Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Un nou magazin Carrefour Express este de astazi deschis bucurestenilor...

161 vizite

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

65 vizite

Vom deschide gradina Athanor în Gurbănești la 1 iunie și, până a...

354 vizite 1 comentarii

Brigada nevazuta de la Jaristea - Cei trei farmazoni ai cuhniei  A...

93 vizite

Fructe si legume proaspete din Sicilia trimise de Amalia Bellantoni de...

236 vizite

O firma specializata in sisteme de impachetare, de transport si de pas...

369 vizite

Ne străduim să ne adaptăm acestei perioade și dorim să te anunț...

26 vizite

Urgia s-a abătut asupra noastră neîndurător și nu a iertat pe nim...

1513 vizite

Restaurantul Red Angus Steakhouse, situat în Centrul Vechi al Capital...

70 vizite

Astazi ne-a sosit un mail oficial din partea celor de la Uber Eats, ca...

552 vizite

Berarii României lansează #MancareDeSuflet #SOSHoReCa, campania de s...

80 vizite

Unde sunt petrecerile de altădată? Una poate fi sâmbătă, fix la t...

29 vizite

Cum ați defini reputația în industria ospitalității? Reputatia...

13 vizite

Locanta Jariștea livrează meniuri gustoase pentru acasă! Sub dev...

131 vizite

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

62 vizite

Compania Metaminds și restaurantul KAIAMO vin în sprijinul instituț...

60 vizite

“Împreună, împotriva COVID-19”: Red Angus Steakhouse livrează ...

90 vizite

Lanțul de cafenele 5 to go se redeschide pe 5 mai și face cinste cu ...

327 vizite

Restaurantul Poesia mentine aceleasi retete si produse de cea mai buna...

175 vizite

Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc solicită măsuri de ur...

68 vizite

Meniu de Paște de la White Horse Dragii nostri, Sarbatorile Sfint...

169 vizite

Continuăm să-ți pregătim în siguranță preparatele preferate de ...

66 vizite

Oferta E3 by Entourage si B4 Market pentru masa de Paște si delivery:...

102 vizite

Am ales sa nu inchidem! Sa ramanem langa masinile de gatit si sa facem...

1001 vizite

ΚΛΙΛΜO̲. Experimental dining. A symbol of change. A concept of c...

10 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Ma asteptam sa vad pana acum mai multe bistrouri-atelier ale unor bucatari independenti (chefs / private chefs) in Bucuresti, adica niste localuri in care masa seamana mai mult cu o cina invitat la cineva acasa decat la un restaurant. Exista mai multe astfel de formate: table d’hote / table of the host cand chiar mergi la cineva acasa, impreuna cu mai multi necunoscuti la o masa in sufrageria chefului, insa care face asta in mod regulat, sunt pop-up restaurants si supper clubs, un fel de bistrouri ad-hoc si diverse forme alternative de mancat “out of home”.

Am auzit despre cateva astfel de initiative si in Bucuresti, destul de sporadice si de efemere, totusi, insa nu-mi aduc aminte sa fi mancat intr-un astfel de loc pana acum. Asa ca, atunci cand am auzit despre initiativa lui Constantin Turculet, un chef talentat pe care il cunoscusem inainte, m-am mobilizat si m-am dus.

Constantin Turculet e un bucatar din pasiune, din vocatie. A facut asta o lunga perioada prin Anglia, apoi a fost chef si consultant pe la cateva restaurante in Bucuresti. Acum s-a decis, dupa modelul occidental, sa-si deschida propriul sau “atelier” in care experimenteaza tot felul de retete si de tehnici, ale caror rezultate le pune in niste meniuri fixe pe care le serveste trei zile pe saptamana, doar la cina, celor care se inscriu pe lista de oaspeti din vreme. Dar nu mai mult de 10 pe seara.

A inchiriat o casa simpla in zona Buzesti, pe langa Biserica Sfantul Nicolae, in spatele McDonalds-ului de la intersectia cu Polizu. La parter are salonul de oaspeti si bucataria, la etaj are un fel de sala de training unde face ceva cursuri cand vrea sa-i invete si pe altii ce stie el.

