Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Nordic accelerează digitalizarea și inovația în Food Service și l...

Sunt nebuni! Vor pierde toți banii! Și nu puțini, ci mulți. Pentru...

Seoul - Pentru cei care vor sa manance si altceva decat carne la resta...

S-a deschis de câteva zile un nou restaurant foarte excelent în Bucu...

Colliers: Românii au cheltuit 6 miliarde de euro anul trecut pentru a...

MATCA Transylvanian Sanctuary devine primul hotel din afara București...

Am fost subiectul unui experiment interesant și foarte relevant. Prob...

Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru ...

Producătorul Villa Vinèa a investit 2 milioane de euro în extindere...

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Afiseaza
comentarii

Zexe Zahana (Icoanei) a inaugurat vineri, 30 martie 2018, o serie de evenimente culinare bazate pe vechi retete romanesti. Cu aceasta ocazie, am avut deosebita placere sa participam la evenimentul oraganizat la Zahanaua Zexe (Icoanei) din Capitala, acolo unde a avut loc degustarea meniului brancovenesc, pregatit cu finete de catre Chef Amalia Consulea.

Meniul este rezultatul colaborarii cu Cosmin Dragomir (GastroArt), cunoscutul jurnalist si cercetator specializat in gastronomie, impreuna cu care se vor desfasura si urmatoarele evenimente de acest tip, pe care Zexe Zahana le va gazdui la fiecare doua saptamani. Scopul este de a readuce in atentia publicului o serie intreaga de retete si preparate traditionale romanesti, care au fost uitate si neglijate. In acest proiect este implicata si ARGR (Asociatia pentru Restaurarea Gastronomiei Romanesti).

Nu ai ocazia in fiecare zi sa poti degusta bucate asemenea celor care erau servite in cadrul festinurilor din trecut si, de aceea, un asemenea eveniment devine cu siguranta memorabil. Cu aceasta ocazie ii felicitam pe toti cei implicati in acest proiect de redescoperire a gastronomiei romanesti boieresti.

Meniul brancovenesc cu care ne-au incantat gazdele noastre a fost urmatorul, iar fotografiile aproape ca vorbesc de la sine despre gust:

Festin brancovenesc

Alta mancare  – unu

Cheftele din ficat de vitel cu patranjei, samanta de molotru si stafide, fripte-n unt si servite cu zeama de carne dreasa cu erburi mirositoare si agurida/agrise.

Alta mancare – doi

Creeri de vitel dati in unda tavaliti in galbenari de ou batute amestecate cu erburi marunte frecate, prajite mai apoi si date la masa cu ostropel verde din foi de patranjel, varfuri de spanaci, macris si izma pisate cu migdale si otet.

Alta mancare – trei

Piept de vitel nadusit in zeama de carne si vin alb aromata cu piper, cuisoare si nucsoara servit cu garnitura de napi calugaresti taieti, cucunari, prune si visine uscate.

Alt fel

Pere si gutui fiarte cu vin si zahar pisat, cuisoare si scortisoara intreaga alaturi de spuma oaua cu migdale si must de naramza. (Daniel Catoi – martie 2018)

Mancaruri uitate – restituiri

Mancaruri uitate – restituiri Salivam frustrati ori de cate ori ne cade in mana o carte veche de bucate, ori de cate ori citim cate o poveste despre festinuri din vremuri imemoriale. Incercam zad...

Zahanaua Zexe (Icoanei)

Zahanaua Zexe: Cea mai buna mancare romaneasca boiereasca din Bucuresti. Scriu acum despre amandoua Zahanalele Zexe, cea din Icoanei si cea de la Statuia Aviatorilor, pentru ca asa par sa fi fost c...

Data actualizarii: 07/10/2018

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close