Pranzuri si cine rare, de care ne vom aduce aminte multa vreme…

Ord. dupa

O cina japoneza memorabila pregatita de Kana Hashimoto si Chef Raz...

O cina portugheza memorabila cu peste si fructe de mare la Dancing Lob...

O alta cina memorabila la ZenSushi, pregatita de Iulian Constantin...

Domnul Alexandru Consulea construieste ...

Cina memorabila la Conacul Hagianoff de pe Domeniul Manasia cu Ariadna...

O cina memorabila la restaurantele Grand Hotel Balvanyos Resort din Ca...

Iulian Constantin, cel mai sfios si discret mare chef din Bucuresti ...

O cina speciala pregatita de Chef Catalin Petrescu la Argentine pentru...

O cina memorabila (click) pregatita de doi mari chefs ai Noii Buca...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Zen Sushi, din p...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Isoletta, din pr...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Argentine, din p...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Mesogios, din pr...

O alta cina indoneziana memorabila, la bunul meu prieten si cu alti bu...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Bistro Ateneu, d...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Le Bistrot Franc...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului L'Atelier de l...

O masa la tara pregatita de bunul meu prieten Florin Cojocariu, la Gur...

La restaurantul L’Atelier de la Hotel Epoque cu invitatul meu Nicola...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Corto Maltese, d...

Winemaker dinner with Andrea GERE O cina memorabila la restaurantul...

O cina memorabila pregatita pentru Ludmila de catre Chef Catalin P...

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

Afiseaza

O cina memorabila la restaurantele Grand Hotel Balvanyos Resort din Carpatii Orientali ai Covasnei…

Balvanyos Resort in Carpatii Orientali

… la invitatia prietenilor mei, ursuzul Lorand Szarvadi si Zsuzsanna Szarvadi-Teglas, adorabila lui femeie. M-au invitat de mai multe ori la restaurantul lor de la Balvanyos. Insa, fiind departe de Bucuresti, si mie neplacandu-mi defel sa calatoresc, am tot lasat-o pe mai tarziu. Si cum ei sunt mult mai modesti decat toti ceilalti milionari pe care ii cunosc, si mai modesti chiar decat ar fi cazul, nu am inteles defel despre ce mancare vorbeau. Poate ca daca ar fi fost un restaurant in Sibiu, in Cluj sau in Oradea, mi-ar fi trecut si fine dining-ul prin minte, asa, macar o clipita. Dar nu la Bixad, pe munte, in padure printre salbaticiuni. Insa abia cand m-a sunat un prieten bun si umblat prin lume, George, nu o sa ma crezi din prima daca iti spun unde sunt acum si ce mananc, ar trebui sa vii si tu sa vezi, m-am suit in masina, am luat GPS-ul si am pornit catre Tinutul Secuiesc.

Si am ajuns la Balvanyos. Auzisem de multe ori despre acest loc de pe munte, dar nu m-am invrednicit sa aflu mai multe decat ce stiam deja, ca e langa Lacul Sfanta Ana. Ma asteptam sa ajung la un fel de cabana, insa am dat peste un hotel foarte mare, elegant, occidental, foarte bine amenajat si dotat. De fapt, un adevarat complex, si m-am prins ca de aceea se cheama Balvanyos Resort. Are un magazin, sali foarte mari de conferinte, un spa cu piscine cu apa de izvor, una afara si una acoperita, saune, centre de infrumusetare si tratament, masaj, camera barica si salina si cine stie ce altele de felul acestora, o sala mare de gimnastica, terenuri de tenis, de echitatie…

Alaturi au un parc de distractii pentru copii, dar si pentru adulti mai exaltati, care nu pot sta linistiti cu o carte in mana. Balvanyos Adventure Park, adica pentru cei care vor sa se catare prin copaci, chiar daca aratand penibil purtand casca si cu corzi de siguranta. Eu am preferat sa ma uit la animale: caprele din poza, ponei, un manz pe jumatate ponei jumatate magarus, consecinta unei usi uitate deschisa de un ingrijitor intre tarcul magarilor si cel al poneilor. La gaini si la ce mai au Lorand si Zsuzsanna acolo.

Parcul Grand Hotel Si daca iti doresti foarte mult sa pui ceva original pe Instagram si o cauti cu lumanarea, astepti putin si sigur apare cate un urs, uneori chiar pe alee, in parcul hotelului. Iar daca ursoaica si cei trei pui mici ai ei iti fac o favoare si vin pana in curtea din spatele hotelului, ai ce povesti un an dupa aceea.

