Restaurantele Restocracy cu bucatarie italiana

Ord. dupa

Ei bine, nu stiu sa raspund la intrebarea asta... E greu de crezut ...

8041 vizite

Unul dintre putinele restaurante cu mancare fina dintre foarte multele...

10749 vizite

Cucina de la Marriott si-a recastigat laudele, dar nu fara efort... ...

3018 vizite

Daca nu cresti intr-un an... Un an de zile nu e o perioada lunga in...

2396 vizite

Scenariu de film: Dragos Petrescu asteptand rabdator... . Lido era, ...

3849 vizite

Exista viata si mancare si dupa Miki M-am intors sa vad daca Robert...

5739 vizite

Daca vreti sa va simtiti ca un actor intr-un film italian cu sicilieni...

4818 vizite

E tentat Fior di Latte de bucataria italiana populara? Am revenit l...

3594 vizite

Se pare ca nu vor prea mult deranj, poate castiga destul cu hotelul ...

912 vizite

Limo Cuisine si marea lui inventie: crevetii inveliti in bacon cu tot ...

1554 vizite

Unul dintre putinele restaurante bune ale marelui Cotroceni Daca im...

1131 vizite

Mica Italie de pe Calea Calarasilor Am uitat sa intreb daca numele ...

1957 vizite

Domnii Xenopol si Cristofor Columb, mari contribuabili la Il Villagio ...

1246 vizite

Sara Restaurant & more: au succesul pe care il merita, sunt unul d...

3474 vizite

La fel ca si celelalte Trattoria Buongiorno ale lui Dragos Petrescu ...

760 vizite

Daca romanii fac lucruri ilegale in Italia, de ce sa nu faca si italie...

2119 vizite

Bucurestiul vechi al maiestuoasei Biserici Sfantul Silvestru Il Des...

941 vizite

Micul bistrou al Herastraului, cu mancare mai buna decat a gigantilor ...

1926 vizite

O noua viata pentru marele restaurant de pe Caderea Bastiliei Despr...

1630 vizite

Cam asa mananca italienii obisnuiti In casa aceea din poarta Manast...

880 vizite

Daca v-ati saturat, ca mine, de restaurante in stil industrial Unic...

1313 vizite

Cantina de lux a corporatistilor din Piata Victoriei Prin 2000 si c...

1726 vizite

Giuseppe, un bucatar italian in Cartierul Francez In complexul acel...

596 vizite

Se pare ca nu au gasit inca formula castigatoare cu Caffe Citta. Sau o...

682 vizite

Un restaurant care rezista cu luxul unei generatii trecute Restaura...

1602 vizite

Coborarea Am scris foarte de bine despre restaurantul Sardin acum a...

4470 vizite

O trattoria de ambianta Am revenit la restaurantul italienesc Q...

738 vizite

A va documenta cu atentie inainte sa comandati! Cei care au lantul ...

976 vizite

Cel mai cunoscut si mai profitabil restaurant italian din Bucuresti ...

875 vizite

Nu stiu de ce se duce lumea la La Fattoria Nu am scris mai nimic de...

2198 vizite
Afiseaza
vizualizari

Scenariu de film: Dragos Petrescu asteptand rabdator…
.
Lido era, cred, cea mai cunoscuta si mai faimoasa terasa din Bucuresti in vremea comunismului, generatii intregi si-au baut berea acolo. Era locul nostru de intalnire in studentie, dar nu cred ca am mancat vreodata la Lido, ci doar beam bere.

Dupa Revolutie a luat-o la vale, ca multe alte mari localuri ale orasului, atentia bucurestenilor a ajuns catre noile restaurante care incepeau sa se deschida. Nu imi mai aduc aminte daca a mai fost deschisa sau nu Terasa Lido dupa Revolutie, ce a fost acolo. Stiu sigur, doar, ca nu am mai intrat vreo 20 de ani, pana cand un italian a restaurat complet frumoasa cladire si gradina ei faimoasa.

A bagat foarte multi bani acolo italianul, si a facut o treaba foarte buna, restaurarea s-a facut ca la carte, cu materiale bune, de calitate, totul arata impecabil. I-a pus pe frunte Palazzo Lido si a deschis un mare restaurant acolo, foarte mare.

Mandra Casa Lido din centrul centrului Bucurestiului, vizavi de Biserica Boteanu, are doua sau trei sali mari la parter si mai multe sus, la etaj. Acolo, sus, au si o biblioteca in care pare sa fie chiar mobilierul original, cu o masa rotunda in mijloc, de vreo 8 persoane, un salon privat vizavi de biblioteca, ceva mai mare, tot cu o singura masa, de vreo 16, si inca vreo patru saloane, din ce in ce mai mari.

Si gradina o stiti, orice bucurestean a trecut pe langa ea, si nu poti sa nu iti intorci privirea.

