Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

O cină memorabilă în plină pandemie și în plină iarnă la P...

Ciorba de perișoare și ardeii umpluți au fost la mare căutare prin...

La vremuri noi, benchetuială nouă la Jariștea! Noii muzicanți de m...

Reîncepe zaiafetul: Kera Calița anunță mare spectacol la Locanta J...

Prin caracterul său dinamic, industria ospitalității este supusă p...

Carrefour România lansează Act For Good, un program prin care atunci...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

După un an de zile în care au cercetat şi adaptat metode de proc...

Obiceiul cu colinda vi-l împărtășește Kera Calița ot Jariștea c...

Villa Vinèa lansează, în ediție limitată, Argilla 2016, primul vi...

O franțuzoaică de viță liberă la Viticola Sarica Niculițel și D...

În amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului, Kera Ca...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Sambata, pe 12 Decembrie se prăznuiește ocrotitorul cismarilor, Sfâ...

Așadar, „Vă invităm la una dintre cele mai apreciate experien...

2020 a fost un an cu totul neașteptat, un an care a adus nenumărate ...

Un home delivery à la Răzvan Crișan... :-D  De când s-au înch...

Acum lucrurile merg în felul următor în lume: cineva cu multe m...

Festin popular de 1 Decembrie la locanta Jariștea 2020 pentru doi del...

Pentru pomenirea Sfântului Andrei, deși este Postul Mare al Crăciun...

„Fie să renască numai cel ce har/ Are de-a renaște curățit prin...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Hard Rock Cafe București lansează, în premieră pentru celebrul lan...

Discutie cu un chelner la un restaurant din Herastrau, ajunsa repede l...

Conceptul Miss Pho este un "slow food viet cuisine" lansat recent ...

Oamenii lui Godai, restaurantul fusion din Pipera: bucatarul american,...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea! ...

Strada Occidentului pe la Piata Sfintii Voievozi, cu liceul de muzica ...

De’Longhi lansează PrimaDonna Soul, primul espressor din lume care ...

La 10 ani de la inaugurare, Hotel Epoque este liderul segmentului bout...

Fabrica Ospitalității lansează Puiu’ Mamii, restaurantul care î...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

O degustare a meniului lui Bogdan Dumitrascu, noul chef de la Fior di ...

Atmosfera atipica, decoruri pline de flori si verdeata, simplitate si ...

Cunoaște lumea vinurilor și specializează-te cu certificările inte...

Joi, 15 octombrie 2020, restaurantul bucurestean Sardin a lansat noul ...

Am primit pe adresa redactiei o scurta informatie din partea celor de ...

O noua cină fine dining memorabila la Kane, de degustare a noului men...

O adevarata cina marocana, cu produse si ingrediente aduse direct de l...

1 comentarii

My Name is PHURSANG LAMA and I was born in Nepal with Lama (Buddie...

1 comentarii

Red Angus Steakhouse împlinește 10 ani de la deschidere și lanseaz...

Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, marcată p...

Relais & Chateaux, in parteneriat cu Slow Food International, orga...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Crama transilvăneană Villa Vinèa și Muzeul Național al Țăranulu...

Beraria Hop Garden, parte a grupului Magic by Hop Garden, a incheiat a...

Cu o tradiție de peste 70 de ani în producerea înghețatei artizana...

Cu ocazia "Zilei Gastronomiei Peruviene", Ambasada Peru in Romania a o...

România e calificată pentru prima dată pe tabloul final al  Campio...

Boiler Milk&Coffee: 18 metri patrati pentru cafea, un business des...

Afiseaza
comentarii

Miss Pho, bucataria vietnameză a lui Gabi Faflei

Acum lucrurile merg în felul următor în lume: cineva cu multe milioane de folouărși pe Internet zice ceva, nu contează prea mult ce. Imediat după aceea, „știrea” e preluată de toată lumea și cuvintele acelea sunt înscrise în Registrul cu Lucrurile Importante ale Umanității, și oamenii își vor adapta viața după ele, în consecință.

