaneze!

    • George Butunoiu :

      Si cele turcesti sunt incluse in aceasta categorie mai larga a restaurantelor libaneze, arabesti, persane, nord africane si apropiat orientale, in general, dupa cum am si precizat. GB

  • Anonim :

    Are dreptate ivan dan…dupa ce s-a inchis in Floreasca,s-a mutat in cladirea de pe Barbu Vacarescu unde a fost Sofa,apoi Megoo si acum cred ca nu mai este nici unul .Era mai in spate ,cu intrare din lateral..este posibil sa nu mai fie insa in prezent.

  • ivan Dan :

    Divan s-a mutat de ceva vreme in Titeica in clădirea unde a fost Sofa

    • George Butunoiu :

      Acela e Kuzina, despre care am scris deja, si e grecesc. Nu stiu sa fie vreunul turcesc acolo, cu numele „Divan” sau altul… GB

      • Marius :

        A fost Kuzina, nu mai este! Aveau aceeasi propritari ca Divan. Asa ca acum este Divan.

        • George Butunoiu :

          Deci Kuzina a dosparut cu totul ca restaurant? Inseamna ca trebuie sa-l trec la sectiunea „restaurante inchise” pe site. Multumesc pentru info! GB

        • George Butunoiu :

          Am scos deja Kuzina de pe site, multumesc pt info!
          GB

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close