Restaurantele Restocracy cu bucatarie romaneasca sau basarabeana

Ord. dupa

NOUA Bucatarie Romaneasca Fina, restaurantul patriotic al lui Alex Pet...

9547 vizite 1 comentarii

MAIZE, laboratorul gastronomiei fine a Bucurestiului Am mancat ...

48568 vizite 11 comentarii

KANE, restaurantul cu cele mai mici portii de mancare din Bucuresti ...

2790 vizite

Cap, talent, munca, antropologie... A auzit multa lume despre KAIAM...

31137 vizite 10 comentarii

Cea mai buna mancare romaneasca boiereasca din Bucuresti. Scriu acu...

20439 vizite 4 comentarii

Tocanita cu sos de apa nu avea ce cauta la Zahanaua Zexe Zahanaua Z...

7093 vizite 3 comentarii

Zestrea de la Amalgam a Domnului Consulea pentru cele doua fete ale sa...

2938 vizite

Blid, locanta romaneasca experiment de gastronomie etnica al lui Cosmi...

2694 vizite

O cina privata cu doamna Nicolau la Locanta Jaristea e o experienta ca...

13403 vizite 5 comentarii

Casa Doina, probabil cel mai conservator mare restaurant din Bucuresti...

10461 vizite

Dragomir Niculescu si delicatesele lui comestibile... Dragomir Nicu...

3702 vizite 4 comentarii

La Ivan Pescar & Scrumbia Bar, postul de sef de restaurant are alt...

9999 vizite 8 comentarii

Pescarus nu e genul meu de restaurant, insa nu pot sa nu-i felicit! ...

3101 vizite

La Taifas: un bistrou adevarat La Taifas e unul dintre cele mai...

950 vizite

ROST, la inceputul drumului catre un mare restaurant ROST e un nou ...

1211 vizite

Hanu lui Manuc, un gigantic restaurant turistic Hanu' lui Manuc e H...

5687 vizite 2 comentarii

Chiar sa stie cei de la Restaurant Voievodal Baneasa ca le apreciez mu...

4335 vizite 5 comentarii

Caru' cu Bere, o minune logistica Nu merg des la Caru' cu Bere, desi ...

5923 vizite 6 comentarii

Torna Fratre, unul dintre cele mai bune rapoarte calitate - pret din B...

3241 vizite

La Cocosatu Clucerului, micul popular servit civilizat, fara stiuleti ...

1660 vizite

Vatra, un restaurant conservator M-am intors la restaurantul Vatra du...

1421 vizite 1 comentarii

Cherhanaua Victorita Pescarita, restaurant si pescarie neregizata ...

1872 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Dragomir Niculescu si delicatesele lui comestibile…

Braseria Dragomir Niculescu, Delicatese ComestibileDragomir Niculescu a fost o bacanie cu delicatese scumpe in Bucurestiul anilor 1900, probabil cea mai cunoscuta a vremurilor. Pe Calea Victoriei, la coltul dinspre Ion Campineanu al parterului blocului care a ajuns sa fie chemat chiar dupa numele bacaniei, adica blocul Dragomir Niculescu. Cei mai eruditi iti vor spune ca acolo a fost cunoscuta Casa Vanic, inlocuita de acest bloc care e si astazi, acum cu niste magazine cu haine in locul bacaniei (Romarta, cred). E marele bloc vechi de peste drum de magazinul Muzica, pe Calea Victoriei, si de hotelul Continental, pe latura cealalta. Pentru conformitate, trebuie spus ca bacania avea si un subtitlu, numele intreg fiind “Dragomir Niculescu – delicatese comestibile”. Pe atunci nu era amuzant, cum ne suna noua acum.

