Restaurante si alte localuri inchise dupa ce au fost vizitate sau prezentate pe Restocracy

Ord. dupa

Uptown: vor face pasul catre bucataria cu adevarat fina? Cred ca no...

Osteria Bella Toscana (Sevastopol) este un local cu bucatarie italiana...

Cannoleria lui Andrea Di Russo, ca din filmele italienești de altăda...

Italianului de la Gustosi Momenti ii e mai usor sa faca mancare buna d...

La Kostas, cheful charismatic, frumos si viril, care nu se da inapoi d...

Pazzo Pizza al Taglio, o cantina fara imaginatie Pazzo, cu subtitlu...

The Gallery Lounge din complexul Pescariu Sports & Spa, un restaur...

Quattro Stagioni, o trattoria de ambianta Am revenit la restaur...

Nu stiu de ce se duce lumea la La Fattoria Nu am scris mai nimic de...

Café Athenée nu e tocmai ceea ce numele ar putea sugera unora Café...

Dragomir Niculescu si delicatesele lui comestibile... Dragomir Nicu...

Ginger, direct pe primele locuri in Lista Restocracy, inca de la desch...

Prime Steaks & Seafood de la Radisson, un aristocrat al fine dinin...

In urma vremurilor. Nu ii cunosc pe cei de la restaurantul Maison M...

Voila al lui Radu Dumitrescu e printre putinele bistrouri adevarate di...

Milu Café este o cocheta cafenea din centrul orasului Bucuresti, care...

Despre unii bucuresteni care cred ca oamenii de la La Pescaria Doroban...

ARC Bakery - Exemplul occidental Descoperirea Arc Bakery a fost u...

Nominoe, o Creperie et Epicerie chiar ca in Bretagne Nominoe e un bis...

Nonna Mia - Da, aici e chiar ca in Italia Nonna Mia au avut o oarecar...

La Belle Epoque, o braserie belgiana autentica La Belle Epoque ...

Citroniers - Printesa in negru cu margele albe Citroniers inseamna ...

Octopus, un mare restaurant arabesc cu ambianta greceasca Istoria e...

Meze - Se mananca bine aici, si nu atat de scump pe cat i s-a dus vest...

Chefs Experience: eu nu am nimerit, inca, la ce descriu ei pe site... ...

La Cantine de Nicolai, una dintre referintele centrale ale fine dining...

Costelaria fata cu corporatistii Cei care au de mai multi ani Costela...

Lamentabil, ca aproape tot ccea ce e de la stat Restaurantul Cercul...

Citronelle - Un restaurant cuminte si conservator Citronelle e ...

Fabrica de boeme bucurestene lucreaza la capacitate maxima... Re:Mo...

My name is Sana and I am born and raised in Karachi, Pakistan. Current...

Frank Bistro, pivnita cu mancare buna  Am revenit la Frank Bistro,...

Nuba - Nunta fara sfarsit, care se termina in zori, spre a reincepe se...

ROST, la inceputul drumului catre un mare restaurant ROST e un nou ...

Marul de Aur - Sper sa redevina ce a fost odata Au facut ceea ce ar...

Joseph by Joseph Hadad, unul dintre stalpii din Bucuresti ai Haute Cui...

Cred ca The Embassy Park e cel mai prost restaurant din Parcul Herastr...

Modigliani - Se pare ca nu vor prea mult deranj, poate castiga destul ...

Gama Express, fast-food-ul de care aveau nevoie cei din Regie Gama ...

Le Vivier, cele mai bune fructe de mare crude din Bucuresti Am reve...

Un restaurant libanez cinstit de 9 ani de cand il stiu . Chez Toni...

Tasty Bistro, o minicantina de Regie Mi se parea ca Tasty Bistro e ...

Vu’s Rooftop, restaurant cu vedere panoramica impresionanta Vu’...

Cel mai neobisnuit si mai fascinant restaurant din Bucuresti Am scr...

Guxt este un bistrou cu bucatarie urbana situat pe strada Anton Pann, ...

Un mic restaurant familial cinstit Fabrica de Mici e micul restaura...

Blue Margarita, un restaurant sud-american autentic Blue Margar...

Blue Margarita, un restaurant care lipsea din mozaicul gastronomic buc...

Centocitta, pizza si paste facute de un chef cu talent Centocitta e...

Gura Portitei, cu lacul Parcului Herastrau pe post de Delta Gura Po...

Afiseaza

Italianului de la Gustosi Momenti ii e mai usor sa faca mancare buna decat sa dea buna ziua…

Introducere in bucataria italiana traditionala

Se stie bine, restaurantele din Bucuresti si din celelalte orase mari sunt foarte bine amenajate, sunt printre cele mai frumoase din Europa, si toti strainii sunt uimiti sa vada asta, cand ajung pentru prima data in Romania. Din motive pe care nu le discutam aici, patronii si managerii romani pun de multe ori mai multi bani in mobilier si decoruri decat in bucatarie si in camara.

De aceea, cand au aparut si la noi restaurantele orientale (si din Extremul Orient, cum ar fi cele chinezesti sau vietnameze, dar si cele arabesti si turcesti din Orientul Mai De Langa Noi), care nu dadeau doi bani pe ambianta, ci doar pe ce ai in farfurie, am fost destul de mirat. Dar m-am obisnuit cu ele, si acum pare ciudat un astfel de restaurant mai degraba cand e prea aratos.

