Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

3959 vizite 1 comentarii

Ublo Caffe, un bistrou in care ar fi bine sa stiti dinainte cine va se...

762 vizite 8 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

401 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

150 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

120 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

246 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

111 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

25 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

214 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

76 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

109 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

828 vizite

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

28 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

164 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

227 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

73 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

75 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

55 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

105 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

162 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

22 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

81 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

580 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

325 vizite 2 comentarii

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

85 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

273 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

91 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3483 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1011 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

365 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

164 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1162 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

391 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

85 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

158 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

295 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

138 vizite

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

927 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

91 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

124 vizite

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

2076 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

138 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

87 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

189 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

216 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2189 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

813 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

28 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1151 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

177 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

128 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

127 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

164 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

378 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

679 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1206 vizite 5 comentarii

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

701 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

212 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

123 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

562 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

508 vizite

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

331 vizite 2 comentarii

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

134 vizite

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

49 vizite

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

35 vizite

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

91 vizite

A doua editie a Congresului de Gastronomie si Vin va avea loc marti, 2...

79 vizite

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de c...

602 vizite

A auzit multa lume despre KAIAMO, a fost cel mai mediatizat restau...

5935 vizite

Mărturisesc, m-a inspirat iepurașul de Paști. La vederea atâtor i...

135 vizite

Miau Cafe este o cafenea situata pe strada Intre Garle, nr. 7 (initial...

409 vizite

O cina indoneziana autentica la Amhar si Indriastuti Azeth, la resedin...

869 vizite

Experiențe memorabile, sustenabilitate și autenticitate – tendinț...

37 vizite

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldo...

123 vizite

Odata cu sfarsitul vacantei si cu venirea toamnei, iata ca regasim...

1278 vizite

Hard Rock Cafe Bucuresti a lansat un nou meniu disponibil pentru o...

165 vizite

Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și ...

562 vizite

Ambasada Republicii Federale Germania angajeaza, incepand cu luna octo...

152 vizite

Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei ma...

174 vizite

MAIZE si-a deschis, in sfarsit, terasa, dupa foarte multe dificult...

761 vizite

Am asteptat mult, dar a meritat Saptamana aceasta (ultima din augus...

2277 vizite

Nu aveam de gand sa merg sa mananc in Centrul Vechi. Sunt cateva resta...

1853 vizite 9 comentarii

La Vinuri, restaurantul românesc situat în București, pe strada Epi...

228 vizite

Centrul de Evenimente The President continua seria degustarilor de vin...

43 vizite

In perioada 6-9 Septembrie 2018, Beraria H organizeaza prima ediție T...

113 vizite

Ma gandesc eu asa acum cateva zile, hai sa vad ce mai e si pe la F...

293 vizite

The Great Trafalgar Pub e un restaurant vechi al Bucurestiului, pe o s...

463 vizite

Mancare cu Staif nu e mancare sofisticata, daca la asta va duce prima ...

417 vizite 1 comentarii

Adevarul este ca despre gluten se vorbeste mult in ultima perioada. Si...

250 vizite

Tocmai mi-a trimis cineva o poza dintr-o cafenea din centrul New-Yorku...

1134 vizite 1 comentarii

... nu le dati toate procedurile in scris chiar in prima zi de la ...

702 vizite

Ma asteptam sa vad pana acum mai multe bistrouri-atelier ale unor buca...

547 vizite

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok O...

3040 vizite

Ce-i nemultumeste pe clienti in restaurante? Eu am spus, si am ...

717 vizite 2 comentarii

Desi ne aflam intr-o perioada de vacanta, iata ca inceputul lunii augu...

2556 vizite

Alexandru Dan, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Romania, s...

242 vizite

In cat timp se formeaza un chelner bun? In vreo 8 ore. Cam atat...

471 vizite 2 comentarii

Începând cu 19 august 2018 bucătăria restaurantului ATRA va fi con...

499 vizite

Restocracy, Expressoft si George Butunoiu au lansat un proiect de ...

