Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Belli Siciliani sarbatoreste Ferragosto Siciliano impreuna cu comunita...

MARAMA este colectia fără de seaman de 6 vinuri, din soiuri de vita ...

A început sezonul comenzilor pentru mustul de Jidvei. Aflată la a V-...

Primul eveniment dedicat exclusiv bucatariei asiatice va avea loc intr...

Certificarea MSC urmărește traseul peștelui sălbatic, de la sursă...

The President continua programul educational de combatere a sedentaris...

Sâmbătă, 6 iulie 2019, în centrul Bucureștiului s-a redeschis leg...

Bistro Ateneu a fost desemnat Restaurantul Anului 2019, în cadrul Gal...

Bottega del Tartufo va invita la noua degustare de vinuri din data d...

Hard Rock anunță cea mai amplă inovare a meniului, având ca vedet...

5 to go deschide o nouă locație, pentru prima dată în parteneriat ...

Bottega del Tartufo va invita la noua degustare de vinuri din data d...

Vineri, 7 iunie 2019, a avut loc cea de-a doua ediție a evenimentului...

Vinăria Purcari, cel mai mare producător de vinuri premium din Repub...

Localul Bistro Ateneu anunță Voiaj în Delta Dunării - o cină-even...

Caramel este un mic bistrou si patiserie frantuzeasca, care se afla in...

Sarbatoarea Gustului isi atinge obiectivul acestui eveniment prin ogra...

Peste 1.000 de români cu sânge de rocker au descărcat aplicația Do...

Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și Jidvei Fetească Regală...

Gastrodiplomația și Inovațiile Culinare este una din sesiunile prin...

KAIAMO, restaurant-concept inspirat de folclorul si traditiile romanes...

Jidvei celebrează 20 de ani de pasiune și respect pentru arta vinulu...

O noua cladire de birouri in centrul Bucurestiului Business Center ...

Caii de la Letea editie limitata – Aligote a devenit campion mondial...

Bucharest Degustation Tour, prima editie (2019): George Butunoiu...

Afiseaza

Bistro Ateneu, restaurant cu noua bucatarie creativa si fina romaneascaNoua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu exact un an, ii atrage din ce in ce mai tare pe bucatarii talentati, care vor sa-si incerce puterile in cel mai dificil exercitiu posibil, practic. Fiindca nu e suficient doar sa cunosti foarte bine principiile si tehnicile de “Haute Cuisine”, si apoi sa le pui in farfurie dupa recoamnadrile facute deja de altii, ci trebuie sa inventezi tu singur si retetele. Ceea ce e, fara indoiala, si mai dificil decat sa inveti tehnicile. Fiindca nu ai de unde lua retetele, Alex Petricean, Alex Iacob sau Radu Ionescu nu cred ca si le-au pus pe Internet pe ale lor. Si chiar daca si le-ar pune, sunt sigur ca niciun chef serios si onorabil nu ar vrea sa le copieze, se va simti obligat sa creeze singur altele, evident.

Dar mai e o problema, si nici aceasta simpla: ca sa faci bucatarie sofisticata, si mai ales creativa, iti trebuie si o multime de bani, cu mult mai multi decat intr-un restaurant “obisnuit”. Si pentru experimente, si pentru cele mai bune produse, si pentru altele. Asa ca, daca nu ai atatia bani ca familia lui Radu Ionescu, trebuie sa vina cineva bogat sa faca investitia.

La Bistro Ateneu, deschis in urma cu vreo saptamana, omul bogat e Cristi Preotu, cel care are multe, printre care Le Bistrot Francais, Corto Maltese si La Vinuri, ca sa enumeram doar restaurantele, nu si alte acareturi. Cel cu creatia, tehnicile si ce mai trebuie prin bucatarie, e Alexandru Dumitru, un chef despre care s-a mai scris pe Internet.

In cladirea aceea mare si veche de pe Episcopiei, langa Atheneul Roman, pe partea cu casa de bilete, au fost mai multe restaurante de-a lungul vremurilor, chiar cu un oarecare renume. Au fost Bistro Ateneu si La Taifas, apoi primul Le Bistrot Francais si SushiRoom ale lui Cristi Preotu. Acesta din urma pana acum o luna, cand l-a inchis, si nu stiu de ce, pentru ca aveau printre cele mai bune vita japoneza si sushi din oras. Acum Cristi Preotu a recuperat fostul nume, Bistro Ateneu, ceea ce mi se pare o decizie foarte buna de marketing.

Nu am vazut schimbari semnificative in ambianta micului salon cu geamuri mari, spre strada si spre Atheneu, si nici in minusculul subsol. Nu ar fi avut de ce, la urma urmei, amenajarea era destul de buna si urmele de degradare nu incepusera sa se vada.

Bistro Ateneu are, dupa cum am spus, un meniu scurt de noua bucatarie fina si creativa romaneasca. Nici nu ar putea sa fie lung, pentru ca e oricum foarte greu sa le inventezi si sa le faci bine si pe acestea putine.

Am primit un amuse bouche cu o feliuta de slanina, buna aceasta, o ridiche si o mica tartina cu ceva de sfecla, cred, am uitat sa notez ce era. Apoi am luat un excelent arpacas cu crema de dovleac si ulei de leustean, apoi un pastrav afumat de ei, destul de bun, dar nu ceva pentru care m-as intoarce. Au mai fost gulie langa peste, ceva ceapa si cartofi fierti, nimic special nici cu acestea. Mai ales cu cartofii, care au ramas in farfurie. Desertul a fost deosebit si foarte bun.

Portiile sunt mici la Bistro Ateneu, ca la marile restaurante “Haute Cuisine”, si asta e o decizie riscanta din partea lor, cred ca s-au cam grabit cu asta. Si alta decizie riscanta, pentru un bistrou scump din centrul centrului Bucurestiului, e excesul de legume si produse crude, puse in farfurie asa cum au fost primite din gradina sau de pe unde le aduc ei.

Nu e exagerat de scump Bistro Ateneu, dar daca se uita la micimea portiilor si la nivelul de sofisticare a retetelor, unii ar putea sa ridice din sprancene. Dar sa vedem ce va urma… (GB – noiembrie 2018)

Data actualizarii: 26/10/2018

  • Ada :

    Tânărul bucătar este arogant cu clienții, lucru care nu-i face cinste. Iar chelnerii par a fi foarte atenți doar cu clienții care nu vorbesc limba română. Ceilalți conteaza mai puțin, mai ales dacă sunt la prima vizită în acest restaurant Cât despre mâncare… nu este chiar atat de rafinată cum se pretinde.