Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Grădinile și parcul Crowne Plaza București, hotel și complex de s...

În jurul complexului comercial Strip Mall din comuna Tunari, cu resta...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

AMBRA - Live session Ce-ar fi să petrecem un început de vară...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir pregătește pentru această vară...

Din câte am putut observa și deduce, Chef Dani Prodan are libertate ...

De 1 Iunie, Antica Pizza, pizzeria artizanală situată în București...

Locul 12 la nivel european pentru brandul românesc! 5 to go, brand...

În plina criză din industria Horeca, Alexandru Sautner, fondatorul G...

Pe 21 Mai romanii au facut din totdeauna chef mare, cinstind amintirea...

Grupul Magic by Hop Garden a deschis primul restaurant din Bucuresti c...

Nu am fost niciodată în Oltenia. Așa că, atunci când femeia m...

2 comentarii

Villa Vinea a lansat, la sfarsitul lui 2020, Argilla, primul sau vin s...

I am Chef Patricio Massimino. My Culinary adventure started 17 yea...

Domeniile Prince Matei lansează o nouă imagine pentru vinurile sale ...

Cum se făceau lucrurile în restaurante în timpul comunismului româ...

Jariștea continuă cu patos tradiția gătitului boieresc și-ți tri...

Începând cu luna martie, peisajul gastronomic bucureștean s-a îmbo...

Iată, se face un an de când mâncam doar acasă, cu rare momente...

Antica Pizza, pizzeria artizanală cu produse autentice, italiene, se ...

Ce au comandat românii de mâncare în 2020? Peste 4 milioane de cău...

Fika18 - prima croissanterie din România: un concept unic bazat pe sp...

O cină memorabilă în plină pandemie și în plină iarnă la P...

Ciorba de perișoare și ardeii umpluți au fost la mare căutare prin...

La vremuri noi, benchetuială nouă la Jariștea! Noii muzicanți de m...

Reîncepe zaiafetul: Kera Calița anunță mare spectacol la Locanta J...

Prin caracterul său dinamic, industria ospitalității este supusă p...

Carrefour România lansează Act For Good, un program prin care atunci...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

După un an de zile în care au cercetat şi adaptat metode de proc...

Obiceiul cu colinda vi-l împărtășește Kera Calița ot Jariștea c...

Villa Vinèa lansează, în ediție limitată, Argilla 2016, primul vi...

O franțuzoaică de viță liberă la Viticola Sarica Niculițel și D...

În amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului, Kera Ca...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Sambata, pe 12 Decembrie se prăznuiește ocrotitorul cismarilor, Sfâ...

Așadar, „Vă invităm la una dintre cele mai apreciate experien...

2020 a fost un an cu totul neașteptat, un an care a adus nenumărate ...

Un home delivery à la Răzvan Crișan... :-D  De când s-au înch...

Acum lucrurile merg în felul următor în lume: cineva cu multe m...

Festin popular de 1 Decembrie la locanta Jariștea 2020 pentru doi del...

Pentru pomenirea Sfântului Andrei, deși este Postul Mare al Crăciun...

„Fie să renască numai cel ce har/ Are de-a renaște curățit prin...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Hard Rock Cafe București lansează, în premieră pentru celebrul lan...

Discutie cu un chelner la un restaurant din Herastrau, ajunsa repede l...

1 comentarii

Conceptul Miss Pho este un "slow food viet cuisine" lansat recent ...

Oamenii lui Godai, restaurantul fusion din Pipera: bucatarul american,...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea! ...

Strada Occidentului pe la Piata Sfintii Voievozi, cu liceul de muzica ...