Ce ma asteptam inca si mai putin sa gasesc in mijlocul padurii, au fost operele de arta. Mari, monumentale pe alei si in parc, sculpturi, instalatii si picturi in interior. Acestea de la numerosii artisti care au fost acolo de-a lungul timpului, in tabere de creatie si rezidente artistice. Mi-i si imaginam, ca aceia despre care citeam in romane cand eram mic, cand nu mai aveau nici un banut in buzunar dadeau in schimb cate un tablou sau ce mai aveau ei pe o farfurie cu mancare sau un pat intr-o camera cu usa.

Sunt multe de spus si de aratat despre Grand Hotel si ce mai e in jurul lui la Balvanyos Resort, asa ca le-am pus intr-un articol separat, ca sa nu-l lungesc la nesfarsit pe acesta: https://www.restocracy.ro/grand-hotel-balvanyos-resort/.

Restaurantele de la Balvanyos

GastroLab de la Balvanyos ResortCat despre mancare, au o cafenea si un lounge foarte bine amenajate, cu o terasa suspendata afara, la inaltime, foarte cautata si apreciata. Restaurante sunt trei: doua in Grand Hotel, Forest si Fork The Restaurant, si unul intr-o cladire separata si cu o mare terasa in fata, GastroLab.

Forest e dimineata restaurantul de mic-dejun al hotelului si la pranz si seara un restaurant generalist. Bine amenajat, spatios, luminos, culori calde. Meniu cu de toate, cuminte, cat sa acopere cat mai multe cerinte. Specific multicuisine, mancaruri pe care le gasesti in multe alte restaurante, insa si cateva feluri originale. Portii mari, mancarea destul de buna, insa nu cat sa te mandresti pe Facebook cu locul in care ai mancat tu.

O jumatate de surpriza a fost GastroLab, din cladirea alaturata. Are un salon mai mic, amenajat rustic. Apoi o terasa foarte mare acoperita, tot rustica si ea, numai din lemn, care se poate inchide cu pereti de sticla, incat sa poti sta acolo pana toamna tarziu. Afara au o terasa larga, in care fac in fiecare noapte un mare foc – una dintre atractiile de la Balvanyos Resort. Totul e rustic la GastroLab, ar fi trebuit sa incep cu asta, ca sa nu repet adjectivul de atatea ori.

Meniul de la GastroLab e traditional ardelenesc si unguresc, insa “reinterpretat”, cu tot felul de insertii de creativitate. Sunt intr-o inventare si testare continua de noi combinatii de produse si ingrediante, si uneori chiar feluri de mancare cu totul. Spun ca a fost pe jumatate o surpriza pentru ca stiu bine restaurantul lor din Bucuresti, in Piata Victoriei, cu acelasi nume, GastroLab. Intr-adevar, o buna parte din meniu e si la Bucuresti, cu mancarea buna si foarte buna despre care am scris deja. Insa la GastroLab din Balvanyos fac mereu si mancaruri care nu sunt in meniu, au produse direct de la ferma si din padure, vanat proaspat, oua si gaini cu alt gust.

Surpriza de la Balvanyos Resort
Chef Robert Tordai la Fork The Restaurant Balvanyos

Chef Robert Tordai la Fork

Marea surpriza de la Balvanyos Resort, insa, a fost Fork The Restaurant, restaurantul lor de fine dining. Cu un singur salon de marime mijlocie si o mica terasa afara, in prelungirea lui, foarte bine amenajat, elegant, luminos, cu vedere panoramica spre padure. Bucataria foarte bine utilata, semideschisa, te poti uita daca esti curios prin doua deschizaturi mari, fara geam. Meniul scurt, exact atat cat trebuie.

Doar din citirea meniului nu prea-ti dai seama ca e o bucatarie fina acolo si ca au un chef foarte talentat. Au ales sa puna denumiri scurte felurilor de mancare, laconice, de multe ori doar cu enumerarea produsului sau produselor principale. Si, mai ales, pentru ca preturile sunt ca ale unui restaurant obisnuit din Bucuresti. Si inca, fiindca vezi pe fereastra un chef foarte tanar, cu infatisare adolescentina, tacut si discret, cu reflexele de vedeta cu totul si cu totul nedezvoltate.

Abia dupa ce vezi farfuria in fata incepi sa te gandesti ca ar putea sa fie ceva fin acolo, desi nu intotdeauna arata ca marile farfurii din Bucuresti. Insa dupa ce gusti, te lamuresti definitiv…

Cheful acela va ajunge departe, fara indoiala. M-am uitat pe internet dupa numele lui, Robert Tordai, si nu am gasit mai nimic. Clar, oamenii aceia de la Balvanyos nu le au prea bine cu marketingul! In privinta asta, o multime de restaurante din Bucuresti, unii chiar pe sfert din cat sunt ei de buni, ar putea sa le dea lectii.

