Le Manoir anunta fuziunea restaurantelor bucurestene Relais & Chateaux Le Bistrot Français si Bistro Ateneu
Grupul Le Manoir, condus de catre Cristian Preotu anunta fuziunea restaurantelor bucurestene Relais & Chateaux Le Bistrot Français si Bistro Ateneu. Noul local creat in urma unirii celor doua proprietati va functiona in cladirea Galleron, cea care a gazduit, in ultimii doi ani, Relais & Chateaux Le Bistrot Français, va purta numele de Bistro Ateneu si va fi, in continuare, afiliat retelei Relais & Chateaux.
Bucataria restaurantului operat de familia Preotu va fi condusa de catre Alexandru Dumitru, desemnat, in iunie 2019, Cheful Anului, de catre Gault&Millau Romania, iar echipa va include profesionisti din ambele localuri. Grupul Le Manoir intrerupe, astfel, colaborarea cu consultantul francez Sebastien Gravé si cu cheful coordonator Sorin Miftode. Catalin Grancea, Maitre de Maison Relais & Chateaux Le Bistrot Français, incepand cu anul 2015, si Octavian Gruianu, sef somelier al aceluiasi local, isi vor pastra functiile in cadrul noului proiect.
“Intram in aceasta etapa alaturi de o echipa unita de o viziune comuna: sa transformam experienta pe care o oferim oaspetilor intr-una memorabila, in care sa se simta autenticitatea, spiritul local, pasiunea pentru tot ceea ce este bun si frumos, precum si implicarea fiecaruia dintre noi. Prin urmare, investitia in talente ramane o prioritate pentru noi, deoarece avem nevoie de cei mai buni profesionisti, care sa inteleaga si sa asimileze valorile noastre si ale asociatiei Relais & Chateaux.” afirma Cristian Preotu, proprietar Le Manoir.
Modificarea face parte din planul de afaceri al grupului Le Manoir, ce a urmarit inca de la intrarea pe piata de HoReCa, dezvoltarea unui local puternic, care sa devina una dintre cele mai prestigioase proprietati. “De la inceput, din 2014, am muncit si am evoluat cu consecventa. Ne-am construit o echipa puternica de profesionisti pasionati – Maitre d’, ospatari, somelieri, bucatari -, in a caror educatie am investit incontinuu. Am selectat proprietatea ideala, casa Galleron, a carei poveste este in linie cu valorile noastre, si am amenajat-o intr-un mod cald, elegant, care sa ne reprezinte, imbogatind-o cu o colectie de arta, de la cei mai apreciati pictori clasici romani. Ne-am creat o crama impresionanta, ce ne-a adus 6 premii Wine Spectator, dintre care 3 Best Of Award of Excellence, si care numara acum peste 900 de etichete de vinuri din intreaga lume, am dezvoltat relatii si parteneriate cu unii dintre cei mai respectati producatori ai lumii si am pus Romania pe harta Relais & Chateaux.
Continuand pe acest fir rosu, anul acesta, am achizitionat un conac in Balotesti, cu o gradina de 17.000 de metri patrati, in care ne cultivam propriile fructe, legume si plante aromatice. Din punctul meu de vedere, acest lucru va schimba cu totul filozofia gastronomica a restaurantului nostru, pentru ca il va duce intr-o zona farm-to-table, in care avem mult mai mult control asupra materiilor prime. Punand cap la cap toate aceste elemente si identificand un chef ca Alexandru Dumitru, extrem de talentat, organizat, ce contribuie activ la acest nou curent culinar – bucataria romaneasca moderna -, am considerat ca este timpul sa trecem la urmatorul nivel, sa unim cele mai puternice atuuri ale noastre si sa le aducem impreuna intr-un proiect major, care isi va pune amprenta pe gastronomia romaneasca, contribuind la modernizarea si popularizarea sa.”, declara Cristian Preotu, proprietar al grupului Le Manoir.
Noul Relais & Chateaux Bistro Ateneu
isi deschide usile in noua formula incepand cu data de 19 august, cand isi va intampina oaspetii cu un meniu nou, de toamna, ale carui preparate vor fi realizate integral in bucataria restaurantului, din ingrediente obtinute din surse responsabile, urmand principiile chefului Alexandru Dumitru. “Pentru mine, sa livrezi un meniu farm-to-table intr-un restaurant care are 50 de locuri inseamna sa intri intr-o noua etapa, in care intregul sistem producator – bucatar – oaspete se modifica. Dublare numarului de oaspeti presupune o si mai mare atentie acordata furnizorilor, cresterea membrilor echipei si o organizare extrem de eficienta. Bucataria romaneasca moderna castiga teren, capata forma, iar Bistro Ateneu isi propune sa fie unul dintre promotorii activi ai acestui curent.”, declara Alexandru Dumitru.
