Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Apex Alliance Hotel Management îl numește pe Tadas Ėvaltas în func...

... citiți asta! 😊 Și eu și mulții alții ne dăm seama, a...

Nordic accelerează digitalizarea și inovația în Food Service și l...

Sunt nebuni! Vor pierde toți banii! Și nu puțini, ci mulți. Pentru...

Seoul - Pentru cei care vor sa manance si altceva decat carne la resta...

S-a deschis de câteva zile un nou restaurant foarte excelent în Bucu...

Colliers: Românii au cheltuit 6 miliarde de euro anul trecut pentru a...

MATCA Transylvanian Sanctuary devine primul hotel din afara București...

Am fost subiectul unui experiment interesant și foarte relevant. Prob...

Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru ...

Afiseaza
comentarii

Chef Alexandru Petricean

Chef Alex Petricean

Noi, si multi altii, consideram ca in noiembrie 2017 a aparut public, pe piata, Noua Bucatarie Romaneasca Fina, odata cu cu deschiderea restaurantului MAIZE cu Alex Petricean ca chef.

Semnale au fost multe si inainte, si se tot inmulteau. Si noi am scris aici, pe Restocracy, despre tinerii chefs foarte talentati care inovau in permanenta si aveau rezultate din ce in ce mai remarcabile. Insa nu am folosit acest termen, Noua Bucatarie Romaneasca Fina, decat atunci cand am mancat la MAIZE.

Numeam ceea ce faceau ei bucatarie creativa, bucatarie contemporana si in alte feluri, insa numele de Noua Bucatarie Romaneasca Fina inca nu fusese pronuntat. Pentru ca atunci l-am inventat, mai precis spus, nu imi trecuse prin minte inainte sa combin aceste cuvinte intr-o singura sintagma. Explicat mai in detaliu, “noua” vine de la faptul ca toate retetele sunt inventate de catre respectivii chefs aspiranti la titlul de creatori de bucatarie. “Romaneasca” inseamna ca folosesc preponderent produse si ingrediente locale de serie mica – un “tabu”, practic, pe care nu ar indrazni nimeni sa-l incalce vreodata, oricum. Si “fina” vine de la principiile si tehnicile Haute Cuisine frantuzeasca, desigur, cele care stau la baza tuturor bucatariilor incluse in genericul “fine dining”.

Romania intra, astfel, in “clubul” destul de elitist al tarilor care nu au doar bucataria nationala traditionala. Ca sa nu mai spun si ca noi am reusit sa readucem la viata si vechea bucatarie romaneasca boiereasca…

Alex Petricean e considerat de multi intemeietorul acestei noi bucatarii nationale, fiind si cel mai talentat si cel mai mediatizat dintre toti. Insa, uitandu-ma acum in urma, noi ii punem in grupul foarte restrans si elitist al constructorilor noii Bucatarii Romanesti Fine si pe Alexandru Iacob, la Kane atunci, si acum la Maison des Chefs, pe Alexandru Dumitru, la Atra Doftana si acum la Bistro Ateneu, si pe Alexandru Antal, intalnit de noi pentru prima data la La Vinuri, acum la MAIZE.

Toti tineri, toti foarte talentati, toti foarte chipesi, si pe toti ii cheama Alexandru! Are cineva vreo explicatie pentru asta?

Data actualizarii: 30/05/2019

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close