Recenziile, articolele si notele anterioare despre localuri

Ord. dupa

Clopotul de sticla si vulcanasii cam pe dinafara, in context... 18 ...

314 vizite

O cina greceasca pe cinste acasa la doamna Zisi Amvrosia e un restaur...

47 vizite

Daca mi-ar cere cineva sa-i recomand un singur restaurant din Parcul H...

88 vizite

Bistro Ateneu: cred ca e prea devreme pentru portii minuscule si legum...

343 vizite

A doua oara: serviciul mai bun, mancarea mai putin buna Am reveni...

503 vizite

Restaurantul in care chelnerilor le este interzis sa zambeasca. Cas...

732 vizite

Uimirea unui chelner dintr-un winebar: am crezut ca beti doar apa... ...

194 vizite

Un mare restaurant cu un mic ventilator Chefs Experience e un resta...

297 vizite

Schimbarea la fata a Complexului Herastrau. Si la inima... Complexu...

177 vizite

Cred ca vor fi din nou ceea ce au fost... Am revenit la Cucina de l...

293 vizite

O frumoasa gradina ascunsa a centrului Bucurestiului Eu ma duse...

145 vizite

Ghicitoare de nerezolvat pentru un om inteligent Cat sunt eu de int...

276 vizite

Nu e fine dining, dar bucatarie italiana mai fina decat atat nu gasest...

262 vizite

Stilul auster scandinav care prinde bine la generatia tanara intelectu...

279 vizite

Doar nu o sa stau sa va povestesc un meniu intreg, de 70 de feluri... ...

1305 vizite 1 comentarii

26 de lei o sticla de apa de 0.75... La ultima vizita la Gargantua,...

59 vizite

Partea stanga si partea dreapta a chelnerului... Sunt sigur ca mult...

232 vizite

Cam ca si celelalte doua restaurante Gargantua Gargantua KSLF e un ...

299 vizite

Mergeti doua luni la rand la Gargantua KSLF, in fiecare zi E clar, ...

203 vizite

Direct pe primul loc in Lista Restocracy, inca de la deschidere Toa...

18 vizite

Nume mare, casa mare, imaginatie mica Golden Blitz a ramas in folcl...

23 vizite

Sa stiti ca se poate face bucatarie fina si cu aceleasi costuri ca in ...

208 vizite

Cel mai vechi mare bucatar de bucatarie fina din Bucuresti? Pe ...

14 vizite

Marea bucatarie frantuzeasca fina traditionala adaugita cu rosii crude...

366 vizite

Ei poftim! Unul dintre cele mai bune restaurante din Bucuresti e in Mi...

462 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Cel mai bun restaurant spaniol din Bucuresti

Pata Negra, restaurant cu bucatarie clasica spaniola in BucurestiPata Negra e un restaurant cu specific spaniol, unul dintre putinele din Bucuresti, oricat de ciudat sa auzi asta, si cred ca singurul care incearca sa treaca dincolo de meniurile traditionale spaniole, cele populare, pe care le gasesti in toate restaurantele lor. Ca si celelalte tari mari din punctul de vedere al gastronomiei rafinate (Franta, Elvetia, Belgia, Italia si alte cateva), spaniolii stiu sa faca si mancare fina, sofisticata. Dar asta e foarte greu de facut, nu e la indemana oricui a lucrat prin cateva restaurate de cartier sau de gara in Spania, si gata!, se crede specialist in bucataria spaniola.

Fata aceasta care a deschis Pata Negra aici, Angelica si nu stiu restul numelului (Angi), e ambitioasa, plina de energie si de optimism, o duce mintea, asa ca a reusit sa puna ceva mai creativ in farfuriile clientilor ei. Care clienti o apreciaza, si e greu de spus, cel putin pentru moment, cat din succes datoreaza Angi farmecului ei personal si cat priceperii in bucatarie.

Prima data au deschis Pata Negra intr-o casa de langa Sala Radio, acum mai multi ani. Am scris si atunci despre ei, cand aveam Restograful. Am scris de bine, in general, insa mult sub ce ar fi vrut sa citeasca fanii ei neconditionati si infocati, de la care am primit cateva huiduieli copioase.

Acum, pe la inceputul lui septembrie, au redeschis intr-o frumoasa casa de pe strada Washington, unde se taie cu Praga, unul dintre cele mai elegante locuri din Bucuresti. Au un salon nu prea mare la parter, poate ca si le etaj au niste sali mai mici, dar cand am ajuns eu la ei inca nu se putea merge acolo.

Insa toata lumea statea in mica gradina a lui Pata Negra, pentru ca nu poti rata sansa de a manca afara, intr-un asemenea cartier. Terasa e pe doua laturi ale casei, o parte ceva mai bine amenajata in fata si cateva mese lipite de perete pe cealalta.

Meniul e mai lung decat ar trebui ca sa-ti inspire increderea ca toate sunt proaspete si bine facute, pentru ca nici macar cineva cu energia lui Angi nu poate face asta. Am luat niste tapas foarte bune, un fel de omleta (asa scrie in notele mele de acum cateva luni) destul de buna si ea, dar putin cam sarata, si o coada de vita buna, din nou. Am mai luat ceva, dar nu mai inteleg scrisul de atunci, si am gustat si din vita lui Pedro, de la masa de alaturi, si a fost buna – ceea ce mi-a confirmat si el, de altfel.

Serviciul a fost bun la Pata Negra, dar cam deplasat, dupa criteriile mele. Chelnerii pareau cam caraghiosi cu manusi albe pe terasa, in mijlocul verii. Si, oricum, sa nu dai amuse bouche, dar, pe de alta parte, sa te porti afectat de parca am fi fost cel putin la Ritz, mi se pare o alegere cam riscanta. Cu atat mai mult cu cat Angi scrie mare pe site-ul ei, si cu asta chiar il si deschide: Bucataria spaniola traditionala! Unde a mai vazut ea bucatarie traditionala, chiar si spaniola fie ea, servita cu manusi albe?

Si inca ceva, daca tot am ajuns aici. Mai eram cu cineva si le-am spus clar si raspicat ca vom imparti mancarea. Cand a adus-o, chelnerul cu manusi albe nu a pus pe farfurie si niste tacamuri cu care sa o impartim, crezand, pesemne, ca vom baga fiecare furculitele in ea. I-am atras atentia, si ce sa vezi! Si la felurile urmatoare la fel a facut! Concluzia e ca, atunci cand servesti cu manusi albe, lumea asteapta mai mult de la tine, instinctiv. Asa ca, ori mai pui putin mana pe carte, ori iti scoti manusile…

Preturile sunt marisoare la Pata Negra, dar probabil ca mesenii nu se mira din atata lucru, par sa aiba lefuri mari toti cei pe care i-am vazut in jur.

Ca sa incheiem mai optimist, Pata Negra e un restaurant bun, cel mai bun cu specific spaniol din Bucuresti. Angi, care e si bucatareasa, si patroana, si gazda care isi face timp sa vina sa si vorbeasca cu tine, e o prezenta incantatoare, mancarea buna si interesanta, casa si locurile foarte frumoase, asa ca ma astept sa o am vecina multa vreme de acum inainte. Sper sa-i mearga bine, fiindca merita pentru felul in care face lucrurile. (GB – septembrie 2017)

Eleganta strada Washington din Bucuresti…

Angelica (Angi), patroana si bucatareasa de la Pata Negra

Save

Data actualizarii: 20/12/2018

Pata Negra, septembrie 2017