Si inca ceva important de spus despre restaurantele de la Balvanyos Resort, toate trei: lista de vinuri de impresionanta. Si preturile moderate, de asemenea. Foarte surprinzator, insa nu si pentru cei care stiu ca Lorand Szarvadi e unul dintre importatorii si distribuitorii importanti de vinuri, inclusiv pentru cele din Romania.

Cinele de la Balvanyos

Cina cu fete frumoase la Fork The Restaurant la Balvanyos ResortIn prima seara am mancat la Fork The Restaurant. Cum eram sapte la masa, si voiam, oricum, sa gustam din cat mai multe, am luat aproape tot meniul existent. La inceput am notat despre fiecare fel degustat, insa de la un moment dat incolo am pierdut sirul. Mai ales ca si sticlele de vin se desfaceau una dupa alta. Asa ca mai jos am pus meniul cu totul. Poate ca doar doua sau trei feluri de acolo nu au ajuns pe masa noastra.

Cina de la Fork a fost cu adevarat memorabila, fiindca toata mancarea a fost buna si foarte buna, fina, cu gusturi si arome pregnante. Iar cina de la GastroLab, din seara urmatoare, a fost la fel, chiar daca diferita. Aici am fost si testeri, Lorand si Zsuzsanna ne-au dat si cateva alte feluri pe care nu le aveau in meniu, la care acum lucrau. Eu le-am spus ca pot sa le adauge pe toate, fara exceptie si fara grija, pentru ca toate au fost bune si foarte bune. Nu era bucatarie fina ca dincolo, la Fork, nici la fel de sofisticat prezentata, insa totata mancarea a fost buna, fara exceptie. Ceilalti au ramas mult dupa miezul noptii. Eu am cedat primul…

Am pus mai jos felurile de mancare si cateva poze cu ele. M-am uitat acum pe site-ul lui Balvanyos resort, https://balvanyosresort.ro/ro/, si am vazut ca vorbesc despre padure, liniste si aer pur, camerele curate, luminoase si elegante ale hotelului, spa-ul cu o descriere lunga si amanuntita, parcul de aventura. Dar nimic despre mancare pe prima pagina. Nu au scris despre GastroLab, si, in primul rand, despre Fork The Restaurant si foarte talentatul lui chef, tanar si ungur, Robert Tordai. Poate ca Lorand si Zsuzsanna, mancand astfel in fiecare zi, au inceput sa considere asta ca pe ceva de la sine inteles. Dar va asigur ca nu este asa. Nici macar pentru bucurestenii bogati, obisnuiti cu mancarea buna si cu restaurantele sofisticate…

Fork The RestauranFine dining la Fork The Restaurant

  • ÎNGHEŢATĂ DE CIUPERCI (mix de ciuperci sălbatice / imitaţie de pamânt vulcanic)
  • VARIAŢIUNI DE PĂSTRĂV (păstrăv proaspăt, păstrăv afumat, grapefruit, fenicul)
  • MOMIŢE (momiţe de viţel, boabe de struguri grill, sos de unt)
  • BRÂNZĂ DULCE DE OAIE (brânză la tigaie, reducţie de sfeclă roşie, rucola, baby spanac)
  • FOIE GRAS LA TIGAIE (ficat de gâscă, texturi de varză)
  • SUPA „PALÓC” (miel, cartofi, mărar)
  • SUPA DE PEŞTE (file de doradă, salată de fenicul)
  • SUPA CREMA DE HRIBI (hribi proaspeţi de pădure, pesmet de foie gras)
  • TAGLIOLINI CU TRUFE (paste de casă, trufe, shitake, gălbiori, sos de riesling şi tarhon)
  • RAVIOLI DE RAŢĂ (paste de casă, raţă fragedă afumată, sos de morcovi şi portocale)
  • FILE DE PĂSTRĂV (file de păstrăv, gnocchi cu brânză, sos de unt cu citrice)
  • BIBILICĂ (pulpiţe de bibilică, prapură, piure de mazăre cu mentă, sos de cimbrişor)
  • DUET DE RAŢĂ (ficat de raţă, chutney de caise / piept de raţă, piure de cartofi cu afine)
  • ANTRICOT DE CERB (antricot la grătar, piure de ţelină, sos de mure)
  • MUŞCHI DE VITĂ (muşchi de vită, foie gras, ragout de linte beluga , chips de rădăcinoase)
  • MANGALIŢA (cotlet de mangaliţa, texturi vegetale)
  • GOGOAŞĂ DE NĂUT (năut, castraveţi, piure de dovleac, chips de rădăcinoase – produs vegan)
  • SUPĂ DE CĂPŞUNI (emulsie de capşuni şi fragi, sorbeto de kiwi şi fructul pasiunii)
  • TORT DE CIOCOLATĂ (tort de ciocolată, alune de pădure, măduvă de afine negre)
  • INSULĂ PLUTITOARE (lapte, lămâie, alune de pădure, spumă de ou)
  • FRUCTE CREMOASE ŞI CROCANTE (posset de lămâie, sabayon, crispi de migdale, meringue)
  • VARIAŢIUNI DE ÎNGHEŢATĂ DE CASĂ

