Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Peste 1.000 de români cu sânge de rocker au descărcat aplicația Do...

13 vizite

Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și Jidvei Fetească Regală...

23 vizite

Niciodata nu am vazut atatea restaurante noi, cate au aparut in ul...

1973 vizite 2 comentarii

KAIAMO, restaurant-concept inspirat de folclorul si traditiile romane...

32 vizite

Gastrodiplomația și Inovațiile Culinare este una din sesiunile prin...

28 vizite

Au deschis un restaurant in padurea Baneasa, chiar vizavi de intra...

344 vizite

Noi, si multi altii, consideram ca in noiembrie 2017 a aparut publ...

163 vizite

KAIAMO, restaurant-concept inspirat de folclorul si traditiile romanes...

92 vizite

Aizkora Gastrobar, sau esenta ospitalitatii Cei doi copii din poza ...

825 vizite

La Bistro Ateneu cu invitatul meu Misu Negritoiu pentru validarea Meni...

91 vizite

La cel mai bun restaurant din Bucuresti dupa clasamentul nostru, Le Bi...

418 vizite

Jidvei celebrează 20 de ani de pasiune și respect pentru arta vinulu...

50 vizite

O noua cladire de birouri in centrul Bucurestiului Business Center ...

70 vizite

Inainte era acolo head office-ul interlopilor. Cei mai multi din l...

543 vizite

Caii de la Letea editie limitata – Aligote a devenit campion mondial...

475 vizite

Bucharest Degustation Tour, prima editie (2019): George Butunoiu...

1261 vizite

Adevarul.ro informeaza ca Andrei Tranga, proprietarul celui mai ma...

527 vizite

Purcari Wineries Plc (“Grupul”), una din cramele de frunte din Eur...

47 vizite

Purcari Wineries Plc (“Purcari”, “Grupul”), una din cramel...

71 vizite

Ceva ce nu am mai vazut pana acum: doua restaurante mari din Parcul He...

637 vizite

Anunt de recrutare: Cautam un personal chef pentru ambasadorul unei ta...

1498 vizite 2 comentarii

Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, anunță deschiderea ...

510 vizite

Pe 18 aprilie, la Chișinău, a avut loc ,,Vernisajul Vinului”, even...

116 vizite

Antreprenorii si mediul de afaceri sarbatoresc “1 Mai Antreprenoresc...

322 vizite

 Raionul Floreasca, prima piață alimentară gourmet din România, s...

703 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Nu aveam de gand sa merg sa mananc in Centrul Vechi. Sunt cateva restaurante cu mancare buna acolo, facuta cu atentie si, aproape sigur, si in curatenie, insa cele mai multe iti dau hamburgeri, paste si salate, si nici nu vreau sa ma gandesc ce e dincolo de usile inchise ale bucatariilor.

Ma duceam la Capsa, asadar, ca sa aflu ca au inchis pe termen neanuntat, asa ca am ajuns in Centrul Vechi, ca sa nu ma mai sui din nou in masina. M-am oprit la primele de care am dat. Grand Cafe van Gogh voiau sa ma indoape cu hamburgeri. M-am enervat si am plecat mai departe, si astfel am ajuns la Greek House Taverna.  Imi place mancarea greceasca, asa ca ne-am oprit – eram mai multi.

Greek House Taverna e un restaurant popular, si arata ca un restaurant popular. E chiar pe Smardan, strada cea mai aglomerata din Centrul Vechi, o inghesuiala de nedescris. Salonul e si el popular, decorat cu ceva pictura naiva cu peisaje grecesti, niste obiecte marinaresti care le-au cazut in mana la intamplare, fete de masa cu partatele, desigur. Televizorul pe Romania TV.

Meniul nu e foarte grecesc la Greek House Taverna. Au putine mancaruri cu adevarat grecesti, o buna parte din meniu e cu un specific nedefinit, daca socotim pestele si fructele de mare puse pe plita ca “patrimoniu gastronomic nerevendicabil”.

Am luat mai multe feluri, incepand cu un platou grecesc cu tot felul de branzeturi, salata de vinete, hamsii, tzatziki, apoi salata greceasca, un peste fript, alt peste fript, creveti, orez, legume, branza la cuptor. Antreurile de pe platou au fost bunicele, dar nimic special cu ele. Pestele si crevetii fripti ca orice peste si fructe de mare puse pe o plita si atat. Sosul prezentat ca fiind unt si lamaie era sos de apa, de fapt, adica de nemancat. Painea lor greceasca a fost foarte buna, in schimb.

Serviciul a fost bun din punct de vedere tehnic la Greek House Tavernaa, insa cu o amabilitate de fatada, prefacuta, la care au renuntat cu totul la sfarsit, cand ne-au “servit” o mica reprezentatie dezgustatoare pe tema bacsisului.

