Alte restaurante, cafenele, terase si alte localuri vizitate de catre evaluatorii nostri, care nu au fost incluse in...

Ord. dupa

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza d...

493 vizite

Restaurantul Bocca se afla in cartierul Primaverii din Bucuresti, in l...

135 vizite

YASOU, sau cum arata o taverna a zilelor noastre YASOU e primul res...

1993 vizite

Ublo Caffe, un bistrou in care ar fi bine sa stiti dinainte cine va se...

1946 vizite

Nicoresti, restaurantul romanesc lasat din tata-n fiu Nicoresti e u...

734 vizite

Mamizza, noul star pe aglomerata deja piata bucuresteana pizza & p...

5834 vizite

Trattoria Adagio-Romana, pentru studenti si trecatori pe care nu-i mai...

207 vizite

Trattoria Il Calcio Floreasca: vii fiindca ti-e foame! A trecut de ...

739 vizite

Casa Pescareasca Nelu Anca, romaneasca pana la ultima firimitura Ca...

699 vizite

eVarza Pub, perfect pentru cei care cauta mancarea ieftina, socializar...

1345 vizite

Sindbad: preturi mari pentru mancare submediocra, pentru turistii bezm...

686 vizite

14th Lane, restaurant gigant cu autoservire in Regie Restaurantul 1...

270 vizite

Te duci la Maccheroni pentru ceva anume, sau nu te duci la ei din acel...

737 vizite

Taupe Bistro Caffe, un loc din care nu iti ramane mai nimic in minte ...

1450 vizite

Sultan: mancare turceasca buna, ieftina si servita rapid Sultan e u...

825 vizite

Restaurantul Hotelului Capitol, scenariul unui film de epoca Cei ca...

302 vizite

PizzaMania: pe cat de mult atunci, pe atat de putin acum... Pe cat ...

709 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

957 vizite

Il Capo: s-a deschis, dar de fapt s-a redeschis... Il Capo e un res...

582 vizite

Casa M60, boema cuminte, dupa reteta clasica Casa M60 e un nou rest...

1112 vizite

Avido: fetele inimoase si micul lor bistrou din Piata Floreasca ...

1498 vizite

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

2127 vizite

Le Grenier a Pain: bistrou frantuzesc cu specific romanesc Le Greni...

489 vizite

Marele Zid: destul de bun, mult si ieftin Marele Zid e unul dintre ...

336 vizite

Gustosi Momenti: nu a vrut sau nu s-a gandit? Aceasta-i intrebarea... ...

1719 vizite

The Library este un restaurant situat in inchinta magazinului MobExper...

132 vizite

Mahalaua Caramidarilor: pentru ce cred chelnerii ca sunt angajati M...

473 vizite

Sky Bistro: mancare rezonabila pe bani putini Restaurantul acesta d...

378 vizite

La Maison des Crepes in Aviatorilor media tupeului e cea optima... ...

510 vizite

Randevu Bistro: parca prea cuminte pentru zilele in care traim... D...

1279 vizite

Cucinetta, bistroul cu cea mai eleganta chelnerita din Bucuresti Cu...

1582 vizite

Bispen, sau arta de a readuce la viata nostalgiile trecutului Cine ...

745 vizite

Am plecat si nemancat si plin de grasime! Luna octombrie a ince...

1057 vizite

Gallo Nero (Dorobantilor) ar trebui sa fie in alta parte a orasului......

1911 vizite

Oh, vitrinele din Amsterdam... Au imbogatit meniul la Nuba din Bell...

1985 vizite

60 de lei ravioli, 40 melcisorii... Am revenit la Grano pentru ...

2612 vizite

Ambianta englezeasca adevarata Mi-a placut de casa celor cu The Tem...

492 vizite

Modelul rusesc: pranzul patronului e sfant, inainte de toate! A...

2222 vizite

Fabrica de pizza si de mancare. Lumea multumita. Cuptorul cu Lemne ...

443 vizite

La masa cu bugetarii la Select Sunt sigur ca marele restaurant ...

1372 vizite

Cred ca se terminasera pastele foarte bune cand am ajuns noi Pasta ...

474 vizite

Clatite fara fite Am fost la Pancakes & more la putin timp de l...

520 vizite

Grand Cafe cu quesadilla si hamburgeri! Sa nu va lasati pacaliti de nu...

