Pranzuri si cine rare, de care ne vom aduce aminte multa vreme…

Ord. dupa

O cina memorabila pregatita pentru Ludmila de Chef Catalin Petresc...

458 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

2073 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

1038 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

322 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

55 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

224 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

616 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

171 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1214 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

698 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1226 vizite 5 comentarii

O cina memorabila la Ginger Sushi Bar & Lounge cu Familia Ishii: D...

53 vizite

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

842 vizite 1 comentarii

O cina indoneziana autentica la Amhar si Indriastuti Azeth, la resedin...

902 vizite

Claude Giraud e unul dintre cei mai cunoscuti Grands Chefs din Fra...

1609 vizite

O cina traditionala tunisiana inainte de Ramadanul care incepe in cate...

232 vizite

Zexe Zahana (Icoanei) a inaugurat vineri, 30 martie 2018, o serie de e...

345 vizite

Invitat la masa la prieteni, cu masa de cina in bucatarie, langa araga...

366 vizite

Am fost la Argentine acum aproape patru ani, la putin timp dupa ce au ...

1439 vizite

Am fost la restaurantul Furnica din Sinaia de multe ori cand eram elev...

1021 vizite 1 comentarii

O experienta de 5 stele! Restaurantele Benihana si Avalon, impreuna...

477 vizite

Biblioteca Jaristea s-a imbogatit cu un nou volum al Kerei Calita (Aur...

263 vizite

O cina peruviana memorabila aseara (9 oct.) la Hilton, la invitati...

422 vizite

Astazi, 8 octombrie 2017, intr-o duminica ploioasa cum de mult nu mai ...

442 vizite

La cina la Familia Ishii. Domnul Kisaburo Ishii, Ambasadorul Japoniei ...

79 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec la restaurantul L’Atelier de la Hotel Epoque in cinstea primirii lor ca membri in prestigioasa Relais & Chateaux.

Am mai scris de cateva ori despre ce e in stare sa faca Samuel Le Torriellec, acest mare chef pregatit in, si ramas fidel La Haute Cuisine clasica frantuzeasca. Si Samuel Le Torriellec inoveaza, aseara a demonstrat-o cu foarte mare talent cu “borsul bucovinean”, insa in stilul si cu tehnicile Grande Cuisine, marea bucatarie frantuzeasca fina.

Toate mancarurile au fost excelente, insa mi-a ramas in minte, mai mult decat orice altceva, sosul de peste, Sauce Genevoise, care e clar cel mai bun sos pe care l-am mancat eu in Bucuresti. E un sos clasic, greu de facut, inventat chiar de catre Escoffier, din cate am vazut pe Internet. Mai jos e si reteta, pusa doar ca sa vedeti cat de complex este.

In Bucuresti se poate manca foarte bine, mai ales in ultimii 2-3 ani, mancarea si restaurantele sunt din ce in ce mai bune. Insa putine fac sosuri, si dintre acestea extrem de putine fac marile sosuri, cele care fac adevarata diferenta dintre mancarurile fine. Acestea, adica sosurile, sunt marele pas pe care trebuie sa-l mai faca restaurantele din Bucuresti pentru a ajunge din urma marile restaurante ale lumii. E ultimul pas, insa cel mai dificil dintre toate.

Cina de aseara a lui Samuel Le Torriellec ne-a dat o idee, sa facem o competitie intre marile restaurante din Bucuresti pentru a vedea care dintre ele si care chefs pot sa prepare sosuri cu adevarat fine si sofisticate. Pe Samuel Le Torriellec l-am inscris deja in concurs, o sa revenim in curand cu detaliile derularii competitiei. (GB – octombrie 2018)

Meniul

  • Bucovinean borsch (Lamblin & Fils, Bourgogne Aligote 2017, Bourgogne)
  • Scallops from the Brittany Coast cooked in slightly salted butter salsify glace with truffles (Tarla 201 – Chardonnay Barrique 2017, Turda Transilvania)
  • Dom’ Profesor Palinca Sorbet
  • Slowly cooked Mangalita pork cheek, Zingara style (La Bastide Saint Dominique Châteauneuf-du-Pape Grenache, Syrah, Mourvedre, Cinsault 2015 – Cotes du Rhone)
  • Paris-Brest (Liliac Nectar – Muscat Ottonel 2016 – Dealurile Transilvaniei)

Sauce Genevoise

Escoffier recipe for making Geneva Sauce, Sauce Genevoise, at home:

Ingredients

80g (1/2 cup) diced onion
100g (3/4 cup) diced carrot
20g (1/3 cup) chopped parsley
35g (7 1/2 teaspoons) unsalted butter
1 fresh bay leaf
4 fresh thyme sprigs
16 whole, black peppercorns
1000g (2 pounds, or about 3) salmon heads, split in half and cleaned
750ml (3 cups, or 1 bottle) red wine
500g (2 cups) fish Espagnole sauce
500g (2 cups, or 2/3 bottle) red half-dry wine
500g (2 cups) fish fumét
3g (1/2 teaspoon) fish essence, anchovy paste or fish sauce, to taste
150g (2/3 cup) unsalted butter

Equipment
Salter digital scale
Kitchen knife and cutting board
Measuring bowls
Wooden spoon
Large stockpot
Wire whisk
Strainer or chinois
Rubber spatula
Plastic containers Medium Saucepan

This is a very rich and complex fish sauce. When you cook it, the house smells of salmon and red wine.

In a large saucepan, sauté the carrots, onion and parsley in butter until tender. Add the thyme sprigs, bay leaf, peppercorns and salmon heads. Cover and let steam for 20 minutes. Uncover, drain off the butter, and add 750ml (1 bottle) of red wine. Simmer and reduce by half. Stir in 500g of Sauce Espagnole Maigre and gently simmer for an hour. Strain into a clean saucepan… Add 500g fumét de poisson, an additional 500g red wine, and reduce some more! Finish the sauce by whisking in 150g of cubed butter and some fish essence, anchovy paste or fish sauce to taste.

Reteta de pe: escoffierathome.com

Sauce Genevoise

Meniu Samuel Le Torriellec L Atelier

Samuel Le Torriellec

Samuel Le Torriellec este unul dintre cei mai cunoscuti chefi din Romania, fiind bine-cunoscut publicului prin numeroasele sale interviuri, proiecte culinare, dar si aparitii televizate, din cadrul em...

L’Atelier

Eu ma bucur ca Chef Samuel Le Torriellec a ramas conservator Imi pusesem demult in agenda sa revizitez L'Atelier de la Hotel Epoque, mai ales dupa ce au si castigat la categoria "Cel mai bun foie g...

Data actualizarii: 07/10/2018

  • Anonim :

    Buna ziua,
    a-ti ridicat mingea la fileu cu aceasta competiție .Sauce section este întodeauna locul celor mai experimentați in brigada din bucatarie si acolo se întâmpla magia..!!
    Sauces help the cook feed our prpetual hunger for stimulating sensation,for the pleasures of taste and smell,touch and sight.
    Sauce are distillations of desire..!!
    Catalin

  • Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.