Alte restaurante, cafenele, si alte localuri vizitate, care nu au fost incluse in Lista Restocracy

Ord. dupa

Artemis de la Athina Suites, alta banalitate pe harta Bucurestiului. D...

189 vizite

Salonul si terasa Le Bab in Centrul Vechi  

63 vizite

Dorada, cel mai trist restaurant in care am intrat in ultima vreme ...

152 vizite

La Armeneasca, primul restaurant de picnic kosher din Bucuresti ...

367 vizite

Din ce in ce mai putin mic bistrou de proximitate Copiii acestia au...

858 vizite

La Placinte este un lant de restaurant cu specific basarabean. Restaur...

54 vizite

Atelierul de Tarte e un adevarat bistrou Am revenit la Atelierul ...

1333 vizite

Sushi-ul proletar Am revenit la Sushi Terra dupa mai bine de un an....

1315 vizite 1 comentarii

ZenSushi Nordului este cel mai recent restaurant din lantul ZenSushi. ...

43 vizite

Trattoria Verdi Victoriei, inca o cantina pentru burtile corporatiste ...

853 vizite

Flavors, cu prefacut-simpaticul sau Chef Elias Harmouch Flavors e u...

2144 vizite 4 comentarii

La Vioara Rosie, un restaurant din alta lume si din alte vremuri... ...

246 vizite

Costelaria fata cu corporatistii Cei care au de mai multi ani Costela...

1311 vizite 1 comentarii

Noodle Bar by Tuk Tuk, street food mai scump ca la restaurantele adeva...

2006 vizite

Trattoria Il Calcio H, cea mai proasta mancare dintre toate cele vreo ...

165 vizite 1 comentarii

Due Amici isi fac o virtute din neschimbare Dupa aproape doi ani, am ...

1089 vizite

Green Hours, un local iconic al Bucurestiului Green Hours este unul...

389 vizite

AltFel, mic bistrou de breakfast all-day, hamburgeri si clatite La sf...

1012 vizite

Dolce Vita este un restaurant cu bucatarie italiana, situat pe strada ...

159 vizite 1 comentarii

Balls., primul bistrou fast-food de chiftelute din Bucuresti Pe la mi...

1025 vizite 1 comentarii

Casa Capsa, o paguba greu de recuperat pentru Bucuresti si pentru bucu...

4637 vizite 3 comentarii

B3ton, restaurant la Piata Libertatii pe Candiano Popescu

119 vizite

Casa Alba Baneasa este un restaurant traditional romanesc, situat in P...

300 vizite

YASOU, sau cum arata o taverna a zilelor noastre YASOU e primul res...

4309 vizite

La Bottega del Tartufo & Pasterra este o bacanie, respectiv un pas...

67 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Gambrinus, un brand aproape pierdut

Beraria Gambrinus, Hotel CismigiuAm revenit la Beraria Gambrinus de mai multe ori, avand adesea drum prin fata ei cand merg la sala de concerte pe care o avem la Palatul Universul. S-a golit de clienti, mobilierul si decorurile s-au cam degradat. Mancarea nu a fost niciodata prea deosebita, insa acum e chiar banala.

Cred ca s-au resemnat cu pierderea pe acest concept si incearca ceva nou – am vazut alaturi, in aceeasi cladire, insa in capatul dinspre Brezoianu, ca pregatesc deschiderea Noua Berarie Gambrinus. Nu stiu inca daca sunt aceiasi proprietari – probabil ca da, pentru ca nu oricine poate folosi acest celebru brand, socotesc eu. Sper sa gaseasca o formula castigatoare pana la urma, brandul „Gambrinus” a fost mai celebru chiar decat „Caru cu Bere„, si e mare pacat sa fie pierdut definitiv… (GB – august 2019)

Gambrinus, o berarie turistica

Gambrinus, alaturi de Capsa, Caru cu Bere si inca vreo cateva, dar nu foarte multe, sunt nume de patrimoniu in Literatura Romana, chiar si dincolo de cea interbelica. Dintre acestea, doar Caru cu Bere a ramas „pe piata” in zilele noastre, celelalte mai spun cate ceva doar batranilor nostalgici sau celor care mai deschid cate o carte din cand in cand.

