Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Ediția cu numărul 23 a Goodwine – Bucharest Wine Fair, cel mai lon...

17 vizite

Muzeul National al Taranului Roman din Sos. Kiseleff, la Piata Victori...

332 vizite

Institutul Francez ofera curtea celebrei cladri din Bulevardul Dac...

1334 vizite

Chefi cu stele Michelin, evaluatori de restaurante, brand ambassadors,...

72 vizite

Maison de Chefs, un singur loc, mai multe experiențe și concepte cul...

438 vizite

Primăvara asta tinerii actori bucureșteni au fost în lumina reflect...

18 vizite

Chef Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, vă invită la o...

232 vizite

Cea de a III-a ediție a Congresului Național pentru Gastronomia și...

36 vizite

Lumea merge la food-court intr-o mult mai mare masura pentru atmosfera...

1118 vizite

Celebrul ghid Michelin a inclus in editia sa tiparita din acest an si ...

2157 vizite

Bine a facut Mega Image ca au deschis un restaurant pe care si-au si p...

884 vizite

Coffee Studio by 5 to go, cea mai mare locație a grupului de până a...

147 vizite

Centrul de Evenimente The President în 2018: Rezultate financiare,...

60 vizite

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

70 vizite

Restaurantele de pe malul Dambovitei: The Clique, Moon, Naked, The Doc...

3549 vizite 1 comentarii

La inceput au deschis Limo Cuisine, un restaurant mare si frumos in pa...

694 vizite

Am citit de atatea ori Caldura Mare a lui Caragiale, filmul cu Rad...

1182 vizite

S-a redeschis o parte din Lido, dupa ce zeci de ani a stat parasit, si...

1045 vizite 1 comentarii

Amalia Bellantoni, sotia vestitului Chef Sicilian Domenico Bellantoni ...

128 vizite

Grupul românesc Le Manoir a închis anul 2018 cu afaceri de peste 5,5...

148 vizite

O cina memorabila pregatita pentru Ludmila de Chef Catalin Petresc...

455 vizite

După Bistro Ateneu, Chef Alexandru Dumitru preia conducerea bucătăr...

184 vizite

Un vin spumant canadian la vanzare pe raft, cu preturi intre 32$ si 43...

366 vizite

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza di...

1211 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a I...

404 vizite

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

615 vizite 2 comentarii

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

707 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a...

822 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I...

871 vizite

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

446 vizite

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

83 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

2071 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

1038 vizite

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

10767 vizite

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

147 vizite

Restocracy va premia cele mai bune restau...

693 vizite

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

944 vizite 3 comentarii

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

4602 vizite 1 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

439 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

189 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

133 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

322 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

143 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

47 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

55 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

254 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

103 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

145 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

2419 vizite 1 comentarii

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

48 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

268 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

268 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

81 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

96 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

68 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

131 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

224 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

92 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

611 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

171 vizite

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

126 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

288 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

101 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3607 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1307 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

387 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

173 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1213 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

427 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

109 vizite

Francesco Castrovillari  are 29 de ani si s-a nascut in sudul Italiei...

139 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

313 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

146 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

1033 vizite 3 comentarii

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

1056 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

102 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

144 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

144 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

100 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

236 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2719 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

1118 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

35 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1200 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

193 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

153 vizite

PREMIERĂ INTERNAȚIONALĂ Brânza românească de burduf ajunge l...

96 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

133 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

174 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

386 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

284 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

698 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1226 vizite 5 comentarii

O cina memorabila la Ginger Sushi Bar & Lounge cu Familia Ishii: D...

53 vizite

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

842 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

235 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

147 vizite

Au mai rămas doar 2 zile până la prima ediție a Festivalului Vinul...

73 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

614 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

610 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de caz foarte semnificativ in cursurile de marketing, merita analizat din toate unghiurile.