Afiseaza
comentarii

Exista fine dinig si in afara Bucurestiului Am auzit de multe ori vorbindu-se de despre restaurante cu adevarate bucatarii fine si fine dining in afara Bucurestiului, insa nu am ajuns pana zilele trecute la vreunul dintre acestea. Toate cele mentionate sunt in Ardeal, in special la Cluj si in zona Brasovului. Oltenia, Dobrogea sau Moldova nu au aparut vreodata in discutii, si nici nu cred ca se va intampla prea curand. Dar tare as vrea sa ma contrazica cineva…

Cand am auzit ca ar fi un astfel de restaurant de fine dining in Covasna, nu am luat prea mult in serios, desigur. Stiu ca fiecare intelege altceva din aceasta alaturare neuzuala de cuvinte englezesti. Nu exista definitii operationale ale fine dining-ului, care sa cuprinda o lista de atribute sau criterii cuantificabile, pe care sa o scoti din buzunar si sa o urmaresti atunci cand vrei sa etichetezi un restaurant. Nu exista (si nici nu cred ca poate exista) macar o definitie simpla in sensul epistemologic (clasic) al termenului, cu gen proxim si diferenta specifica. Sunt doar descrieri mai lung sau mai scurt narative, inspirationale sau patetice, din care fiecare intelege mai degraba ce vrea. Vedeti aici, de pilda: https://www.finedininglovers.com/article/what-fine-dining-restaurant. Si poate ca mai bine este asa.

Fine dining include intotdeauna o bucatarie fina. Insa nu e obligatoriu sa fie si intoarsa acesteia intotdeauna adevarata. Fine dining e intr-un salon curat si elegant amenajat, cu fete de masa albe sau deschise la culoare, impecabil apretate, cu serviciu bun, sau macar scortos ceremonios. Bucatarie fina e doar din mijlocul si pana la marginea farfuriei. Mancare indelung pregatita (nu exista in bucataria fina ceva ce poti pregati rapid!), produse si ingredinete de cea mai buna calitate. Retete sofisticate, asezare interesanta si originala in farfurie, care te face sa-ti vina sa scoti telefonul sa-i faci o poza.

Despre bucataria fina stim cu precizie de unde incepe, insa capatul celalalt il pune fiecare dupa cum il taie capul. In partea de sus e Haute Cuisine, sau Grande Cuisine, marea bucatarie frantuzeasca rafinata. Apoi variatiunile ei: fusion, nouvelles cuisines, moleculara, diverse bucatarii creative. Multi includ aici aproape orice bucatarie originala cu mancare buna sau foarte buna si frumos pusa in farfurie, ori doar cu denumiri lungi si pretioase si bine marketata. Sau ignora cu totul mancarea, daca sunt impresionati de ambianta si flatati de servicii. Altii sunt mult mai conservatori si intoleranti. Noi, la Restocracy, suntem foarte permisivi, asa ca lista noastra cu restaurante fine din Bucuresti e mult mai lunga decat ar alcatui-o altii. Daca o studiati, va dati seama repede cam pe unde am pus limita.

Cu aceste descrieri si repere in minte, ne-am propus sa descoperim bucatariile fine si dincolo de marginile Bucurestiului si sa vedem care sunt restaurantele de fine dining din tara. Asadar, am facut o rubrica noua pe site, “Marile restaurante ale Romaniei”, si am inceput sa ne interesam sa vedem cu ce o umplem.

Mi-am adus aminte de invitatia pe care Lorand si Zsuzsanna mi-au facut-o la restaurantul lor de la Balvanyos. Cum ei sunt mult mai modesti decat toti ceilalti milionari pe care ii cunosc, si mai modesti chiar decat ar fi cazul, nu am inteles defel despre ce mancare vorbeau. Poate ca daca ar fi fost un restaurant in Sibiu, in Cluj sau in Oradea, mi-ar fi trecut si fine dining-ul prin minte, asa, macar o clipita. Dar nu la Bixad, pe munte, in padure printre salbaticiuni. Insa abia cand m-a sunat un prieten bun si umblat prin lume, George, nu o sa ma crezi din prima daca iti spun unde sunt acum si ce mananc, ar trebui sa vii si tu sa vezi, m-am suit in masina, am luat GPS-ul si am pornit catre Tinutul Secuiesc.

Am scris in alt articol, pe larg si cu multe poze, despre ce am gasit acolo… (GB – august 2019)

Balvanyos Resort in Carpatii Orientali

Data actualizarii: 01/09/2019

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close