Ultimele restaurante evaluate de catre Restocracy

Ord. dupa

Cine o fi fost cu ideea?Spago e un restaurant nou, deschis in ulti...

156 vizite

Daca vreti sa mancati ca in filmeAveam de facut o vizita la o fabr...

124 vizite

Un restaurant libanez in care lucrurile sunt clareBeirut e un mic ...

136 vizite

Calea Calarasilor intra in Topul Restocracy cu al doilea restaurant ...

280 vizite

Alt restaurant de la care m-am intors imputitFunky Lounge e unul d...

278 vizite

Unul dintre cele mai asteptate restaurante din Bucuresti[...] Meni...

875 vizite

Un restaurant care lipsea din mozaicul gastronomic bucuresteanBlue...

381 vizite

Boema si mancare buna - o combinatie mai putin obisnuitaTherapy Bi...

763 vizite

Un bistrou adevaratLa Taifas e unul dintre cele mai vechi restaura...

224 vizite

Un foarte bun dozaj intre vin si mancareLovin Winebar & Bistro...

411 vizite

Ei poftim! Unul dintre cele mai bune restaurante din Bucuresti e in Mi...

768 vizite

Tripoli nu pare sa mai fie deloc ce a fostTripoli a avut si vremur...

124 vizite

Mica Italie de pe Calea CalarasilorAm uitat sa intreb daca numele ...

1115 vizite

Nu chiar ca pe vremea dacilor, ci a urmasilor lor, comunistiiCred ...

204 vizite

Italienii mananca pizza si paste in Calea VitanM-a trimis un itali...

185 vizite

Unul dintre putinele restaurante bune ale marelui CotroceniDaca im...

288 vizite

Iti vine sa vomiti de la mirosul de tigariOlio este un restaurant ...

361 vizite

Coada la tartineRue du Pain e o brutarie frantuzeasca in Piata Flo...

146 vizite

43 de pagini A3 in meniu numai cu mancareaPeking Duck e un restaur...

231 vizite

Nu va lasati pacaliti cu usurinta de vaporii lui Petcana!Sara Rest...

408 vizite

Se vede unde pune Ashlie Dias manaAm fost la Avalon de doua ori sa...

388 vizite

Cam asa mananca italienii obisnuitiIn casa aceea din poarta Manast...

344 vizite

Dorina a zambit la vreo suta de clienti cat am stat eu acolo...Tre...

143 vizite

Un restaurant care lipsea la DomeniiSabatini Pizza & Restauran...

130 vizite

Sa compar buctaria italiana traditional cu cea fina, sau nu?Am fos...

79 vizite

Am mancat si eu de cateva ori in Italia ca in Italia, si nu-mi mai tre...

980 vizite

Fabuloasa gradina de pe Toamnei 101Moudy's Kitchen e restaurantul...

1522 vizite

O pizzerie de burlaciOmul din poza a deschis acum trei luni o pizz...

529 vizite

Chelnerul de meserie care te minte uitandu-se fix in ochii taiOste...

386 vizite

Sa se duca altii la Coin Vert!Coin Vert e un restaurant libanez ve...

214 vizite

Unul dintre restaurantele de peste de referinta ale BucurestiuluiA...

908 vizite

Decadere. Mai jos de atat nu prea are unde sa se duca.Bistro Ateli...

162 vizite

Un concept surprinzator pentru Centrul VechiThe Ace, pe numele lui...

430 vizite

Cand e vorba despre ala micu, ce, te mai uiti la bani?Phill e un r...

292 vizite

Nunta fara sfarsit, care se termina in zori, spre a reincepe seara ...

657 vizite

Viata din Matasari care bate filmele cu sicilieniBelli Siciliani e...

707 vizite

Un restaurant numai bun pentru turisti inocentiTerasa Doamnei e un...

124 vizite

Noul val al micilor localuri boeme, cu bucatarie creativaMA e unul...

1892 vizite

De ce sa-l umilesti pe mancatorul de meniu al zilei?Abia acum, in ...

544 vizite

Nu cred ca veti manca ce mananc eu la restaurante...Am fost la res...

746 vizite

Restaurantul galerie de arta contemporanaMi s-a reprosat ca am sub...

2117 vizite

Poti face din aproape orice o delicatesa, cand iti pui capul la contri...

685 vizite

Noul restaurant vedeta al Bucurestiului, o constructie geniala de mark...