Asa si cu restaurantele italienesti… Primele, deschise de romani, erau in ton cu celelalte, adica bine amenajate. Insa cand au venit italienii din Peninsula si s-au aciuit aici, au inceput sa apara si restaurantele italienesti ca in Italia, adica bistrouri, trattoria, osteria. Rustice, cu investitii minime in amenajare, dar cu mult mai mult efort in bucatarie.

Am fost la Gustosi Momenti acum exact doi ani si am scris destul de ironic despre optiunea pe care au facut-o, de a alege intre a-si matura curtea sau a sta intinsi pe scaune la soare, fumand si uitandu-se in zare.

Chiar ma intrebam daca va fi vreo schimbare, anticipand ca nu. Oricum, nu una semnificativa. Si am avut dreptate. Curtea era maturata de data aceasta, dar in rest pareau toate exact asa cum le lasasem in 2018. Interiorul era gol, fiind inchis din cauza virusului, si nu mi-am dat seama de diferentele de amenajare.

Insa pentru italieni…

(si nu doar pentru ei), asta e mai degraba semn de autenticitate si de interes intreg pentru mancare. Am invatat si eu sa gandesc ca ei si chiar mi-a intrat in reflex, as putea spune, asa ca poate sa fie oricata dezordine si lipsa de grija pentru detalii ambientale in jur, ca nu ma mai afecteaza defel.

Inca nu mi-e clar daca tot de specificul national si cultural tine ca patronul (care e si bucatarul, in acest caz) sa nu-ti dea buna ziua cand intri in bistroul lui, si asteapta sa-i dai tu. Nici eu nu i-am dat, asa ca ne-am ignorat cu totul unul pe celalalt. Probabil ca la urmatoarea vizita, peste doi ani, o sa trec si asta in lista dovezilor de autenticitate… Insa, ca si data trecuta, patroana, adica femeia italianului, care se ocupa direct de clienti si ii si serveste la masa, a fost deschisa, dezinvolta, puteai avea o discutie normala cu ea, si chiar destinsa, daca tineai sa o lungesti.

Am gustat din mult mai multe feluri de data aceasta, pentru ca am fost mai multi la masa. Am luat asa: Vellutata di gamberi, adica o supa buna cu creveti rosii, sos de rosii, usturoi, ceapa, lamaie, ghimbir. Apoi Ruote pazze pomodoro, niste paste rotunde, sub forma de roata, cu rosii si dovlecei sau bucatele de vinete prin ele, bune si acestea; Parmigiana di melanzane foarte buna, la fel si Palla di mozzarella, o branza pane cu sos de mazare; Palermitana si Saltimbocca alla romana bune, dar nu cine stie ce, Spigola in crosta di sale buna, insa la fel sunt toate, nu prea tine de felul in care le gatesti sau ce fel si cata sare pui. Insalata di arance interesanta si buna, Pasta pomodorini e gamberi necuratati bune, cafeaua si cappuccino bune si ele, insa nu cele mai pe gustul meu. De notat ca pastele au foarte putin sos la Gustosi Momenti, ceea ce e tare mult pe gustul meu, dar cu totul impotriva obiceiurilor bucurestene.

Preturile destul de mari, insa la limita rezonabilului, dat fiind ca mancarea a fost buna. O masa in doi, cu o sticla de vin bun, muta repede 4-500 de lei de pe cardul tau pe cel al italianului. Clienti erau la toate cele patru mese de pe terasa, si cred ca au clienti mai tot timpul.

E clar acum, Gustosi Momenti e pe lista restaurantelor cu bucatarie italieneasca traditionala autentica din Bucuresti, cu mancare buna, asa cum e si in tara lor. Nimic sofisticat, insa asa si trebuie… (GB – octombrie 2020)

Gustosi Momenti: nu a vrut sau nu s-a gandit? Aceasta-i intrebarea…

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri italienesti din Bucuresti pe o straduta putin cunoscuta, un mic restaurant pitit intr-o casa, cu italianul care gateste in fata ta, suflet, autenticitate, lucruri din astea. M-am dus, desigur…

Am ajuns pana la urma la o casa, dupa ce trecusem deja de ea prima data, fara sa observ ca e un restaurant inauntru. O casa cu etaj, pe Gheorghe Titeica, in partea lui dintre Barbu Vacarescu si Lacul Tei. Cartier cu case vechi, ceva case noi, dar interesant, cu aer putin provincial.

Casa cu etaj, a fost o gradinita inainte acolo, pana in ianuarie, cand au venit italienii si si-au pus firma cu Gustosi Momenti pe perete. Stiu asta de la un prieten care le este vecin, si care mi-a spus ca de cand au aparut tot in constructie sunt, nu au reusit intr-un an sa termine de amenajat o terasa simpla, sa curate poarta sau sa indrepte un panou. Si eu am crezut ca e inchis, la inceput, ca or fi in renovare, niste lucrari, ceva. Nu era nimeni, dezordine in jur, pe terasa nematurat, o duduie care s-a dovedit a fi de-a casei – chelnerita, printre altele – statea si medita fumand, cu o scrumiera plina ochi cu mucuri de tigari, semn ca era o tema serioasa de meditatie, ce necesita o reflectie indelungata.

Deschisa si placuta duduia, s-a mobilizat cand m-a vazut, si-a stins tigara arsa mai putin de jumatate si am inceput o … (citeste tot)

Bucataria siciliana de la Gustosi Momenti
Terasa Gustosi Momenti
Saloanele si bucataria
Curtea cu iarba
Pisica Gustosi Momenti

 

Data actualizarii: 05/03/2021

Gustosi Momenti  - Str. Gheorghe Titeica, nr. 121B

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close