Așa s-a întâmplat și acum câțiva ani, când un influensăr american a spus că nu știu care sandvici vietnamez e cel mai bun sandvici din lume. În câteva zile știrea a ajuns în toate ungherele pământului. Și în București, desigur, la noi apărând și la TV, chiar și în presa „quality”. Eu nu manânc niciodată sandviciuri, însă știrea tot m-a făcut să ies din casă și să cumpar și eu unul, să văd cum este. A fost un sandvici bun, nimic de zis. Am scris chiar și un articol despre el, după această probă existențială.

Am aflat de curând că Gabi Faflei a lansat o nouă linie de business, pe lângă Japanosul cu care a ajuns faimos și s-a și imbogățit. O bucătărie vietnameză autentică, în care gătesc doi vietnamezi, ajutați și de alte făpturi cu ochii oblici, din ce am reușit eu să zăresc printr-o ușă întredeschisă. Acum face doar delivery, dar vor avea și un mic bistrou vietnamez în primăvară, cand va bate virusul în retragere. Au numit-o Miss Pho, dupa numele bunicii unuia dintre bucătari, și am scris si noi despre asta.

Dacă aduci un vietnamez în Europa, îl legi la ochi și îi dai să guste diverse mîncăruri din restaurantele vietnameze, și apoi îl întrebi ce a mâncat, nu va ști să-ți răspundă. Dacă îi spui că a mâncat mâncare vietnameză, va face ochii mari și va rămâne cu gura căscată cateva clipe, apoi va spune că da, desigur, e interesantă și chiar bună – așa sunt asiaticii, politicoși și îndatoritori, nu te contrazic în public.

Da, intr-adevăr, mancarea lor din Asia e cu totul diferită de cea cu nume identic din Europa și din America. Nu spun acum că una ar fi mai bună decât cealaltă, pentru ca nu vei găsi vreodată două păreri la fel în această privință, spun doar că sunt foarte diferite.

Mi-a trimis și mie Gabi Faflei un pachet cu noua lui mâncare vietnameză de la Miss Pho. Și chiar l-am așteptat cu multă curiozitate. Pho beef (oase de vită, nucșoară, anason, cinamon, ginger, ceapă albă, sare, zahăr, paste taiței, coriandru, ceapă verde, carne de vită, muguri de soia, lime, sos pește, ardei iute), porc thit kho (carne de porc thit kho, carne porc fleică, suc de mere, sos de pește, zahăr brun, ouă, amestec de murături, castraveți, coriandru, ardei iute, ceapă prăjită, lime, orez), fried noodle shrimp (creveți, ouă, varză China, ceapă roșe, ceapa verde, muguri de soia, coriandru, lime, paste veggie, sos de stridii, sos de pește, zahăr brun, piper), fried rice de porc (ceafă de porc, lemon grass, usturoi, ardei iute, zahăr brun, sos de pește, soia dark, orez, ceapă roșie, ceapă verde, ouă, ceapă prăjită, vin de orez, coriandru, piper, lime, urechi de lemn) și un banh mi sandwich: baghetă, chiftele de bahmi cu carne tocată, lemon grass, zahăr brun, ajinomoto, sos de pește, castraveți, coriandru, amestec de muraturi (morcovi, daikon ridiche, zahăr, oțet de mere), ceapă roșie, spicy mayo, hoisin.

Prima surpriză a fost că mâncarea lor Miss Pho seamănă mai mult cu cea din Vietnam decât cu cea europeană. Nu e bucătărie fină, dimpotrivă, e o mâncare aspră, la care simți gusturile primare, cele ale produselor și ingredientelor – cam așa cum ți se întâmplă in Sicilia, de pildă, când ajungi prima dată și simți gustul făinii aspre, nerafinate, adusă direct de pe câmp și pusă în aluatul de paste sau de pizza.

Dar marea surpriză de la Miss Pho a fost sandviciul, pe care l-am mâncat tot, cât era el de mare! Adică ceva ce nu-mi aduc aminte să fi făcut în alte situații, în afara celor în care eram pur și simplu lihnit de foame și nu aveam altă opțiune. Da, sandviciul lui Gabi Faflei a fost cel mai bun sandvici de care imi aduc aminte să fi mâncat vreodată… (GB – noiembrie 2020)

Bucataria vietnameza Miss Pho a lui Gabi Faflei

Ochii Miss Pho

Data actualizarii: 02/12/2020