Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Cristina Mehedinteanu Pastry Chef va propune un portofoliu complet al ...

  • Villa Vinèa redeschide sezonul vizitelor la cramă și pr...

Noul Strongbow Dark Fruit® te invită descoperi puterea surprinzătoa...

Weekend Sessions revine în 2022 cu aproape 30 de evenimente cu muzic...

Dr. Oetker a lansat, în martie, DulceRomanie.ro, probabil cel mai amp...

1 comentarii

Se redeschide restaurantul Riviera Park din Parcul „Național” Buc...

Bistromar la Timona (Alfredo Seafood) - cifră de afaceri cu 22% mai m...

România viticolă - descoperă peste 250 vinuri la Revino Bucharest W...

Bookingham, platformă de rezervări online, se lansează în alte 29 ...

Cina caritabilă Magic for Ukraine, organizată de restaurantul Noeme ...

Crama Villa Vinèa a înregistrat, în anul 2021, o creștere de 23% a...

Reinventarea și perseverența definesc succesul 5 to go și în primu...

Zeci de mii de ucraineni fugiți din calea războiului sunt în Român...

Colosseum Mall & Golin invită bucureștenii să descopere noul ce...

Meniul de nuntă este unul dintre cele mai importante aspecte al eveni...

Altă cină cu bucătărie fină pregătită de Chef Orlando Zaharia l...

O cercetare realizată de Reveal Marketing Research în luna ianuarie ...

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici ...

Nordic Group aduce la conducere un nou General Manager, pentru a susț...

Masterclass destinat persoanelor care lucraza in cofetarie, invatam d...

Tematica: Meniul pentru evenimente by Chef Cristian Fratieanu Meniu...

2 comentarii

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Surpriza lui Chef Orlando Zaharia Când vorbim despre steakhous...

O nouă cină la Noma din Herăstrău, pentru a degusta meniul de înc...

Hard Rock Cafe București sărbătorește săptămâna aceasta 14 ani ...

Negroni a devenit cel mai vândut cocktail clasic la nivel global, pot...

Îmi plac mult cârnații de porc, și asta are legătură cu copilăr...

1 comentarii

Domnule, noi pregătim totul în casă, absolut toată mâncarea e fă...

1 comentarii

Până acum te gândeai să mergi la țară la Gurbănești, în Câmp...

1 comentarii

Florin Cojocariu gătind în bucătăria de servire din noua sa marchi...

Marchiza Athanor. La Coupteur. a Victoriei și a lui Florin Cojocariu ...

Domaine DUMETRIER, cel mai nou jucător de pe piața românească de v...

Bulevardul Corneliu Coposu din București, unde se taie cu Hristo Bote...

Barul Marmorosch, din subsolul cu Tezaurul băncii Marmorosch Blank, a...

Noi repere pentru 5 to go în 2022: deschiderea a 200 de unități și...

Cum a ajuns bucătăria peruană contemporană în doar zece ani u...

Către: Guvernul României, Ministerul ...

Superstarul hollywoodian Milla Jovovich devine noul ambasador Johnnie ...

Mulți se așteptau să se deschidă mai puține restaurante noi în B...

1 comentarii

  • Această valoare ...

30% dintre români au observat schimbări negative privind comportamen...

O cină coreeană memorabilă la ES Yong-ho Kim, ambasadorul Coree...

Ionuț Gheorghe, tânărul chef de la Noma din Herăstrău, ne-a ...

Cristina Mehedinteanu ne-a povestit in cateva randuri parcursul sau pr...

Afiseaza
comentarii

Mai multa lume m-a trimis la Kiku, ba unii ziceau chiar ca ar fi cel mai bun restaurant din Chisinau, daca nu chiar dintre toate, atunci pe carne, ca steakhouse, cu certitudine. Am devenit curios, mai ales ca am vazut ca se marketeaza ca „singurul restaurant din Chisinau (in alta parte scria ca din toata Republica Moldova) deschis chiar de catre bucatar”, ceea ce e, intotdeauna, un argument in plus ca sa te duci pana acolo. Kiku e numele bucatarului, sau unu nume de alint, presupun.

Am mers mult cu masina pana sa ajungem pe bulevardul Decebal, undeva in sudul Chisinaului. Un bulevard mare, si lung, si lat, o atmosfera destul de diferita de cea plina de charm din centrul vechi al Chisinaului, cu case batrane, copaci mari si strazi inguste.

Kiku e un mic restaurant la subsolul unei cladiri mari de pe marele bulevard. Pe placuta de la intrare scrie „steak & wine”, ceea ce m-a facut sa cred ca e un steakhouse, cu tot ce inseamna asta. Insa nu e, Kiku e un restaurant generalist, poate cu cateva feluri de vita in plus fata de altele, dar nu mai mult decat atat.

