Alte restaurante, cafenele, si alte localuri vizitate, care nu au fost incluse in Lista Restocracy

Ord. dupa

Singura amintire de la Xi Lai e cea mai adorabila chelnerita ever A...

740 vizite

Graffiti (Cotroceni) este unul dintre restaurantele Graffiti din Bucur...

94 vizite

Naneti e un mic bistrou de pizza, supe si paste, iar de curand au adau...

44 vizite

Beijing Garden, o cantina chinezeasca in Pipera Plaza Iar am mers p...

280 vizite

Le Boutique, Food Concept Store-ul lui omu cu ochi albastri De ...

479 vizite

Sushi Time, ceva cu care Hotel Lafayette nu se poate mandri defel... ...

74 vizite

Oare de ce i-or fi spus Passione Ristorante? Passione e un mic rest...

1851 vizite

Casa Myt te duce intr-o calatorie nostalgica inapoi in timp Am ...

624 vizite 3 comentarii

La Souk au modernizat deocamdata doar preturile. Mancarea mai asteapta...

3033 vizite 1 comentarii

Lucruri cinstite la Winestone Victoriei 37 Am revenit la Winest...

1438 vizite

Fie ca Sfantul Duh sa faca portiile putin mai mari la Alouette Urban B...

584 vizite

E bine la Trattoria della Nonna daca iti setezi asteptarile corect ...

362 vizite

Shocul kelnerului de la Copper’s Pub Am trecut de la multe ori pe...

1859 vizite 2 comentarii

Pippo, tatal frumoasei brunete de la Pippo’s... Pippo’s ins...

1938 vizite 4 comentarii

Chelnerita de la Cent’anni, singurul subiect de scris despre acest r...

560 vizite

Vitrinele Nuba din Beller, de o mie de ori mai frumoase decat vitrinel...

3067 vizite

Politica si Delicateturi, un restaurant care-si selecteaza clientii ...

8784 vizite 1 comentarii

Mezzaluna, pentru cei care au destul timp ca sa o traga pe pisica Luna...

1506 vizite

Enjoy, sau cum sa fii fraierit fara sa te superi prea tare Enjo...

522 vizite

CAU promoveaza vita si porcul din Spania CAU  o mica macelarie...

1183 vizite

Unde o fi exceptia de la Trattoria Lugo Cucina Italiana? Chiar in ziu...

1415 vizite

Mikkeller, pubul bacovian din inima Bucurestiului Mikkeller Bar, sa...

3696 vizite

Sa mancam la Frudisiac pentru a nu muri de foame! Liniste de data a...

4916 vizite

Forever Young pare sa fie mai cuminte decat e cazul Forever Young e...

432 vizite

Nu intelegi mare lucru din Energiea daca nu esti in target Iata, do...

2610 vizite 1 comentarii
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Gambrinus, un brand aproape pierdut

Beraria Gambrinus, Hotel CismigiuAm revenit la Beraria Gambrinus de mai multe ori, avand adesea drum prin fata ei cand merg la sala de concerte pe care o avem la Palatul Universul. S-a golit de clienti, mobilierul si decorurile s-au cam degradat. Mancarea nu a fost niciodata prea deosebita, insa acum e chiar banala.

Cred ca s-au resemnat cu pierderea pe acest concept si incearca ceva nou – am vazut alaturi, in aceeasi cladire, insa in capatul dinspre Brezoianu, ca pregatesc deschiderea Noua Berarie Gambrinus. Nu stiu inca daca sunt aceiasi proprietari – probabil ca da, pentru ca nu oricine poate folosi acest celebru brand, socotesc eu. Sper sa gaseasca o formula castigatoare pana la urma, brandul „Gambrinus” a fost mai celebru chiar decat „Caru cu Bere„, si e mare pacat sa fie pierdut definitiv… (GB – august 2019)

Gambrinus, o berarie turistica

Gambrinus, alaturi de Capsa, Caru cu Bere si inca vreo cateva, dar nu foarte multe, sunt nume de patrimoniu in Literatura Romana, chiar si dincolo de cea interbelica. Dintre acestea, doar Caru cu Bere a ramas „pe piata” in zilele noastre, celelalte mai spun cate ceva doar batranilor nostalgici sau celor care mai deschid cate o carte din cand in cand.

Insa foarte putini mai stiu acum ca adevarata berarie Gambrinus, cea din scrierile lui Caragiale (si careia i-a asigurat si managementul, o vreme), nu era unde e acum Beraria Bambrinus, la parterul Hotelului Cismigiu, de pe Bulevardul Elisabeta, ci putin mai sus, unde Calea Victoriei face cruce cu Ion Campineanu. Cand eram eu student, pe vremea comunistilor, era o berarie Gambrinus acolo unde e si acum, intr-adevra, insa despre aceea nu cred ca a scris cineva…

Cred ca noua berarie Gambrinus a aparut odata cu readucerea la viata a Hotelului Cismigiu, dupa laborioase si scumpe lucrari de renovare, de refacere completa, mai bine zis. E unul dintre cele doua restaurante ale hotelului, al doilea fiind Ici et La, sus, la ultimul etaj, acesta.

