Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

1 comentarii

Am făcut un sondaj, i-am întrebat pe oameni ce ar face cu banii dac...

3 comentarii

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

2 comentarii

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-Wine U...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Berăria Gambrinus - latura nouă, din strada Ion Brezoianu, legată d...

Lacul Floreasca și împrejurimile cu vedere de pe terasa restaurantul...

Chef Ionuț Gheorghe are 35 ani și a absolvit liceul și școala de b...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Cristina Mehedinteanu Pastry Chef va propune un portofoliu complet al ...

  • Villa Vinèa redeschide sezonul vizitelor la cramă și pr...

Afiseaza
comentarii

Simbio, unul dintre hot-spoturile boemei bucurestene

Rar mi-a fost dat sa vad o coada cu lista de asteptare ca sa mananci sandviciuri si omlete. Sigur, nu se duc doar pentru mancare toti oamenii aceia la Simbio, si nici pentru preturile mici, presupun. Totusi, pe toti cei din jur i-am vazut mancand cu pofta, nu prea i-am vazut facand altceva, ca in alte locuri boeme, de pilda.

E tare interesant de vazut cum se formeaza clientelele diferitelor restaurante, cafenele si ale altor localuri, mai ales clientelele boeme, bine delimitate, stratificate si marcate sociologic. La unele dintre aceste locuri de adunare a boemelor poti identifica punctul de atractie, catalizatoril initial: poate sa fie persoana care a deschis sau care anima respectivul loc, pot sa fie niste activitati specifice (activitati culturale, discutii, proiectii, happeninguri etc.), o anumita ambianta (gradina, terasa, design etc.), proximitatea fata de anumite comunitati din target (aproape, sau pe langa centre culturale, academice etc.), noutatea si originalitatea demersului, anumite tipuri de servicii, bucatarie si mancaruri mai putin obisnuite, de obicei la marginea sau in afara mainstream-ului, si cate si mai cate.

O astfel de clientela bine conturata se formeaza foarte repede, de obicei, in cateva saptamani, cel mult, dupa care se autointretine, uitandu-se de factorul federator, care nici nu mai intereseaza, de fapt, odata ce clientela a fost formata si informatia diseminata.

Pentru clientela boema e esential ca personalul care serveste sa fie din aceeasi categrie sociala, sau foarte apropiata, oricum, sa afiseze aceiasi markeri si sa reactioneze la aceiasi stimuli sociali ca si clientii. Nu mi-e foarte clar cat de repede si cat de mult contribuie prezenta initiala a unui astfel de personal la formarea clientelei boeme, dar intuitiv cred ca are un rol decisiv inca de la inceput. Cu alte cuvinte spus, cine vrea sa-si atraga o clientela boema e obligat sa-si angajeze personal boem inca din prima zi, fiindca dupa aceea s-ar putea sa fie prea tarziu.

Simbio e deschis de ani buni, asa ca nu mai poti deduce cum s-a format clientela lui boema doar uitandu-te cu atentie la ei si la ce fac. Cei care stiu cum s-a format si cum a evoluat aceasta clientela sunt rugati sa ne spuna. Simbio are cate putin din toate: e pe Negustori, pe strazile frumoase ale adevaratului Bucuresti vechi, cel din cartile de literatura interbelica, strazi liniste, cu multa poezie, pe care poti merge linistit cu bicicleta. E amenajat exact dupa moda vremurilor si dupa asteptarile consumatorului: minimalist, auster, masa sociala in mijloc, la comun, bucataria in salon, la vedere, o gradina frumoasa, nici mica, nici mare, dar cu multi gutui, coopaci neobisnuiti si rari intr-un oras mare.

Si personal exact cum te-ai astepta sa fie, bineinteles, tineri, cu figuri si cu gestica de oameni educati, care in scurt timp se vor duce catre diverse cariere, poate ca unele dintre ele chiar stralucite.

Am asteptat aproape trei sferturi de ceas un hamburger si un ou, intr-o camaruta minuscula si neaerisita, stresati ca sa ajungem cat mai repede inapoi in masina ca sa dam drumul la aerul conditionat. Noroc ca am mai conversat cu chelnerul care s-a ocupat de noi, sau cum s-or chema cei care se ocupa de tine in localurile boeme. Dupa ce a spus o prostie la inceput, fara sa se gandeasca, s-a repliat repede si am avut niste schimburi interesante de idei despre clivajele intergenerationale. Pacat ca avea mult de lucru, parea interesant de aflat cum se vede lumea dinspre partea aceea.

Abia acum, dupa ce am scris tot ce e mai sus, mi-a dat prin minte sa ma uit mai atent pe site-ul lor si am vazut ca au si o mansarda interesanta in care fac diverse evenimente is lucruri pe care chiar te-ai astepta sa le gasesti intr-un astfel de loc, asa ca lucrurile incep sa se mai lege, inseamna ca toti oamenii aceia nu vin doar ca sa manance o mancare relativ banala, chiar daca e ieftina. Cei mai multi sunt tineri si foarte tineri, elevi de la liceele bune si studenti de la facultatile serioase, din ce am vazut rotindu-mi ochii in jur, i-am etichetat eu, facand apel la toata experienta mea de un sfert de secol de evaluator de oameni si de profiluri, cativa din categoria celor care se cred tineri, incercand din rasputeri si ostentativ sa se convinga singuri, dar si pe altii, ii stiti foarte bine…

Am plecat de la Simbio hotarat sa gasesc o definitie operationala a boemei, cu care sa pot face o lista a unor astfel de locuri din Bucuresti si, in final, sa pot arata convingator de ce cred ca un loc e mai boem decat altul. Am cerut ajutor, sa vad daca il primesc si cum o sa ma descurc cu acest nou proiect…

Simbio

Ieri m-am hotarat sa studiez sistematic cum se formeaza o clientela boema Rar mi-a fost dat sa vad o coada cu lista de asteptare ca sa mananci sandviciuri si omlete. Sigur, nu se duc doar pentr...

Data actualizarii: 10/07/2017

  • Mara :

    Am cunoscut Simbio de cand era in Centrul Vechi. Am aflat despre ei de pe un blog de cooking, si asa am ajuns in camaruta vizavi de Bordello. Inca de atunci reteta de succes era plamadita: mancare urbana, preturi medii (in jur de 20 lei portia), chelnerii asa cum ii descrieti atat de articulat d-voastra si uneori intalniri tematice (imi amintesc de saptamana burgerilor). Pe mine m-a cucerit si povestea antreprenoriala a celor 2 tinere ex-corporatiste care au infiintat businessul. Ma bucur ca functioneaza ca poveste de succes si noi avem un loc interesant pe care sa il frecventa. Am citit si articolul de ieri cu initiativa d-voastra si mi-ar placea sa va insotesc intr-un din vizite in locuri boeme, fiind o persoana care va urmareste recenziile din perioada Restograf. Multumesc pentru oportunitate! Cum facem? 🙂

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close