Meniul Relais & Chateaux Bistro Ateneu
este construit in jurul materiilor prime de foarte buna calitate, selectate de catre chef Alexandru Dumitru. Ingredientele vedeta ale localului sunt legumele de sezon, ciupercile de padure, plantele aromatice, dar si mistretul, porumbelul, racii si pestii salbatici. Toate procedurile, de la curatarea ingredientelor, pana la prezervarea lor in sosuri, conserve, amestecuri de muraturi, afumarea pestelui etc., vor fi realizate in restaurant, pentru ca fiecare preparat sa ilustreze intru totul filozofia gastronomica a echipei. “Este un efort pe care putine localuri il fac, insa care iti ofera oportunitatea de a te juca asa cum doresti cu materiile prime, cu aromele si texturile lor. Ca chef, simt ca doar astfel imi pot castiga libertatea de a crea farfurii care celebreaza sezonalitatea, terroir-ul romanesc, traditiile si bogatia noastra culturala.”, completeaza chef Alexandru Dumitru. In plus, localul isi va delecta oaspetii cu o selectie de preparate exceptionale, care vor pune in evidenta ingrediente din alte tari, folosite in sezonul lor.
Pentru a-si intari angajamentul fata de gastronomia romaneasca, restaurantul va gazdui constant cine la patru maini, avand ca invitati chefi extrem de apreciati si valorosi, din reteaua Relais & Chateaux. Astfel, profesionisti din intreaga lume, cunoscuti pentru viziunea lor culinara, vor descoperi Romania, produsele si artizanii locali si ne vor prezenta cateva dintre ingredientele lor favorite. “Va fi o imbinare culturala extrem de interesanta, in cadrul careia promovam terroir-ul local si descoperim, la randul nostru, elemente valoroase pentru alte culturi.”, afirma Cristian Preotu.
Noi proiecte
Realizarea unei gradini proprii si refacerea unui conac, la Balotesti – noi proiecte ale grupului Le Manoir
Echipa Relais & Chateaux Bistro Ateneu a inceput deja, din luna mai, lucrarile la amenajarea gradinilor si serei din Balotesti. “Conacul este un proiect in sine, pe care il vom lansa in etape. Mai intai, ne vom ocupa de latura sa functionala, vom creste aici fructe si legume, obiectivul fiind ca restaurantul Relais & Chateaux Bistro Ateneu sa devina cvasiautonom pana in 2020, ulterior, vom amenaja suprafata exterioara, facandu-l potrivit pentru evenimente in aer liber, iar, pana in 2024, vom reabilita cladirea istorica, pentru a da drumul si spatiilor de cazare. Vorbim de o investitie totala de peste 1,000,000 Euro, in urmatorii 4 ani.”, declara Cristian Preotu.
Pentru noul restaurant, Relais & Chateaux Bistro Ateneu, Le Manoir previzioneaza o cifra de afaceri de 1,200,000 de Euro, cu peste 30% mai mare decat valoarea inregistrata in 2018 de catre Relais & Chateaux Le Bistrot Francais.
Noul restaurant Relais & Chateaux Bistro Ateneu va fi deschis de luni pana duminica, in intervalele orare 12:00 – 15:00 si 18:00 – 22:00.
Despre Grupul Le Manoir
Fondat de catre Cristian si Maria Preotu, grupul romanesc Le Manoir activeaza, inca din 2004, in industria gastronomiei si a produselor de nisa, sub urmatoarele branduri: divizia de importuri si vanzari business-to-business Le Manoir, magazinele Comtesse du Barry, restaurantele bucurestene Relais & Chateaux Bistro Ateneu, SushiRoom. In august 2019, Le Manoir a inclus in portofoliul sau The Owl, un bar de mixologie, deschis langa Ateneul Roman.
Despre Relais & Chateaux Le Bistrot Français
Partea a grupului de firme Le Manoir, detinut de Cristian si Maria Preotu, Relais & Chateaux Le Bistrot Français a fost deschis in anul 2013 si relocat in 2017 pe strada Nicolae Golescu, langa Ateneul Roman, in fosta resedinta a arhitectului Albert Galleron. Inca de la inceput, localul a obtinut aprecierea internationala, fiind premiat de catre Wine Spectator in fiecare an, incepand cu 2014, pentru meniul sau de vinuri ce ajunge astazi la aproape 900 de etichete romanesti si internationale. In plus, restaurantul a fost figurat in 2016 la sectiunea de recomandari a Ghidului Michelin si inclus, in 2017, in Relais & Chateaux, asociatia internationala dedicata excelentei in industria ospitalitatii.
