Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Vom deschide gradina Athanor în Gurbănești la 1 iunie și, până a...

308 vizite 1 comentarii

Brigada nevazuta de la Jaristea - Cei trei farmazoni ai cuhniei  A...

49 vizite

Fructe si legume proaspete din Sicilia trimise de Amalia Bellantoni de...

212 vizite

O firma specializata in sisteme de impachetare, de transport si de pas...

241 vizite

Ne străduim să ne adaptăm acestei perioade și dorim să te anunț...

21 vizite

Urgia s-a abătut asupra noastră neîndurător și nu a iertat pe nim...

1247 vizite

Restaurantul Red Angus Steakhouse, situat în Centrul Vechi al Capital...

66 vizite

Astazi ne-a sosit un mail oficial din partea celor de la Uber Eats, ca...

547 vizite

Berarii României lansează #MancareDeSuflet #SOSHoReCa, campania de s...

79 vizite

Unde sunt petrecerile de altădată? Una poate fi sâmbătă, fix la t...

28 vizite

Cum ați defini reputația în industria ospitalității? Reputatia...

10 vizite

Locanta Jariștea livrează meniuri gustoase pentru acasă! Sub dev...

127 vizite

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

58 vizite

Compania Metaminds și restaurantul KAIAMO vin în sprijinul instituț...

59 vizite

“Împreună, împotriva COVID-19”: Red Angus Steakhouse livrează ...

90 vizite

Lanțul de cafenele 5 to go se redeschide pe 5 mai și face cinste cu ...

326 vizite

Restaurantul Poesia mentine aceleasi retete si produse de cea mai buna...

174 vizite

Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc solicită măsuri de ur...

68 vizite

Meniu de Paște de la White Horse Dragii nostri, Sarbatorile Sfint...

166 vizite

Continuăm să-ți pregătim în siguranță preparatele preferate de ...

66 vizite

Oferta E3 by Entourage si B4 Market pentru masa de Paște si delivery:...

99 vizite

Am ales sa nu inchidem! Sa ramanem langa masinile de gatit si sa facem...

998 vizite

ΚΛΙΛΜO̲. Experimental dining. A symbol of change. A concept of c...

10 vizite

Cei de la Belli Siciliani ne-au trimis mesjaul de mai jos pe adresa re...

109 vizite

Blid începe livrările și anunță că Vasile Nicolae este noul chef...

664 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Exista fine dinig si in afara Bucurestiului Am auzit de multe ori vorbindu-se de despre restaurante cu adevarate bucatarii fine si fine dining in afara Bucurestiului, insa nu am ajuns pana zilele trecute la vreunul dintre acestea. Toate cele mentionate sunt in Ardeal, in special la Cluj si in zona Brasovului. Oltenia, Dobrogea sau Moldova nu au aparut vreodata in discutii, si nici nu cred ca se va intampla prea curand. Dar tare as vrea sa ma contrazica cineva…

Cand am auzit ca ar fi un astfel de restaurant de fine dining in Covasna, nu am luat prea mult in serios, desigur. Stiu ca fiecare intelege altceva din aceasta alaturare neuzuala de cuvinte englezesti. Nu exista definitii operationale ale fine dining-ului, care sa cuprinda o lista de atribute sau criterii cuantificabile, pe care sa o scoti din buzunar si sa o urmaresti atunci cand vrei sa etichetezi un restaurant. Nu exista (si nici nu cred ca poate exista) macar o definitie simpla in sensul epistemologic (clasic) al termenului, cu gen proxim si diferenta specifica. Sunt doar descrieri mai lung sau mai scurt narative, inspirationale sau patetice, din care fiecare intelege mai degraba ce vrea. Vedeti aici, de pilda: https://www.finedininglovers.com/article/what-fine-dining-restaurant. Si poate ca mai bine este asa.

Fine dining include intotdeauna o bucatarie fina. Insa nu e obligatoriu sa fie si intoarsa acesteia intotdeauna adevarata. Fine dining e intr-un salon curat si elegant amenajat, cu fete de masa albe sau deschise la culoare, impecabil apretate, cu serviciu bun, sau macar scortos ceremonios. Bucatarie fina e doar din mijlocul si pana la marginea farfuriei. Mancare indelung pregatita (nu exista in bucataria fina ceva ce poti pregati rapid!), produse si ingredinete de cea mai buna calitate. Retete sofisticate, asezare interesanta si originala in farfurie, care te face sa-ti vina sa scoti telefonul sa-i faci o poza.

Despre bucataria fina stim cu precizie de unde incepe, insa capatul celalalt il pune fiecare dupa cum il taie capul. In partea de sus e Haute Cuisine, sau Grande Cuisine, marea bucatarie frantuzeasca rafinata. Apoi variatiunile ei: fusion, nouvelles cuisines, moleculara, diverse bucatarii creative. Multi includ aici aproape orice bucatarie originala cu mancare buna sau foarte buna si frumos pusa in farfurie, ori doar cu denumiri lungi si pretioase si bine marketata. Sau ignora cu totul mancarea, daca sunt impresionati de ambianta si flatati de servicii. Altii sunt mult mai conservatori si intoleranti. Noi, la Restocracy, suntem foarte permisivi, asa ca lista noastra cu restaurante fine din Bucuresti e mult mai lunga decat ar alcatui-o altii. Daca o studiati, va dati seama repede cam pe unde am pus limita.

Cu aceste descrieri si repere in minte, ne-am propus sa descoperim bucatariile fine si dincolo de marginile Bucurestiului si sa vedem care sunt restaurantele de fine dining din tara. Asadar, am facut o rubrica noua pe site, “Marile restaurante ale Romaniei”, si am inceput sa ne interesam sa vedem cu ce o umplem.

Mi-am adus aminte de invitatia pe care Lorand si Zsuzsanna mi-au facut-o la restaurantul lor de la Balvanyos. Cum ei sunt mult mai modesti decat toti ceilalti milionari pe care ii cunosc, si mai modesti chiar decat ar fi cazul, nu am inteles defel despre ce mancare vorbeau. Poate ca daca ar fi fost un restaurant in Sibiu, in Cluj sau in Oradea, mi-ar fi trecut si fine dining-ul prin minte, asa, macar o clipita. Dar nu la Bixad, pe munte, in padure printre salbaticiuni. Insa abia cand m-a sunat un prieten bun si umblat prin lume, George, nu o sa ma crezi din prima daca iti spun unde sunt acum si ce mananc, ar trebui sa vii si tu sa vezi, m-am suit in masina, am luat GPS-ul si am pornit catre Tinutul Secuiesc.

Am scris in alt articol, pe larg si cu multe poze, despre ce am gasit acolo… (GB – august 2019)

Balvanyos Resort in Carpatii Orientali

Data actualizarii: 01/09/2019

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.