Insa foarte putini mai stiu acum ca adevarata berarie Gambrinus, cea din scrierile lui Caragiale (si careia i-a asigurat si managementul, o vreme), nu era unde e acum Beraria Bambrinus, la parterul Hotelului Cismigiu, de pe Bulevardul Elisabeta, ci putin mai sus, unde Calea Victoriei face cruce cu Ion Campineanu. Cand eram eu student, pe vremea comunistilor, era o berarie Gambrinus acolo unde e si acum, intr-adevra, insa despre aceea nu cred ca a scris cineva…

Cred ca noua berarie Gambrinus a aparut odata cu readucerea la viata a Hotelului Cismigiu, dupa laborioase si scumpe lucrari de renovare, de refacere completa, mai bine zis. E unul dintre cele doua restaurante ale hotelului, al doilea fiind Ici et La, sus, la ultimul etaj, acesta.

Beraria Gambrinus arata foarte bine, nu am putut face mai multe poze, si mai detaliate, ca erau clienti inauntru si nu voiam sa pierd prea mult timp blurandu-le fetele cu Photoshopul. Arhitectul si-a facut bine treaba, a reusit sa recreeze o atmosfera de vechi Bucuresti, de roman. Au un singur salon, intrarea e pe coltul cladirii, unde Brezoianu face cruce cu Regina Elisabeta. Nu e nici mare, dar nici mic, dar e destul de inalt, ceea ce ii da o eleganta in plus. In spate au o platforma din care au facut un fel de mezanin, sunt si acolo cateva mese, daca vrei sa fii mai la separeu.

Nu au gradina la Gambrinus, o terasa, propriu-zisa, au doar cateva mese pe trotuar, care fac corp comun cu restaurantul dupa ce peretele de sticla se da cu totul la o parte, ceea ce sporeste si mai mult farmecul stabilimentului.

Meniul e romanesc la Beraria Gambrinus, o combinatie intre bucataria traditionala, taraneasca, cea citadina si cea boiereasca. Denumirile sunt foarte romantate, cu trimiteri literare, in special la personaje si pasaje din Caragiale, insa doar de dragul spectacolului, fiindca nu cred ca Bubico a mancat vreodata acea salata anume, sau ca e scris pe undeva ca Dandanache aprecia in mod special creierul preparat dupa reteta recuperata acum de Gambrinus. Insa asa se face in marketing, si oamenii apreciaza asta, mai ales turistii. Fiindca cei mai multi dintre cei de la Gambrinus arata a turisti de Centru Vechi.

Am fost la Beraria Gambrinus de mai multe ori, si cand au deschis-o, in primele zile, si acum, de curand. Mancarea e obisnuita, nu am gasit nimic special. Tin minte ca mi-a placut mai mult la inceput, atunci pareau sa-si fi propus sa faca din Gambrinus un restaurant cu specific romanesc de referinta in Bucuresti, insa cred ca ca si-au dat seama ca nu merita atata efort riscant si l-au lasat ca un restaurant turistic, de pasaj, de trafic, in care intri pentru ca treci prin fata, iti place cum arata si vrei sa-ti astamperi foamea sau, pur si simplu, sa nu bei o bere pe stomacul gol.

Preturile sunt marisoare la Gambrinus, ca pentru turisti, insa nu cine stie ce.

Serviciul cam apatic, impersonal, asa cum e peste tot in zonele turistice, nu numai la noi. Cand stii ca aproape sigur turistul cu rucsac in spate nu mai revine la tine in urmatorii cativa ani, nu-ti mai vine sa investesti prea mult in a-l face sa se simta bine primit. Au chelneri tineri, numai baieti, informali, in tricouri si in blugi, cu mintea in alta parte, asteptand sa se termine programul mai repede ca sa-si vada de ale lor.

Gambrinus e o berarie foarte frumoasa, cu turisti care iti dau o atmosfera de vacanta. E un loc foarte bun de oprit la o bere si un carnat alaturi, daca esti in zona. Nu am auzit pe nimeni, pana acum, vorbind despre Beraria Gambrinus atunci cand vine vorba despre cele mai bune restaurante romanesti din Bucuresti, ceea ce ma face, cu atat mai mult, sa o consider un local turistic, mai mult. (GB – mai 2017)

 

Ici et La

Cum mananca francezii Ici et La s-a mutat din casa aceea oribil amenajata din Piata Romana, dupa multi ani. Si bine a facut! Am scris ca domnul Philippe Dupre merita mai mult pentru cat de mult m...

Casa Capsa

Casa Capsa, o paguba greu de recuperat pentru Bucuresti si pentru bucuresteni... Casa Capsa a fost inchisa o lunga vreme anul trecut, i-au dat drumul din nou in decembrie. M-am mirat, pentru ca totul...

Caru cu bere

Tumoarea de pe fatada marii cladiri de langa Manastirea Stavropoleos Caru cu Bere e perla coroanei lui Dragos Petrescu, poate cel mai spectaculos exemplu de ce poate sa faca un management bun dintr...

Data actualizarii: 08/08/2019

Gambrinus