Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

O cina memorabila pregatita de Chef Daniel Palici la MAIZE, ca sa ne t...

66 vizite

O cina King Crab pregatita de Catalin Petrescu la Argentine, ca sa ne ...

95 vizite

Premieră europeană: Mastercard și BRD - Groupe Société Générale...

67 vizite

Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România, anunță lan...

24 vizite

VacaMuuu are o noua abordare pe segmentul Mic Dejun prin care mizeaza ...

368 vizite

Beautyfood – restaurant cu vechime din centrul capitalei, preluat re...

417 vizite

Pe langa gama variata de vinuri cu care producatorul moldovean Apriori...

124 vizite

O cină ungurească pentru GB, la poalele Tâmpei, la doamna Maria Dra...

30 vizite

Economica. net informeaza ca Nicolai Tand ia in calcul vanzarea restau...

656 vizite

O cina memorabila, cu atat mai mult cu cat a fost in plina pandemie. A...

134 vizite

Mastercard lansează, alături de Edenred, Sodexo și Up România și ...

33 vizite

Restaurantul CASA Hirscher a fost infiintat in anul 2004 de catre doi ...

13 vizite

Ana Consulea, cofetar și fondatoare a brandului Zexe Braserie, a lans...

119 vizite

Chef Joseph Hadad, artist-creator al unui univers culinar inconfundabi...

114 vizite

Sâmbătă, 1 august (13.00-19.00) Maximum de distanțare, minimum ...

431 vizite

Într-o lume în care pare că nimic nu mai merge, Kané - New Romani...

105 vizite

Face Kusin face parte dintr-un complex extins dedicat evenimentelor, c...

504 vizite

Doripesco, delta din Carpați... Continuând activitatea fostei I...

79 vizite

Eu mi-am dorit un restaurant în inima Brașovului încă de când...

13 vizite

Bine ati venit la Coliba Haiducilor! Un loc unde intr-o atmosfe...

9 vizite

Casa Ungurească din Brașov: Născut la...

21 vizite

Grupul Magic by Hop Garden a deschis Hop Garden Parc Sambata, 3 iul...

177 vizite

Am facut un tur prin Parcul Herastrau ca sa vad daca sunt restaurante ...

159 vizite

Brasov, probabil cel mai interesant oras turistic din Romania, cu isto...

27 vizite

Horeca Insight, organizator de evenimente având un istoric relevant d...

71 vizite

Piața de pește de acvacultură a atins 60.000 de tone, iar în urmă...

54 vizite

Peste 70 de spectacole si zeci de artisti la show-urile de stand-up co...

103 vizite

Iata lista restaurantelor deschise dupa pandemie si a celor inca inchi...

532 vizite

O sinteza utila pentru cei care se gandes...

198 vizite

Crama Villa Vinèa a câștigat 5 Medalii de Aur și 2 de Argint la IW...

142 vizite

Restaurante si cafenele deschise si restaurante inca inchise in prima ...

746 vizite 2 comentarii

Terasa Amvrosia dupa redeschidere, in vara cu pandemia

66 vizite

Campania #nudoarluni continuă să facă ecouri la un an de când a de...

42 vizite

The Table Menu Pandemia de coronavirus a obligat mulți patroni sa...

114 vizite 1 comentarii

Începând din această săptămână, preparatele din meniul Hard Roc...

35 vizite

Pata Negra au mers si mai departe cu serviciile de home delivery, si i...

324 vizite

Epoque Hotel Relais & Châteaux anunta un nou concept gastronomic ...

100 vizite

Un nou magazin Carrefour Express este de astazi deschis bucurestenilor...

219 vizite

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

86 vizite

Vom deschide gradina Athanor în Gurbănești la 1 iunie și, până a...

399 vizite 1 comentarii

Brigada nevazuta de la Jaristea - Cei trei farmazoni ai cuhniei  A...

113 vizite

Fructe si legume proaspete din Sicilia trimise de Amalia Bellantoni de...

251 vizite

O firma specializata in sisteme de impachetare, de transport si de pas...

403 vizite

Ne străduim să ne adaptăm acestei perioade și dorim să te anunț...

33 vizite

Urgia s-a abătut asupra noastră neîndurător și nu a iertat pe nim...

1534 vizite

Restaurantul Red Angus Steakhouse, situat în Centrul Vechi al Capital...

93 vizite

Astazi ne-a sosit un mail oficial din partea celor de la Uber Eats, ca...

599 vizite

Berarii României lansează #MancareDeSuflet #SOSHoReCa, campania de s...

90 vizite

Unde sunt petrecerile de altădată? Una poate fi sâmbătă, fix la t...