1007 vizite

Cantina pentru cei care nu stiu ce e aceea mancare Pana acum citeam...

532 vizite

Un restaurant trist si depasit de vremuri Restaurantele La Mama au ...

529 vizite

Exista cate un restaurant pentru fiecare in Bucuresti Shorley vine ...

1487 vizite

Boema hipster bucuresteana Stiu Ai Sushi Bar inca de cand s-a desch...

1244 vizite

Pizza si snack bar cu ceva supe, sandviciuri si alte maruntisuri. Au m...

985 vizite

O cutie cu dero costa mai putin decat o halba de bere Berestroika,...

613 vizite

Fabrica de mancare a Baltii Albe Oamenii acestia de la Max Grup Com...

493 vizite

Neingrijit si trist Daryus e un restaurant persan, pe langa care am...

288 vizite

Capriccio: cu animalutul de companie la afumatoare Capriccio e un r...

460 vizite

O noua ghicitoare pusa de cei de la EMTE EMTE vine de la “eat, me...

1214 vizite

Spectacol trist cu chelneri batrani Nu aveam de gand sa merg sa man...

2658 vizite

Sushi-ul proletar Am revenit la Sushi Terra dupa mai bine de un an....

1063 vizite

Daca vreti sa va simtiti civilizat Dumbrava Rosie e una dintre cele...

506 vizite

Probabil singurul loc frumos si linistit din balciul care a ajuns acum...

1644 vizite

Am aflat ca El Grande Comandante manca hamburgeri si paste italienesti...

463 vizite

De pe lista cu lucrurile bune din Militari M-am cam enervat ca m-am...

2840 vizite

Cred ca au vrut sa scrie “mancare cinstita”, dar au incurcat terme...

532 vizite

Nu va duceti daca sunteti sclifosit! The Great Trafalgar Pub e un r...

945 vizite

Secvente dintr-un film de arta Nu-mi aduc aminte ce era in locul ac...

385 vizite

Frudisiac a fost ocupat de niste razboinici intergalactici! Ma ...

1164 vizite

Cand cel mai bun client din lume nu stie nimic despre tine... Seva ...

1638 vizite

Ca la tara, insa nu ca in reclame Am fost in staul Ghionea, comuna ...

1655 vizite

O calatorie inapoi in timp Cand am facut Restocracy, acum un an si ...

1657 vizite

Copiii de pe strada Sfintilor si noul lor Bucuresti Livrăm zilnic ...

3781 vizite

Studentii mananca si paste proaste Se zice ca D20 Urban Bistro (pe ...

329 vizite

Sper ca nu se cred restaurant de fine dining... Am revenit la Lugo ...

478 vizite

Pentru cei carora le plac bucatariile simple... Vibes 19 e un resta...

1318 vizite

Plaja cu pisici La Plage Club & Buddha Bar e un complex de tip ...

730 vizite

Un chef care isi asuma toata responsabilitatea Ma asteptam sa vad p...

1012 vizite

Mai mananci printre copaci, insa chiar in padure mai rar... La Muma...

1312 vizite

Pastrama cu mamaliga si mujdei servita cu manusi albe Am facut o tu...

594 vizite

Un frumos loc de reculegere Hotelul Arc de Triomphe de pe strada Cl...

208 vizite

Mananci, platesti, uiti Pe poarta scrie si Chinese Garden si Restau...

212 vizite

Bucurestiul frumos si civilizat Point Art Hub, sau Point Cultural H...

727 vizite

O bucatarie pentru oaspetii hotelului Cei de la Hotelul Scala, micu...

203 vizite

Ce am retinut, inainte de toate, a fost ca e scump Cei cu Pukka, di...

289 vizite

Un restaurant fara ambitii, care se lasa in grija curentului Multe ...

267 vizite

Un concept original si interesant Am trecut pe Barbu Vacarescu, pri...

96 vizite

Alt Bucuresti Duman e un restaurant turcesc cu bucatarie orientala,...

1502 vizite

Chiar ca in Japonia Oamenii acestia (Gabriel Faflei si Kana Hashimo...

979 vizite

Nu le-a dat prin minte ca as bea si o bere, pe langa micii si carnatii...

1218 vizite

Exact ce trebuie, in locul potrivit si la momentul potrivit Joy e o...

922 vizite

Lamentabil, ca aproape tot ccea ce e de la stat Restaurantul Cercul...