Am fost la Greek House Taverna cu niste oameni din celalalt capat al lumii, dintr-o tara in care nu se lasa tips la restaurant. Ei au platit, si nu au lasat nici aici bacsis, dupa cum stiam deja. I-am lasat sa iasa din restaurant si ma pregateam sa le dau eu ceva chelnerilor, ma gandeam la 50 de lei la o nota de 780, cand a inceput spectacolul! Unul dintre ei deschide carnetelul de carton in care era nota, cu ambele maini, si mi-l intinde ostentativ chiar in fata. L-am intrebat daca are vreo problema si daca vrea sa-mi spuna ceva. Atunci s-a intors catre ceilalti chelneri, care se adunasera deja in jurul mesei, si a inceput sa defileze prin fata lor, cu carnetelul deschis, tinut cu ambele maini. Dar nu asa, discret, ci teatral, bagandu-li-l sub ochi. Si ceilalti chelneri afisau pe rand cate o figura stupefiata si dezgustata, pe masura ce ajungea carnetelul in dreptul fiecaruia.

Un spectacol de efect, intr-adevar! Foarte buni actori, adevarati profesionisti, se vedea practica indelungata a rolurilor. Nu le-am lasat nimic, desigur. Desi, poate ca pentru spectacolul de teatru ad-hoc ar fi trebuit sa platesc ceva… (GB – septembrie 2018)

Data actualizarii: 02/09/2018

  • Andreea :

    Buna ziua.
    Am fost ieri (o mare greseala) la asa-zisa taverna greceasca (Greek House Taverna).

    Mancare veche si proasta. Angajatii sau patronii fumeaza in interiorul restaurantului.
    Am comandat gyros de porc, calamar picand si vanata umpluta cu branza.
    Mancarea a venit in 10 minute, deci clar era preparata in avans si doar incalzita.
    Gyros cu cartofi prajiti reci, un pic reincalziti, carne de porc de proasta calitate, cu zgarciuri si partial nefacuta.
    Calamari vechi (probabil decongelati mai demult), necuratati de pielita aceea care s eintinde in mod scarbos daca nu o indepartezi, cu un sos picand care de fapt era o zeama de rosii cu ceva boia iute.
    Vanata era singura comestibila. Dar pana la urma ce poti gresi la o vanata cu branza la cuptor ?!

    Unii angajati (sau patroni sau matusi ale patronilor) fumeaza in incinta restaurantului. „Doamna” in etate de la casa fuma o tigara clasica (nu electronica), in conditiile in care fumatul le este interzis clientilor.

    Ambientul trist, cu mobila facuta din bucati disparate (scaune bleu, bej, mov, cateva tablouri aruncate pe pereti, o plasma mare…), fara sapun la baie…

    Pe scurt, un loc de evitat. Unul dintre cele mai proaste restaurante la care am fost. Pacat de locatia buna, in centrul vechi, si-au batut joc de ea si de clienti.

  • Dresoru de fraieri :

    Sa vezi spectacol ce fac chelnerii batrani cu nevasta ta.(spectacol vesel)

  • Dresoru de fraieri :

    Esti un magar atarnator care mananca resturile pe la mesele la care esti invitat daca faci asa comentarii jicnitoare iti sugerez sa te sinucizi. Apropo fata ta arata ca la 80 ani.

  • Anonim :

    Domnii ar trebui sa se mute o perioada in Middle East unde in afara de expati care mai lasa uneori bacsis, localnicii isi iau restul pana pa ultimul leu, plus mancarea ramasa ca take-away (chiar daca afara ii asteapta un Bentley sau Rolls). Atunci ar invata poate ceva.

    • CN Tower :

      Și da și nu…fiecare cultură/zonă geografică își are propriile sale norme/tradiții sociale care nu pot fi ”importate” fără riscul unui conflict. Dacă în Toronto pensionarii pot comanda un taxi pentru o cursă scurtă dus-întors de doar 400-500 de metri pentru a își face cumpărăturile la food store, în București așa ceva se poate lăsa cu bătaie și înjurături din partea taximetristului (caz concret). Este un caz tipic de ”lack of situational awareness”, așa că…”when in Rome, do as the Romans do”.

  • CN Tower :

    6,41% bacsis e cam putin totusi ; in Canada, reprezinta practic un „mesaj” de repros adresat chelnerului pentru o servire de „doi lei”. In Toronto, in general, se lasa cam 10% pentru un serviciu acceptabil/mediocru, 15% pentru unul bun si 20% pentru foarte bun/excelent. Evident, depinde si de tipul de consumatie, de cat de mult a „alergat” chelnerul (1 persoana vs. grup mare de persoane etc). Am constatat insa din vacantele prin Europa ca europenii lasa bacsis mult mai mic decat nord-americanii, poate salariile minime in UE sunt ceva mai mari decat in SUA/Canada, iar costul vietii mai scazut (i.e. sistemul medical, invatamantul, transportul public etc, de la gratuit catre foarte ieftin).

    • George Butunoiu :

      Da, tipsul in SUA e mai mare cam cu 5%, in medie, decat cel din Europa. GB

      • CN Tower :

        Mulțumesc pentru informație, e bine de știut. Eu lăsam tip-ul după standardul nord-american și chiar ma miram cât de (excesiv de) amabili și zâmbăreți devin chelnerii înainte să părăsesc localurile respective 🙂

  • Raz :

    chiar asa, si show si pe gratis?! bravo insa, asa fac si eu..mereu.