Un home delivery à la Răzvan Crișan… 😀
De când s-au închis restaurantele, și nici pe terase nu se mai poate sta bucurându-te cu adevărat de viață și de banii mulți pe care ai reușit să-i aduni in cont, restaurantele mari din București au început a se întrece în meniuri de delivery sofisticate, adevarate fine dinings, și cu prezentări din ce în ce mai originale și mai artistice. Mâncăruri pe care nimeni nu și-ar fi imaginat, cu cateva luni în urmă doar, că le-ar putea avea chiar acasă, pe masa din salon, ca și când bucătarul tău personal le-a făcut mai devreme și acum tocmai le așază în farfuriile de porțelan fin. Însă asta cu bucătarul tău personal gatind așa ceva e doar pentru imaginație, pentru că nu cred că există vreun bogat în România, fie el și putred de bogat, care să aibă un astfel de bucătar doar al lui. Și chiar dacă ar avea unul atât de talentat, mâncărurile acestea sofisticate au nevoie de o bucătărie de restaurant de top ca să fie făcute, nu unul de vilă, fie ea și întinsă pe nu știu câte hectare.
A venit și rândul lui Kané, așadar, să-și arate mușchii în delivery. Eram sigur că se vor strădui să fie altfel decât ceilalți, ca de fiecare dată. Și am avut dreptate, desigur! În primul rând, au construit un întreg concept, Proiectul Kané | Localnicii, prin care să-și asigure toate produsele de care au nevoie în bucătărie doar de la producători locali. Excelent instrument de marketing, mai ales că te poți folosi și de banii sponsorilor, sensibili la astfel de argumente. Meniurile sunt prezentate la pachet cu acești antreprenori-producători, așa că sunt toate șansele ca vreo mare companie, sau chiar mai multe, să vă plătească o parte din pachetul pe care Kané vi-l trimite acasă.
„Vrem să vă atragem și privirile, dar și să vă încurajăm să cumpărați de la cei de lângă voi! #Localnic cu localnic, având grijă de noi și unii de alții, vom trece mai ușor de perioada aceasta și putem face din orașul nostru un loc și mai bun! Kané | Localnicii este despre antreprenorii și artizanii care dau spiritului orașului o doză de unicat. Primul pas este opțiunea de delivery Kané a unui meniu creat doar cu produse locale, urmat de un show online prin care îi veți cunoaște pe câțiva dintre antreprenorii curajoși care au făcut din orașul nostru Berlinul Estului, o hartă digitală a micilor afaceri locale și un proiect prin care perioada sărbătorilor de iarnă să fie mai caldă!” Ce bancă sau corporație multinațională ar refuza să bage adânc mâna în cont și să sponsorizeze ceva atât de nobil…?
Apoi, la Kané au un tână chef extrem de talentat, pe Cătălin Bejenariu, despre care am scris de fiecare dată cu exces de epitete. Care și tânar și foarte talentat chef a inventat câteva meniuri pe care le-a branduit Kané Acasă, respectiv Kané Home în broșurile în limba engleză.
Eu l-am primit, l-am pozat și apoi l-am mâncat pe tot pe „Pui cu garnituri, sosuri, pâine, unt și desert”, cel mai scump al lor, la 195 de lei. Pâine cu maia făcută în casă, Unt de casă sărat, Pui copt și glazurat cu roșii fermentate și condimente, Terină de cartofi cu ulei de hribi, Texturi de varză kale cu gălbiori și sos de unt, Țelină coaptă în unt ars, Sos din parfait de pui, Emulsie de ou afumat, Tartă cu dovleac copt și cremă de vanilie.
Puiul Vegetarian…
Puiul, așadar, e vedeta meniurilor Kané Home, un pui întreg pus la cuptor de Cătălin Bejenariu în felul în care știe el că iese cel mai bun, legumele înșirate mai sus fiind garnitura aripatului, de fapt. Și ca să fie și mai clar ce mănânc, puiul a venit cu o întreagă cărticică după el, plină cu poze ca în National Geographic. Cărticică în care o agenție de publicitate cu bugete mari, fără îndoială, ne spune cum mănâncă el numai delicatese păsărești și cum trăiește în niște locuri pentru care noi dăm bani grei ca să le vizităm o dată pe an, măcar, în concediu. Prea frumoase pozele ca să nu-i fac și Puiului Vegetarian o pagină separată aici, pe site…
Și nu știu cum au reușit să facă, dar și vegetarianul pui, și pâinea și celelalte au ajuns calde la mine, deși nu locuiesc chiar peste drum de restaurantul lor. Lucru bine făcut, de la un capăt la altul, trebuie să o spun.
Am văzut că multe restaurante, chiar și dintre cele mari, au făcut meniuri diferite pentru delivery. Mai simple și mai apropiate de mâncărurile cu nume obișnuite, ca să iasă mai ieftine și ca să nu se sperie o parte din clientelă de ceva prea original și cu denumiri bizare. Însă Kané nu au făcut asta. Ce am primit eu, și toată mâncarea lor de la Kané Home arată exact la fel și are același gust și nivel de sofisticare ca aceea din restaurant. Cei care au mâncat deja la Kané știu despre ce vorbesc…
PS: cele două poze artistic realizate cu acest meniu sunt luate de pe site-ul lor; celelalte sunt de pe masa mea din bucătărie. Nu am masă în salon, și nici măcar salon nu mai am, am golit tot apartamentul de bloc în care stau ca să nu-l poată distruge și să se joace în el o făptură foarte mică (foto stânga sus), apărută de curând în casă.
