Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Marti, 19 iunie 2018, de la ora 19.30 a avut loc la VINO "Dinner with...

Localul Bistro Ateneu anunță Voiaj în Delta Dunării - o cină-even...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucat...

1 comentarii

Pentru noul an am conceput o agenda complexă de cursuri și mastercla...

Afiseaza
comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofisticate, asemănătoare cu cele ale altor restaurante cu aceeași poziționare, dar mâncarea la ele e sistematic mai bună decât la celelalte cu același specific și chiar cu aceleași prețuri. Explicațiile pot fi multe: bucătari mai talentați, echipamente mai bune în bucătărie, strictețe mai mare la rețete, supraveghere mai bună din partea managerilor, sau pur și simplu o cerință din partea acestora ca mâncarea să fie mai bună, chiar dacă marja de profit e mai redusă.

Dar întotdeauna, desigur, calitatea produselor și a ingredientelor face cea mai mare diferență. Mai ales când sunt mâncăruri cu rețete relativ simple, cum ar fi cele din bucătăria italiană clasică, populară, sau alte bucătării tradiționale.

Și câteodată mai e ceva la mijloc, un lucru pe care puțini clienți îl știu: câteva restaurante sunt făcute de oameni înstăriți care își câștigă banii din altă parte, așa ca presiunea pe profit e semnificativ mai redusă la ele. Si ce garanție mai bună asupra calității mâncării poate să fie decât aceea că principalii clienți ai restaurantului sunt chiar patronul, familia și copiii lui, prietenii și partenerii de afaceri?

Așa e la Sardin, restaurantul construit de un cunoscut și de succes dezvoltator imobiliar. Și l-a „construit” chiar la propriu, adică el a făcut blocul acela de pe Bulevardul Mircea Vodă, și proiectat chiar de la început cu un restaurant „al lui” la parter. Plus că Dani Prodan, foarte talentatul și muncitorul lor chef, nu are limită de sumă la cardul de cumpărături, fie ele din România, Italia sau de oriunde altundeva. Și Dani chiar abuzează de acest privilegiu…

Și fiindcă patronul și familia lui mănâncă aproape zilnic acolo, făcut un pas mai departe. Și încă unul mare și costisitor: și-au făcut propria fermă de legume și fructe în județul Dâmbovița, la vreo 40 Km de București, exclusiv pentru bucătăria restaurantului lor! Mai jos în text și în poze vedeți de unde vine și de ce e atât de bună mâncarea de la Sardin. Daniel, redactorul nostru de la Restocracy a făcut multe poze cu câmpurile, cu solarul și cu magaziile de la Lungulețu din care vin săptămânal, aproape tot timpul anului, legumele și fructele pe care le găsiți în farfuriile lui Dani Prodan. Știu că ai fi tentat să recomanzi asta tuturor restaurantelor. Dar nu se poate, să fim realiști… ☹ (George Butunoiu – mai 2023)

*

Am fost recent în vizită la grădina restaurantului Sardin, care se află în localitatea Lungulețu din județul Dâmbovița, împreună cu Chef Dani Prodan, pentru a verifica stadiul culturilor de legume și plante pe care Sardin le folosește în bucătăria sa. Printre altele, am aflat că zona este una foarte cunoscută pentru recoltele sale de varză și cartofi, lucru pe care l-am putut constata și noi, la fața locului. Majoritatea oamenilor se ocupau cu legumicultura.

Începând din 2021, restaurantul Sardin a investit într-o grădină de legume pentru a putea beneficia de produse cât mai gustoase, crescute natural și responsabil, și a beneficia din plin de sezonalitate. Cea mai mare parte dintre preparatele restaurantului conțin legumele și mirodeniile cultivate aici.

Domnul Cornel, cel care administrează domeniul de peste 2000 metri pătrați în câmp deschis, dar și solarul de peste 200 metri pătrați, a avut amabilitatea de a ne prezenta solarul și culturile de care se ocupă, majoritatea lor fiind în perioada rodirii.

Astfel, exclusiv pentru restaurantul Sardin, se produc 4-5 soiuri de tomate, cartofi albi și roșii, pe care restaurantul îi folosește pe tot parcursul anului, ei fiind păstrați în condiții optime chiar în depozitul de la Lungulețu. Alte legume cultivate aici sunt: ardei, castraveți, sfeclă roșie, dovlecel, varză albă, dar și o serie de plante, precum: busuioc, cimbru, rozmarin, mentă, toate fiind crescute natural și sustenabil. (Daniel Cățoi – August 2022)

Data actualizarii: 08/05/2023

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close