872 vizite

Situat la marginea clocotitorului Centrul Vechi al Bucureștiului, pe ...

302 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de caz foarte semnificativ in cursurile de marketing, merita analizat din toate unghiurile.

Select a fost cel mai faimos restaurant din Bucuresti in ultima parte a comunismului, cel putin. Si-a continuat gloria si o vreme dupa, din inertie, si, mai ales, din lipsa alternativelor, insa acum a ajuns un fel de cantina a saracilor, desi acolo mananca in continuare bugetari cu salarii mult mai mari decat va puteti inchipui.

Select e un restaurant foarte mare, toata cladirea aceea de pe Aleea Alexandru, in partea sa dinspre guvern, e a lor, cu o configuratie ideala pentru un mare local: doua saloane mari, la parter si la etaj, cerdac la etaj si inca un salon mic, privat, terasa mare la etaj, cu o priveliste pe care ar invidia-o si restaurantele din Herastrau, cu alta terasa si mai mare jos, pe doua laturi ale cladirii.

Restaurantul Select a fost condus de catre celebrii atunci frati Chivu, dintre care unul a preluat Selectul si dupa revolutie, si poate ca tot el il conduce si acum. Spun asta fiindca Select e absolut neschimbat de cand il stiu. Cu exceptia gheretei cu mancare din fata, desigur.

Select este reprezentativ pentru ceea ce a fost luxul in comunism. Si acum arata la fel ca atunci, sunt sigur ca tot ce e in restaurant e din acele vremuri, de la decoruri, mobilier, vesela si tacamuri, pana la accesoriile de la usi, ferestre si baie. Oamenii acestia l-au intretinut foarte bine, cat de bine s-a putut, desi acum se vede degradarea peste tot, daca te uiti cu atentie. Insa daca ar fi ramas pe mana altora, ar fi fost totul praf si pulbere la Select pana acum.

Pe vremea comunistilor erau putine restaurante, insa toate mari. Fiind si foarte putini clienti, totul era mare acolo. Era loc destul, real estate-ul nu exista, asa ca mesele de atunci ar parea imense acum, nimeni nu si-ar mai putea permite sa-ti dea un metru partat de masa numai tie.

Acum salonul de la etaj de la Select e folosit doar pentru evenimente, mesele si scaunele sunt deja pregatite pentru nunta, cu caraghioasele huse de matase pe ele, cu fundita la spate, nici nu le mai scot, pentru ca nu intra nimeni acolo. La parter e o ciudatenie, se cheama “Club Select”, nu stiu ce au avut in minte cand au acoperit geamurile ca sa faca intuneric cu totul si au amenajat cu niste culori de bordel. Mi-e greu sa cred ca ar intra vreodata cineva in acel “club”, insa bugetarii nu au incetat niciodata sa ma surprinda, mai stii…?

Select era unul dintre putinele restaurante din Bucuresti, pe vremea comunistilor, in care se manca bine, culmea gastronomiei de atunci fiind o continuare a bucatariei boieresti interbelice: consommeuri, cupe calde, Valdostana, Zingarra, muschi impletit si alte asemenea – cativa cititori stiu despre ce vorbesc.

Sunt sigur ca fratii, sau fratele Chivu care a continuat cu Selectul si dupa revolutie, au facut echipa cu fostul bucatar sef de atuni, pentru ca meniul a ramas intact, si o buna bucata de vreme dupa aceea Select a continuat sa fie o referinta importanta pe piata restaurantelor.

Insa lumea s-a schimbat, dar cheful de la Select, fratele Chivu si Selectul in sine nu, absolut deloc, in ciuda tuturor evidentelor si avertismentelor. Asa ca acum restaurantul Select a ajuns sa vanda doar mancare la sufertas, la 15 lei portia destul de consistenta. Au si un meniu a la carte, insa cand am incercat sa luam ceva de acolo, mai nimic nu mai era disponibil, semn ca nu mai ceruse demult cineva alta mancare decat cea din tavile de la intrare.