Beraria Gambrinus arata foarte bine, nu am putut face mai multe poze, si mai detaliate, ca erau clienti inauntru si nu voiam sa pierd prea mult timp blurandu-le fetele cu Photoshopul. Arhitectul si-a facut bine treaba, a reusit sa recreeze o atmosfera de vechi Bucuresti, de roman. Au un singur salon, intrarea e pe coltul cladirii, unde Brezoianu face cruce cu Regina Elisabeta. Nu e nici mare, dar nici mic, dar e destul de inalt, ceea ce ii da o eleganta in plus. In spate au o platforma din care au facut un fel de mezanin, sunt si acolo cateva mese, daca vrei sa fii mai la separeu.

Nu au gradina la Gambrinus, o terasa, propriu-zisa, au doar cateva mese pe trotuar, care fac corp comun cu restaurantul dupa ce peretele de sticla se da cu totul la o parte, ceea ce sporeste si mai mult farmecul stabilimentului.

Meniul e romanesc la Beraria Gambrinus, o combinatie intre bucataria traditionala, taraneasca, cea citadina si cea boiereasca. Denumirile sunt foarte romantate, cu trimiteri literare, in special la personaje si pasaje din Caragiale, insa doar de dragul spectacolului, fiindca nu cred ca Bubico a mancat vreodata acea salata anume, sau ca e scris pe undeva ca Dandanache aprecia in mod special creierul preparat dupa reteta recuperata acum de Gambrinus. Insa asa se face in marketing, si oamenii apreciaza asta, mai ales turistii. Fiindca cei mai multi dintre cei de la Gambrinus arata a turisti de Centru Vechi.

Am fost la Beraria Gambrinus de mai multe ori, si cand au deschis-o, in primele zile, si acum, de curand. Mancarea e obisnuita, nu am gasit nimic special. Tin minte ca mi-a placut mai mult la inceput, atunci pareau sa-si fi propus sa faca din Gambrinus un restaurant cu specific romanesc de referinta in Bucuresti, insa cred ca ca si-au dat seama ca nu merita atata efort riscant si l-au lasat ca un restaurant turistic, de pasaj, de trafic, in care intri pentru ca treci prin fata, iti place cum arata si vrei sa-ti astamperi foamea sau, pur si simplu, sa nu bei o bere pe stomacul gol.

Preturile sunt marisoare la Gambrinus, ca pentru turisti, insa nu cine stie ce.

Serviciul cam apatic, impersonal, asa cum e peste tot in zonele turistice, nu numai la noi. Cand stii ca aproape sigur turistul cu rucsac in spate nu mai revine la tine in urmatorii cativa ani, nu-ti mai vine sa investesti prea mult in a-l face sa se simta bine primit. Au chelneri tineri, numai baieti, informali, in tricouri si in blugi, cu mintea in alta parte, asteptand sa se termine programul mai repede ca sa-si vada de ale lor.

Gambrinus e o berarie foarte frumoasa, cu turisti care iti dau o atmosfera de vacanta. E un loc foarte bun de oprit la o bere si un carnat alaturi, daca esti in zona. Nu am auzit pe nimeni, pana acum, vorbind despre Beraria Gambrinus atunci cand vine vorba despre cele mai bune restaurante romanesti din Bucuresti, ceea ce ma face, cu atat mai mult, sa o consider un local turistic, mai mult. (GB – mai 2017)

 

Ici et La (Hotel Cismigiu)

Cum mananca francezii Ici et La s-a mutat din casa aceea oribil amenajata din Piata Romana, dupa multi ani. Si bine a facut! Am scris ca domnul Philippe Dupre merita mai mult pentru cat de mult m...

Casa Capsa

Casa Capsa, o paguba greu de recuperat pentru Bucuresti si pentru bucuresteni... Casa Capsa a fost inchisa o lunga vreme anul trecut, i-au dat drumul din nou in decembrie. M-am mirat, pentru ca totul...

Caru cu bere

Caru' cu Bere, o minune logistica Nu merg des la Caru' cu Bere, desi il consider un restaurant traditional romanesc bun, in general, daca e sa-l masor cu altele cu specific romanesc din Bucuresti. E ...

Data actualizarii: 08/08/2019

Gambrinus  - Bd. Regina Elisabeta, nr. 38 (Hotel Cismigiu)

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.