Fine dining la Fork The Restaurant

GastroLab Cina traditionala (dar nu foarte) la GastroLab

  • CREMĂ DE PĂSTRĂV  AFUMAT (ceapă roșie proaspătă, zeamă de lămâie, pâine prăjită)
  • PATÉ DE CASĂ (MANGALIŢĂ / VÂNAT) (salată de varză cu ceapă, pâine prăjită)
  • GUSTARE DIN CĂMARĂ (jumări  de mangaliţa, slănină de mangaliţă, cârnăciori uscaţi, ciolan  proaspăt a la GastroLab, castraveţi muraţi, ceapă roșie, brânză  burduf)
  • PASTĂ CU SEMINŢE  (vegan: fenicul proaspăt ușor marinat, piure fin de pătrunjel, pâine integrală prăjită)
  • FOIE GRAS TRAS LA TIGAIE (măr confit, sos de Tokaji dulce, stafide, brioșă)
  • SALATĂ DE QUINOA (file de păstrăv afumat, castraveţi, avocado, mere,kiwi, file de grapefruit, maioneză)
  • SALATĂ RAINBOW (vegan: mix de germeni, salată proaspătă de sezon, fâșii rădăcinoase, linte, seminţe rumenite, ciuperci coapte, sos vegan)
  • SUPĂ DE RAŢĂ  CU TĂIŢEI DE CASĂ CU OUĂ
  • PĂSTRĂV  DE MUNTE LA GRĂTAR (mămăligă cu ardei copt,  sos de usturoi cu verdeţuri)
  • PLĂCINTĂ CU CARNE DE RAŢĂ (legume  rădăcinoase, smântână,  verdeţuri)
  • OBRĂJORI DE VITĂ (găluște cu cartofi făcute în casă, sos de vin roșu cu fructe uscate)
  • MITITEI DIN CARNE DE VÂNAT (sos de muștar cu hrean)
  • TOCĂNIŢĂ DE CERB CU CIUPERCI DE PĂDURE (găluște de casă rumenite)
  • COLTUNAŞI CU CIUPERCI DE PADURE (vegetarian: aluat cu carton cu curcuma, mix de ciuperci, sos de unt, branza maturata locala)
  • GALUȘCA  SOMLÓI (nuci, blat de ciocolată, blat de nuci, cremă  vanilie, sos de ciocolată)
  • SUFLEU DE CIOCOLATĂ (îngheţată de vanilie de casă)
  • PRĂJITURĂ CU MAC ȘI VIȘINE

Meniul integral de la GastroLab (click pentru a deschide)

O cina memorabila la Grand Hotel Balvanyos Resort

 

Data actualizarii: 04/09/2019

  • gicu :

    E mult mult mult marketing in articolul asta. E slabut tare restaurantul, nu mai vorbesc de micul dejun de la hotel. Restaurantul de fine dining la fel cu multe minusuri. Am stat cazati la ei vreo 3 zile. La un moment dat am coborat in oras si am luat mancare de la Kaufland.

    • Flori :

      Noi am fost in Iulie 2019 și a fost foarte variat și bogat micul dejun…chiar la superlativ.Cum puteți spune ca micul dejun este slăbuț?

  • Anonim :

    Acum cativa ani am ajuns acolo pe la ora 23 moarta de foame si era inchis. M-am rugat de ospatarita sa platesc orice rest sau o bucata de paine …nu ca este inchis…asa ca am mers inca 200 m la Pensiunea Cetatate unde a fost super. Deci o fi mancarea super dar daca au acelasi ospatar….

  • Valentin :

    Am fost si eu acolo, impreuna cu niste prieteni si copiii.
    Zona este superba, te poti da cu sania fix pana pe lacul sfanta Ana.
    Insa, cu regret iti spun ca fix acolo am luat masa in februarie anul acesta incercand crema lor de pastrav afumat.
    Alegerea asta ne-a tintuit in pat timp de 2 zile, atat pe mine, cat si pe baietelul meu, care a avut inspiratia nefericita de a mi se alatura.
    Desigur, poate fi doar un incident izolat, insa aveam pretentii de la un restaurant de genul acesta. Nu am patit asta mancand pe marginea drumului in tari din Asia, la preturi de 20 de ori mai mici.

  • fine-dining-la-grand-hotel-balvanyos-resort-restocracy