Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a I...

293 vizite

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

262 vizite

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

514 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a...

680 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I...

786 vizite

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

304 vizite

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

63 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

1856 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

958 vizite

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

9266 vizite

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

125 vizite

Restocracy va premia cele mai bune restau...

652 vizite

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

921 vizite 3 comentarii

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

4319 vizite 1 comentarii

Ublo Caffe, un bistrou in care ar fi bine sa stiti dinainte cine va se...

1944 vizite 9 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

425 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

180 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

128 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

311 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

127 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

33 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

238 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

87 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

128 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

1752 vizite

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

39 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

221 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

253 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

77 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

83 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

61 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

114 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

174 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

41 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

87 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

597 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

957 vizite 3 comentarii

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

110 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

282 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

97 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3552 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1061 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

377 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

169 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1200 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

416 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

98 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

166 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

307 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

141 vizite

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

988 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

98 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

131 vizite

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

2127 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

141 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

92 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

246 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

224 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2448 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

990 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

31 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1172 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

183 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

139 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

130 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

169 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

380 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

689 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1214 vizite 5 comentarii

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

833 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

222 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

138 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

593 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

549 vizite

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

335 vizite 2 comentarii

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

145 vizite

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

56 vizite

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

37 vizite

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

114 vizite

A doua editie a Congresului de Gastronomie si Vin va avea loc marti, 2...

82 vizite

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de c...

673 vizite

A auzit multa lume despre KAIAMO, a fost cel mai mediatizat restau...

6501 vizite

Mărturisesc, m-a inspirat iepurașul de Paști. La vederea atâtor i...

136 vizite

Miau Cafe este o cafenea situata pe strada Intre Garle, nr. 7 (initial...

484 vizite

O cina indoneziana autentica la Amhar si Indriastuti Azeth, la resedin...

889 vizite

Experiențe memorabile, sustenabilitate și autenticitate – tendinț...

41 vizite

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldo...

131 vizite

Odata cu sfarsitul vacantei si cu venirea toamnei, iata ca regasim...

1366 vizite

Hard Rock Cafe Bucuresti a lansat un nou meniu disponibil pentru o...

176 vizite

Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și ...

579 vizite

Ambasada Republicii Federale Germania angajeaza, incepand cu luna octo...

157 vizite

Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei ma...

176 vizite

MAIZE si-a deschis, in sfarsit, terasa, dupa foarte multe dificult...

769 vizite

Am asteptat mult, dar a meritat Saptamana aceasta (ultima din augus...

2363 vizite

Nu aveam de gand sa merg sa mananc in Centrul Vechi. Sunt cateva resta...

1872 vizite 9 comentarii

La Vinuri, restaurantul românesc situat în București, pe strada Epi...

235 vizite

Centrul de Evenimente The President continua seria degustarilor de vin...

47 vizite

In perioada 6-9 Septembrie 2018, Beraria H organizeaza prima ediție T...

116 vizite

Ma gandesc eu asa acum cateva zile, hai sa vad ce mai e si pe la F...

308 vizite

The Great Trafalgar Pub e un restaurant vechi al Bucurestiului, pe o s...

482 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Revin cu detalii despre restaurantele pe care le-am luat in calcul si pentru felul in care am facut clasamentul cand am dat Premiile Restocracy pe 2017, asa cum am promis.

Categoria cu restaurante libaneze, arabesti, nord africane si apropiat orientale, in general, asa cum sunt ele grupate si prezentate si in alte tari, a fost una dificila. Pentru ca sunt relativ multe astfel de restaurante arabesti in Bucuresti, si bune, cele mai multe dintre ele, dar si pentru ca, in primul rand, mie mi-a fost greu sa le evaluez personal, asa ca m-am consultat cu toti arabii, turcii si altii din acea parte de lume pe care ii cunosc. Rezultatele si ierarhia sunt, in foarte mare masura, datorate lor, in urma numeroaselor analize si sinteze reiesite din discutiile cu ei.

E de spus, mai intai, ca restaurantele libaneze – si prin asta inteleg tot ce am spus mai sus, fara a mai folsi terminologia detaliata de fiecare data – sunt bune si foarte bune in Bucuresti, mai bune decat multe altele din marile capitale europene de unde au venit alti numerosi straini pe care i-am intrebat, de asemenea.

Apoi, e de spus ca la aceasta categorie, a celor mai bune restaurante libaneze, nu s-a detasat un castigator clar, asa cum a fost cazul la alte categorii. Totusi, s-a putut delimita un „pluton” destul de compact al restaurantelor considerate de catre conationalii si coreligionarii lor ca fiind cele mai bune restaurante libaneze din Bucuresti, si acesta le include pe Piccolo Mondo, Zaitoone, Four Seasons, Chez Toni si Coin Vert – mentionate de catre cei mai multi dintre cei chestionati.

