Ord. dupa

Marti, 19 iunie 2018, de la ora 19.30 a avut loc la VINO "Dinner with...

Localul Bistro Ateneu anunță Voiaj în Delta Dunării - o cină-even...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Situat în centrul Bucureştiului, în zona istorică dintre Parcul Ca...

2 comentarii

Situat in Strada Barbu Vacarescu, nr. 164A in incinta hotelelui Caro, ...

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

14th Lane, restaurant gigant cu autoservire in RegieRestaurantul 1...

1 comentarii

18 Lounge are chiar tot ce ii trebuie, mai putin mancare buna...Cr...

5 comentarii

Clopotul de sticla si vulcanasii cam pe dinafara, in context...18 ...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucat...

1 comentarii

Pentru noul an am conceput o agenda complexă de cursuri și mastercla...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Efectul Herastrau: "orice ai pune in farfurie, tot se vor gasi bucures...

5 Elemente este un restaurant chinezesc cu delivery, situat pe str. Em...

Ce să nu conțină pachețelul de mâncare al școlaruluiAșadar,...

Cand vine vorba de carnea de vita japoneza premium, cele mai multe cun...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 To Go de pe Caderea Bastiliei e foarte mica, la fel ca aproapte toat...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

O cafenea mica, are doar scaune de bar in interior. Cel din poza, din ...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

Au un cafegiu cam artagos si necioplit...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

5 to go deschide o nouă locație, pentru prima dată în parteneriat ...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea!...

5 to go continuă planurile de dezvoltare și își oferă sprijinul p...

5 to Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

Toate bune la 5ENSI, mai putin inghesuiala5ENSI e unul dintre cele...

Dacă în 2019 a existat o relativă uniformitate în organizarea even...

Pentru ca in ultimii ani produsele organice (bio) au devenit din ce in...

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

Cine sunt o parte dintre chefii care transforma mancar...

Afiseaza
comentarii

Biblioteca Jaristea s-a imbogatit cu un nou volum al Kerei Calita (Aurora Nicolau), celebra si distinsa doamna, care conduce Locanta Jaristea, unul dintre restaurantele de traditie ale Capitalei.

Duminica, 26 noiembrie 2017, de la orele 12.00 la standul Editurii INTEGRAL din cadrul Targului de carte Gaudeamus, deschis la Romexpo, a avut loc lansarea cartii doamnei Aurora Nicolau, intitulata Tainica inima a Bucurescilor. Evenimentul a continuat cu o sesiune de autografe din partea autoarei.

Ulterior, de la orele 14.00, Locanta Jaristea a fost gazda unui adevarat festin culinar ce a completat atmosfera de sarbatoare, la care au participat personalitati ale vietii academicie, culturale, teatrale, mondene, oameni de afaceri si nu numai. La eveniment au luat parte si numerosi jurnalisti, atat din presa scrisa, cat si din audio-vizual.

In cele 160 de pagini policrome ale lucrarii vom intalni, asa cum ne indica si subtitlul lucrarii: „Povestile Jaristei istorisite de Kera Calita si insotite de privelisti de altadata si de totdeauna, cvintesenta lumii de odinioara, cu fotohisie si parisie”.

Tainica inima a Bucurescilor, de Aurora Nicolau a aparut in luna noiembrie 2017 la Editura INTEGRAL si cuprinde 160 de pagini (text si ilustratii) in format 21 x 30 cm si este prefatata de Acad. Razvan Theodorescu si de Alex. Stefanescu. (Daniel Catoi – noiembrie 2017)


Povestile Jaristei sunt bine legate de tainica inima a Bucurescilor, asa cum le relateaza autoarea. Scrise baroc, cu mii de fiorituri de admirabila extractie din limbajul curent al curtoaziei veacului al XVIII-lea si inceputul urmatorului, narantiunea se citeste cu usurinta si bucurie, caci Calita detine taina adresarii ceremonioase din acele vremi si bogatia adjectivelor arhaice atat de dezmierdatoare auzului.

Adrian-Silvan Ionescu

Kera Calita si-a gandit sanctuarul intr-un cartier al contrastelor. A fost candva al calicilor – ce-au dat vechiul nume al caii Rahovei –, dar si al protipendadei, intre lacasuri sfinte si podgorii, nu departe de Filaretul pasoptistilor si de modernul asezamant spitalicesc – azi demolat – al Saftei Brancoveanu, de curtea lui Ipsilanti si de Arsenal.

Acad. Razvan Theodorescu

Molipsindu-se parca de la felurile pregatite cu rafinate si uneori doar de ea stiute amestecuri de mirodenii, stapana Jaristei imprumuta si in scris arhaisme mai de tot uitate, expresii, apelative ce reinvie lumea colorata, plina de miscare din „inima tainica” a Bucurestiului. Pentru ca autoarea e convinsa de un lucru, si incearca sa ne momeasca si pe noi ca orasul autentic, traind intre evlavie si dezmat culinar aici s-a exprimat cel mai bine, mai convingator, mai atragator.

Georgeta Filitti

Este vorba, asadar, de o carte despre podurile, bisericile, palatele (cele mai multe in ruina), carciumile de altadata, fala si tristetea din acest despartamant al capitalei noastre, oras (in fapt un sat latit si aglomerat) in care se amesteca – intr-o istorie tulbure – neamurile, limbile, civilizatiile, culturile, vesmintele, gusturile culinare si, desigur, bucatariile.

Acad. Eugen Simion

Noua carte scrisa de Kera Calita – pe numele ei adevarat Aurora Nicolau −, Tainica inima a Bucurescilor, trebuie citita, cum ar spune autoarea, „cu dichis”, ca sa-si dezvaluie farmecul. (…) Este o desfatare sa citesti aceasta carte si sa visezi pe marginea ei.

Alex. Stefanescu

Locanta Jaristea

Locanta Jaristea are cea mai buna mancare traditionala romaneasca din Bucuresti!Acum vad ca nu am mai scris despre Locanta Jaristea de fix trei ani, desi am fost de multe ori acolo, intre timp. Am...

Kera Calita, patroana Locantei Jaristea

Dupa numele de botez se numeste Aurora Leventis, dupa casatorie Nicolau, insa dupa numele de scena este Kera Calita ot Jaristea. Kera Calita a studiat la Liceul Sincai, apoi a studiat biblioteconomie,...

Kera Calita

Kera Calita, doamna Aurora NicolauSe stie din legendele transmise din veac in veac de Hanul lui kir Nicola; descarcau aici rachierii si podgorenii butiile pline aduse sub pulpana noptii, ocol...

Data actualizarii: 07/10/2018

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close