Restaurantele Restocracy cu bucatarie italiana

Ord. dupa

Ei bine, nu stiu sa raspund la intrebarea asta... E greu de crezut ...

1715 vizite

Unul dintre putinele restaurante cu mancare fina dintre foarte multele...

5594 vizite

Bucatarie fina la Timpuri Noi (de cartier vorbesc) Nu credeam ca vo...

2521 vizite

Nu e fine dining, dar bucatarie italiana mai fina decat atat nu gasest...

2174 vizite

Unul dintre cele mai bune restaurante italienesti din Herastrau Am...

986 vizite

Scenariu de film: Dragos Petrescu asteptand rabdator... . Lido era, ...

2698 vizite

Sa stiti ca se poate face bucatarie fina si cu aceleasi costuri ca in ...

812 vizite

Restaurantul cu cea mai adorabila chelnerita din oras. Rareori ajun...

913 vizite

Mica Italie de pe Calea Calarasilor Am uitat sa intreb daca numele ...

1379 vizite

Un restaurant mai mare decat bucatarul Am revenit la Mozzafiato dup...

1016 vizite

Se pare ca nu vor prea mult deranj, poate castiga destul cu hotelul ...

531 vizite

O noua viata pentru marele restaurant de pe Caderea Bastiliei Despr...

822 vizite

Viata din Matasari care bate filmele cu sicilieni Belli Siciliani e...

1564 vizite

Domnii Xenopol si Cristofor Columb, mari contribuabili la Il Villagio ...

426 vizite

Unul dintre putinele restaurante bune ale marelui Cotroceni Daca im...

457 vizite

La fel ca si celelalte Trattoria Buongiorno ale lui Dragos Petrescu ...

451 vizite

Unul dintre putinele restaurante cu mancare cat de cat fina de la marg...

532 vizite

Bucurestiul vechi al maiestuoasei Biserici Sfantul Silvestru Il Des...

484 vizite

Sa le vina mai repede noul chef, sa nu apuce sa se faca de ras... A...

1603 vizite

Cam asa mananca italienii obisnuiti In casa aceea din poarta Manast...

484 vizite

Daca v-ati saturat, ca mine, de restaurante in stil industrial Unic...

717 vizite

Se pare ca nu au gasit inca formula castigatoare cu Caffe Citta. Sau o...

268 vizite

Cantina de lux a corporatistilor din Piata Victoriei Prin 2000 si c...

691 vizite

Giuseppe, un bucatar italian in Cartierul Francez In complexul acel...

381 vizite

Un restaurant care rezista cu luxul unei generatii trecute Restaura...

562 vizite

Cei de la Quattro Stagioni sa multumeasca de trei ori pe zi parcului H...

200 vizite

Cam ca si celelalte doua restaurante Gargantua Gargantua KSLF e un ...

511 vizite

A va documenta cu atentie inainte sa comandati! Cei care au lantul ...

603 vizite

Cu perdele, ca sa nu poti vedea Bucurestiul vechi al Dorobantilor de s...

336 vizite

Italienii mananca pizza si paste in Calea Vitan M-a trimis un itali...

1380 vizite

Alt restaurant de la care pleci cu hainele imputite de fum! Am vrut...

592 vizite

Cand imi spune cineva ca un restaurant este absolut bestial, dar nimen...

358 vizite

La Fattoria, ruda de la tara a restaurantelor din Herastrau Nu stiu...

1195 vizite

Pe elegantul si bogatul bulevard Aviatorilor nu sunt doar stomacuri fi...

451 vizite
Afiseaza
vizualizari

Scenariu de film: Dragos Petrescu asteptand rabdator…
.
Lido era, cred, cea mai cunoscuta si mai faimoasa terasa din Bucuresti in vremea comunismului, generatii intregi si-au baut berea acolo. Era locul nostru de intalnire in studentie, dar nu cred ca am mancat vreodata la Lido, ci doar beam bere.

Dupa Revolutie a luat-o la vale, ca multe alte mari localuri ale orasului, atentia bucurestenilor a ajuns catre noile restaurante care incepeau sa se deschida. Nu imi mai aduc aminte daca a mai fost deschisa sau nu Terasa Lido dupa Revolutie, ce a fost acolo. Stiu sigur, doar, ca nu am mai intrat vreo 20 de ani, pana cand un italian a restaurat complet frumoasa cladire si gradina ei faimoasa.

A bagat foarte multi bani acolo italianul, si a facut o treaba foarte buna, restaurarea s-a facut ca la carte, cu materiale bune, de calitate, totul arata impecabil. I-a pus pe frunte Palazzo Lido si a deschis un mare restaurant acolo, foarte mare.

Mandra Casa Lido din centrul centrului Bucurestiului, vizavi de Biserica Boteanu, are doua sau trei sali mari la parter si mai multe sus, la etaj. Acolo, sus, au si o biblioteca in care pare sa fie chiar mobilierul original, cu o masa rotunda in mijloc, de vreo 8 persoane, un salon privat vizavi de biblioteca, ceva mai mare, tot cu o singura masa, de vreo 16, si inca vreo patru saloane, din ce in ce mai mari.