Salonul are cateva mese, foarte auster, mobila simpla de lemn si cateva decoruri luate de la Ikea. Terasa e ceva mai mare, dar si aceea la fel de simpla, imprejmuita cu cateva rogojini de papura, un copac, cateva plante.

Conceptul gastronomic al lui Constantin Turculet e urmatorul: intr-o seara face doua meniuri fixe, unul vegetarian (dar ovo – lacto) si unul “regular”, cu carne sau peste, 4 feluri fiecare, cu tot cu desert. Sunt retete din diverse bucatarii, unele indepartate si exotice, amestec pe care eu il privesc intotdeauna cu destule rezerve.

Meniul din seara in care am fost eu, chiar inainte sa fiu dat cu gaz in Piata Victoriei, descris chiar de cheful Constantin Turculet: Acelasi ingredient “vedeta”, gatit in trei stiluri diferite: frantuzesc, norvegian si marocan. In weekend-ul acesta ne jucam cu macroul, un peste pe cat de “modest” si simplu, pe atat de gustos. Pentru ca ne place diversitatea, il vom asezona, gati si servi in 3 feluri, astfel incat sa puteti vedea cat de placut este sa te plimbi prin aerul curat al Norvegiei, sa simti cremozitatea gastronomiei Frantei si sa fii inundat de condimentele orientale ale misteriosului Maroc.

Primul meniu:

  • Amuse Bouche (Franta) – Parfait de macrou, castraveti murati si fenicul
  • Starter (Norvegia) – Macrou cured, legume de sezon murate
  • Fel principal (Maroc) – Macrou cu condimente marocane, naut cu rosii cherry, sos de iaurt cu usturoi
  • Desert  – Noisette

Si al doilea meniu:

  • Amuse Bouche (Franta) – Parfait de avocado cu busuioc
  • Starter (Norvegia) – Avocado murat & ridiche
  • Fel principal (Maroc) – Avocado copt la cuptor cu condimente marocane, morcovi caramelizati, sos de iaurt cu usturoi
  • Desert – Noisette

Au fost bune, insa eu nu sunt un fan al “meniurilor mozaic”, din diverse bucatarii, si nici al specificului “spicy”, in care se pune mult accent pe condimente, pe excentricitatea sau pe combinatia lor.

Sigur, intr-un astfel de “atelier” chiar cheful te serveste la masa, de regula. Sau, oricum, e acolo ca sa-ti explice foarte in detaliu ce bagi in gura. Si sigur, cum cheful Constantin Turculet e un personaj foarte placut si interesant si cu reflexul de client service probabil de cand s-a nascut, mereu zambitor, am avut o seara placuta la Say. Fiindca da, acum vad ca am uitat sa spun cum se cheama atelierul lui bistrou: Say!

Un astfel de meniu fix cu 4 feluri costa 100 de lei la cheful Constantin Turculet – Say. Fara vinuri, pe care ti le iei separat, insa cu sugestiile lui Constantin, desigur.

Atelierul-bistrou Say. al lui Chef Constantin Turculet e un loc interesant si placut, linistit, in care poti manca bine in serile de weekend fara sa te gandesti la bani. O sa ma mai uit pe listele de meniuri pe care le propune, si cand voi vedea ceva mai clasic, mai conservator, ma voi duce din nou.

Bistrourile-atelier si localurile alternative inca isi fac loc cu timiditate in Bucuresti. Sunt o formula pe care noi, la Restocracy, o incurajam cat de mult putem, apreciem cand cineva isi asuma toata responsabilitatea pentru ce face, deschis, in intregime, fara sa se ascunda dupa scuzele ca altii l-au impiedicat sa arate tot ce poate… (GB – august 2018)

Say, bistroul atelier al Chef Constantin Turculet in Bucuresti

Data actualizarii: 16/08/2018

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.