Despre Bistro Ateneu
Cel mai tanar proiect de HoReCa al grupului Le Manoir, Bistro Ateneu, a fost deschis in septembrie 2018, pe strada Episcopiei nr. 3. Restaurantul a intrat rapid in vizorul iubitorilor de gastronomie, iar, in 2019, a fost premiat de catre Gault&Millau Romania cu 15.5 puncte si 3 bonete, devenind, astfel, localul din Romania cel mai bine cotat de catre un organism international, independent. Bucataria Bistro Ateneu a fost condusa inca de la inceput de catre Alexandru Dumitru, profesionist cu experienta internationala in proprietati premiate de catre Ghidul Michelin, precum Auberge du Soleil, Napa Valley, California si Les Solistes by Pierre Gagnaire, din cadrul Hotelului Waldorf Astoria Berlin. In 2018, Alexandru a primit din partea Gault&Millau Romania, distinctia Terroir – pentru colaborarea sa cu producatorii locali, iar, in 2019, a devenit Cheful Anului.
(comunicat de presa)
Le Bistrot Francais are un nou mare chef!
Aristocratic elegantul restaurant din centrul Bucureștiului are de puțin timp un nou chef, un tânăr latino cu alură de personaj de film: subțire, frumos, deschis, bine dispus, vorbăreț. A învățat Haute Cuisine la școli înalte, a lucrat în unele dintre cele mai cunoscute restaurante cu steluțe Michelin și de lux din Spania și Franța înainte să se mute de tot la București.
Le Bistrot Francais Relais et Chateaux e la fel cum îl știm de atâția ani, desigur, și pe bună dreptate, nu ar avea motiv să schimbe ceva ce arată impecabil. Saloanele, ca dintr-un film de epocă, și ele, sunt puse la conservare pe vreme de pandemie, însă au extins terasa, au trecut cu ea și dincolo de poartă, pe trotuarul foarte larg, construit în mod special în acest fel, pentru terase ca la Paris. Mesele elegante, ghivece cu plante mari și scumpe, luxul pe care centrul Bucureștiului merita să și-l recapete.
Chef Patricio Massimino ne-a pregătit un excelent Bisque de homar albastru de Bretagne, apoi Carpaccio de langustine, Dorade cheviche și Suckling pig from Segovia, toate foarte bune și ele, și o de două ori excelenta Briooche Perdue la final, cu înghețată de vanilie.
Serviciul la fel de bun, ba chiar cu un mic adaos de naturalețe și dezinvoltură, ceea ce nu a făcut decât să mă bucure, fiindcă poți zâmbi și să fii un chelner plăcut chiar și într-un restaurant de mare lux, nu e nevoie să te porți de parcă ai fi pe scena Teatrului Național din apropiere. Prețurile mari, așa cum au fost dintotdeauna, dar nu prea există alternativă viabilă la asta, din păcate.
Da, Le Bistrot Francais Relais et Chateaux e și astăzi cel mai bun restaurant din București, continuator al Haute Cuisine și al luxului aristocratic clasice, pe care mulți le-au văzut doar în filme sau au citit despre ele prin romane. Or, acum când schimbările se fac deja într-un ritm amețitor și în gastronomie – ca peste tot, de altfel – parcă începi să devii original tocmai încăpățânându-te să rămâi tu printre puținii la marile tradiții. Paradoxul frumos al timpurilor noastre, aș completa eu… (GB – aprilie 2021)
Epoca Chef Sorin Miftode la Le Bistrot Francais Relais et Chateaux
Daca nu am mai scris nimic despre ei de trei ani nu e pentru ca nu am mai mancat aici, ci pentru ca nu e nimic schimbat de cand ii stiu. Ceea ce e mai degraba de bine, fiindca sunt un restaurant sofisticat, elegant, pentru oameni rafinati si pretentiosi. Intr-o casa cu nume, cu arta si cu istorie, langa simbolul cultural al Bucurestiului, in centrul centrului.
Bucatarie frantuzeasca fina, Haute Cuisine clasica, de “moda veche” in zilele noastre, daca putem sa-i spunem astfel, pentru unii mai putin obisnuiti cu luxul gastronomic. Si cel mai de seama reprezentant al Relais et Chateaux in Bucuresti, desigur, Le Bistrot Francais a castigat din nou titlul de Cel mai bun restaurant din Bucuresti in Topul Restocracy. (GB – martie 2020)
Le Bistrot Francais e cel mai bun restaurant din Bucuresti la momentul la care scriu
Sunt convins ca Le Bistrot Francais e cel mai bun restaurant din Bucuresti in acest moment, si, aproape sigur, si din toata Romania. E cel mai … (citeste tot)
Huate Cuisine din bucataria lui Chef Patricio Massimino
Saloanele Le Bistrot Francais Relais et Chateaux
Terasa Le Bistrot Francais Relais et Chateaux
Bistro Ateneu si Head Chef Alexandru Dumitru au confirmat!
