Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

3959 vizite 1 comentarii

Ublo Caffe, un bistrou in care ar fi bine sa stiti dinainte cine va se...

762 vizite 8 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

401 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

150 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

120 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

246 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

111 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

25 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

214 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

76 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

109 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

828 vizite

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

28 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

164 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

227 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

73 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

75 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

55 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

105 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

162 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

22 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

81 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

580 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

325 vizite 2 comentarii

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

85 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

273 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

91 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3483 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1011 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

365 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

164 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1162 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

391 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

85 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

158 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

295 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

138 vizite

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

927 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

91 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

124 vizite

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

2076 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

138 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

87 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

189 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

216 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2189 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

813 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

28 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1151 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

177 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

128 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

127 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

164 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

378 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

679 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1206 vizite 5 comentarii

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

701 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

212 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

123 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

562 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

508 vizite

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

331 vizite 2 comentarii

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

134 vizite

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

49 vizite

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

35 vizite

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

91 vizite

A doua editie a Congresului de Gastronomie si Vin va avea loc marti, 2...

79 vizite

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de c...

602 vizite

A auzit multa lume despre KAIAMO, a fost cel mai mediatizat restau...

5935 vizite

Mărturisesc, m-a inspirat iepurașul de Paști. La vederea atâtor i...

135 vizite

Miau Cafe este o cafenea situata pe strada Intre Garle, nr. 7 (initial...

409 vizite

O cina indoneziana autentica la Amhar si Indriastuti Azeth, la resedin...

869 vizite

Experiențe memorabile, sustenabilitate și autenticitate – tendinț...

37 vizite

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldo...

123 vizite

Odata cu sfarsitul vacantei si cu venirea toamnei, iata ca regasim...

1278 vizite

Hard Rock Cafe Bucuresti a lansat un nou meniu disponibil pentru o...

165 vizite

Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și ...

562 vizite

Ambasada Republicii Federale Germania angajeaza, incepand cu luna octo...

152 vizite

Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei ma...

174 vizite

MAIZE si-a deschis, in sfarsit, terasa, dupa foarte multe dificult...

761 vizite

Am asteptat mult, dar a meritat Saptamana aceasta (ultima din augus...

2277 vizite

Nu aveam de gand sa merg sa mananc in Centrul Vechi. Sunt cateva resta...

1853 vizite 9 comentarii

La Vinuri, restaurantul românesc situat în București, pe strada Epi...

228 vizite

Centrul de Evenimente The President continua seria degustarilor de vin...

43 vizite

In perioada 6-9 Septembrie 2018, Beraria H organizeaza prima ediție T...

113 vizite

Ma gandesc eu asa acum cateva zile, hai sa vad ce mai e si pe la F...

293 vizite

The Great Trafalgar Pub e un restaurant vechi al Bucurestiului, pe o s...

463 vizite

Mancare cu Staif nu e mancare sofisticata, daca la asta va duce prima ...

417 vizite 1 comentarii

Adevarul este ca despre gluten se vorbeste mult in ultima perioada. Si...

250 vizite

Tocmai mi-a trimis cineva o poza dintr-o cafenea din centrul New-Yorku...

1134 vizite 1 comentarii

... nu le dati toate procedurile in scris chiar in prima zi de la ...

702 vizite

Ma asteptam sa vad pana acum mai multe bistrouri-atelier ale unor buca...

547 vizite

Am fost de vreo doua ori si la restaurantul gagauz din Chisinau, Gok O...

3040 vizite

Ce-i nemultumeste pe clienti in restaurante? Eu am spus, si am ...

717 vizite 2 comentarii

Desi ne aflam intr-o perioada de vacanta, iata ca inceputul lunii augu...

2556 vizite

Alexandru Dan, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Romania, s...

242 vizite

In cat timp se formeaza un chelner bun? In vreo 8 ore. Cam atat...

471 vizite 2 comentarii

Începând cu 19 august 2018 bucătăria restaurantului ATRA va fi con...

499 vizite

Restocracy, Expressoft si George Butunoiu au lansat un proiect de ...

872 vizite

Situat la marginea clocotitorului Centrul Vechi al Bucureștiului, pe ...

302 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Ma asteptam sa vad pana acum mai multe bistrouri-atelier ale unor bucatari independenti (chefs / private chefs) in Bucuresti, adica niste localuri in care masa seamana mai mult cu o cina invitat la cineva acasa decat la un restaurant. Exista mai multe astfel de formate: table d’hote / table of the host cand chiar mergi la cineva acasa, impreuna cu mai multi necunoscuti la o masa in sufrageria chefului, insa care face asta in mod regulat, sunt pop-up restaurants si supper clubs, un fel de bistrouri ad-hoc si diverse forme alternative de mancat “out of home”.

