Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

Afiseaza

Bistro Ateneu, restaurant cu noua bucatarie creativa si fina romaneascaNoua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu exact un an, ii atrage din ce in ce mai tare pe bucatarii talentati, care vor sa-si incerce puterile in cel mai dificil exercitiu posibil, practic. Fiindca nu e suficient doar sa cunosti foarte bine principiile si tehnicile de “Haute Cuisine”, si apoi sa le pui in farfurie dupa recoamnadrile facute deja de altii, ci trebuie sa inventezi tu singur si retetele. Ceea ce e, fara indoiala, si mai dificil decat sa inveti tehnicile. Fiindca nu ai de unde lua retetele, Alex Petricean, Alex Iacob sau Radu Ionescu nu cred ca si le-au pus pe Internet pe ale lor. Si chiar daca si le-ar pune, sunt sigur ca niciun chef serios si onorabil nu ar vrea sa le copieze, se va simti obligat sa creeze singur altele, evident.

Dar mai e o problema, si nici aceasta simpla: ca sa faci bucatarie sofisticata, si mai ales creativa, iti trebuie si o multime de bani, cu mult mai multi decat intr-un restaurant “obisnuit”. Si pentru experimente, si pentru cele mai bune produse, si pentru altele. Asa ca, daca nu ai atatia bani ca familia lui Radu Ionescu, trebuie sa vina cineva bogat sa faca investitia.

La Bistro Ateneu, deschis in urma cu vreo saptamana, omul bogat e Cristi Preotu, cel care are multe, printre care Le Bistrot Francais, Corto Maltese si La Vinuri, ca sa enumeram doar restaurantele, nu si alte acareturi. Cel cu creatia, tehnicile si ce mai trebuie prin bucatarie, e Alexandru Dumitru, un chef despre care s-a mai scris pe Internet.

In cladirea aceea mare si veche de pe Episcopiei, langa Atheneul Roman, pe partea cu casa de bilete, au fost mai multe restaurante de-a lungul vremurilor, chiar cu un oarecare renume. Au fost Bistro Ateneu si La Taifas, apoi primul Le Bistrot Francais si SushiRoom ale lui Cristi Preotu. Acesta din urma pana acum o luna, cand l-a inchis, si nu stiu de ce, pentru ca aveau printre cele mai bune vita japoneza si sushi din oras. Acum Cristi Preotu a recuperat fostul nume, Bistro Ateneu, ceea ce mi se pare o decizie foarte buna de marketing.

Nu am vazut schimbari semnificative in ambianta micului salon cu geamuri mari, spre strada si spre Atheneu, si nici in minusculul subsol. Nu ar fi avut de ce, la urma urmei, amenajarea era destul de buna si urmele de degradare nu incepusera sa se vada.

Bistro Ateneu are, dupa cum am spus, un meniu scurt de noua bucatarie fina si creativa romaneasca. Nici nu ar putea sa fie lung, pentru ca e oricum foarte greu sa le inventezi si sa le faci bine si pe acestea putine.

Am primit un amuse bouche cu o feliuta de slanina, buna aceasta, o ridiche si o mica tartina cu ceva de sfecla, cred, am uitat sa notez ce era. Apoi am luat un excelent arpacas cu crema de dovleac si ulei de leustean, apoi un pastrav afumat de ei, destul de bun, dar nu ceva pentru care m-as intoarce. Au mai fost gulie langa peste, ceva ceapa si cartofi fierti, nimic special nici cu acestea. Mai ales cu cartofii, care au ramas in farfurie. Desertul a fost deosebit si foarte bun.

Portiile sunt mici la Bistro Ateneu, ca la marile restaurante “Haute Cuisine”, si asta e o decizie riscanta din partea lor, cred ca s-au cam grabit cu asta. Si alta decizie riscanta, pentru un bistrou scump din centrul centrului Bucurestiului, e excesul de legume si produse crude, puse in farfurie asa cum au fost primite din gradina sau de pe unde le aduc ei.

Nu e exagerat de scump Bistro Ateneu, dar daca se uita la micimea portiilor si la nivelul de sofisticare a retetelor, unii ar putea sa ridice din sprancene. Dar sa vedem ce va urma… (GB – noiembrie 2018)

Data actualizarii: 26/10/2018

  • Ada :

    Tânărul bucătar este arogant cu clienții, lucru care nu-i face cinste. Iar chelnerii par a fi foarte atenți doar cu clienții care nu vorbesc limba română. Ceilalți conteaza mai puțin, mai ales dacă sunt la prima vizită în acest restaurant Cât despre mâncare… nu este chiar atat de rafinată cum se pretinde.

  • Dă-i un răspuns lui Ada Anulează răspunsul

    Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close