Ord. dupa

Marti, 19 iunie 2018, de la ora 19.30 a avut loc la VINO "Dinner with...

Localul Bistro Ateneu anunță Voiaj în Delta Dunării - o cină-even...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Situat în centrul Bucureştiului, în zona istorică dintre Parcul Ca...

2 comentarii

Situat in Strada Barbu Vacarescu, nr. 164A in incinta hotelelui Caro, ...

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

14th Lane, restaurant gigant cu autoservire in RegieRestaurantul 1...

1 comentarii

18 Lounge are chiar tot ce ii trebuie, mai putin mancare buna...Cr...

5 comentarii

Clopotul de sticla si vulcanasii cam pe dinafara, in context...18 ...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucat...

1 comentarii

Pentru noul an am conceput o agenda complexă de cursuri și mastercla...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Efectul Herastrau: "orice ai pune in farfurie, tot se vor gasi bucures...

5 Elemente este un restaurant chinezesc cu delivery, situat pe str. Em...

Ce să nu conțină pachețelul de mâncare al școlaruluiAșadar,...

Cand vine vorba de carnea de vita japoneza premium, cele mai multe cun...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 To Go de pe Caderea Bastiliei e foarte mica, la fel ca aproapte toat...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

O cafenea mica, are doar scaune de bar in interior. Cel din poza, din ...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

Au un cafegiu cam artagos si necioplit...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

5 to go deschide o nouă locație, pentru prima dată în parteneriat ...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea!...

5 to go continuă planurile de dezvoltare și își oferă sprijinul p...

5 to Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

Toate bune la 5ENSI, mai putin inghesuiala5ENSI e unul dintre cele...

Dacă în 2019 a existat o relativă uniformitate în organizarea even...

Pentru ca in ultimii ani produsele organice (bio) au devenit din ce in...

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

Cine sunt o parte dintre chefii care transforma mancar...

Afiseaza
comentarii

Grai, un nou nume pe lista scurtă a restaurantelor cu Noua Bucătărie Românească fină

Îl știu pe Chef Daniel Pălici de câțiva ani, l-am întâlnit în câteva dintre restaurantele mari ale Bucureștiului. Recomandat, și confirmat apoi drept unul dintre pionierii creatori ai noii noastre bucătării naționale, creativă și sofisticată.

Ca mulți dintre acești tineri bucătari foarte talentați și, mai ales, neobosiți muncitori, a vrut să aibă restaurantul lui în care să facă lucrurile cum știe el mai bine și să arate ce poate. Și a reușit! De câteva săptămâni l-a deschis. Și, că tot a fost de ziua națională, i-a zis Grai.

A luat o casă în Bucureștiul vechi, orașul cu poezie și cu străzi niciodată drepte, cu copaci bătrâni. Sunt pe Logofăt Luca Stroici, unde se taie cu Viitorului, lângă un restaurant mai vechi și destul de cunoscut, Luna Cafe & Bistro.

Frumos și interesant amenajat, cu bucătăria complet deschisă, parte integrantă din ambianță. Scaune foarte confortabile, demifotolii din catifea galbenă, tacâmuri și veselă elegante. Salonul de dimensiune medie, împărțit în două de holul de intrare și de barul din mijloc, mese puține, bine spațiate.

Meniul scurt, desigur, cel așteptat de la restaurantele de acest fel. Am luat formula de degustare a lui Daniel Pălici, cu aproape toate produsele și ingredientele de pe la producătorii pe care îi știe el de ani buni:

  • Pâine cu Maia de 3 ani și turtă cu unt și frunze de smochine.
  • Lipie, cremă de praz și cașcavea.
  • Țelină coaptă în unt ars, cremă de brânza de burduf, praz cu smântâna arsă și pufuleți din sfeclă roșie.
  • Ficat de vițel cu Miso din semințe de dovleac și garum de porumbel, ceapă murată și sos din gălbenuș de ou.
  • Midii cu roșii uscate, sos din piept de porc afumat, gulie murată și usturoi negru.
  • Calcan cu varză roșie și mangold, sos de unt cu verjuice și piure de topinambur.
  • Texturi de conopidă și dovlecel.
  • Piept de pui cu sos de smântâna, topinambur murat, ciuperci și spumă de mălai.
  • Obraz de vițel cu gogoșari murați, sos de morcovi și chipsuri de cartof.
  • Ciocolată cu lapte, cremeux de iaurt și texturi de cătină.
  • Vin Revelatio de la Davino

Toate au fost foarte bune, originale, frumos prezentate. Serviciul foarte bun și el, cu un chelner dezinvolt, natural, fără niciun exces, nicio gesticulație inutilă sau limbaj neînnatura lui. Prețurile mi s-au părut surprinzător de mici pentru o bucătărie fină, însă unii vor aduce în discuție și mărimea porțiilor, și acelora poate că nu li se vor părea așa cum le-am văzut eu.

Da, Grai al lui Chef Daniel Pălici e unul dintre noile și marile restaurante ale Bucureștiului, de felul celor pe care aș vrea să le văd în număr cât mai mare. Dar nu se vor înmulți chiar așa cum ne-am dori, pentru că marii bucătari, talentați, creativi și muncitori, vor fi întotdeauna câte puțini. Dar Noua Bucătărie Românească Fină și-a intrat pe deplin în drepturi acum, și nu cred că va trece mult timp până când cea mai mare parte a restaurantelor de fine dining de la noi vor veni de la acești admirabili bucătari tineri… (George Butunoiu – decembrie 2021)

Noua Bucătărie Românească fină
Chef Daniel Pălici și bucătăria lui

Grai, chef Daniel Palici, Noua Bucatarie Romaneasca

Salonul Grai

Gabriel Stanciu cu adorabila lui femeie

Strada Viitorului
Cină de iarnă românească

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici la Grai, restaurantul său din Logofăt Luca Stroici al Bucureștiului vechi și cu încă farmec, deschis cu puțin timp în urm...

Data actualizarii: 13/03/2025

Grai  - Str. Logofat Luca Stroici, nr. 40

  • Rudolf Weichel :

    Grai este inchis de mai bine de un an , am luat legatura cu ei , spuneau ceva de un nou proiect insa nimic concret pana in momentul asta , sper sa revina..

  • crim :

    am mancat acum 3 zile la ei .dezamagit total … !
    sunt sunt kane cu 20 de etaje..

  • Răspunde-i lui crim Anulează răspunsul

    Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close