Recenziile, articolele si notele anterioare despre localuri

Ord. dupa

Clopotul de sticla si vulcanasii cam pe dinafara, in context...18 ...

Boema viu colorata de pe PolonaAcuarela e un local pe strada Polon...

Caldura mare la Allucinante by PatriziaAm citit de atatea ori Ca...

Sunt sau nu sunt hipsteri la Alt Shift?Alt Shift e cunoscut pentru...

AltFel, mic bistrou de breakfast all-day, hamburgeri si clatite La sf...

O cina greceasca pe cinste acasa la doamna Zisi Amvrosia e un restaur...

Daca mi-ar cere cineva sa-i recomand un singur restaurant din Parcul H...

Catalin Petrescu e un mare Chef!Am revenit la Argentine la invitat...

Bistro Ateneu: cred ca e prea devreme pentru portii minuscule si legum...

A doua oara: serviciul mai bun, mancarea mai putin bunaAm reveni...

1 comentarii

Jumatate de fine dining, insa nici nu e nevoie de mai multA treia ...

Restaurantul in care chelnerilor le este interzis sa zambeasca.Cas...

CAVA Bistro - Totul OK daca banii nu sunt o problema…Am revenit ...

Uimirea unui chelner dintr-un winebar: am crezut ca beti doar apa... ...

Cava Bistronomie si-au gasit locul si clientela, se pareCava Bistr...

Un mare restaurant cu un mic ventilatorChefs Experience e un resta...

Cherhanaua Ancora, restaurantul pescaresc cu cele mai multe feluri de ...

Singurul restaurant rusesc din Bucuresti?A fost primul restaurant ...

Sa asteptam si sa vedem “minunea” din toamna la Complex Herastrau....

Schimbarea la fata a Complexului Herastrau. Si la inima...Complexu...

Un pub american cu o clientela destul de conservatoareCopper's Pub...

Cred ca vor fi din nou ceea ce au fost...Am revenit la Cucina de l...

Cucinetta, bistroul cu cea mai eleganta chelnerita din BucurestiCu...

Damascus Palace: Sirieni muncitori si dedicati

A...

Dancing Lobster, un adevarat restaurant portughezDancing Lobster e...

Unul dintre cele mai bune restaurante de peste si fructe de mare din B...

DonCafe: nu s-au abtinut sa inghesuie mesele dincolo de orice limita.....

Draft Pub Tankeria Ursus si asaltul catre periferieTocmai scriam c...

O frumoasa gradina ascunsa a centrului BucurestiuluiEu ma duse...

Ghicitoare de nerezolvat pentru un om inteligentCat sunt eu de int...

E tentat Fior di Latte de bucataria italiana populara?Am revenit l...

Nu e fine dining, dar bucatarie italiana mai fina decat atat nu gasest...

Unul dintre restaurantele de peste de referinta ale BucurestiuluiA...

Stilul auster scandinav care prinde bine la generatia tanara intelectu...

Sa ii aduc eu aminte cate locuri are la Gabbiano: 180!Gabbiano e a...

Doar nu o sa stau sa va povestesc un meniu intreg, de 70 de feluri... ...

1 comentarii

26 de lei o sticla de apa de 0.75...La ultima vizita la Gargantua,...

Partea stanga si partea dreapta a chelnerului...Sunt sigur ca mult...

Cam ca si celelalte doua restaurante GargantuaGargantua KSLF e un ...

1 comentarii

Mergeti doua luni la rand la Gargantua KSLF, in fiecare ziE clar, ...

Direct pe primul loc in Lista Restocracy, inca de la deschidereToa...

Golden Blitz: nume mare, casa mare, imaginatie micaGolden Blitz a ...

Gramont Cuisine & Wine de la Palatul Suter “An Unforgettable Cul...

Green Hours, un local iconic al BucurestiuluiGreen Hours este unul...

Gustosi Momenti: nu a vrut sau nu s-a gandit? Aceasta-i intrebarea... ...

Un restaurant pentru oamenii calmiGuxt si-a castigat o oarecare po...

4 comentarii

Un model pentru restaurantele populare cu specific romanesc, pentru cl...

Il Destino in Bucurestiul vechi al maiestuoasei Biserici Sfantul Silve...

Sa stiti ca se poate face bucatarie fina si cu aceleasi costuri ca in ...