Select a fost cel mai faimos restaurant din Bucuresti in ultima parte a comunismului, cel putin. Si-a continuat gloria si o vreme dupa, din inertie, si, mai ales, din lipsa alternativelor, insa acum a ajuns un fel de cantina a saracilor, desi acolo mananca in continuare bugetari cu salarii mult mai mari decat va puteti inchipui.

Select e un restaurant foarte mare, toata cladirea aceea de pe Aleea Alexandru, in partea sa dinspre guvern, e a lor, cu o configuratie ideala pentru un mare local: doua saloane mari, la parter si la etaj, cerdac la etaj si inca un salon mic, privat, terasa mare la etaj, cu o priveliste pe care ar invidia-o si restaurantele din Herastrau, cu alta terasa si mai mare jos, pe doua laturi ale cladirii.

Restaurantul Select a fost condus de catre celebrii atunci frati Chivu, dintre care unul a preluat Selectul si dupa revolutie, si poate ca tot el il conduce si acum. Spun asta fiindca Select e absolut neschimbat de cand il stiu. Cu exceptia gheretei cu mancare din fata, desigur.

Select este reprezentativ pentru ceea ce a fost luxul in comunism. Si acum arata la fel ca atunci, sunt sigur ca tot ce e in restaurant e din acele vremuri, de la decoruri, mobilier, vesela si tacamuri, pana la accesoriile de la usi, ferestre si baie. Oamenii acestia l-au intretinut foarte bine, cat de bine s-a putut, desi acum se vede degradarea peste tot, daca te uiti cu atentie. Insa daca ar fi ramas pe mana altora, ar fi fost totul praf si pulbere la Select pana acum.

Pe vremea comunistilor erau putine restaurante, insa toate mari. Fiind si foarte putini clienti, totul era mare acolo. Era loc destul, real estate-ul nu exista, asa ca mesele de atunci ar parea imense acum, nimeni nu si-ar mai putea permite sa-ti dea un metru partat de masa numai tie.

Acum salonul de la etaj de la Select e folosit doar pentru evenimente, mesele si scaunele sunt deja pregatite pentru nunta, cu caraghioasele huse de matase pe ele, cu fundita la spate, nici nu le mai scot, pentru ca nu intra nimeni acolo. La parter e o ciudatenie, se cheama “Club Select”, nu stiu ce au avut in minte cand au acoperit geamurile ca sa faca intuneric cu totul si au amenajat cu niste culori de bordel. Mi-e greu sa cred ca ar intra vreodata cineva in acel “club”, insa bugetarii nu au incetat niciodata sa ma surprinda, mai stii…?

Select era unul dintre putinele restaurante din Bucuresti, pe vremea comunistilor, in care se manca bine, culmea gastronomiei de atunci fiind o continuare a bucatariei boieresti interbelice: consommeuri, cupe calde, Valdostana, Zingarra, muschi impletit si alte asemenea – cativa cititori stiu despre ce vorbesc.

Sunt sigur ca fratii, sau fratele Chivu care a continuat cu Selectul si dupa revolutie, au facut echipa cu fostul bucatar sef de atuni, pentru ca meniul a ramas intact, si o buna bucata de vreme dupa aceea Select a continuat sa fie o referinta importanta pe piata restaurantelor.

Insa lumea s-a schimbat, dar cheful de la Select, fratele Chivu si Selectul in sine nu, absolut deloc, in ciuda tuturor evidentelor si avertismentelor. Asa ca acum restaurantul Select a ajuns sa vanda doar mancare la sufertas, la 15 lei portia destul de consistenta. Au si un meniu a la carte, insa cand am incercat sa luam ceva de acolo, mai nimic nu mai era disponibil, semn ca nu mai ceruse demult cineva alta mancare decat cea din tavile de la intrare.

In timp, Select s-a golit de clientii lui obisnuiti, asa ca au construit ghereta din fata in care la pranz pun cateva tavi cu mancare gatita dinainte. Dar nu cupe calde, consomeuri, zingarrale si valdostane, ci fasole cu carnati, ceafa de porc, frigarui, aproape toate cu cartofi prajiti alaturi.

