Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Berăria Gambrinus - latura nouă, din strada Ion Brezoianu, legată d...

Lacul Floreasca și împrejurimile cu vedere de pe terasa restaurantul...

Chef Ionuț Gheorghe are 35 ani și a absolvit liceul și școala de b...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Cristina Mehedinteanu Pastry Chef va propune un portofoliu complet al ...

  • Villa Vinèa redeschide sezonul vizitelor la cramă și pr...

Noul Strongbow Dark Fruit® te invită descoperi puterea surprinzătoa...

Weekend Sessions revine în 2022 cu aproape 30 de evenimente cu muzic...

Dr. Oetker a lansat, în martie, DulceRomanie.ro, probabil cel mai amp...

1 comentarii

Se redeschide restaurantul Riviera Park din Parcul „Național” Buc...

Bistromar la Timona (Alfredo Seafood) - cifră de afaceri cu 22% mai m...

România viticolă - descoperă peste 250 vinuri la Revino Bucharest W...

Bookingham, platformă de rezervări online, se lansează în alte 29 ...

Cina caritabilă Magic for Ukraine, organizată de restaurantul Noeme ...

Crama Villa Vinèa a înregistrat, în anul 2021, o creștere de 23% a...

Reinventarea și perseverența definesc succesul 5 to go și în primu...

Zeci de mii de ucraineni fugiți din calea războiului sunt în Român...

Colosseum Mall & Golin invită bucureștenii să descopere noul ce...

1 comentarii

Meniul de nuntă este unul dintre cele mai importante aspecte al eveni...

Altă cină cu bucătărie fină pregătită de Chef Orlando Zaharia l...

O cercetare realizată de Reveal Marketing Research în luna ianuarie ...

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici ...

Nordic Group aduce la conducere un nou General Manager, pentru a susț...

Masterclass destinat persoanelor care lucraza in cofetarie, invatam d...

Tematica: Meniul pentru evenimente by Chef Cristian Fratieanu Meniu...

2 comentarii

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Surpriza lui Chef Orlando Zaharia Când vorbim despre steakhous...

O nouă cină la Noma din Herăstrău, pentru a degusta meniul de înc...

Hard Rock Cafe București sărbătorește săptămâna aceasta 14 ani ...

Negroni a devenit cel mai vândut cocktail clasic la nivel global, pot...

Îmi plac mult cârnații de porc, și asta are legătură cu copilăr...

1 comentarii

Domnule, noi pregătim totul în casă, absolut toată mâncarea e fă...

1 comentarii
Afiseaza
comentarii

Despre cele doua mari restaurante cu specific national moldovenesc din Chisianu, Vatra Neamului si La Taifas scriu impreuna, pentru ca eu (si nu sunt singurul) le consider acelasi restaurant, practic, Cred ca domnul Nicolae Avram, patronul lor si patronul restaurantului Vatra Neamului de la Bucuresti, a facut o separare doar din ratiuni administrative si de marketing, nu din alta pricina.

Vatra Neamului si La Taifas sunt in aceeasi cladire din centrul vechi al Chisinaului, partea aceea a orasului cu mult farmec, cu case frumoase, copaci batrani si strazi inguste, o cladire mai mare pe care o are domnul Avram, chiar vizavi de ambasada Romaniei la Chisinau.

Vatra Neamului e fratele mai mare si mai bogat, are multe saloane la parter si la etaj, si o foarte frumoasa gradina in spate, intr-o mare curte interioara, la Taifas e la subsol, cu cateva sali nu prea mari.

Amanadoua, si Vatra Neamului, si La Taifas sunt restaurante traditionale moldovenesti. Sunt bine amenajate si atent intretinute, cu decoruri rustice, accentuat rustice as spune, o parte chiar originale, altele usor teatrale, butaforice. La Taifas au o bucatarie care arata exact ca acelea de pe vremea bunicilor, unde am trait eu, tot in Moldova, la cativa pasi de ei, dar de partea cealalta a Prutului, si e functionala, niset fete fac placinte acolo. Vatra Neamului are amenajata o mica sala tot ca o bucatarie de pe vremuri, insa una de oras, cu un aragaz galben de pe vremuri, e absolut adorabila pentru cineva care are astfel de nostalgii. Interesante sunt si tablourile de pe perete cu mari personaje istorice si din cultura clasica romaneasca, domnitori, scriitori din secolele trecute.