37 vizite

Cum ați defini reputația în industria ospitalității? Reputatia...

28 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Cine are ani multi isi aduce aminte de restaurantele de pe vremea comunismului. Nu cred ca exista cineva care sa o faca cu placere. Erau multe lucruri rele in comunism, iar restaurantele erau cele cele mai rele dintre aceste rele.

Cateva dintre aceste restaurante mai exista si acum, cei cu ani multi le recunosc inca inainte de a intra in ele, adesea chiar dupa miros. Ceilalti nu inteleg, se gandesc, probabil, ca e vreun nou concept revolutionar de amenajare interioara nascocit de un arhitect cu prea multa imaginatie.

La o privire fugara, poti sa le imparti in vreo trei categorii mari: cateva restaurante care au ramas in continuare administrate de stat (restaurantele-strigoi), restaurantele preluate de fosta echipa de directori, bucatari si chelneri, si care au ramas in continuare in aceeasi formatie (restaurantele-fosila), si restaurantele preluate de altii, fie vreun fost director, sau chiar cineva din afara.

Cele din a doua categorie sunt mai interesante, pentru ca aproape toate au ramas la fel, doar cateva diferente de suprafata in meniu si la decoruri.

Nu stiu cine sunt patronii, dar Pescarul, cunoscutul restaurant de la Piata Universitatii, face parte din aceasta categorie, fara indoiala.

Pescarul era acolo si pe vremea studentiei mele, la parterul unui bloc vechi de pe partea cu Universitatea, vizavi de Intercontinental. Nu imi aduc aminte cum era amenajat atunci, insa bag mana in foc ca toate sunt din acele vremuri la Pescarul, de la lambriuri la mobilier. M-au lasat sa fac poze, dar pacat ca nu se vad si detaliile in ele.

Meniul e foarte lung la Pescarul, cum ar putea sa fie altfel? Mancare romaneasca, fripturi, pesti pusi intregi pe gratar si cam atat, ciorbite, mititei. Fara imaginatie, fara multa munca in bucatarie, daca se poate… Si se poate, pentru ca sunt intr-o zona turistica si se opresc multi la Pescarul. Unii chiar de foame, altii din nostalgie, fara indoiala, niste turisti bezmetici pentru ca oricum nu au de unde sa stie unde intra, si nici nu inteleg ce scriem noi pe Restocracy in romana.

Mancarurile traditionale romanesti, cele mai simple, pe care si le face toata lumea acasa, le nimeresc si ei, ar fi chiar culmea sa faca prost o ciorba de perisoare sau una de burta, ori o saramura de crap cu mamaliga si usturoi. Insa nu mai departe de atat. Cand e vorba despre peste, nici nu se pricep, si probabil nu au nici chef sa faca mai mult de a-l pune pe gratar, alaturi de faimoasele legume la gratar sau sote.

Si, la urma urmei, de ce sa se complice cand clientii le vin si asa, si asta exclusiv din cauza pozitie de pe harta? Nici macar curatenie pe terasa nu fac, au cateva mese si scaune ieftine, umbrele pe gratis de la un producator de bere, tacamuri si fete de masa de pe vremea comunistilor. Nici inauntru nu e cu mult diferit.

Chelnerii tot de atunci sunt, probabil ca au preluat Pescarul in echipa, dupa cum am spus. Au si cativa picoli sau chelneri tineri, elevi pe la liceele de „alimentatie publica”, ii recunosti usor. Doar preturile sunt de azi…

Am pus Pescarul in Lista Restocracy, e undeva pe la coada, insa nu cred ca va sta prea multa vreme aici. Pe masura ce ajung la restaurante mai bune, pe care nu le-am evaluat inca, sau daca apar altele noi intre timp, cele din coada vor iesi din Lista.

Pescarul e, asadar, un restaurant – fosila cum nu ar trebui sa fie in centrul centrului Bucurestiului, dar daca a stat acolo bine-mersi 25 de ani de cand ar fi trebuit sa devina altceva, va sta, probabil, inca pe atata, din pacate… (GB – august 2017)

Pescarul

Din lista cu restaurantele-fosila ale Bucurestiului Cine are ani multi isi aduce aminte de restaurantele de pe vremea comunismului. Nu cred ca exista cineva care sa o faca cu placere. Erau multe lu...

Data actualizarii: 21/08/2017

  • pescar grec :

    În ciuda aspectului foarte comunist, te poți simți bine acolo, mai ales vara la terasă, și poți mînca variat, bine și ieftin dacă n-ai cine știe ce pretenții sofisticate.

    • George Butunoiu :

      Da, cam asta am spus si eu, in mare. Si doar daca reusesti sa ignori chelnerii… GB