Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

Afiseaza

In cei 2.5 ani de activitate, agentia de consultanta HoReCa Next Root Management Systems a implementat aproape 50 de proiecte, in toata tara. Printre clientii sai, se numara Antica Pizza (Bucuresti), rotiseria Puiu’ Mamii (Bucuresti), cafeneaua RUA Espresso Bar, restaurantul Casa Hrisicos (Constanta), cofetaria DulceBun (Bucuresti), hotelul si restaurantul Pergola Boutique Hotel (Bucuresti). 

Interviu Dragos Panait, patronul Red AngusAm discutat despre statutul industriei cu fondatorul Next Root Management Systems, Dragos Panait. 

  • Se vorbeste foarte mult faptul ca industria de HoReCa trece prin cei mai slabi ani ai sai. Care sunt, din perspectiva dvs., dificultatile cu care se confrunta acum restaurantele, la mai bine de un an de la pandemie?

HoReCa incearca sa isi revina, in prezent, insa este dificil. Peisajul, per ansamblul sau, este guvernat de o lipsa majora de predictibilitate, care genereaza neincredere. Faptul ca nu stim cum va arata toamna pentru operatori, daca urmeaza noi restrictii, pune sub semnul intrebarii multe investitii si planuri de afaceri. 

Din punctul meu de vedere, pe langa tot ceea ce s-a discutat deja – lipsa ajutorului de la Stat si masurilor de sustinere a industriei -, exista doua probleme majore, care afecteaza activitatea restaurantelor: lipsa personalului si absenta increderii furnizorilor. 

Foarte multi dintre profesionisti buni, cu experienta, s-au reprofilat in perioada in care localurile au fost inchise. Acestia au trecut prin procese de reconversie profesionala, iar acum nu mai sunt interesati sa se intoarca in HoReCa. Astfel, restaurantele incearca sa se relanseze, sa atraga din nou oaspeti, dar pornesc cu un handicap – cel al serviciilor slabe si al echipelor slab pregatite. 

In paralel, nici furnizorii nu mai au incredere in restaurante si hoteluri, ceea ce face ca multi dintre ei sa solicite plati la livrare, pentru marfuri sau sa impuna termene foarte stranse. Acest lucru, in mod clar, dezechilibreaza cashflow-urile, ingreunand operarea. 

  • Exista si solutii, pentru ce detaliati mai sus?

In ceea ce priveste absenta angajatilor, din roluri-cheie, ne vedem obligati sa schimbam organigramele, pentru a ne descurca cu resursele existente si, in paralel, sa trainuim oamenii pe care ii avem. Astfel, daca pentru un client nu identificam un head chef, care sa conduca bucataria, atunci lucram cu un consultant extern pentru realizarea procedurilor si meniurilor si numim un responsabil pe coordonare. Astfel, reducem, practic, fisa postului si compensam anumite atribute lipsa, implicand un expert extern. 

In ceea ce priveste conditiile de plata impuse de furnizori, aici, lucram pe doua fronturi. In primul rand, colaboram cu localurile pentru a le reduce costurile de operare si a implementa proceduri de optimizare, astfel incat sa fim siguri ca isi dozeaza cat mai bine resursele financiare. In al doilea rand, lucram cu cei peste 50 de furnizori din portofoliul Next Root Management Systems si ii incurajam sa contribuie, alaturi de noi, la revenirea industriei, prin oferirea unor conditii comerciale mai bune. 

  • In acest context, mai au investitorii apetit pentru localuri noi? Cat sunt ei dispusi sa investeasca?

Apetit exista, iar el vine de la persoane din afara industriei, implicate in alte afaceri sau care au o pasiune pentru a gati sau a gazdui evenimente. In medie, ei investesc pana la 80,000 si 100,000 Euro, intr-un local, aproximativ 1,000 Euro / mp. 

In cadrul Next Root Management Systems, am identificat un interes crescut pentru locatii flexibile, care sa functioneze atat pentru delivery, to-go, dar sa aiba si cateva locuri fizice si, neaparat, o terasa. Clientii nostri sunt interesati de produse casual, care pot fi consumate cu rapiditate, dar care sa fie realizate din ingrediente de calitate.

  • Ce s-a schimbat in comportamentul consumatorului?

Consumatorii vin mai rar la restaurant decat o faceau in 2019 si petrec mai putin timp la masa. Acest lucru duce la o scadere a anumitor categorii de produse, cum sunt bauturile alcoolice, vinurile, racoritoarele etc. Daca inainte masa era o experienta care putea dura si cateva ore, acum observam mai multe persoane care vin exclusiv pentru pranz, cina sau o gustare rapida. 

Multi dintre cei care nu mai frecventeaza restaurante o fac si pentru ca nu mai tin pasul cu restrictiile. De exemplu, sunt oaspeti care nu stiu cate persoane pot sta la o masa, cand si in ce conditii se poarta masca, asa ca isi tin intalnirile acasa. 

Multi s-au orientat spre delivery si au facut un obicei din a comanda acasa. As spune, insa, ca acum lucrurile s-au normalizat si ca am depasit perioada varfurilor de consum. 

  • Ce s-a schimbat în abordarea celor care dețin deja restaurante?

Operatorii HoReCa acorda o atentie mult mai mare optimizarii operationale si costurilor, pentru ca au realizat ca doar un bun management al localurilor lor ii poate tine pe linia de plutire in perioade dificile. De aceea, la Next Root Management Systems, avem o serie de localuri pentru care dezvoltam manuale operationale si proceduri, care sa contribuie la tinerea sub control a cheltuielilor.

De asemenea, antreprenorii sunt preocupati si de punerea la punct a unor structuri de catering si delivery, care sa ii aduca mai aproape de consumatorii lor. In ultimul an, ne-am ocupat de astfel de proiecte si implicandu-ne in regandirea preparatelor, identificarea ambalajelor, a modalitatilor de prezentare etc. 

  • Ce planuri aveti pentru Next Root Management Systems, pentru urmatoarea perioada

Recent, Next Root Management Systems a devenit un one-stop-shop al industriei de HoReCa. Ne-am extins gama de servicii, clientii nostri avand acum acces, prin noi, la servicii de real estate, marketing, comunicare, design, consultanta culinara si oenologica, productie publicitara etc. Practic, am curatoriat o lista de peste 50 de furnizori, pe care i-am testat si validat si pe care ii implicam in proiectele noastre, pentru rezultate optime. Astfel, ne ajutam clientii sa reduca o parte dintre costuri, pentru ca nu mai sunt nevoiti sa descopere si sa testeze furnizori. 

De asemenea, oferim si servicii de recrutare si consultanta HR, pentru restaurantele cu care lucram.

In perioada urmatoare, ne dorim sa continuam in aceasta directie si sa ne extindem lista de furnizori aprobati, la 70, pana la sfarsitul anului. Astfel, ne asiguram ca tinem pasul cu mersul industriei si cu noutatile in materie de digitalizare, design, gastronomie etc. 

Data actualizarii: 22/09/2021

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close