Am auzit despre cateva astfel de initiative si in Bucuresti, destul de sporadice si de efemere, totusi, insa nu-mi aduc aminte sa fi mancat intr-un astfel de loc pana acum. Asa ca, atunci cand am auzit despre initiativa lui Constantin Turculet, un chef talentat pe care il cunoscusem inainte, m-am mobilizat si m-am dus.

Constantin Turculet e un bucatar din pasiune, din vocatie. A facut asta o lunga perioada prin Anglia, apoi a fost chef si consultant pe la cateva restaurante in Bucuresti. Acum s-a decis, dupa modelul occidental, sa-si deschida propriul sau “atelier” in care experimenteaza tot felul de retete si de tehnici, ale caror rezultate le pune in niste meniuri fixe pe care le serveste trei zile pe saptamana, doar la cina, celor care se inscriu pe lista de oaspeti din vreme. Dar nu mai mult de 10 pe seara.

A inchiriat o casa simpla in zona Buzesti, pe langa Biserica Sfantul Nicolae, in spatele McDonalds-ului de la intersectia cu Polizu. La parter are salonul de oaspeti si bucataria, la etaj are un fel de sala de training unde face ceva cursuri cand vrea sa-i invete si pe altii ce stie el.

Salonul are cateva mese, foarte auster, mobila simpla de lemn si cateva decoruri luate de la Ikea. Terasa e ceva mai mare, dar si aceea la fel de simpla, imprejmuita cu cateva rogojini de papura, un copac, cateva plante.

Conceptul gastronomic al lui Constantin Turculet e urmatorul: intr-o seara face doua meniuri fixe, unul vegetarian (dar ovo – lacto) si unul “regular”, cu carne sau peste, 4 feluri fiecare, cu tot cu desert. Sunt retete din diverse bucatarii, unele indepartate si exotice, amestec pe care eu il privesc intotdeauna cu destule rezerve.

Meniul din seara in care am fost eu, chiar inainte sa fiu dat cu gaz in Piata Victoriei, descris chiar de cheful Constantin Turculet: Acelasi ingredient “vedeta”, gatit in trei stiluri diferite: frantuzesc, norvegian si marocan. In weekend-ul acesta ne jucam cu macroul, un peste pe cat de “modest” si simplu, pe atat de gustos. Pentru ca ne place diversitatea, il vom asezona, gati si servi in 3 feluri, astfel incat sa puteti vedea cat de placut este sa te plimbi prin aerul curat al Norvegiei, sa simti cremozitatea gastronomiei Frantei si sa fii inundat de condimentele orientale ale misteriosului Maroc.

Primul meniu:

  • Amuse Bouche (Franta) – Parfait de macrou, castraveti murati si fenicul
  • Starter (Norvegia) – Macrou cured, legume de sezon murate
  • Fel principal (Maroc) – Macrou cu condimente marocane, naut cu rosii cherry, sos de iaurt cu usturoi
  • Desert  – Noisette

Si al doilea meniu:

  • Amuse Bouche (Franta) – Parfait de avocado cu busuioc
  • Starter (Norvegia) – Avocado murat & ridiche
  • Fel principal (Maroc) – Avocado copt la cuptor cu condimente marocane, morcovi caramelizati, sos de iaurt cu usturoi
  • Desert – Noisette

Au fost bune, insa eu nu sunt un fan al “meniurilor mozaic”, din diverse bucatarii, si nici al specificului “spicy”, in care se pune mult accent pe condimente, pe excentricitatea sau pe combinatia lor.

Sigur, intr-un astfel de “atelier” chiar cheful te serveste la masa, de regula. Sau, oricum, e acolo ca sa-ti explice foarte in detaliu ce bagi in gura. Si sigur, cum cheful Constantin Turculet e un personaj foarte placut si interesant si cu reflexul de client service probabil de cand s-a nascut, mereu zambitor, am avut o seara placuta la Say. Fiindca da, acum vad ca am uitat sa spun cum se cheama atelierul lui bistrou: Say!

Un astfel de meniu fix cu 4 feluri costa 100 de lei la cheful Constantin Turculet – Say. Fara vinuri, pe care ti le iei separat, insa cu sugestiile lui Constantin, desigur.

Atelierul-bistrou Say. al lui Chef Constantin Turculet e un loc interesant si placut, linistit, in care poti manca bine in serile de weekend fara sa te gandesti la bani. O sa ma mai uit pe listele de meniuri pe care le propune, si cand voi vedea ceva mai clasic, mai conservator, ma voi duce din nou.

Bistrourile-atelier si localurile alternative inca isi fac loc cu timiditate in Bucuresti. Sunt o formula pe care noi, la Restocracy, o incurajam cat de mult putem, apreciem cand cineva isi asuma toata responsabilitatea pentru ce face, deschis, in intregime, fara sa se ascunda dupa scuzele ca altii l-au impiedicat sa arate tot ce poate… (GB – august 2018)

Say, bistroul atelier al Chef Constantin Turculet in Bucuresti

Data actualizarii: 16/08/2018

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.