O remarca: nu a fost niciodata mentionat restaurantul Sharkia, de la Radisson, din considerente politice evidente (legaturile israeliene), desi multa lume considera ca humusul lor si alte cateva feluri specifice arabesti sunt mai fine si mai bune decat multe altele din Bucuresti.

Dupa parerea mea, si Saidoun de la hotelul Phoenicia e cam la acelasi nivel cu celelalte din „pluton”, insa lumea merge mai rar acolo, data-i fiind pozitia, asa ca mai degraba cred ca au uitat de el decat sa-l considere mai slab decat celelalte.

El Bacha a fost considerat o buna bucata de vreme cel mai bun restaurant libanez din Bucuresti, in special la inceput, cand a fost la hotelul Marriott, apoi in primii ani in noua (si actuala) casa de la Piata Alba Iulia, insa se tot duce in jos, din cate se spune, si apare din ce in ce mai rar in relatari.

Putine alte restaurante din aceasta categorie, care nu se pozitioneaza ele insele explicit ca fiind cu bucatarie libaneza, pot fi mentionate. Cele doua restaurante turcesti importante, si cu mancare foarte buna, nu mai sunt: Harem, cel din parcul Herastrau, si Divan, de la Piata Floreasca, inchis temporar din cauza lucrarilor de acolo. Un alt restaurant arabesc cu mancare buna, Sis Kebab de pe bulevardul Dacia, s-a inchis anul acesta (2017, mai precis). E foarte bun, cu preturi mici si cu servicii bune, Damascus Palace, al unor sirieni, insa fiind atat de departe (pe la stadionul cel mare, pe bulevardul Basarabia), ajunge sa fie mentionat rar.

Nici despre restaurantele persane nu am mai auzit nimic, unul in Panduri si celalalt in Tei, probabil ca nu mai sunt. La fel, unul nord african de pe bulevardul Decebal a disparut din relatari.

Multi vorbesc despre Naser, Ali Baba, Edessa si alte cateva de acest fel, de mare trafic, insa eu le consider mai degraba niste cantine populare, chiar daca cu mancare relativ buna, insa nu mai buna decat la cele mentionate mai inainte.

Restocracy a dat premiul pentru „Cel mai bun restaurant libanez din Bucuresti pe 2017” celor de la Piccolo Mondo fara vreun argument decisiv care sa-i scoata in fata din „plutonul” despre care am vorbit. Puteau sa-l ia si Zaitoone sau Four Seasons, la fel de bine, insa cei de la Piccolo Mondo au un meniu cu cateva lucruri pe care nu le-am mai vazut la alte restaurante libaneze, si asta a contat putin, ducand pana la urma la decizia finala.

Nu stiu cum e in alte tari, nu am fost niciodata la un astfel de restaurant libanez dincolo de Bucuresti, si nu stiu daca exista pe undeva in lume vreo incercare de inovare, de creare de retete noi, de introducere de produse noi in aceste bucatarii libaneze, arabesti, nord africane si apropiat orientale, in general. Fiindca, de zeci de ani de cand am inceput sa manac asa ceva, nu am vazut nici cea mai mica schimbare in aceste mancaruri, nici macar in prezentarea lor. Singura diferenta pare sa fie data de prospetimea si de calitatea produselor si a ingredientelor, si nu de altceva. Nu stiu care sunt explicatiile, e greu de spus daca asta e bine, foarte bine sau mai putin bine. Oricum, daca va aparea vreodata o cat de mica schimbare in farfuriile restaurantelor libaneze Bucuresti, cititorii Restocracy vor fi primii care sa o afle… (GB)

Data actualizarii: 09/04/2018

  • V :

    Edessa este cu specific turcesc, deci nu se afla in aceasta categorie de restaurante arăbești, nu libaneze!

    • George Butunoiu :

      Si cele turcesti sunt incluse in aceasta categorie mai larga a restaurantelor libaneze, arabesti, persane, nord africane si apropiat orientale, in general, dupa cum am si precizat. GB

  • Anonim :

    Are dreptate ivan dan…dupa ce s-a inchis in Floreasca,s-a mutat in cladirea de pe Barbu Vacarescu unde a fost Sofa,apoi Megoo si acum cred ca nu mai este nici unul .Era mai in spate ,cu intrare din lateral..este posibil sa nu mai fie insa in prezent.

  • ivan Dan :

    Divan s-a mutat de ceva vreme in Titeica in clădirea unde a fost Sofa

    • George Butunoiu :

      Acela e Kuzina, despre care am scris deja, si e grecesc. Nu stiu sa fie vreunul turcesc acolo, cu numele „Divan” sau altul… GB

      • Marius :

        A fost Kuzina, nu mai este! Aveau aceeasi propritari ca Divan. Asa ca acum este Divan.

        • George Butunoiu :

          Deci Kuzina a dosparut cu totul ca restaurant? Inseamna ca trebuie sa-l trec la sectiunea „restaurante inchise” pe site. Multumesc pentru info! GB

        • George Butunoiu :

          Am scos deja Kuzina de pe site, multumesc pt info!
          GB

  • Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.