Kané Acasă, meniul delivery al lui Cătălin Bejenariu
Puiul Vegetarian de la Horezu și cărticica lui
Noi am ramas trei ceasuri la cina la KANE, insa toti de la celelalte mese au stat mai mult. Asta spune ceva…
Am revenit la KANE ca sa-i vedem gradina, deschisa acum, in vremea pandemiei, si sa vedem si noul meniul de degustare al lui Chef Catalin Bejenariu.
Gradina din fata e foarte frumos amenajata, cu multa verdeata si, mai ales, cu privelistea Bucurestiului din romane de jur imprejur. Partea cu poezie a orasului nostru, cu case vechi si copaci batrani, cu strazi rareori drepte. Mai au o mica terasa ascunsa, cu o singura masa mare sub un copac batran, inca si mai interesanta. Nu am putut sa-i fac poze pentru ca era deja ocupata cand am ajuns noi.
Cina a fost memorabila si am descris-o intr-un articol separat, nu mai reiau detaliile. Am luat meniu de degustare, desigur, cu mai mult de zece feluri, daca e sa socotim cate farfurii diferite au ajuns pe masa noastra. Toate foarte bune si original prezentate, dupa cum se vede si in poze.
Serviciul la fel de personal, cu acelasi chelner pe care l-am pozat si despre care am scris si data trecuta. Terasa plina. Mai veneau cate unii fara rezervare, dar nu mai aveau loc, asa ca plecau uitandu-se cu jind in farfuriile noastre.
Am facut ochii roata de mai multe ori, si aproape toti luau meniul de degustare. Noi am stat trei ceasuri la KANE. Mesele s-au umplut la scurt timp de la sosirea noastra, si nu am vazut pe nimeni sa-si fi terminat cina si sa se ridice sa plece. Asta spune ceva, ca nu au venit la KANE doar de foame, ci pentru mult mai mult decat atat. Si pareau toti multumiti de ce au gasit… 🙂
Asadar, daca e sa fac si eu o recomandare celor care merg acolo, este sa ia meniul de degustare. Data trecuta am scris ca portiile erau anormal de mici. Au mai lasat de la ei, si acum sunt normale pentru un restaurant de fine dining. Insa, avand atat de multe feluri, un singur meniu de degustare poate sa ajunga unei perechi cu parte barbateasca cu profil si pofta de intelectual si cu o parte femeiasca cu un numar rezonabil de kilograme. Un astfel de meniu costa 330 de lei, si mai scoti inca 200 de lei de pe card pentru vinuri. Dar daca vrei sa mananci tot cam atat, insa comandand felurile unul cate unul, sa va asigurati ca aveti de vreo doua ori mai multi bani.
Da, KANE si cele inca vreo cateva restaurante cu chefs tineri si foarte talentati sunt creatorii si reprezentantii Noii Bucatarii Romanesti Fine si mandria orasului in fata strainilor care o descopera. Si, cine stie, poate ca intr-o zi vor face o escapada in Bucuresti doar pentru un tur gastronomic prin aceste noi restaurante, ca apoi sa ramana pana spre dimineata in Centrul Vechi… (GB – iulie 2020)
Meniul KANE in vremea pandemiei (click pentru a deschide)
KANE, restaurantul cu cele mai mici portii de mancare din Bucuresti
Redeschiderea restaurantului KANE a fost unul dintre evenimentele cele mai asteptate de pe piata restaurantelor bucurestene. KANÉ, mai precis, ca sa reiasa si pronuntia. Fiindca numele vine de la zeul mancarii din Hawaii, Kané. Primul KANÉ a fost deschis in urma cu cativa ani pe Tunari, in locul in care aceiasi proprietari au mutat Mamizza, dupa ce au realizat ca un astfel de concept elitist are nevoie de o alta adresa. Asa ca au luat o casa cunoscuta de pe strada Dianei, aproape de Piata Rosetti. Si apoi au bagat mana adanc in buzunar. Dupa mult timp si multi bani cheltuiti, au reusit sa deschida acum o saptamana.
Nu au facut economie la nimic, rezultatul e chiar spectaculos, din orice directie ai privi. Casa nu are etaj, e doar parterul amenajat si deschis publicului, deocamdata, si in curand au promis o crama la subsol. Si o terasa in gradina din jurul casei, la vara. Bucataria e chiar la intrare, in… (citeste tot)
Bucataria lui Chef Catalin Bejenariu si a lui Razvan Crisan
Saloanele KANÉ
Razvan Crisan, oamenii si neoamenii lui de la KANE
Gradina KANÉ
Casa din Strada Dianei
Si cu un an in urma…
Puiul Vegetarian, crescut cu legume și cereale
Puiul Vegetarian are pașaport de România și vine de lângă Horezu, o zonă recunoscută pentru aerul curat. Pentru că ne dorim să-l creștem așa cum se cuvine, la fiecare masă avem grijă să-i dăm cele mai bune legume și cereale. Preferatul lui rămâne porumbul, de aceea și culoarea lui galbenă care îi trădează originea de pui de la țară. Îngrijit cu atenție și bine crescut, ia la maturitate calea orașului în întâmpinarea tuturor celor care caută mult râvnitul gust de altădată.
Puiul Vegetarian de la Horezu este un mofturos. Nu vrea nimic altceva în afară de legume și cereale. Îi place, în special, să mănânce porumb, grâu și mazăre. Meniul este mereu stabilit de un specialist care se pricepe să-i ofere ce-i mai bun cât să crească frumos și sănătos. A auzit și el că alți pui din oraș mănâncă și făină din carne și oase, dar Puiul nostru Vegetarian nici nu vrea să audă de așa ceva. Ține la dieta lui și vrea mereu ce-i mai bun.