Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-WineU...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Afiseaza

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de pandemie, și țin minte că mi s-au părut surprinzător de bune pentru o cramă nouă. Doar crama e nouă, pentru că via este printre cele mai vechi din România, are peste 100 de ani, din câte mi-au spus.

Domeniul se numește „Viile Maioresei”, fiindcă pe vremuri văduva unui militar medaliat cunoscut în zonă și mare iubitor de viticultură a preluat via și afacerea, și a dus-o la o faimă surprinzătoare pentru mulți în vremea aceea, când nu vedeai prea des femei cu astfel de îndeletniciri.

E o cramă mică de doar 6 hectare, pe Dealul Mare, la Valea Scheilor, mai precis. Cu o istorie zbuciumată, a revenit înapoi la familie după revoluție, la un stră-strănepot al Maiorului și Maioresei, care a decis să refacă prestigiul domeniului. Focusul pare să fie pe Tămâioasa Românească, din care au 4 soiuri diferite, dar au și Merlot și Fetească Neagră.

M-au invitat la o degustare cu aceste vinuri, împreună cu mai mulți prieteni, buni și vechi cunoscători. Ocazie cu care am descoperit și un bistrou interesant în Centru, RUAL Apro-Bistro, despre care am scris dedja.

  • Serenum Zero – Tămâioasă Românească 2019
  • Serenum Sec – Tămâioasă Românească 2018
  • Serenum Rose – Merlot – 2021
  • Serenum Feteasca Neagra – 2021
  • Serenum Merlot – 2021
  • Serenum Roua – Tămâioasă Românească 2020 (demidulce)

Primul, îndeosebi, Serenum Zero, mi s-a părut special, una dintre cele mai bune tămâioase pe care le-am băut în ultima vreme. Foarte sec, cu alcool de 14.6%, numele vine chiar de la eliminarea totală a zahărului rezidual, ceea ce îl scoate în evidență pe piață.

Fiind vinuri de nișă, cu un număr limitat de sticle și relativ scump, veți da mai rar de el în restaurante. Dar rămâne întotdeauna varianta online-ului, direct de pe site-ul lor sau de pe altele, desigur… (George Butunoiu – februarie 2023)

Colecția de vinuri Serenum (click pentru a deschide)

RUAL Apro-Bistro

Data actualizarii: 25/02/2023

  • David Coulson :

    Looking good Alex. Would love to try your Rose

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close