Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Afiseaza
comentarii

Exista fine dinig si in afara Bucurestiului Am auzit de multe ori vorbindu-se de despre restaurante cu adevarate bucatarii fine si fine dining in afara Bucurestiului, insa nu am ajuns pana zilele trecute la vreunul dintre acestea. Toate cele mentionate sunt in Ardeal, in special la Cluj si in zona Brasovului. Oltenia, Dobrogea sau Moldova nu au aparut vreodata in discutii, si nici nu cred ca se va intampla prea curand. Dar tare as vrea sa ma contrazica cineva…

Cand am auzit ca ar fi un astfel de restaurant de fine dining in Covasna, nu am luat prea mult in serios, desigur. Stiu ca fiecare intelege altceva din aceasta alaturare neuzuala de cuvinte englezesti. Nu exista definitii operationale ale fine dining-ului, care sa cuprinda o lista de atribute sau criterii cuantificabile, pe care sa o scoti din buzunar si sa o urmaresti atunci cand vrei sa etichetezi un restaurant. Nu exista (si nici nu cred ca poate exista) macar o definitie simpla in sensul epistemologic (clasic) al termenului, cu gen proxim si diferenta specifica. Sunt doar descrieri mai lung sau mai scurt narative, inspirationale sau patetice, din care fiecare intelege mai degraba ce vrea. Vedeti aici, de pilda: https://www.finedininglovers.com/article/what-fine-dining-restaurant. Si poate ca mai bine este asa.

Fine dining include intotdeauna o bucatarie fina. Insa nu e obligatoriu sa fie si intoarsa acesteia intotdeauna adevarata. Fine dining e intr-un salon curat si elegant amenajat, cu fete de masa albe sau deschise la culoare, impecabil apretate, cu serviciu bun, sau macar scortos ceremonios. Bucatarie fina e doar din mijlocul si pana la marginea farfuriei. Mancare indelung pregatita (nu exista in bucataria fina ceva ce poti pregati rapid!), produse si ingredinete de cea mai buna calitate. Retete sofisticate, asezare interesanta si originala in farfurie, care te face sa-ti vina sa scoti telefonul sa-i faci o poza.

Despre bucataria fina stim cu precizie de unde incepe, insa capatul celalalt il pune fiecare dupa cum il taie capul. In partea de sus e Haute Cuisine, sau Grande Cuisine, marea bucatarie frantuzeasca rafinata. Apoi variatiunile ei: fusion, nouvelles cuisines, moleculara, diverse bucatarii creative. Multi includ aici aproape orice bucatarie originala cu mancare buna sau foarte buna si frumos pusa in farfurie, ori doar cu denumiri lungi si pretioase si bine marketata. Sau ignora cu totul mancarea, daca sunt impresionati de ambianta si flatati de servicii. Altii sunt mult mai conservatori si intoleranti. Noi, la Restocracy, suntem foarte permisivi, asa ca lista noastra cu restaurante fine din Bucuresti e mult mai lunga decat ar alcatui-o altii. Daca o studiati, va dati seama repede cam pe unde am pus limita.

Cu aceste descrieri si repere in minte, ne-am propus sa descoperim bucatariile fine si dincolo de marginile Bucurestiului si sa vedem care sunt restaurantele de fine dining din tara. Asadar, am facut o rubrica noua pe site, “Marile restaurante ale Romaniei”, si am inceput sa ne interesam sa vedem cu ce o umplem.

Mi-am adus aminte de invitatia pe care Lorand si Zsuzsanna mi-au facut-o la restaurantul lor de la Balvanyos. Cum ei sunt mult mai modesti decat toti ceilalti milionari pe care ii cunosc, si mai modesti chiar decat ar fi cazul, nu am inteles defel despre ce mancare vorbeau. Poate ca daca ar fi fost un restaurant in Sibiu, in Cluj sau in Oradea, mi-ar fi trecut si fine dining-ul prin minte, asa, macar o clipita. Dar nu la Bixad, pe munte, in padure printre salbaticiuni. Insa abia cand m-a sunat un prieten bun si umblat prin lume, George, nu o sa ma crezi din prima daca iti spun unde sunt acum si ce mananc, ar trebui sa vii si tu sa vezi, m-am suit in masina, am luat GPS-ul si am pornit catre Tinutul Secuiesc.

Am scris in alt articol, pe larg si cu multe poze, despre ce am gasit acolo… (GB – august 2019)

Balvanyos Resort in Carpatii Orientali

Data actualizarii: 01/09/2019

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close