Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

1 comentarii

Am făcut un sondaj, i-am întrebat pe oameni ce ar face cu banii dac...

3 comentarii

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

2 comentarii

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-Wine U...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Berăria Gambrinus - latura nouă, din strada Ion Brezoianu, legată d...

Lacul Floreasca și împrejurimile cu vedere de pe terasa restaurantul...

Chef Ionuț Gheorghe are 35 ani și a absolvit liceul și școala de b...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Afiseaza
comentarii

Mai multa lume m-a trimis la Kiku, ba unii ziceau chiar ca ar fi cel mai bun restaurant din Chisinau, daca nu chiar dintre toate, atunci pe carne, ca steakhouse, cu certitudine. Am devenit curios, mai ales ca am vazut ca se marketeaza ca „singurul restaurant din Chisinau (in alta parte scria ca din toata Republica Moldova) deschis chiar de catre bucatar”, ceea ce e, intotdeauna, un argument in plus ca sa te duci pana acolo. Kiku e numele bucatarului, sau unu nume de alint, presupun.

Am mers mult cu masina pana sa ajungem pe bulevardul Decebal, undeva in sudul Chisinaului. Un bulevard mare, si lung, si lat, o atmosfera destul de diferita de cea plina de charm din centrul vechi al Chisinaului, cu case batrane, copaci mari si strazi inguste.

Kiku e un mic restaurant la subsolul unei cladiri mari de pe marele bulevard. Pe placuta de la intrare scrie „steak & wine”, ceea ce m-a facut sa cred ca e un steakhouse, cu tot ce inseamna asta. Insa nu e, Kiku e un restaurant generalist, poate cu cateva feluri de vita in plus fata de altele, dar nu mai mult decat atat.

Kiku are doua saloane cu tavanul jos, unul destul de mic in fata, si unul si mai mic in spate, ca un fel de separeu. Sunt amenajate corect, cu cateva mese, banchete la perete, ca sa mai castige spatiu, cu barul intr-un capat. Terasa e si ea mica si destul de inghesuita, sper sa o amenajeze mult mai bine in urmatoarele zile, pentru ca era abia deschisa, fiind primele zile calde, in care se putea manca afara.

Meniul de la Kiku nu e facut urmarind un anumit concept de pozitionare culturala, gastronomica sau de vreun alt fel, ci ori are o lista cu ce stie mai bine domnul Kiku sa gateasca, ori s-a gandit, pur si simplu, la ce s-ar cere mai mult pe o piata emergenta cum e cea a Chisinaului. Mai multe feluri au rezonante italienesti in meniul lui Kiku, iar la cele cu vita in dreptul unui singur fel era mentionata originea (cred ca Australia), insa nu si tipul carnii (rasa vitei).

Am cerut acea vita, desigur, insa ne-au spus ca nu o au, ca foarte putini o comanda, asa ca nu au mai cumparat-o in mod regulat. Am luat alta vita, una moldoveneasca, facuta dupa o reteta proprie a lui Kiku.

Vita moldoveneasca a fost chiar buna, la fel ca si vita romaneasca de buna calitate, facuta corect. I-a pus un sos neobisnuit de smochine, dulce. Am luat si niste paste, obisnuite, nimic special cu ele, un peste la fel, nici nu ar fi avut cum sa fie mai bun, pentru un peste de supermarket, legume tot de acolo, cu un sparanghel cam batran si mult prea fiert, asa cum fac bucatarii incepatori.

Chlnerii de la Kiku au fost la fel cu alti chelneri din Chisianu, cu care m-am obisnuit deja. Nu au chef de vorba, se uita in pamant, par preocupati de problemele lor de acasa sau din alta parte. A fost amuzant cu primul chelner cu care am dat ochii, se uita fix la mine si nu raspundea nimic, orice l-as fi intrebat. Eu vorbeam, ii puneam intrebari, el se uita la mine si tacea. Am crezut ca-si bate joc de mine, era cat pe ce sa plac, cand apare o faptura maruntica si adorabila, care ne spune in romaneste ca omu’ nu vorbeste decat ruseste…

Nu stiu de ce spune lumea ca e un restaurant atat de bun Kiku. Poate ca nu am nimerit noi ce trebuie, insa meniul nu era lung, asa ca m-as mira sa fie ceva cu totul deosebit printre nu multele feluri din care nu am ajuns sa gustam. Insa, ca sa o spun direct, cam acesta este nivelul restaurantelor din Chisinau atunci cand se iau la tranta cu marile bucatarii internationale sau cu cele continentale fine. Abia fac primii pasi spre marile bucatarii, insa doar pe partea lor traditionala, populara, cum ar fi cea italieneasca (cea mai accesibila, totusi) si, timid, catre cea celelalte mari bucatarii.

Bucurestiului i-a luat 15-20 de ani pana sa treaca de la mancarea de acest nivel la cea fina, pe care o gasesti in cele cateva restaurante mari de la noi. Moldovenilor poate ca nu le va lua tot atat, ca au acum niste avantaje si deschideri pe care romanii nu le aveau atunci, insa 5-10 ani tot cred ca le va lua ca sa ajunga sa aiba mai multe restaurante cu bucatarie intr-adevar fina, Haute Cuisine, moleculara, Nouvelle Cuisine, Fusion sau pur si simplu bucatarie creativa, si restaurante care sa reziste pe piata, sa aiba continuitate si efect multiplicator, asa um s-a intamplat la Bucuresti, pana la urma. Lent, cu multa greutate, cu multe falimente si pierderi, dar s-a intamplat, pana la urma.

Sigur, am mancat doar la mai putin de douazeci de restaurante in timpul scurt in care am stat la Chisinau, insa de fiecare data am fost indrumat catre ceea ce localnicii cunoscatori recomndau ca fiind cele mai bune restaurante la care au mancat ei acolo. Asa ca putine sanse sa ma insel eu atat de tare incat sa-mi invalideze cu totul concluzia din articol… (GB – mai 2017)

Cred ca la Vatra Neamului si la La Taifas e cea mai gustoasa mancare din Chisinau

Despre cele doua mari restaurante cu specific national moldovenesc din Chisianu, Vatra Neamului si La Taifas scriu impreuna, pentru ca eu (si nu sunt singurul) le consider acelasi restaurant, practic,...

Data actualizarii: 10/06/2017

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close