Ord. dupa

Marti, 19 iunie 2018, de la ora 19.30 a avut loc la VINO "Dinner with...

Localul Bistro Ateneu anunță Voiaj în Delta Dunării - o cină-even...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Situat în centrul Bucureştiului, în zona istorică dintre Parcul Ca...

2 comentarii

Situat in Strada Barbu Vacarescu, nr. 164A in incinta hotelelui Caro, ...

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

14th Lane, restaurant gigant cu autoservire in RegieRestaurantul 1...

1 comentarii

18 Lounge are chiar tot ce ii trebuie, mai putin mancare buna...Cr...

5 comentarii

Clopotul de sticla si vulcanasii cam pe dinafara, in context...18 ...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucat...

1 comentarii

Pentru noul an am conceput o agenda complexă de cursuri și mastercla...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Efectul Herastrau: "orice ai pune in farfurie, tot se vor gasi bucures...

5 Elemente este un restaurant chinezesc cu delivery, situat pe str. Em...

Ce să nu conțină pachețelul de mâncare al școlaruluiAșadar,...

Cand vine vorba de carnea de vita japoneza premium, cele mai multe cun...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 To Go de pe Caderea Bastiliei e foarte mica, la fel ca aproapte toat...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

O cafenea mica, are doar scaune de bar in interior. Cel din poza, din ...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

Au un cafegiu cam artagos si necioplit...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

5 to go deschide o nouă locație, pentru prima dată în parteneriat ...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea!...

5 to go continuă planurile de dezvoltare și își oferă sprijinul p...

5 to Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

Toate bune la 5ENSI, mai putin inghesuiala5ENSI e unul dintre cele...

Dacă în 2019 a existat o relativă uniformitate în organizarea even...

Pentru ca in ultimii ani produsele organice (bio) au devenit din ce in...

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

Cine sunt o parte dintre chefii care transforma mancar...

Afiseaza
comentarii

Cine are ani multi isi aduce aminte de restaurantele de pe vremea comunismului. Nu cred ca exista cineva care sa o faca cu placere. Erau multe lucruri rele in comunism, iar restaurantele erau cele cele mai rele dintre aceste rele.

Cateva dintre aceste restaurante mai exista si acum, cei cu ani multi le recunosc inca inainte de a intra in ele, adesea chiar dupa miros. Ceilalti nu inteleg, se gandesc, probabil, ca e vreun nou concept revolutionar de amenajare interioara nascocit de un arhitect cu prea multa imaginatie.

La o privire fugara, poti sa le imparti in vreo trei categorii mari: cateva restaurante care au ramas in continuare administrate de stat (restaurantele-strigoi), restaurantele preluate de fosta echipa de directori, bucatari si chelneri, si care au ramas in continuare in aceeasi formatie (restaurantele-fosila), si restaurantele preluate de altii, fie vreun fost director, sau chiar cineva din afara.

Cele din a doua categorie sunt mai interesante, pentru ca aproape toate au ramas la fel, doar cateva diferente de suprafata in meniu si la decoruri.

Nu stiu cine sunt patronii, dar Pescarul, cunoscutul restaurant de la Piata Universitatii, face parte din aceasta categorie, fara indoiala.

Pescarul era acolo si pe vremea studentiei mele, la parterul unui bloc vechi de pe partea cu Universitatea, vizavi de Intercontinental. Nu imi aduc aminte cum era amenajat atunci, insa bag mana in foc ca toate sunt din acele vremuri la Pescarul, de la lambriuri la mobilier. M-au lasat sa fac poze, dar pacat ca nu se vad si detaliile in ele.

Meniul e foarte lung la Pescarul, cum ar putea sa fie altfel? Mancare romaneasca, fripturi, pesti pusi intregi pe gratar si cam atat, ciorbite, mititei. Fara imaginatie, fara multa munca in bucatarie, daca se poate… Si se poate, pentru ca sunt intr-o zona turistica si se opresc multi la Pescarul. Unii chiar de foame, altii din nostalgie, fara indoiala, niste turisti bezmetici pentru ca oricum nu au de unde sa stie unde intra, si nici nu inteleg ce scriem noi pe Restocracy in romana.

Mancarurile traditionale romanesti, cele mai simple, pe care si le face toata lumea acasa, le nimeresc si ei, ar fi chiar culmea sa faca prost o ciorba de perisoare sau una de burta, ori o saramura de crap cu mamaliga si usturoi. Insa nu mai departe de atat. Cand e vorba despre peste, nici nu se pricep, si probabil nu au nici chef sa faca mai mult de a-l pune pe gratar, alaturi de faimoasele legume la gratar sau sote.

Si, la urma urmei, de ce sa se complice cand clientii le vin si asa, si asta exclusiv din cauza pozitie de pe harta? Nici macar curatenie pe terasa nu fac, au cateva mese si scaune ieftine, umbrele pe gratis de la un producator de bere, tacamuri si fete de masa de pe vremea comunistilor. Nici inauntru nu e cu mult diferit.

Chelnerii tot de atunci sunt, probabil ca au preluat Pescarul in echipa, dupa cum am spus. Au si cativa picoli sau chelneri tineri, elevi pe la liceele de „alimentatie publica”, ii recunosti usor. Doar preturile sunt de azi…

Am pus Pescarul in Lista Restocracy, e undeva pe la coada, insa nu cred ca va sta prea multa vreme aici. Pe masura ce ajung la restaurante mai bune, pe care nu le-am evaluat inca, sau daca apar altele noi intre timp, cele din coada vor iesi din Lista.

Pescarul e, asadar, un restaurant – fosila cum nu ar trebui sa fie in centrul centrului Bucurestiului, dar daca a stat acolo bine-mersi 25 de ani de cand ar fi trebuit sa devina altceva, va sta, probabil, inca pe atata, din pacate… (GB – august 2017)

Pescarul

Din lista cu restaurantele-fosila ale BucurestiuluiCine are ani multi isi aduce aminte de restaurantele de pe vremea comunismului. Nu cred ca exista cineva care sa o faca cu placere. Erau multe lu...

Data actualizarii: 21/08/2017

  • pescar grec :

    În ciuda aspectului foarte comunist, te poți simți bine acolo, mai ales vara la terasă, și poți mînca variat, bine și ieftin dacă n-ai cine știe ce pretenții sofisticate.

    • George Butunoiu :

      Da, cam asta am spus si eu, in mare. Si doar daca reusesti sa ignori chelnerii… GB

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close