Cineva s-a gandit ca e pacat sa ramana nefolosit un brand cu un asemenea potential, si l-a repus pe piata ca nume al unui restaurant deschis acum cateva zile. In acelasi bloc, insa nu chiar pe coltul in care a fost faimoasa bacanie, ci pe la mijlocul parterului, acum chiar vizavi de Muzica, spre Biserica Kretzulescu. I-a spus “Restaurantul Dragomir Niculescu – delicatese comestibile”, desigur…

Investitia a fost consistenta, arhitectul bun, rezultatul pe masura. Un perete de sticla spre marele bulevard se deschide complet, si vezi o frumoasa terasa pe trotuar care se prelungeste fara delimitare cu un salon inalt si adanc mult in spate, foarte bine amenajat si el. Climatizarea pare sa fie si ea pe masura, asa ca trecerea de la canicula de pe trotuar la racoarea din fundul salonului se face treptat, iti poti alege locul in functie de cat de bine vrei sa-ti fie.

Dragomir Niculescu – delicatese comestibile e o braserie, cu un meniu scurt, dar bine gandit si facut. Vad ca se prezinta si ca berarie, cu niste marci de bere artizanala, sau mai rare, oricum. Nu am avut timp sa-i investighez si aceasta componenta, am fost mai curios sa vad ce mancare au. Dar o sa revin repede, oricum, pentru ca mi-a placut la ei.

Au o bucatarie noua la Dragomir Niculescu – delicatese comestibile. Una creativa, pe care eu o pun mai degraba in categoria exclusivista a Noii Bucatarii Romanesti Fine, abia aparuta pe lume. Nu e mancare chiar fina, ca la celelalte cateva restaurante-deja-vedeta ale acestei noi bucatarii, insa poate sa fie, daca vor. Au un chef talentat, Daniel Palici, mi s-a spus, si sunt sigur ca e Costin Daniel Palici, pe care l-am intalnit prima data la La Vinuri, si despre care am mai scris. A fost buna mancarea: terina de pui, coltunasi, ciuperci, o salata, ceva aperitive, chiar si painea si cafeaua. Si serviciul bun, cu o chelnerita foarte natural-placuta.

Am scris si data trecuta ca e putin cam devreme pentru Daniel Palici sa faca portii mici si preturi mari. E inca tanar, are tot timpul in fata, si cred ca e mai bine si pentru el si pentru business sa faca asta treptat. Dar o sa mai avem ocazia sa scriem despre el si mancarea lui.

Dragomir Niculescu – delicatese comestibile are toate sansele sa redevina un nume cunoscut al Bucurestiului, mai ales ca in centrul centrului mareluri oras sunt surprinzator de putine restaurante bune. Vom mai trece pe acolo, vom mai manca, vom bea si bere, vom scrie… (GB – iulie 2019)

Saloanele si terasa Braseriei Dragomir Niculescu, Delicatese Comestibile

 

Data actualizarii: 27/10/2019

Dragomir Niculescu  - Calea Victoriei, nr. 68-70

  • Marius :

    Nejustificat de scump, iar amenajarea si brandul se cam bat cap in cap. Stilul este un amestec incert intre art-deco-ul anilor ’50 si modern, desi brandul pretinde ca se trage de la 1898, o epoca in care reprezentativ era stilul Art Nouveau. Ca sa nu mai zic ca nu stii exact care e numele: Dragomir Niculescu sau Bucur? Totul este confuz, de la nume pana la meniu, care este un amestec neinspirat de fitzele unui chef incepator cu tentativa de a respecta traditia locului/numelui. E un fel de strutocamila pretioasa care nu e buna nici la carat si mai costa si o groaza sa o intretii…

  • Anonim :

    Domnule Butunoiu, cum se împacă, în opinia dumneavoastră, un concept de marketing brodat pe ideea de tradiție cu cafeaua din capsule?

    • George Butunoiu :

      E foarte la moda (si eficienta) in marketing, design, arhitectura etc. tehnica aceasta de imbinare a contrariilor, foarte noul cu foarte vechiul, picturi de secol XIX pe pereti industriali etc. Femeile, in special, se dau in vant dupa asa ceva. Poate ca despre asta o fi vorba si aici, ma gandesc si eu… GB

  • Cristi G :

    Am sa mai incerc si azi, ieri n-am avut noroc. Adica, am stat 20 de minute admirand arhitectura, fara sa vina cineva sa ma intrebe daca vreau sa mananc sau sa beau.

  • Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.