Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

S-a deschis de câteva zile un nou restaurant foarte excelent în Bucu...

Colliers: Românii au cheltuit 6 miliarde de euro anul trecut pentru a...

MATCA Transylvanian Sanctuary devine primul hotel din afara București...

Am fost subiectul unui experiment interesant și foarte relevant. Prob...

Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru ...

Producătorul Villa Vinèa a investit 2 milioane de euro în extindere...

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

Afiseaza
comentarii

Zexe Zahana (Icoanei) a inaugurat vineri, 30 martie 2018, o serie de evenimente culinare bazate pe vechi retete romanesti. Cu aceasta ocazie, am avut deosebita placere sa participam la evenimentul oraganizat la Zahanaua Zexe (Icoanei) din Capitala, acolo unde a avut loc degustarea meniului brancovenesc, pregatit cu finete de catre Chef Amalia Consulea.

Meniul este rezultatul colaborarii cu Cosmin Dragomir (GastroArt), cunoscutul jurnalist si cercetator specializat in gastronomie, impreuna cu care se vor desfasura si urmatoarele evenimente de acest tip, pe care Zexe Zahana le va gazdui la fiecare doua saptamani. Scopul este de a readuce in atentia publicului o serie intreaga de retete si preparate traditionale romanesti, care au fost uitate si neglijate. In acest proiect este implicata si ARGR (Asociatia pentru Restaurarea Gastronomiei Romanesti).

Nu ai ocazia in fiecare zi sa poti degusta bucate asemenea celor care erau servite in cadrul festinurilor din trecut si, de aceea, un asemenea eveniment devine cu siguranta memorabil. Cu aceasta ocazie ii felicitam pe toti cei implicati in acest proiect de redescoperire a gastronomiei romanesti boieresti.

Meniul brancovenesc cu care ne-au incantat gazdele noastre a fost urmatorul, iar fotografiile aproape ca vorbesc de la sine despre gust:

Festin brancovenesc

Alta mancare  – unu

Cheftele din ficat de vitel cu patranjei, samanta de molotru si stafide, fripte-n unt si servite cu zeama de carne dreasa cu erburi mirositoare si agurida/agrise.

Alta mancare – doi

Creeri de vitel dati in unda tavaliti in galbenari de ou batute amestecate cu erburi marunte frecate, prajite mai apoi si date la masa cu ostropel verde din foi de patranjel, varfuri de spanaci, macris si izma pisate cu migdale si otet.

Alta mancare – trei

Piept de vitel nadusit in zeama de carne si vin alb aromata cu piper, cuisoare si nucsoara servit cu garnitura de napi calugaresti taieti, cucunari, prune si visine uscate.

Alt fel

Pere si gutui fiarte cu vin si zahar pisat, cuisoare si scortisoara intreaga alaturi de spuma oaua cu migdale si must de naramza. (Daniel Catoi – martie 2018)

Mancaruri uitate – restituiri

Mancaruri uitate – restituiriSalivam frustrati ori de cate ori ne cade in mana o carte veche de bucate, ori de cate ori citim cate o poveste despre festinuri din vremuri imemoriale. Incercam zad...

Zahanaua Zexe (Icoanei)

Zahanaua Zexe: Cea mai buna mancare romaneasca boiereasca din Bucuresti.Scriu acum despre amandoua Zahanalele Zexe, cea din Icoanei si cea de la Statuia Aviatorilor, pentru ca asa par sa fi fost c...

Data actualizarii: 07/10/2018

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close