Am ajuns la ei invitat la o cina de degustare cu ocazia lansarii noului meniu, despre care am si scris un articol, O cina memorabila cu Head Chef Alexandru Dumitru, adica in sectiunea in sectiunea Cine Memorabile, ceea ce spune cam ce e mai importante de spus. In rest, adica despre ambianta si servicii, raman la ceea ce am scris data trecuta, nu mai e nevoie de update.
Head Chef Alexandru Dumitru si Bistro Ateneu au intrat si ei, frontal si cu succes deplin, asa cum mi-a confirmat-o cina memorabila din aceasta seara, in grupul extrem de restrans si elitist al creatorilor Noii Bucatarii Romanesti Fine si Creative, aparuta pe lume de foarte putin timp – in noiembrie 2017, mai precis spus.
Am facut poze si in bucatarie, cu Head Chef Alexandru Dumitru si cu ceilalti bucatari la lucru. Notele pe care le-am dat Bistro Ateneu la aceasta evaluare i-a propulsat in partea cea mai de sus a Topului Restocracy cu cele mai bune 200 de restaurante din Bucuresti. Sunt sigur ca vor avea succes, sunt sigur ca Head Chef Alexandru Dumitru e abia la inceputul unei ascensiuni despre care se va scrie mult. Si aici, pe Restocracy, si in multe alte locuri. (GB – februarie 2019)
Bistro Ateneu: cred ca e prea devreme pentru portii minuscule si legume crude…
Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu exact un an, ii atrage din ce in ce mai tare pe bucatarii talentati, care vor sa-si incerce puterile in cel mai dificil exercitiu posibil, practic. Fiindca nu e suficient doar sa cunosti foarte bine principiile si tehnicile de “Haute Cuisine”, si apoi sa le pui in farfurie dupa recoamnadrile facute deja de altii, ci trebuie sa inventezi tu singur si retetele. Ceea ce e, fara indoiala, si mai dificil decat sa inveti tehnicile. Fiindca nu ai de unde … (citeste tot)
Comentarii (3)
Pffff, ce vrajala subtire! George, tu ori nu intelegi fenomenul ori refuzi sa accepti ce este evident? Dar te stim un om care intelege fenomenul… Fuziune pe dracu, a dat omu faliment la Bistro Francais ca a fost vesnic gol cu tot Relaix e Chateu-ul lui si s-a gandit sa aduca Bistro Ateneu in casa asta ca e mai mare. Si a inventat gaselnita asta cu fuziunea ca sa evite jena ca cel mai bun restaurant din Bucuresti da faliment. La fel cum a dat si Heritage acum 10 ani, tot cel mai bun la vremea aia. Ce dracu, ne crezi copii? Nu e ba lume de ce vreti voi. Romanii putini pe care ii targeta Cristi acolo nu vin in zona aia iar strainii vor sa bea bere artizanala Bragadiru ca pt fine dining stiu ei unde sa se duca. De aceea nu ai vazut nicio vedeta de la Hollywood care a stat la Hilton sa intre in Bistro Francais dar in schimb si-au tocit toti blugii pe bordurile tuturor barurilor de hipsteri din zona. Dar probabil ca lui Cristi ii place prea tare casa Galleron, probabil ca e mai pe stilul lui parizian si de aceea le tot muta intre ele pe strada aia, bistro, sushi etc, de nu mai stii maine daca ii gasesti in acelasi loc. Iar tu iti pierzi credibilitatea George, prea vorbesti frumos numai de bogati dar nu te vede unul sa lauzi un restaurant deschis pe start up nation si cu bani imprumut de la prieteni unde proprietarul da si cu matura si spala si vase. Atat lauzi Herastraul si grupul City Grill ca nu mai esti reprezentativ pentru noua generatie, cei care mai beau o bere si pe bordura. Si nu de nevoie.
1. Vezi ca asta e un comunicat de presa
2. Cand e o mancare foarte buna pe undeva (si la Le Bistrot Francais a fost, si la Bistro Ateneu) scriu despre ea, nu stiu ce e in spatele restaurantelor, nu am o astfel de relatie cu niciun patron de restaurant.
3. Si eu mananc pe bordura, insa nu mi se pare mai buna mancarea din cauza asta. Nu tin minte sa fi vazut astfel de localuri cu mancare fina si comparabila cu cele carora le-am dat note maxime.
4. GB
Referitor la Conacul Balotesti, nu s-a făcut nimic, până în 2024 se dărâmă, gradina e superbă și așa, au fost soiuri scumpe probabil, care dau farmec locului, dacă iubești istoria, luxul, frumosul, apreciezi, faci ceva, salvezi ograda pe care zici ca ai dat bani, gen Franța pe care încerci să o imiți…