Italianul a pierdut banii bagati in Palazzo Lido, dupa cum am si prezis cand am fost in restaurantul lui, chiar dupa deschidere, si am lasat-o si in scris, in niste articole.

Dragos Petrescu, acest geniu al managementului, al marketingului si al logisticii a stat cuminte si a asteptat ca italianul sa-si piarda si ultima lira si a preluat afacerea, daca nu pe gratis, atunci aproape. Asa cum face el de fiecare data, ii lasa pe grandomani sa isi piarda banii, dupa care ia el restaurantul si il umple de clienti peste noapte, numai el stie cum. Asa a facut cu multe cladiri istorice din Bucuresti, de la Caru cu Bere si Hanul lui Manuc la Casa Lupescu, Casa Soare si cate si mai cate…

Nu stiu de ce a renuntat Dragos Petrescu la istoricul si faimosul nume Lido si a pus un nume caraghios si copilaresc pe nobila casa, Trattoria Buongiorno. Cu atat mai mult cu cat celorlalte mari asezaminte le-a pastrat numele de patrimoniu. Daca m-ar fi intrebat pe mine, i-as fi spus ca sigur va intra in faliment cu un astfel de nume pe o mare casa cum e Lido. Dar mai bine ca nu m-a intrebat, pentru ca, iata, lumea da navala in Trattoria Buongiorno sa manance o mancare italieneasca obisnuita. De aceea Dragos Petrescu e un geniu al managementului, al marketingului si al logisticii si eu nu sunt… 🙁

Meniul de la Trattoria Buongiorno Lido e unul italienesc clasic, traditional, cuminte, cu felurile cunoscute de mancare. Mancarea e buna la la Trattoria Buongiorno Lido daca esti student, fara buletin de Bucuresti sau pur si simplu nepretentios. Desigur, nu ar lasa Dragos Petrescu ceva care sa nu aiba deloc gust in meniu la Trattoria Buongiorno Lido, dar a ajuns la concluzia ca nu renteaza nici sa faca o mancare mult mai buna de atat, la cat de mare e localul.

Si ca sa poata sa tina preturile sub control, pentru ca toate restaurantele lui Dragos Petrescu sunt de volum, de trafic mare, pentru middle-class si pentru bucurestenii de rand, nu pentru fitosi. Nu sunt nici mici preturile la Trattoria Buongiorno Lido, insa ambianta deosebita, serviciile bune si, mai ales, supply chainul pe care l-ar putea invidia orice companie multinationala fac marea diferenta, baga banii in buzunarul lui Dragos Petrescu si ii scot din cele ale concurentilor infatuati, care stramba din nas cand aud de oameni de rand care vor sa mearga la restaurant.

Si a mai inteles ceva Dragos Petrescu, ceva ce multinationalele din hospitality stiu deja demult, dar de care multi manageri de restaurante nu vor afla nici in urmatorii 25 de ani: cand e vorba despre servicii in industria ospitalitatii, calitatea recrutarii conteaza mai mult decat toata experienta anterioara si toate trainingurile la un loc. Daca omul acela nu are reflexul de client service in el, poate sa aiba o suta de ani de experienta si sa-l trimiti la toate scolile de la Geneva, ca tot nu va face pe un client sa se simta bine. Si Dragos Petrescu ia aproape peste tot cand e vorba despre interactiunea directa cu clientul oameni care nu au mai lucrat in restaurante, dar pe care iti place sa ii ai in fata. De la natura, adica. Iti dai seama in trei minute de asta, nu ai nevoie de mai mult. Apoi ii invata tot ce e de stiut, si gata, are servicii mai bune in restaurantele lui decat multi altii, care platesc lefuri duble. Sau triple, dupa caz…

De pilda, la Trattoria Buongiorno Lido are o sefa de sala, sau asa ceva, fasneata foc si care te inveseleste instantaneu cand iti apare in fata, indiferent ce ti s-ar fi intamplat in ziua aceea. Pe care nu ar fi angajat-o multi alti patroni de restaurante pentru ca e prea maruntica, prea tanara sau pentru ca, pur si simplu, e fata! Dar Dragos Petrescu stie ce altii nu stiu, dupa cum am spus…

Da, e un scenariu de film: Dragos Petrescu asteptand ca marii infatuati care fac restaurante de lux pentru imaginarii clienti milionari ai Bucurestiului sa-si piarda toti banii, sa le preia el pe nimica toata, dupa care sa le transforme in restaurante pentru bucurestenii obisnuiti, umplandu-le de pe o zi pe alta, spre stupefactia si groaza fostilor proprietari… (GB – mai 2017)

Trattoria Buongiorno Casa Lido

 

Data actualizarii: 10/09/2018

Trattoria Buongiorno Lido

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.