Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Vegetarianismul și veganismul au luat o amploare tot mai mare în Ro...

Deschis în 2010, în Centrul Vechi al Bucureștiului, restaurantul Re...

Bucharest Coffee Festival are loc între 27 și 29 mai, la Hanul Gabro...

Chef Foa deschide primul restaurant à la carte și lansează un nou c...

Anunțam în urmă cu câteva luni că ZenSushi a deschis un nou resta...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Un nou produs completează portofoliul 5 to go: apa cu vitamine 5 to g...

Cristina Mehedinteanu Pastry Chef va propune un portofoliu complet al ...

  • Villa Vinèa redeschide sezonul vizitelor la cramă și pr...

Noul Strongbow Dark Fruit® te invită descoperi puterea surprinzătoa...

Weekend Sessions revine în 2022 cu aproape 30 de evenimente cu muzic...

Dr. Oetker a lansat, în martie, DulceRomanie.ro, probabil cel mai amp...

1 comentarii

Se redeschide restaurantul Riviera Park din Parcul „Național” Buc...

Bistromar la Timona (Alfredo Seafood) - cifră de afaceri cu 22% mai m...

România viticolă - descoperă peste 250 vinuri la Revino Bucharest W...

Bookingham, platformă de rezervări online, se lansează în alte 29 ...

Cina caritabilă Magic for Ukraine, organizată de restaurantul Noeme ...

Crama Villa Vinèa a înregistrat, în anul 2021, o creștere de 23% a...

Reinventarea și perseverența definesc succesul 5 to go și în primu...

Zeci de mii de ucraineni fugiți din calea războiului sunt în Român...

Colosseum Mall & Golin invită bucureștenii să descopere noul ce...

Meniul de nuntă este unul dintre cele mai importante aspecte al eveni...

Altă cină cu bucătărie fină pregătită de Chef Orlando Zaharia l...

O cercetare realizată de Reveal Marketing Research în luna ianuarie ...

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici ...

Nordic Group aduce la conducere un nou General Manager, pentru a susț...

Masterclass destinat persoanelor care lucraza in cofetarie, invatam d...

Tematica: Meniul pentru evenimente by Chef Cristian Fratieanu Meniu...

2 comentarii

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Surpriza lui Chef Orlando Zaharia Când vorbim despre steakhous...

O nouă cină la Noma din Herăstrău, pentru a degusta meniul de înc...

Hard Rock Cafe București sărbătorește săptămâna aceasta 14 ani ...

Negroni a devenit cel mai vândut cocktail clasic la nivel global, pot...

Îmi plac mult cârnații de porc, și asta are legătură cu copilăr...

1 comentarii

Domnule, noi pregătim totul în casă, absolut toată mâncarea e fă...

1 comentarii

Până acum te gândeai să mergi la țară la Gurbănești, în Câmp...

1 comentarii

Florin Cojocariu gătind în bucătăria de servire din noua sa marchi...

Marchiza Athanor. La Coupteur. a Victoriei și a lui Florin Cojocariu ...

Domaine DUMETRIER, cel mai nou jucător de pe piața românească de v...

Bulevardul Corneliu Coposu din București, unde se taie cu Hristo Bote...

Barul Marmorosch, din subsolul cu Tezaurul băncii Marmorosch Blank, a...

Noi repere pentru 5 to go în 2022: deschiderea a 200 de unități și...

Cum a ajuns bucătăria peruană contemporană în doar zece ani u...

Către: Guvernul României, Ministerul ...

Superstarul hollywoodian Milla Jovovich devine noul ambasador Johnnie ...

Mulți se așteptau să se deschidă mai puține restaurante noi în B...

1 comentarii
Afiseaza
comentarii

Ma asteptam sa vad pana acum mai multe bistrouri-atelier ale unor bucatari independenti (chefs / private chefs) in Bucuresti, adica niste localuri in care masa seamana mai mult cu o cina invitat la cineva acasa decat la un restaurant. Exista mai multe astfel de formate: table d’hote / table of the host cand chiar mergi la cineva acasa, impreuna cu mai multi necunoscuti la o masa in sufrageria chefului, insa care face asta in mod regulat, sunt pop-up restaurants si supper clubs, un fel de bistrouri ad-hoc si diverse forme alternative de mancat “out of home”.

Am auzit despre cateva astfel de initiative si in Bucuresti, destul de sporadice si de efemere, totusi, insa nu-mi aduc aminte sa fi mancat intr-un astfel de loc pana acum. Asa ca, atunci cand am auzit despre initiativa lui Constantin Turculet, un chef talentat pe care il cunoscusem inainte, m-am mobilizat si m-am dus.

