Restaurantele Restocracy cu bucatarie italiana

Ord. dupa

Poesia dupa pandemie A fost unul dintre primele restaurante la care...

25809 vizite 8 comentarii

Isoletta e unul dintre restaurantele cu cea mai fidela clientela. E o ...

18833 vizite 1 comentarii

Cucina de la Marriott si-a recastigat laudele, dar nu fara efort... ...

7735 vizite 4 comentarii

A revenit gustul la Fior di Latte Am revenit la Fior di Latte p...

6702 vizite 1 comentarii

Il Locale -  Daca nu cresti intr-un an... Un an de zile nu e o per...

7108 vizite 3 comentarii

Domnii Xenopol si Cristofor Columb, mari contribuabili la Il Villagio ...

4419 vizite

Sardin, deschizatorul de drum pentru partea aceea de Bucuresti Am m...

8554 vizite 2 comentarii

It Cucina: oare ce or fi vrut sa spuna cu “our Michelin star chef”...

6370 vizite 1 comentarii

Robertoʼs & La Strada - Exista viata si mancare si dupa Miki M...

7599 vizite

Belli Siciliani - Daca vreti sa va simtiti ca un actor intr-un film it...

15370 vizite 6 comentarii

Angelo Grasso, restaurantul de la Teatrul National, e lucrul cel mai b...

5892 vizite

Modigliani - Se pare ca nu vor prea mult deranj, poate castiga destul ...

1840 vizite

Taxa de vedeta la Ciao Niki Ciao Niki e o bacanie cu produse it...

130 vizite

Il Calcio Ristorante - Un restaurant care rezista cu luxul unei genera...

4669 vizite 1 comentarii

Sara Restaurant & more: au succesul pe care il merita, sunt unul d...

8086 vizite 1 comentarii

Trattoria Buongiorno Lido - Scenariu de film: Dragos Petrescu asteptan...

6484 vizite

Mie imi place de Il Destino! De oamenii acestia, de fapt, pentru ca...

3303 vizite 1 comentarii

Unico Vero - Doar bucatarul pare inadecvat in acest peisaj  Am ...

5163 vizite

Caffe Citta, mai mult restaurant decat caffe Am revenit la Caffe Ci...

1475 vizite

Sa ii aduc eu aminte cate locuri are la Gabbiano: 180! Gabbiano e a...

3208 vizite 5 comentarii

Sara Floreasca, bacanie cu bistrou de paste si pizza E unul dintre ...

4487 vizite

Mozzafiato - Cred ca e unul dintre restaurantele cel mai debalansat ra...

4071 vizite 1 comentarii

Arogant by Loka, viitoare atractie a zonei din jurul pietei Alba Iulia...

17310 vizite 5 comentarii

Trattoria Roma continua succesul de pe Eminescu. De data aceasta cu ar...

996 vizite

Bocca Lupo - Pasiunea pentru detalii ambientale Bocca Lupo e un res...

2675 vizite

Trattoria Buongiorno Primaverii, dovada ca si ilogicul are logica lui ...

2273 vizite 1 comentarii

Allucinante - Patrizia Paglieri a anuntat pe toata lumea ca localul s-...

7685 vizite 6 comentarii

Zigolini, unul dintre cele mai bune restaurante din zona Baneasa - Vol...

761 vizite

Trattoria Buongiorno Victoriei - Cantina de lux a corporatistilor din ...

4358 vizite 4 comentarii

Il Mulino - Cam asa mananca italienii obisnuiti In casa aceea din p...

1939 vizite 1 comentarii

Quattro Stagioni, o trattoria de ambianta Am revenit la restaur...

3086 vizite

Da Giulio - Sa compar buctaria italiana traditional cu cea fina, sau n...

3241 vizite

Italianului de la Gustosi Momenti ii e mai usor sa faca mancare buna d...

2568 vizite

Il Calcio Clucerului - A va documenta cu atentie inainte sa comandati!...

3064 vizite 2 comentarii

Capricciosa - Cel mai cunoscut si mai profitabil restaurant italian di...

1872 vizite 1 comentarii

La Fattoria - Nu stiu de ce se duce lumea acolo Nu am scris mai nim...

5074 vizite 3 comentarii
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Italianului de la Gustosi Momenti ii e mai usor sa faca mancare buna decat sa dea buna ziua…

Introducere in bucataria italiana traditionala

Se stie bine, restaurantele din Bucuresti si din celelalte orase mari sunt foarte bine amenajate, sunt printre cele mai frumoase din Europa, si toti strainii sunt uimiti sa vada asta, cand ajung pentru prima data in Romania. Din motive pe care nu le discutam aici, patronii si managerii romani pun de multe ori mai multi bani in mobilier si decoruri decat in bucatarie si in camara.

De aceea, cand au aparut si la noi restaurantele orientale (si din Extremul Orient, cum ar fi cele chinezesti sau vietnameze, dar si cele arabesti si turcesti din Orientul Mai De Langa Noi), care nu dadeau doi bani pe ambianta, ci doar pe ce ai in farfurie, am fost destul de mirat. Dar m-am obisnuit cu ele, si acum pare ciudat un astfel de restaurant mai degraba cand e prea aratos.

Asa si cu restaurantele italienesti… Primele, deschise de romani, erau in ton cu celelalte, adica bine amenajate. Insa cand au venit italienii din Peninsula si s-au aciuit aici, au inceput sa apara si restaurantele italienesti ca in Italia, adica bistrouri, trattoria, osteria. Rustice, cu investitii minime in amenajare, dar cu mult mai mult efort in bucatarie.