Isoletta: Ei bine, nu stiu sa raspund la intrebarea asta...E greu ...

1 comentarii
Afiseaza
comentarii

Stilul auster scandinav care prinde bine la generatia tanara intelectuala

Frudisiac e un mic fenomen social urban usor de inteles, de descris si de clasificat de catre sociologi si de specialistii in psihologie sociala.

Primul lucru care iti atrage atentia la mica constructie usoara din Piata Dorobantilor, cum incepe Bitolia, pe partea cu benzinaria, e aspectul ei cu totul neobisnuit pentru Bucuresti si chiar pentru partea aceasta a Europei. E o baraca neagra, construita intre cladirile vechi de pe frumoasa strada, nu se stie prin ce logica a autorizarii arhitecturale.

Si interiorul e neobisnuit la Frudisiac, dar interesant, nimic de zis. Tot ca o baraca, auster, simplu, dar suficient de bine realizat ca sa fie placut si de efect. Arhitectul care a facut asta a citit si multe carti din stiintele sociale, fara indoiala, pe langa vrafurile lor intregi de manuale de arhitectura, rezistanta materialelor si ce mai au ei de studiat. Nu stiu daca a avut in minte exact tipul de clientela de la Frudisiac atunci cand a facut proiectarea, pa care a vrut sa o atraga, sau invers, a facut ceva neobisnuit, interesant si frumos si au venit acolo cei care au inteles asta…

Meniul de la Frudisiac e si el auster, asa cum e totul in partea aceea de lume, in Scandinavia, de la care se revendica si Frudisiacul. Si Frudisiac e printre putinele, foarte putinele localuri din Bucuresti, fie ele cafenela, restaurante sau altceva, care spun inca din prezentare ca sunt „un restaurant pentru mic-dejun si gustare”! Au, intr-adevar, cateva lucruri simple de mic-dejun, salate, lucruri usoare si cu multe vegetale, combinatii mai putin obisnuite, multe sucuri de fructe. Nu sunt rele deloc, insa nici cine stie ce gust nu au, cam asa cum sunt toate in regimurile acestea sanatoase pe care toata lumea le recomanda acum.

Serviciul e prost la Frudisiac, nu e cum te-ai astepta sa fie intr-un astfel de loc, cald, deschis, prietenos, ci distant, neglijent, fara pic de grija fata de nevoile musafirilor. Or fi scandinavii distanti si neprietenosi, poate ca s-or fi gandit sa includa si asta in „specificul scandinav” al Frudisiacului, insa scandinavii nu sunt neglijenti si neatenti la detalii. Dar poate ca sunt altfel cu cei care sunt de-ai casei, si tocmai, ca nu le-o fi placut de noi si au transmis un semnal ca sa nu mai venim…

Insa clientela e partea cea mai interesanta la Frudisiac. Tineri, cei mai multi, linistiti, calmi, cu figuri de intelectuali. Chiar din primele zile a devenit clar ce fel de oamnei se aduna acolo, e felul lor de a se separa de clientela marilor lor vecini de pe Beller. Unul dintre prietenii mei cei mai buni sta chiar vizavi, de pe geam se uita in fiecare zi la ei. Tare mirat a fost sa ii vada acolo, inca de la primele ore ale diminetii, si sa nu auda rasete isterice, povestiri in gura mare, nici macar chicoteli. Pe unii ii vede citind carti, din acelea, pe hartie si cu coperti. Stau si citesc, cu o cafea in fata, si cate jumatate de ceas, sau chiar mai mult. Si toti vin cu bicicletele, evident, e aproape o regula la Frudisiac sa fii ecologist.

Frudisiac e unul dintre locurile insolite si frumoase ale Pietei Dorobantilor si ale Bucurestiului, sper sa desluseasca si altii logica succesului sau si sa vrea sa il copieze. (GB – iunie 2017)

 

 

Frudisiac, bistrou cafenea scandinav in Piata Dorobantilor din Bucuresti

Frudisiac, cafeneaua boema cu specific ccandinav din Piata Dorobantilor

Boema strada Intrarea Bitolia din cartierul Dorobantilor

Frudisiac, o cafenea boema cu specific scandinav in Bitolia din cartierul Dorobantilor

Data actualizarii: 26/08/2018

Frudisiac, iunie 2017  - Intrarea Bitolia, nr. 4 (Piata Dorobantilor)

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close