Cei mai cunoscuti patroni de restaurante, cafenele si alte localuri din oras, nu neaparat pentru ca acele localuri ar...

Ord. dupa

Alexandru Sautner are 48 de ani si lucreaza de peste 26 de ani in dom...

3254 vizite 1 comentarii

Cu o experienta de peste 15 ani in industriile retail si horeca, Andre...

1425 vizite

  Constantin Vladareanu, patronul lantului Cuptorul cu Lemne, ...

448 vizite

CEO al Centrului de Evenimente The President, Corin Romanescu activeaz...

321 vizite

Trattoria Il Calcio este de 17 ani pe piata gastronomica din Romania. ...

379 vizite

Daniel Michie, CEO al grupului City Grill, are 42 de ani. Daniel Misch...

1084 vizite

Daniela Chiriac are 36 de ani, a absolvit Universitatea Romano-America...

731 vizite 4 comentarii

Dragos Panait este proprietarul restaurantului Red Angus din Bucur...

772 vizite

30 de milioane de Euro din Blue Ocean, nu-i rau deloc... Dragos Pet...

572 vizite

Eugen Tudosie are 38 de ani si este managerul restaurantului Mesogios ...

649 vizite

Georgios Malideros are de 29 ani si s-a nascut in Grecia, dar in preze...

880 vizite

Pizza PPH exista pe piata de delivery din Bucuresti inca din anul 2008...

835 vizite

Ilie Risnoveanu are 45 de ani si a terminat Facultatea de Studii Econo...

518 vizite

Chef Joseph Hadad around The World “I breath flavors. The mag...

353 vizite

Kana Hashimoto este manager, dar si actionar al locatiilor Japanos, da...

1119 vizite

Kera Calita, doamna Aurora Nicolau Se stie din legendele transm...

2310 vizite

Dupa numele de botez se numeste Aurora Leventis, dupa casatorie Nicola...

1690 vizite

Se numeste Marcelus Lucian Suciu, are 41 de ani si e CEO-ul grupului M...

469 vizite

Marius Baban, General Manager Hard Rock Cafe Bucuresti, si-a inceput c...

1131 vizite

Marius Sucala-Cuc e in industria hoteliera de mai bine de 4 ani, de ca...

384 vizite

Nicu Avram are 29 de ani si este managerul restaurantului Vatra Neamul...

689 vizite

Radu Rughinis activeaza in industria Horeca inca din 1990, din momentu...

685 vizite

Razvan Crisan este co-fondator si CEO al Grupului M60 (M60 Cafe, Kane ...

557 vizite

Un om fericit Romica, poreclit si Romeo Oprea, nu are cel mai bun r...

186 vizite

Sorin Barbu este proprietarului restaurantelor Alioli si La Finca by A...

654 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Sectiune finantata de Expressoft

Kera Calita, doamna Aurora Nicolau

Se stie din legendele transmise din veac in veac de Hanul lui kir Nicola; descarcau aici rachierii si podgorenii butiile pline aduse sub pulpana noptii, ocolind aciza agiei de la bariera, la biserica Barbatescu vechi, de altfel, cea mai veche biserica din oras ramasa in picioare, unde slujbele se tin si in zilele de azi.

Un mic stabiliment, ramas in furia demolarilor, a rezistat tuturor vitregiilor, batranii cartierului ii spuneau Carciuma lu Getuta, pe firma insa scria „Restaorantul Jaristea”. Veneau atotstiitorii batrani ai cartierului, se cinsteau si cand stocul lichid se termina, Getuta, tarandu-si imperceptibil piciorul, inchidea carciuma si pleca acasa.

Soarele a rasarit dupa ce capitalismul tulbure de drumul mare a iesit pe lumina. Un anume Nicolau, poate urmas al vechiului kir Nicola, a facut ce-a facut, a luat bani din banca amanetandu-si casa, a cerut ajutor neamurilor, caci se tragea dintr-un neam cu cimotii multe, si izbuti a devenii proprietar peste stabiliment. Oameni hotarati si muncitori au dat o noua fata locului. Incet incet vechiul han parca a renascut, peste vechile fundatii acoperite de motul curcanului si tufani de soc s-a construit Gradina Jaristea.

Dar stabilimentul si-a capatat adevarata viata abia dupa ce propitareasa, adica dumneaiei kera Calita, pre numele sau din actele de stare civila Aurora Nicolau, si-a luat inima-n dinti si a urcat pe scena, alaturi de tocmiti artisti. Incet- incet, povestile din istoria Bucurestilor, colectiile de arta ale casei, vinul bun si mancarurile intocmite cu simtire i-au construit renumele de locanta gastronomico-literara a cetatii dambovitene, singura de altfel.

KERA CALITA si moda de antart

Kera Calita invesmantata in straie largi, de matase, catifea si dantela, cu falduri ample precum starile ei sufletesti, Kera Calita pare desprinsa dintr-un tablou de epoca infatisand-o bunaoara pe acea fabuloasa boieroaica Lichiardopol ce prelungea, candva, savoir faire-ul elegantei frantuzesti a epocii imperiale a lui Napoleon al III-lea in colbul Baraganului lui Odobescu, din care se trage si stapana Jaristei de azi.

Calita este, poate, cea mai indreptatita revansa a unei istorii a caftanelor imblanite in stil fanariot, a turbanelor cu surgiucuri si a palariilor florentine cu scene de gen arcimboldesti ( pictor italian Arcimboldo Giuseppe, portrete simbolice compuse din flori, scoici, carti, fructe, precursorul suprarealistilor) asupra unei epoci a nepasarii si a dispretului fata de canoanele lumii Oicumenei. Triumful horbotei asupra calpelor tesaturi este insotit si de parada opulenta a giuvaergicalelor de epoca alese din sipetul cu scule scenice al arhondaritei spectacolului de seara cu seara de la Locanta. Astfel, sunt etalate, cu o juruita risipa, toate bogatiile din comoara agonisita de un Midas modern de gen femeesc: paftale si lantisoare, bratari si ineluse, monocluri si lornioane,fibule si cingatoare, cercei si pandantive, brose si ceasuri vechi de dama, sidefuri si chihlimbaruri, emailuri si camee –toate, de poveste! Pentru a avea, insa, imaginea completa a acestui zaiafet vestimentar si de mermeturi, puneti alaturi cele mai rare gentute cu pene, margele sau filigranuri, esarfele din dantele de Flandra, manusile din piele de caprioara, pelerinele din brocarturi si condurii fini precum papucaraia bizantina a Mariticai Bibescu.

La Jaristea Locanta, puteti sa va desfatati cu privelisti rare, desprinse parca din gravurile si dagherotipiile de mijloc de veac XIX, insa, in mijlocul lor, sta vie statuia maiestoasa a elegantei fara de cusur. Sa celebram cu inima curata fiorul sfant al artei, dimpreuna cu Kera Calita!

 

Save

O noua carte a Kerei Calita ot Jaristea

Biblioteca Jaristea s-a imbogatit cu un nou volum al Kerei Calita (Aurora Nicolau), celebra si distinsa doamna, care conduce Locanta Jaristea, unul dintre restaurantele de traditie ale Capitalei. D...

Locanta Jaristea

O cina privata cu doamna Nicolau e o experienta care se tine minte. Dintre toate restaurantele pe care le-am evaluat pana acum, cu Jaristea (Locanta Jaristea, pe numele ei din acte) mi-a fost cel m...

Data actualizarii: 17/10/2017

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.