Am fost la Gustosi Momenti acum exact doi ani si am scris destul de ironic despre optiunea pe care au facut-o, de a alege intre a-si matura curtea sau a sta intinsi pe scaune la soare, fumand si uitandu-se in zare.

Chiar ma intrebam daca va fi vreo schimbare, anticipand ca nu. Oricum, nu una semnificativa. Si am avut dreptate. Curtea era maturata de data aceasta, dar in rest pareau toate exact asa cum le lasasem in 2018. Interiorul era gol, fiind inchis din cauza virusului, si nu mi-am dat seama de diferentele de amenajare.

Insa pentru italieni…

(si nu doar pentru ei), asta e mai degraba semn de autenticitate si de interes intreg pentru mancare. Am invatat si eu sa gandesc ca ei si chiar mi-a intrat in reflex, as putea spune, asa ca poate sa fie oricata dezordine si lipsa de grija pentru detalii ambientale in jur, ca nu ma mai afecteaza defel.

Inca nu mi-e clar daca tot de specificul national si cultural tine ca patronul (care e si bucatarul, in acest caz) sa nu-ti dea buna ziua cand intri in bistroul lui, si asteapta sa-i dai tu. Nici eu nu i-am dat, asa ca ne-am ignorat cu totul unul pe celalalt. Probabil ca la urmatoarea vizita, peste doi ani, o sa trec si asta in lista dovezilor de autenticitate… Insa, ca si data trecuta, patroana, adica femeia italianului, care se ocupa direct de clienti si ii si serveste la masa, a fost deschisa, dezinvolta, puteai avea o discutie normala cu ea, si chiar destinsa, daca tineai sa o lungesti.

Am gustat din mult mai multe feluri de data aceasta, pentru ca am fost mai multi la masa. Am luat asa: Vellutata di gamberi, adica o supa buna cu creveti rosii, sos de rosii, usturoi, ceapa, lamaie, ghimbir. Apoi Ruote pazze pomodoro, niste paste rotunde, sub forma de roata, cu rosii si dovlecei sau bucatele de vinete prin ele, bune si acestea; Parmigiana di melanzane foarte buna, la fel si Palla di mozzarella, o branza pane cu sos de mazare; Palermitana si Saltimbocca alla romana bune, dar nu cine stie ce, Spigola in crosta di sale buna, insa la fel sunt toate, nu prea tine de felul in care le gatesti sau ce fel si cata sare pui. Insalata di arance interesanta si buna, Pasta pomodorini e gamberi necuratati bune, cafeaua si cappuccino bune si ele, insa nu cele mai pe gustul meu. De notat ca pastele au foarte putin sos la Gustosi Momenti, ceea ce e tare mult pe gustul meu, dar cu totul impotriva obiceiurilor bucurestene.

Preturile destul de mari, insa la limita rezonabilului, dat fiind ca mancarea a fost buna. O masa in doi, cu o sticla de vin bun, muta repede 4-500 de lei de pe cardul tau pe cel al italianului. Clienti erau la toate cele patru mese de pe terasa, si cred ca au clienti mai tot timpul.

E clar acum, Gustosi Momenti e pe lista restaurantelor cu bucatarie italieneasca traditionala autentica din Bucuresti, cu mancare buna, asa cum e si in tara lor. Nimic sofisticat, insa asa si trebuie… (GB – octombrie 2020)

Gustosi Momenti: nu a vrut sau nu s-a gandit? Aceasta-i intrebarea…

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri italienesti din Bucuresti pe o straduta putin cunoscuta, un mic restaurant pitit intr-o casa, cu italianul care gateste in fata ta, suflet, autenticitate, lucruri din astea. M-am dus, desigur…

Am ajuns pana la urma la o casa, dupa ce trecusem deja de ea prima data, fara sa observ ca e un restaurant inauntru. O casa cu etaj, pe Gheorghe Titeica, in partea lui dintre Barbu Vacarescu si Lacul Tei. Cartier cu case vechi, ceva case noi, dar interesant, cu aer putin provincial.

Casa cu etaj, a fost o gradinita inainte acolo, pana in ianuarie, cand au venit italienii si si-au pus firma cu Gustosi Momenti pe perete. Stiu asta de la un prieten care le este vecin, si care mi-a spus ca de cand au aparut tot in constructie sunt, nu au reusit intr-un an sa termine de amenajat o terasa simpla, sa curate poarta sau sa indrepte un panou. Si eu am crezut ca e inchis, la inceput, ca or fi in renovare, niste lucrari, ceva. Nu era nimeni, dezordine in jur, pe terasa nematurat, o duduie care s-a dovedit a fi de-a casei – chelnerita, printre altele – statea si medita fumand, cu o scrumiera plina ochi cu mucuri de tigari, semn ca era o tema serioasa de meditatie, ce necesita o reflectie indelungata.

Deschisa si placuta duduia, s-a mobilizat cand m-a vazut, si-a stins tigara arsa mai putin de jumatate si am inceput o … (citeste tot)

Bucataria siciliana de la Gustosi Momenti
Terasa Gustosi Momenti
Saloanele si bucataria
Curtea cu iarba
Pisica Gustosi Momenti

 

Data actualizarii: 15/10/2020

Gustosi Momenti  - Str. Gheorghe Titeica, nr. 121B