Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

Gastrodiplomația și Inovațiile Culinare este una din sesiunile prin...

KAIAMO, restaurant-concept inspirat de folclorul si traditiile romanes...

Jidvei celebrează 20 de ani de pasiune și respect pentru arta vinulu...

O noua cladire de birouri in centrul Bucurestiului Business Center ...

Caii de la Letea editie limitata – Aligote a devenit campion mondial...

Bucharest Degustation Tour, prima editie (2019): George Butunoiu...

Adevarul.ro informeaza ca Andrei Tranga, proprietarul celui mai ma...

Purcari Wineries Plc (“Grupul”), una din cramele de frunte din Eur...

Purcari Wineries Plc (“Purcari”, “Grupul”), una din cramel...

Ceva ce nu am mai vazut pana acum: doua restaurante mari din Parcul He...

Anunt de recrutare: Cautam un personal chef pentru ambasadorul unei ta...

Alex Petricean, cel mai bun chef al anului 2018, anunță deschiderea ...

Pe 18 aprilie, la Chișinău, a avut loc ,,Vernisajul Vinului”, even...

Antreprenorii si mediul de afaceri sarbatoresc “1 Mai Antreprenoresc...

 Raionul Floreasca, prima piață alimentară gourmet din România, s...

Hotel Snagov Club premiat international pentru cea mai buna locatie de...

Luni, 22 aprilie 2019, a avut loc editia a XXX-a a Chefs Round Table R...

De 1 Mai, Grupul City Grill redeschide Becker Brau, operat de Hanu’ ...

Tendintele anului 2019: Culori pastelate folosite in decorarea saloane...

Caffe Festival Ibis – EUROPAfest Concerte de jazz after-hours, 10...

Editura GastroArt anunță apariția unei traduceri eveniment, o carte...

Inițiatori Ziua Nationala a Gastronomiei și Vinului: "Un prilej pent...

Ediția cu numărul 23 a Goodwine – Bucharest Wine Fair, cel mai lon...

Muzeul National al Taranului Roman din Sos. Kiseleff, la Piata Victori...

Institutul Francez ofera curtea celebrei cladri din Bulevardul Dac...

Afiseaza

Bistro Ateneu, restaurant cu noua bucatarie creativa si fina romaneascaNoua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu exact un an, ii atrage din ce in ce mai tare pe bucatarii talentati, care vor sa-si incerce puterile in cel mai dificil exercitiu posibil, practic. Fiindca nu e suficient doar sa cunosti foarte bine principiile si tehnicile de “Haute Cuisine”, si apoi sa le pui in farfurie dupa recoamnadrile facute deja de altii, ci trebuie sa inventezi tu singur si retetele. Ceea ce e, fara indoiala, si mai dificil decat sa inveti tehnicile. Fiindca nu ai de unde lua retetele, Alex Petricean, Alex Iacob sau Radu Ionescu nu cred ca si le-au pus pe Internet pe ale lor. Si chiar daca si le-ar pune, sunt sigur ca niciun chef serios si onorabil nu ar vrea sa le copieze, se va simti obligat sa creeze singur altele, evident.

Dar mai e o problema, si nici aceasta simpla: ca sa faci bucatarie sofisticata, si mai ales creativa, iti trebuie si o multime de bani, cu mult mai multi decat intr-un restaurant “obisnuit”. Si pentru experimente, si pentru cele mai bune produse, si pentru altele. Asa ca, daca nu ai atatia bani ca familia lui Radu Ionescu, trebuie sa vina cineva bogat sa faca investitia.

La Bistro Ateneu, deschis in urma cu vreo saptamana, omul bogat e Cristi Preotu, cel care are multe, printre care Le Bistrot Francais, Corto Maltese si La Vinuri, ca sa enumeram doar restaurantele, nu si alte acareturi. Cel cu creatia, tehnicile si ce mai trebuie prin bucatarie, e Alexandru Dumitru, un chef despre care s-a mai scris pe Internet.

In cladirea aceea mare si veche de pe Episcopiei, langa Atheneul Roman, pe partea cu casa de bilete, au fost mai multe restaurante de-a lungul vremurilor, chiar cu un oarecare renume. Au fost Bistro Ateneu si La Taifas, apoi primul Le Bistrot Francais si SushiRoom ale lui Cristi Preotu. Acesta din urma pana acum o luna, cand l-a inchis, si nu stiu de ce, pentru ca aveau printre cele mai bune vita japoneza si sushi din oras. Acum Cristi Preotu a recuperat fostul nume, Bistro Ateneu, ceea ce mi se pare o decizie foarte buna de marketing.

Nu am vazut schimbari semnificative in ambianta micului salon cu geamuri mari, spre strada si spre Atheneu, si nici in minusculul subsol. Nu ar fi avut de ce, la urma urmei, amenajarea era destul de buna si urmele de degradare nu incepusera sa se vada.

Bistro Ateneu are, dupa cum am spus, un meniu scurt de noua bucatarie fina si creativa romaneasca. Nici nu ar putea sa fie lung, pentru ca e oricum foarte greu sa le inventezi si sa le faci bine si pe acestea putine.

Am primit un amuse bouche cu o feliuta de slanina, buna aceasta, o ridiche si o mica tartina cu ceva de sfecla, cred, am uitat sa notez ce era. Apoi am luat un excelent arpacas cu crema de dovleac si ulei de leustean, apoi un pastrav afumat de ei, destul de bun, dar nu ceva pentru care m-as intoarce. Au mai fost gulie langa peste, ceva ceapa si cartofi fierti, nimic special nici cu acestea. Mai ales cu cartofii, care au ramas in farfurie. Desertul a fost deosebit si foarte bun.

Portiile sunt mici la Bistro Ateneu, ca la marile restaurante “Haute Cuisine”, si asta e o decizie riscanta din partea lor, cred ca s-au cam grabit cu asta. Si alta decizie riscanta, pentru un bistrou scump din centrul centrului Bucurestiului, e excesul de legume si produse crude, puse in farfurie asa cum au fost primite din gradina sau de pe unde le aduc ei.

Nu e exagerat de scump Bistro Ateneu, dar daca se uita la micimea portiilor si la nivelul de sofisticare a retetelor, unii ar putea sa ridice din sprancene. Dar sa vedem ce va urma… (GB – noiembrie 2018)

Data actualizarii: 26/10/2018

  • Ada :

    Tânărul bucătar este arogant cu clienții, lucru care nu-i face cinste. Iar chelnerii par a fi foarte atenți doar cu clienții care nu vorbesc limba română. Ceilalți conteaza mai puțin, mai ales dacă sunt la prima vizită în acest restaurant Cât despre mâncare… nu este chiar atat de rafinată cum se pretinde.