5673 vizite

Un restaurant conservatorRestaurantul La Cena, de unde incepe Mari...

370 vizite

Cel mai cunoscut si mai profitabil restaurant italian din Bucuresti ...

368 vizite

Cu perdele, ca sa nu poti vedea Bucurestiul vechi al Dorobantilor de s...

251 vizite

Restaurantele ca Turquoise vor iesi din top, unul cate unulTurquoi...

360 vizite

Bani aruncati pe ceva mult prea dulce si altceva mult prea acruFun...

784 vizite

Local boem, ultima sansa pentru Barka SaffronBarka Saffron e un mi...

123 vizite

O noua afacere de succes a evreilor de la DonCafe5ensi, citit "sen...

1643 vizite

De ce nu or fi aflat cei din Floreasca ce noroc a dat peste ei?Dup...

126 vizite

Unul dintre cele mai bune restaurante de peste si fructe de mare din B...

1721 vizite

Unul dintre putinele restaurante bune ale Bulevardului DecebalPad ...

285 vizite

Panorama Victoriei si a BuzestiuluiUpstairs Rooftop e unul din cel...

289 vizite

Greu sa impaci pe toata lumea...Stadio e un restaurant mai vechi a...

54 vizite

Daca din o mie unuia i se face foame, The Harbour o duce bine...Th...

100 vizite

Terasa de pe acoperis e singurul lucru pe care mi-l mai aduc aminte ...

53 vizite

Cantina greceasca de la Piata DomeniiTaverna Marelui Paharnic e un...

145 vizite

O foarte buna cantina greceasca si pescareascaTaverna La Zavat isi...

296 vizite

Probabil va ajunge o banala sala de mese pentru micul dejun al hotelul...

182 vizite

Un restaurant trist, in care chelnerii fumeaza mai mult decat clientii...

118 vizite

O lectie buna de eficientaZa Lokal a luat locul lui Ad hoc Bistro,...

183 vizite

O noua viata pentru marele restaurant de pe Caderea BastilieiDespr...

547 vizite
Afiseaza
vizualizari

Noul restaurant vedeta al Bucurestiului, o constructie geniala de marketing

Maize s-a deschis la inceputul lui noiembrie 2017 in mansarda unui (fel de) bloc cu doua etaje de pe eleganta strada Paris, aproape de Piata Dorobantilor. Poti sa o iei, la fel de bine, si ca pe o casa veche din Bucurestiul vechi, facuta fara imaginatie, sau cu economie la arhitect. Casa e renovata recent, iar zona e atat de frumoasa si de aristocratica, incat orice casa de acolo nu poate sa fie decat frumoasa si ea, indiferent cum ar arata si in ce stare ar fi.

Daca cei care au construit batrana casa nu au adus arhitecti cu imaginatie, cei care au transformat mansarda in restaurantul Maize au facut-o. Totul arata foarte bine acolo, au pus in valoare fiecare coltisor si detaliu, au reusit sa o umple si de lumina, si au facut loc si bucatariei chiar in mijloc, cu plite si gratare cu tot, dupa cum se vede si in poze, care ma scutesc de mai mult scris. Acolo, sus, au si o mica terasa pe acoperis, foarte frumoasa si ea, desigur, si nu stiu daca a lor va fi si curtea din spate: mare, cu case frumoase in jur, un alt arhitect bun ar putea face acolo o terasa de referinta a orasului. Muzica e data foarte tare, dar presupun ca am fost printre putinii deranjati de asta.

Dar sa vorbim despre mancare, pentru ca la Maize, spre diferenta de multe alte restaurante care au investit o avere in amenajare, mancarea e un lucru serios, chiar foarte, foarte serios. Au la Maize un chef, nu stiu cum il cheama, dar cred ca e cel despre care am mai scris pe cand a deschis un restaurant in apropiere de Marriott, ceva cu Funky Cuisine, si apoi l-am vazut, pentru scurt timp, la E3 by Entourage, in Piata Floreasca. Daca e acelasi, deci, atunci e foarte talentat, am scris si atunci asta, si acum nu fac decat sa confirm ca nu a stat pe loc, ci a mers mult mai departe. Si nu se va opri aici, fara indoiala… E unul dintre cei mai creativi si mai potriviti pentru o astfel de meserie din cati bucatari am vazut.