2293 vizite

Niste copaci mari si batrani s-ar putea sa nu mai fie de ajuns astazi ...

857 vizite

Fabrica de boeme bucurestene lucreaza la capacitate maxima... Re:Mo...

1046 vizite

Alta mare casa a Bucurestiului condamnata la mediocritate Foarte fr...

156 vizite

Un restaurant in urma vremurilor La Senna e un restaurant vechi al ...

320 vizite

E loc si pentru restaurante banale pe piata, desigur... Trattoria J...

346 vizite

Un restaurant urat si fara urma de jena Mi s-a intors stomacul pe d...

1462 vizite

Te simti bine primit si bine hranit la Dami, chiar daca nu esti coreea...

1285 vizite

In umbra palida a sucesului pe care l-au avut odata Museum e un res...

325 vizite

Un restaurant care nu ar trebui sa existe acum si acolo Il Corso e ...

589 vizite

Cred ca si acum o mie de ani tot asta mancau turcii Aud periodic, d...

866 vizite

Local boem cu design comunist Lokal este un gastropub situat pe st...

381 vizite

De ce sa te duci sa mananci La Costas? Restaurantul acesta de pe Ca...

627 vizite

Mare greseala au facut... Managerii de la hotelul Mercure, din cent...

882 vizite
Afiseaza
vizualizari

Ieri m-am hotarat sa studiez sistematic cum se formeaza o clientela boema

Boema

Rar mi-a fost dat sa vad o coada cu lista de asteptare ca sa mananci sandviciuri si omlete. Sigur, nu se duc doar pentru mancare toti oamenii aceia la Simbio, si nici pentru preturile mici, presupun. Totusi, pe toti cei din jur i-am vazut mancand cu pofta, nu prea i-am vazut facand altceva, ca in alte locuri boeme, de pilda.

E tare interesant de vazut cum se formeaza clientelele diferitelor restaurante, cafenele si ale altor localuri, mai ales clientelele boeme, bine delimitate, stratificate si marcate sociologic. La unele dintre aceste locuri de adunare a boemelor poti identifica punctul de atractie, catalizatoril initial: poate sa fie persoana care a deschis sau care anima respectivul loc, pot sa fie niste activitati specifice (activitati culturale, discutii, proiectii, happeninguri etc.), o anumita ambianta (gradina, terasa, design etc.), proximitatea fata de anumite comunitati din target (aproape, sau pe langa centre culturale, academice etc.), noutatea si originalitatea demersului, anumite tipuri de servicii, bucatarie si mancaruri mai putin obisnuite, de obicei la marginea sau in afara mainstream-ului, si cate si mai cate.

O astfel de clientela bine conturata se formeaza foarte repede, de obicei, in cateva saptamani, cel mult, dupa care se autointretine, uitandu-se de factorul federator, care nici nu mai intereseaza, de fapt, odata ce clientela a fost formata si informatia diseminata.

Pentru clientela boema e esential ca personalul care serveste sa fie din aceeasi categrie sociala, sau foarte apropiata, oricum, sa afiseze aceiasi markeri si sa reactioneze la aceiasi stimuli sociali ca si clientii. Nu mi-e foarte clar cat de repede si cat de mult contribuie prezenta initiala a unui astfel de personal la formarea clientelei boeme, dar intuitiv cred ca are un rol decisiv inca de la inceput. Cu alte cuvinte spus, cine vrea sa-si atraga o clientela boema e obligat sa-si angajeze personal boem inca din prima zi, fiindca dupa aceea s-ar putea sa fie prea tarziu.

Simbio e … (citeste tot)

Boemetru

Simbio este un local situat in zona aceea de case vechi dintre Bd. Carol I si Calea Calarasilor. Este o zona din Bucurestiul istoric, cu stradute intortocheate si inguste, foarte putin circulate si cu foarte multa vegetatie. Daca n-ai mai trecut pe aici niciodata, vei fi destul de surprins sa vezi ca exista asemenea locuri, ba chiar in centrul orasului.

Cei de la Simbio au luat o casa veche cu etaj si gradina, pe care au renovat-o si amenajat-o dupa regulile bine stiute ale boemei. In interior sunt vreo 2-3 sali la etaj si o sala mai mare, pe tot etajul, la parter, in care incap in jur de 100 de persoane, in timp ce in gradina cred ca sunt in jur de 50 de locuri.