De fapt, uitandu-ma mai atent pe pozele de la Vatra Neamului si de la La Taifas, acum, in timp ce scriu, imi dau seama ca La Taifas are decoruri traditionale rustice, care fac trimitere spre atmosfera taraneasca, pe cand cele de la Vatra Neamului au si niste componente citadine, chiar boieresti si aristocratice daca te uiti si la mobilier: jilturi domnesti la Vatra Neamului, banci de lemn acoperite cu levicere la La Taifas… 🙂 Dar gata cu descrierea ambiantei, care e deosebita, intr-adevar, pozele sunt destul de clare, chiar daca le-am facut cu telefonul mobil…

Meniurile de la Vatra Neamului si de la La Taifas mi separ identice, adica bucatarie traditionala moldoveneasca, dar domnul Avram zice ca sunt cate mici diferente. Sa fie, foarte putin conteaza important este ca la Vatra Neamului si la La Taifas gasesti adevarata bucatarie basarabeana, asa cum doar cei mai in varsta au cunoscut-o cand erau mici, si asta daca au trait in Moldova, fie ea de o parte sau de alta a Prutului. Eu m-am nascut si am trait in oldova, asa ca stiu bine despre ce este vorba.

Sigur, bucataria moldoveneasca traditionala, cea basarabeana, e aproape identica cu cea din Moldova noastra, sunt doar cateva mancaruri in plus la ei, cu influente rusesti, insa nici acelea prea diferite, nu sunt ceva nemaivazut sau nemaiauzit la noi.

Cam tot ce am mancat la Vatra Neamului si la La Taifas a fost bun, in diferite grade, desigur, cu placintele, coltunasii si inca vreo cateva feluri foarte bune, altele cu gusturi mai previzibile. Pestele a fost prost la Vatra Neamului, dar atat de prost incat a ramas in farfurie. Peste de supermarket, congelat, nu putea sa faci mare lucru din el, si nici nu e in traditia moldovenilor sa faca peste. Cu exceptia celor de la Dunare, moldovenii nu au peste, si cand il cumpara de pe undeva, asa vechi cum ajunge la ei, habar nu au cum sa-l faca. Asa si domnul Avram, dar s-a incapatanat sa-l puna in meniu, unde era ca o nuca pe un perete, nu stiu de ce a facut-o!

Serviciul a fost bun la Vatra Neamului, dar am ajuns acolo impreuna cu domnul Avram, patronul, asa ca am primit inca de la inceput un statut special, si in Republica Moldova e si mai important decat in Romania cu cine te cunosti si cine te protejeaza, e stiut…

De preturile de la Vatra Neamului si de la La Taifas nu stiu ce sa spun, am tot scris ca nu mi-a intrat in reflex sa socotesc in lei moldovenesti, sa ma interesez de curs apoi sa fac inmultiri si impartiri ca sa ajung la preturile in lei romanesti sau in Euro. Vatra Neamului si La Taifas sunt socotite printre restaurantele scumpe din Chisinau, insa, si asa, si acolo te costa mai putin ca la Bucuresti, chiar si la jumatate, de multe ori.

Am scris ca restaurantele cu bucatarii internationale, sau chiar cu incercari timide de bucatarii fine din Chisinau, sau chiar de bucatarii traditionale, clasice ale marilor culturi gastronomice europene (frantuzeasca, italiana etc.) sunt departe de cele europene, si chiar de cele din marile restaurante din Bucuresti. Prin urmare, mancarea cu adevarat buna si deosebita pentru un vizitator occidental sau european, in general, la Chisinau, ramane cea a bucatariilor nationale traditionale, exotice pentru ei: cea moldoveneasca, pe primul loc, evident, pentru ca acolo suntem, dar si cea ruseasca, gagauza, armeneasca, uzbeca si ce mai poti gasi prin frumosul oras moldovenesc.

Asadar, din scurtele mele vizite la Chisinau, dar, mai ales, din spusele altor romani care locuiesc acolo cu lunile sau cu anii, si din cele ale altor straini, in acest moment cred ca la Vatra Neamului si la La Taifas mananci cel mai bine in Chisinau. (GB – mai 2017)

Marile bucatarii fine mai inca un drum lung pana la Chisinau

Mai multa lume m-a trimis la Kiku, ba unii ziceau chiar ca ar fi cel mai bun restaurant din Chisinau, daca nu chiar dintre toate, atunci pe carne, ca steakhouse, cu certitudine. Am devenit curios, mai...

Vatra Neamului

Cred ca la Vatra Neamului si la La Taifas e cea mai gustoasa mancare din Chisinau Despre cele doua mari restaurante cu specific national moldovenesc din Chisianu, Vatra Neamului si La Taifas scriu ...

La Taifas

Cred ca la Vatra Neamului si la La Taifas e cea mai gustoasa mancare din Chisinau Despre cele doua mari restaurante cu specific national moldovenesc din Chisianu, Vatra Neamului si La Taifas scriu ...

Vatra Neamului

Patriotismul intr-o forma si cu imagini pe care le-am cam uitat Vatra Neamului de la Bucuresti (de la Balotesti, mai precis spus) e fratele romanesc al unui foarte cunoscut restaurant de la Chisina...

Data actualizarii: 10/06/2017

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close