Fiind foarte aproape de biroul meu, trec adesea prin fata restaurantului Select. Pe la 12 incep sa se stranga bugetarii de la guvern, Ministerul de Externe, SPP si de pe unde mai stau ei, ca sunt nenumarati, si se pun la coada in fata gheretei. Unii iau la sufertas, probabil ca si pentru alti bugetari, si pleaca cu ea. Altii se asaza la o masa pe terasa si o manaca direct acolo, din pachet, fiindca e mai ieftin decat daca ar comanda-o la masa, desi nu cred ca ar avea voie. Sau, oricum, nu prea se face asa ceva.

Noi am luat o supa cu galuste de gris, iahnie de fasole cu ceafa de porc, un ficat intreg de gasca prajit in tigaie cu ulei, salate. Portii imense, nu imi aduc aminte sa mai fi primit asa ceva in alt restaurant. Cel putin carnea de porc era chiar cat pentru trei portii, nu am putut manca nici jumatate din ea, oricum satul de la supa cu galuste destul de buna.

Acum, vara, terasa de jos e plina la pranz, insa seara nu vad pe nimeni la Select, e posibil sa se inchida de tot daca nu au vreo nunta sau cumetrie in interior. Noi am stat intre un secretar de stat si un consilier de la guvern cu rang de ministru, si chiar puteam sa tragem cu urechea la ce vorbeau.

Serviciul e impresionant la Select, se pot face inca si mai multe studii de caz cu el, si nu numai in gastronomie, ci si in nenumarate alte discipline academice. De zeci de ani le stiu acolo pe cele trei doamne adorabile (cele din poza), si daca mai revin la Select e numai si numai pentru ele. Am scris adesea despre chelneri si chelnerite care mi-au placut sau care chiar m-au impresionat, insa nu am vazut pana acum o intreaga echipa despre care sa-mi vina sa scriu lucrurile acestea, si mai ales una in acelasi loc de zeci de ani. Rar mi-a fost dat sa vad persoane mai dedicate clientilor, meseriei si angajatorului si mai potrivite pentru un asemenea job de client service.

Mai sunt in Bucuresti cateva astfel de restaurante ramase aproape intacte de pe vremea comunistilor, cand erau faimoase, si le-am si vizitat recent: Casa Centrala a Armatei, Casa Oamenilor de Stiinta, cu Parcul Trandafirilor, Pescarul si inca vreo doua. Dar toate par sa se fi vorbit intre ele sa urmeze acelasi scenariu, cel putin in privinta meniului si a conceptului gastronomic. Nu stiu cine sunt acei oameni si nici istoria detaliata a vreunuia, insa cred ca toate aceste restaurante-fantoma acum au continuat dupa revolutie cu aceiasi bucatari sefi, mai ales ca erau adevarate vedete in lumea lor de atunci, fara indoiala. Lumea s-a schimbat, si gusturile la fel, fara sa ne dam seama. Dar acei bucatari nu. Poate ca nu au putut, stiind cum e cu schimbarea dupa o anumita varsta, insa aproape sigur ca nu au vrut, preferand sa se marginalizeze, sau chiar sa se sinucida profesional, si restaurantul odata cu ei, decat sa admita ca o alta bucatarie poate fi mai buna sau mai adaptata vremurilor. Ca specialist in resurse umane, stiu mult mai bine decat altii cat de mare pot sa fie orgoliile si unde pot duce. Iar o schimbare la Select, sa-l vad golindu-se de bugetari si schimbandu-se la fata nu prevad pentru viitorul apropiat…  (GB – septembrie 2018)

Select, restaurant si club de bugetari in Aleea Alexandru

Select, restaurant si club de bugetari in Aleea Alexandru

Data actualizarii: 24/09/2018

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.