Conceptul gastronomic enuntat de Maize, si sustinut de tot ce am vazut in meniu, pe plita si in farfurie, este de “farm to table”, de “bucatarie creativa de ingrediente” romanesti, adica inventarea, recrearea, recompunerea si recombinarea retetelor si crearea altora noi, cam tot ce se poate face cu niste produse si ingrediente de buna calitate venite de la furnizori seriosi si de incredere – atat cat se poate. Putem sa-i spunem, la fel de bine, La Nouvelle Cuisine Roumaine/ Romaneasca, bucatari fina, adica, si atunci ei ar fi pionierii, deschizatorii de drum, fara indoiala.

Meniul e cu totul original, nu cred ca e un singur fel acolo cu ceva ce s-a mai facut in alte restaurante. Si in asta sta (o parte din) talentul chefului despre care am vorbit, sa recompuna la nesfarsit produsele si ingredientele si sa puna in farfurie combinatiile cele mai reusite.

Ca totul e la vedere la Maize, ca sase bucatari – toti tineri si frumosi, cu fete si tatuaje de pus in revista, nu in ultimul rand – muncesc la fiecare farfurie in parte de parca ar fi intr-un atelier de orfevarie, e iarasi o constructie a unui mare specialist in marketing – daca geniul in marketing nu o fi insusi cheful…

Tot ce am mancat la Maize a fost bun si foarte bun. Ne-au dat ca amuse-bouche o zacusca, pusa pe un fel de turta mica. Foarte buna la gust, insa cu zahar in exces, parca mancai Nutella pe paine. Orezul cu parmezan 9si cu galbenus de ou, presupun) foarte bun, de asemenea, tartarul de vita original, bun si el; nu cred ca avea untura sau seu de vita in el, insa asa parea. Un file de dorada cu sos a fost revelatia zilei, foarte buna dorada, excelent sosul, foarte bine facut spanacul. Apoi am primit o ceafa de porc de Mangalita, putin cam prea mult facut, cu o varza tinuta prea mult pe o plita prea incinsa, dupa cum se vede si din poza, cu cateva frunze de ceva prea sarate, iar cu restul legumelor foarte bune si bune facute. Si desrtul a fost foarte bun, si chiar si cafeaua, o surpriza placuta si un lucru prea mult neglijat de catre cei din resturante.

Interesant a fost si ca unul dintre bucatari – si nu chelnerul, si aici iarasi se vede intuitia geniala de marketing si cunoasterea detaliilor fine ale client service-ului – venea la masa si explica fiecare fel in parte.

Serviciul a fost bun, cu un chelner relaxat si placut la apropiere, dar care nu aflase inca, la o varsta nu tocmai de incepator, ca nu mananca doi oameni cu furculitele direct dintr-o aceeasi farfurie, chiar daca sunt ei prieteni buni, de-o viata. Dar nu s-a prins el nici dupa ce i-am explicat noi cum e cu igiena in farfurie…

Preturile sunt normale si rezonabile, daca e sa masuram ce vezi in farfurie si in jur la Maize fata de alte restaurante de pe strazile scumpe ale Bucurestiului. O masa in doi, cu o sticla de vin bun, te costa vreo 4-500 de lei.

Maize, baietii lor frumosi si foarte talentati din bucatarie, si, mai ales, farfuriile cu mancaruri ca acelea din pozele noastre, vor deveni in foarte scurt timp vedete de prim-plan ale gastronomiei si mondenitatii bucurestene, fara indoiala. ii voi urmari atent si voi mai scrie despre ei, cu atat mai mult cu cat sunt foarte aproape de mine… (GB – noiembrie 2017)

Maize, restaurant cu bucatarie romaneasca creativa, farm to table

Maize, restaurant cu bucatarie romaneasca creativa, farm to table

Save

Save

Save

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone
2017, anul aparitiei Noii Bucatarii Romanesti Fine

Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucatarie traditionala, populara, si o bucatarie fina. Incepand cu cea mai celebra, mai sofisticata si mai buna din lume, La Cuisine Fr...

Alex Petricean

Alex Petricean este Head Chef-ul restaurantului Maize, deschis anul acesta.Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit? ...


MAIZE

  • Cristi :

    Pentru voi o masa de doua persoane plus o sticla de vin 100 de Euro in Bucuresti, mancand ce ati descris mai sus, vi se pare pret “normal” ?????

    • George Butunoiu :

      Da, asta e normalitatea la Bucuresti. Prin comparatie cu restul restaurantelor, desigur. GB

  • Adresa de email nu va fi publicata.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.