Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

1 comentarii

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Afiseaza
comentarii

Miss Pho, bucataria vietnameză a lui Gabi Faflei

Acum lucrurile merg în felul următor în lume: cineva cu multe milioane de folouărși pe Internet zice ceva, nu contează prea mult ce. Imediat după aceea, „știrea” e preluată de toată lumea și cuvintele acelea sunt înscrise în Registrul cu Lucrurile Importante ale Umanității, și oamenii își vor adapta viața după ele, în consecință.

Așa s-a întâmplat și acum câțiva ani, când un influensăr american a spus că nu știu care sandvici vietnamez e cel mai bun sandvici din lume. În câteva zile știrea a ajuns în toate ungherele pământului. Și în București, desigur, la noi apărând și la TV, chiar și în presa „quality”. Eu nu manânc niciodată sandviciuri, însă știrea tot m-a făcut să ies din casă și să cumpar și eu unul, să văd cum este. A fost un sandvici bun, nimic de zis. Am scris chiar și un articol despre el, după această probă existențială.

Am aflat de curând că Gabi Faflei a lansat o nouă linie de business, pe lângă Japanosul cu care a ajuns faimos și s-a și imbogățit. O bucătărie vietnameză autentică, în care gătesc doi vietnamezi, ajutați și de alte făpturi cu ochii oblici, din ce am reușit eu să zăresc printr-o ușă întredeschisă. Acum face doar delivery, dar vor avea și un mic bistrou vietnamez în primăvară, cand va bate virusul în retragere. Au numit-o Miss Pho, dupa numele bunicii unuia dintre bucătari, și am scris si noi despre asta.

Dacă aduci un vietnamez în Europa, îl legi la ochi și îi dai să guste diverse mîncăruri din restaurantele vietnameze, și apoi îl întrebi ce a mâncat, nu va ști să-ți răspundă. Dacă îi spui că a mâncat mâncare vietnameză, va face ochii mari și va rămâne cu gura căscată cateva clipe, apoi va spune că da, desigur, e interesantă și chiar bună – așa sunt asiaticii, politicoși și îndatoritori, nu te contrazic în public.

Da, intr-adevăr, mancarea lor din Asia e cu totul diferită de cea cu nume identic din Europa și din America. Nu spun acum că una ar fi mai bună decât cealaltă, pentru ca nu vei găsi vreodată două păreri la fel în această privință, spun doar că sunt foarte diferite.

Mi-a trimis și mie Gabi Faflei un pachet cu noua lui mâncare vietnameză de la Miss Pho. Și chiar l-am așteptat cu multă curiozitate. Pho beef (oase de vită, nucșoară, anason, cinamon, ginger, ceapă albă, sare, zahăr, paste taiței, coriandru, ceapă verde, carne de vită, muguri de soia, lime, sos pește, ardei iute), porc thit kho (carne de porc thit kho, carne porc fleică, suc de mere, sos de pește, zahăr brun, ouă, amestec de murături, castraveți, coriandru, ardei iute, ceapă prăjită, lime, orez), fried noodle shrimp (creveți, ouă, varză China, ceapă roșe, ceapa verde, muguri de soia, coriandru, lime, paste veggie, sos de stridii, sos de pește, zahăr brun, piper), fried rice de porc (ceafă de porc, lemon grass, usturoi, ardei iute, zahăr brun, sos de pește, soia dark, orez, ceapă roșie, ceapă verde, ouă, ceapă prăjită, vin de orez, coriandru, piper, lime, urechi de lemn) și un banh mi sandwich: baghetă, chiftele de bahmi cu carne tocată, lemon grass, zahăr brun, ajinomoto, sos de pește, castraveți, coriandru, amestec de muraturi (morcovi, daikon ridiche, zahăr, oțet de mere), ceapă roșie, spicy mayo, hoisin.

Prima surpriză a fost că mâncarea lor Miss Pho seamănă mai mult cu cea din Vietnam decât cu cea europeană. Nu e bucătărie fină, dimpotrivă, e o mâncare aspră, la care simți gusturile primare, cele ale produselor și ingredientelor – cam așa cum ți se întâmplă in Sicilia, de pildă, când ajungi prima dată și simți gustul făinii aspre, nerafinate, adusă direct de pe câmp și pusă în aluatul de paste sau de pizza.

Dar marea surpriză de la Miss Pho a fost sandviciul, pe care l-am mâncat tot, cât era el de mare! Adică ceva ce nu-mi aduc aminte să fi făcut în alte situații, în afara celor în care eram pur și simplu lihnit de foame și nu aveam altă opțiune. Da, sandviciul lui Gabi Faflei a fost cel mai bun sandvici de care imi aduc aminte să fi mâncat vreodată… (GB – noiembrie 2020)

Bucataria vietnameza Miss Pho a lui Gabi Faflei

Ochii Miss Pho

Data actualizarii: 02/12/2020

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close