Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

1 comentarii

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

1 comentarii

Am făcut un sondaj, i-am întrebat pe oameni ce ar face cu banii dac...

3 comentarii

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

2 comentarii

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-Wine U...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Berăria Gambrinus - latura nouă, din strada Ion Brezoianu, legată d...

Lacul Floreasca și împrejurimile cu vedere de pe terasa restaurantul...

Chef Ionuț Gheorghe are 35 ani și a absolvit liceul și școala de b...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Afiseaza
comentarii

Cine are ani multi isi aduce aminte de restaurantele de pe vremea comunismului. Nu cred ca exista cineva care sa o faca cu placere. Erau multe lucruri rele in comunism, iar restaurantele erau cele cele mai rele dintre aceste rele.

Cateva dintre aceste restaurante mai exista si acum, cei cu ani multi le recunosc inca inainte de a intra in ele, adesea chiar dupa miros. Ceilalti nu inteleg, se gandesc, probabil, ca e vreun nou concept revolutionar de amenajare interioara nascocit de un arhitect cu prea multa imaginatie.

La o privire fugara, poti sa le imparti in vreo trei categorii mari: cateva restaurante care au ramas in continuare administrate de stat (restaurantele-strigoi), restaurantele preluate de fosta echipa de directori, bucatari si chelneri, si care au ramas in continuare in aceeasi formatie (restaurantele-fosila), si restaurantele preluate de altii, fie vreun fost director, sau chiar cineva din afara.

Cele din a doua categorie sunt mai interesante, pentru ca aproape toate au ramas la fel, doar cateva diferente de suprafata in meniu si la decoruri.

Nu stiu cine sunt patronii, dar Pescarul, cunoscutul restaurant de la Piata Universitatii, face parte din aceasta categorie, fara indoiala.

Pescarul era acolo si pe vremea studentiei mele, la parterul unui bloc vechi de pe partea cu Universitatea, vizavi de Intercontinental. Nu imi aduc aminte cum era amenajat atunci, insa bag mana in foc ca toate sunt din acele vremuri la Pescarul, de la lambriuri la mobilier. M-au lasat sa fac poze, dar pacat ca nu se vad si detaliile in ele.

Meniul e foarte lung la Pescarul, cum ar putea sa fie altfel? Mancare romaneasca, fripturi, pesti pusi intregi pe gratar si cam atat, ciorbite, mititei. Fara imaginatie, fara multa munca in bucatarie, daca se poate… Si se poate, pentru ca sunt intr-o zona turistica si se opresc multi la Pescarul. Unii chiar de foame, altii din nostalgie, fara indoiala, niste turisti bezmetici pentru ca oricum nu au de unde sa stie unde intra, si nici nu inteleg ce scriem noi pe Restocracy in romana.

Mancarurile traditionale romanesti, cele mai simple, pe care si le face toata lumea acasa, le nimeresc si ei, ar fi chiar culmea sa faca prost o ciorba de perisoare sau una de burta, ori o saramura de crap cu mamaliga si usturoi. Insa nu mai departe de atat. Cand e vorba despre peste, nici nu se pricep, si probabil nu au nici chef sa faca mai mult de a-l pune pe gratar, alaturi de faimoasele legume la gratar sau sote.

Si, la urma urmei, de ce sa se complice cand clientii le vin si asa, si asta exclusiv din cauza pozitie de pe harta? Nici macar curatenie pe terasa nu fac, au cateva mese si scaune ieftine, umbrele pe gratis de la un producator de bere, tacamuri si fete de masa de pe vremea comunistilor. Nici inauntru nu e cu mult diferit.

Chelnerii tot de atunci sunt, probabil ca au preluat Pescarul in echipa, dupa cum am spus. Au si cativa picoli sau chelneri tineri, elevi pe la liceele de „alimentatie publica”, ii recunosti usor. Doar preturile sunt de azi…

Am pus Pescarul in Lista Restocracy, e undeva pe la coada, insa nu cred ca va sta prea multa vreme aici. Pe masura ce ajung la restaurante mai bune, pe care nu le-am evaluat inca, sau daca apar altele noi intre timp, cele din coada vor iesi din Lista.

Pescarul e, asadar, un restaurant – fosila cum nu ar trebui sa fie in centrul centrului Bucurestiului, dar daca a stat acolo bine-mersi 25 de ani de cand ar fi trebuit sa devina altceva, va sta, probabil, inca pe atata, din pacate… (GB – august 2017)

Pescarul

Din lista cu restaurantele-fosila ale Bucurestiului Cine are ani multi isi aduce aminte de restaurantele de pe vremea comunismului. Nu cred ca exista cineva care sa o faca cu placere. Erau multe lu...

Data actualizarii: 21/08/2017

  • pescar grec :

    În ciuda aspectului foarte comunist, te poți simți bine acolo, mai ales vara la terasă, și poți mînca variat, bine și ieftin dacă n-ai cine știe ce pretenții sofisticate.

    • George Butunoiu :

      Da, cam asta am spus si eu, in mare. Si doar daca reusesti sa ignori chelnerii… GB

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close