Si gradina o stiti, orice bucurestean a trecut pe langa ea, si nu poti sa nu iti intorci privirea.

Italianul a pierdut banii bagati in Palazzo Lido, dupa cum am si prezis cand am fost in restaurantul lui, chiar dupa deschidere, si am lasat-o si in scris, in niste articole.

Dragos Petrescu, acest geniu al managementului, al marketingului si al logisticii a stat cuminte si a asteptat ca italianul sa-si piarda si ultima lira si a preluat afacerea, daca nu pe gratis, atunci aproape. Asa cum face el de fiecare data, ii lasa pe grandomani sa isi piarda banii, dupa care ia el restaurantul si il umple de clienti peste noapte, numai el stie cum. Asa a facut cu multe cladiri istorice din Bucuresti, de la Caru cu Bere si Hanul lui Manuc la Casa Lupescu, Casa Soare si cate si mai cate…

Nu stiu de ce a renuntat Dragos Petrescu la istoricul si faimosul nume Lido si a pus un nume caraghios si copilaresc pe nobila casa, Trattoria Buongiorno. Cu atat mai mult cu cat celorlalte mari asezaminte le-a pastrat numele de patrimoniu. Daca m-ar fi intrebat pe mine, i-as fi spus ca sigur va intra in faliment cu un astfel de nume pe o mare casa cum e Lido. Dar mai bine ca nu m-a intrebat, pentru ca, iata, lumea da navala in Trattoria Buongiorno sa manance o mancare italieneasca obisnuita. De aceea Dragos Petrescu e un geniu al managementului, al marketingului si al logisticii si eu nu sunt… 🙁

Meniul de la Trattoria Buongiorno Lido e unul italienesc clasic, traditional, cuminte, cu felurile cunoscute de mancare. Mancarea e buna la la Trattoria Buongiorno Lido daca esti student, fara buletin de Bucuresti sau pur si simplu nepretentios. Desigur, nu ar lasa Dragos Petrescu ceva care sa nu aiba deloc gust in meniu la Trattoria Buongiorno Lido, dar a ajuns la concluzia ca nu renteaza nici sa faca o mancare mult mai buna de atat, la cat de mare e localul.

Si ca sa poata sa tina preturile sub control, pentru ca toate restaurantele lui Dragos Petrescu sunt de volum, de trafic mare, pentru middle-class si pentru bucurestenii de rand, nu pentru fitosi. Nu sunt nici mici preturile la Trattoria Buongiorno Lido, insa ambianta deosebita, serviciile bune si, mai ales, supply chainul pe care l-ar putea invidia orice companie multinationala fac marea diferenta, baga banii in buzunarul lui Dragos Petrescu si ii scot din cele ale concurentilor infatuati, care stramba din nas cand aud de oameni de rand care vor sa mearga la restaurant.

Si a mai inteles ceva Dragos Petrescu, ceva ce multinationalele din hospitality stiu deja demult, dar de care multi manageri de restaurante nu vor afla nici in urmatorii 25 de ani: cand e vorba despre servicii in industria ospitalitatii, calitatea recrutarii conteaza mai mult decat toata experienta anterioara si toate trainingurile la un loc. Daca omul acela nu are reflexul de client service in el, poate sa aiba o suta de ani de experienta si sa-l trimiti la toate scolile de la Geneva, ca tot nu va face pe un client sa se simta bine. Si Dragos Petrescu ia aproape peste tot cand e vorba despre interactiunea directa cu clientul oameni care nu au mai lucrat in restaurante, dar pe care iti place sa ii ai in fata. De la natura, adica. Iti dai seama in trei minute de asta, nu ai nevoie de mai mult. Apoi ii invata tot ce e de stiut, si gata, are servicii mai bune in restaurantele lui decat multi altii, care platesc lefuri duble. Sau triple, dupa caz…

De pilda, la Trattoria Buongiorno Lido are o sefa de sala, sau asa ceva, fasneata foc si care te inveseleste instantaneu cand iti apare in fata, indiferent ce ti s-ar fi intamplat in ziua aceea. Pe care nu ar fi angajat-o multi alti patroni de restaurante pentru ca e prea maruntica, prea tanara sau pentru ca, pur si simplu, e fata! Dar Dragos Petrescu stie ce altii nu stiu, dupa cum am spus…

Da, e un scenariu de film: Dragos Petrescu asteptand ca marii infatuati care fac restaurante de lux pentru imaginarii clienti milionari ai Bucurestiului sa-si piarda toti banii, sa le preia el pe nimica toata, dupa care sa le transforme in restaurante pentru bucurestenii obisnuiti, umplandu-le de pe o zi pe alta, spre stupefactia si groaza fostilor proprietari… (GB – mai 2017)

Trattoria Buongiorno Casa Lido

 


Trattoria Buongiorno Lido

Adresa de email nu va fi publicata.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.