Constantin Turculet e un bucatar din pasiune, din vocatie. A facut asta o lunga perioada prin Anglia, apoi a fost chef si consultant pe la cateva restaurante in Bucuresti. Acum s-a decis, dupa modelul occidental, sa-si deschida propriul sau “atelier” in care experimenteaza tot felul de retete si de tehnici, ale caror rezultate le pune in niste meniuri fixe pe care le serveste trei zile pe saptamana, doar la cina, celor care se inscriu pe lista de oaspeti din vreme. Dar nu mai mult de 10 pe seara.

A inchiriat o casa simpla in zona Buzesti, pe langa Biserica Sfantul Nicolae, in spatele McDonalds-ului de la intersectia cu Polizu. La parter are salonul de oaspeti si bucataria, la etaj are un fel de sala de training unde face ceva cursuri cand vrea sa-i invete si pe altii ce stie el.

Salonul are cateva mese, foarte auster, mobila simpla de lemn si cateva decoruri luate de la Ikea. Terasa e ceva mai mare, dar si aceea la fel de simpla, imprejmuita cu cateva rogojini de papura, un copac, cateva plante.

Conceptul gastronomic al lui Constantin Turculet e urmatorul: intr-o seara face doua meniuri fixe, unul vegetarian (dar ovo – lacto) si unul “regular”, cu carne sau peste, 4 feluri fiecare, cu tot cu desert. Sunt retete din diverse bucatarii, unele indepartate si exotice, amestec pe care eu il privesc intotdeauna cu destule rezerve.

Meniul din seara in care am fost eu, chiar inainte sa fiu dat cu gaz in Piata Victoriei, descris chiar de cheful Constantin Turculet: Acelasi ingredient “vedeta”, gatit in trei stiluri diferite: frantuzesc, norvegian si marocan. In weekend-ul acesta ne jucam cu macroul, un peste pe cat de “modest” si simplu, pe atat de gustos. Pentru ca ne place diversitatea, il vom asezona, gati si servi in 3 feluri, astfel incat sa puteti vedea cat de placut este sa te plimbi prin aerul curat al Norvegiei, sa simti cremozitatea gastronomiei Frantei si sa fii inundat de condimentele orientale ale misteriosului Maroc.

Primul meniu:

  • Amuse Bouche (Franta) – Parfait de macrou, castraveti murati si fenicul
  • Starter (Norvegia) – Macrou cured, legume de sezon murate
  • Fel principal (Maroc) – Macrou cu condimente marocane, naut cu rosii cherry, sos de iaurt cu usturoi
  • Desert  – Noisette

Si al doilea meniu:

  • Amuse Bouche (Franta) – Parfait de avocado cu busuioc
  • Starter (Norvegia) – Avocado murat & ridiche
  • Fel principal (Maroc) – Avocado copt la cuptor cu condimente marocane, morcovi caramelizati, sos de iaurt cu usturoi
  • Desert – Noisette

Au fost bune, insa eu nu sunt un fan al “meniurilor mozaic”, din diverse bucatarii, si nici al specificului “spicy”, in care se pune mult accent pe condimente, pe excentricitatea sau pe combinatia lor.

Sigur, intr-un astfel de “atelier” chiar cheful te serveste la masa, de regula. Sau, oricum, e acolo ca sa-ti explice foarte in detaliu ce bagi in gura. Si sigur, cum cheful Constantin Turculet e un personaj foarte placut si interesant si cu reflexul de client service probabil de cand s-a nascut, mereu zambitor, am avut o seara placuta la Say. Fiindca da, acum vad ca am uitat sa spun cum se cheama atelierul lui bistrou: Say!

Un astfel de meniu fix cu 4 feluri costa 100 de lei la cheful Constantin Turculet – Say. Fara vinuri, pe care ti le iei separat, insa cu sugestiile lui Constantin, desigur.

Atelierul-bistrou Say. al lui Chef Constantin Turculet e un loc interesant si placut, linistit, in care poti manca bine in serile de weekend fara sa te gandesti la bani. O sa ma mai uit pe listele de meniuri pe care le propune, si cand voi vedea ceva mai clasic, mai conservator, ma voi duce din nou.

Bistrourile-atelier si localurile alternative inca isi fac loc cu timiditate in Bucuresti. Sunt o formula pe care noi, la Restocracy, o incurajam cat de mult putem, apreciem cand cineva isi asuma toata responsabilitatea pentru ce face, deschis, in intregime, fara sa se ascunda dupa scuzele ca altii l-au impiedicat sa arate tot ce poate… (GB – august 2018)

Say, bistroul atelier al Chef Constantin Turculet in Bucuresti

Data actualizarii: 16/08/2018

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close