Ambianta de la Simbio este relaxanta, ferita de orice fel de circulatie sau zgomote din trafic. Este o liniste densa deranjata doar de cantecul catorva pasarele de prin curte.

Mobilierul de la Simbio este simplu, dar modern, urban chiar, cu cateva canapele tapisate si scaune in diferite culori. Designul este trendy, cu nuante pastelate pe baza de gri. Totul este ingrijit si curat, si cu tendinte spre stilul ecologic, bio.

Mesele sunt, in general, de mai multe persoane. Au si cateva mese comune sau de mari dimensiuni si doar cateva sunt de cate doua persoane, ceea ce il face cu atat mai mult sa fie un local boem.

Muzica de la Simbio este greu sesizabila, aproape nedefinita, mai ales pe terasa. Este mai ales muzica pop-rock.

Meniul este unul de bucatarie urbana cu destule feluri de mancare (aproximativ 25 lei/ portie), dar si numeroase bauturi: vin, bere, sucuri, limonade, cafea, ceaiuri etc.

Stafful de la Simbio este tanar (intre 20 si 30 de ani) si nu poarta uniforme. Cu totii sunt imbracati lejer, casual, insa destul de hipsteresc, cu haine de firma care sunt in tendinte. Nu se deosebesc deloc de clienti ca outfit, ci doar prin faptul ca servesc la mese. Desi nu se cunosc cu clientii, toti cei de la Simbio sunt prietenosi, deschisi si nu se poarta cu eticheta, incadrandu-se cu atat mai mult in tiparul neo-boemei.

Cred ca erau vreo 50 de persoane, cand am fost eu la Simbio, de la copii de 3-4 ani si pana la adulti intre 20 si 45 de ani. In general, la Simbio veti intalni mai multe femei decat barbati (70-30 %), cel putin asa am intalnit eu, insa proportiile pot fi diferite in alte imprejurari.

Diferenta de varsta intre persoanele dintr-un grup ajunge pe la 10-15 ani maxim, dar de regula diferentele sunt in jur de 5-6 ani, un alt marker descriptiv al neo-boemei (cu cat este mai mica diferenta de varsta, cu atat clientela e mai boema).

Clientii de la Simbio au un outfit urban, casual, cu haine largi, tricouri, blugi si tenisi, dar si unele tinute șic, usor elegante sau mai rafinate. Mai toti cei prezenti discuta intre ei in liniste, zambesc, gesticuleaza si glumesc discret. Consumul este „boem” (cu cat este mai mic cu atat este mai boem) si discret si el.

Per ansamblu, clientela de la Simbio are aparenta unei boeme discrete, selecte si rafinate, desi nu se distinge foarte clar de alte clientele boeme sau nu.

In medie, grupurile de clienti sunt de circa 3-4 persoane (minim 2, maxim 8-9) si nici nu exista relatii intre grupuri si nici lideri de grup, asadar mai putin boemi din acest punct de vedere.

Categoria dominanta de la Simbio este a celor preboemi, a categoriei limita dintre cele boeme, oameni care doresc sa fie intr-un spatiu boem, cu caracter si sa fie in prezenta altora din aceeasi categorie (poate chiar mai boemi de atat!), insa ei au un outfit si preocupari destul de conventionale si conformiste. Pe langa preboemi, la Simbio mai vin si prehipsteri, adica boemei tineri (pana in 25-27 de ani), care vor deveni curand hipsteri, dar si public mainstrem.

In general, cei care ajung la Simbio se deplaseaza cu biciletele ori pe jos, insa nu sunt putine cazurile celor care folosesc si masinile.

Boema de la Simbio este una rafinata, discreta, dar comunicativa. Mai toti vin pentru a socializa si a fi impreuna cu grupul de prieteni si au preocupari comune, desi nu cred ca dezvolta discutii sau desbateri mult prea sofisticate sau profunde. (Daniel Catoi – mai 2018)

Ieri m-am hotarat sa studiez sistematic cum se formeaza o clientela boema

Rar mi-a fost dat sa vad o coada cu lista de asteptare ca sa mananci sandviciuri si omlete. Sigur, nu se duc doar pentru mancare toti oamenii aceia la Simbio, si nici pentru preturile mici, presup...

Data actualizarii: 10/09/2018

Simbio

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.