Kiku are doua saloane cu tavanul jos, unul destul de mic in fata, si unul si mai mic in spate, ca un fel de separeu. Sunt amenajate corect, cu cateva mese, banchete la perete, ca sa mai castige spatiu, cu barul intr-un capat. Terasa e si ea mica si destul de inghesuita, sper sa o amenajeze mult mai bine in urmatoarele zile, pentru ca era abia deschisa, fiind primele zile calde, in care se putea manca afara.

Meniul de la Kiku nu e facut urmarind un anumit concept de pozitionare culturala, gastronomica sau de vreun alt fel, ci ori are o lista cu ce stie mai bine domnul Kiku sa gateasca, ori s-a gandit, pur si simplu, la ce s-ar cere mai mult pe o piata emergenta cum e cea a Chisinaului. Mai multe feluri au rezonante italienesti in meniul lui Kiku, iar la cele cu vita in dreptul unui singur fel era mentionata originea (cred ca Australia), insa nu si tipul carnii (rasa vitei).

Am cerut acea vita, desigur, insa ne-au spus ca nu o au, ca foarte putini o comanda, asa ca nu au mai cumparat-o in mod regulat. Am luat alta vita, una moldoveneasca, facuta dupa o reteta proprie a lui Kiku.

Vita moldoveneasca a fost chiar buna, la fel ca si vita romaneasca de buna calitate, facuta corect. I-a pus un sos neobisnuit de smochine, dulce. Am luat si niste paste, obisnuite, nimic special cu ele, un peste la fel, nici nu ar fi avut cum sa fie mai bun, pentru un peste de supermarket, legume tot de acolo, cu un sparanghel cam batran si mult prea fiert, asa cum fac bucatarii incepatori.

Chlnerii de la Kiku au fost la fel cu alti chelneri din Chisianu, cu care m-am obisnuit deja. Nu au chef de vorba, se uita in pamant, par preocupati de problemele lor de acasa sau din alta parte. A fost amuzant cu primul chelner cu care am dat ochii, se uita fix la mine si nu raspundea nimic, orice l-as fi intrebat. Eu vorbeam, ii puneam intrebari, el se uita la mine si tacea. Am crezut ca-si bate joc de mine, era cat pe ce sa plac, cand apare o faptura maruntica si adorabila, care ne spune in romaneste ca omu’ nu vorbeste decat ruseste…

Nu stiu de ce spune lumea ca e un restaurant atat de bun Kiku. Poate ca nu am nimerit noi ce trebuie, insa meniul nu era lung, asa ca m-as mira sa fie ceva cu totul deosebit printre nu multele feluri din care nu am ajuns sa gustam. Insa, ca sa o spun direct, cam acesta este nivelul restaurantelor din Chisinau atunci cand se iau la tranta cu marile bucatarii internationale sau cu cele continentale fine. Abia fac primii pasi spre marile bucatarii, insa doar pe partea lor traditionala, populara, cum ar fi cea italieneasca (cea mai accesibila, totusi) si, timid, catre cea celelalte mari bucatarii.

Bucurestiului i-a luat 15-20 de ani pana sa treaca de la mancarea de acest nivel la cea fina, pe care o gasesti in cele cateva restaurante mari de la noi. Moldovenilor poate ca nu le va lua tot atat, ca au acum niste avantaje si deschideri pe care romanii nu le aveau atunci, insa 5-10 ani tot cred ca le va lua ca sa ajunga sa aiba mai multe restaurante cu bucatarie intr-adevar fina, Haute Cuisine, moleculara, Nouvelle Cuisine, Fusion sau pur si simplu bucatarie creativa, si restaurante care sa reziste pe piata, sa aiba continuitate si efect multiplicator, asa um s-a intamplat la Bucuresti, pana la urma. Lent, cu multa greutate, cu multe falimente si pierderi, dar s-a intamplat, pana la urma.

Sigur, am mancat doar la mai putin de douazeci de restaurante in timpul scurt in care am stat la Chisinau, insa de fiecare data am fost indrumat catre ceea ce localnicii cunoscatori recomndau ca fiind cele mai bune restaurante la care au mancat ei acolo. Asa ca putine sanse sa ma insel eu atat de tare incat sa-mi invalideze cu totul concluzia din articol… (GB – mai 2017)

Cred ca la Vatra Neamului si la La Taifas e cea mai gustoasa mancare din Chisinau

Despre cele doua mari restaurante cu specific national moldovenesc din Chisianu, Vatra Neamului si La Taifas scriu impreuna, pentru ca eu (si nu sunt singurul) le consider acelasi restaurant, practic,...

Data actualizarii: 10/06/2017

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close