In timp, Select s-a golit de clientii lui obisnuiti, asa ca au construit ghereta din fata in care la pranz pun cateva tavi cu mancare gatita dinainte. Dar nu cupe calde, consomeuri, zingarrale si valdostane, ci fasole cu carnati, ceafa de porc, frigarui, aproape toate cu cartofi prajiti alaturi.

Fiind foarte aproape de biroul meu, trec adesea prin fata restaurantului Select. Pe la 12 incep sa se stranga bugetarii de la guvern, Ministerul de Externe, SPP si de pe unde mai stau ei, ca sunt nenumarati, si se pun la coada in fata gheretei. Unii iau la sufertas, probabil ca si pentru alti bugetari, si pleaca cu ea. Altii se asaza la o masa pe terasa si o manaca direct acolo, din pachet, fiindca e mai ieftin decat daca ar comanda-o la masa, desi nu cred ca ar avea voie. Sau, oricum, nu prea se face asa ceva.

Noi am luat o supa cu galuste de gris, iahnie de fasole cu ceafa de porc, un ficat intreg de gasca prajit in tigaie cu ulei, salate. Portii imense, nu imi aduc aminte sa mai fi primit asa ceva in alt restaurant. Cel putin carnea de porc era chiar cat pentru trei portii, nu am putut manca nici jumatate din ea, oricum satul de la supa cu galuste destul de buna.

Acum, vara, terasa de jos e plina la pranz, insa seara nu vad pe nimeni la Select, e posibil sa se inchida de tot daca nu au vreo nunta sau cumetrie in interior. Noi am stat intre un secretar de stat si un consilier de la guvern cu rang de ministru, si chiar puteam sa tragem cu urechea la ce vorbeau.

Serviciul e impresionant la Select, se pot face inca si mai multe studii de caz cu el, si nu numai in gastronomie, ci si in nenumarate alte discipline academice. De zeci de ani le stiu acolo pe cele trei doamne adorabile (cele din poza), si daca mai revin la Select e numai si numai pentru ele. Am scris adesea despre chelneri si chelnerite care mi-au placut sau care chiar m-au impresionat, insa nu am vazut pana acum o intreaga echipa despre care sa-mi vina sa scriu lucrurile acestea, si mai ales una in acelasi loc de zeci de ani. Rar mi-a fost dat sa vad persoane mai dedicate clientilor, meseriei si angajatorului si mai potrivite pentru un asemenea job de client service.

Mai sunt in Bucuresti cateva astfel de restaurante ramase aproape intacte de pe vremea comunistilor, cand erau faimoase, si le-am si vizitat recent: Casa Centrala a Armatei, Casa Oamenilor de Stiinta, cu Parcul Trandafirilor, Pescarul si inca vreo doua. Dar toate par sa se fi vorbit intre ele sa urmeze acelasi scenariu, cel putin in privinta meniului si a conceptului gastronomic. Nu stiu cine sunt acei oameni si nici istoria detaliata a vreunuia, insa cred ca toate aceste restaurante-fantoma acum au continuat dupa revolutie cu aceiasi bucatari sefi, mai ales ca erau adevarate vedete in lumea lor de atunci, fara indoiala. Lumea s-a schimbat, si gusturile la fel, fara sa ne dam seama. Dar acei bucatari nu. Poate ca nu au putut, stiind cum e cu schimbarea dupa o anumita varsta, insa aproape sigur ca nu au vrut, preferand sa se marginalizeze, sau chiar sa se sinucida profesional, si restaurantul odata cu ei, decat sa admita ca o alta bucatarie poate fi mai buna sau mai adaptata vremurilor. Ca specialist in resurse umane, stiu mult mai bine decat altii cat de mare pot sa fie orgoliile si unde pot duce. Iar o schimbare la Select, sa-l vad golindu-se de bugetari si schimbandu-se la fata nu prevad pentru viitorul apropiat…  (GB – septembrie 2018)

Select, restaurant si club de bugetari in Aleea Alexandru

Select, restaurant si club de bugetari in Aleea Alexandru

Data actualizarii: 24/09/2018

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.