Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Le Manoir anunta fuziunea restaurantelor bucurestene Relais & Chat...

1328 vizite

La din ce in ce mai bunul restaurant cu specific japonez, Zen Sushi, i...

478 vizite 1 comentarii

Un interviu cu Dragos Panait, directorul general al firmei de consulta...

54 vizite

Belli Siciliani sarbatoreste Ferragosto Siciliano impreuna cu comunita...

544 vizite

O cina speciala pregatita de Chef Catalin Petrescu la Argentine pentru...

106 vizite

O cina memorabila (click) pregatita de doi mari chefs ai Noii Buca...

465 vizite

Chef Radu Ionescu: #NotJustARestaurant Chef Radu Ionescu spent ...

16 vizite

Chef Adi Hădean: #LoveAllFeedAll When asked if he has a short ...

15 vizite

Restaurant nou, nu auzisem de el. Am trecut pe Armeneasca si l-am ...

5351 vizite 1 comentarii

... asa ca ia matale si citeste niste mesaje pe intelesul tau, ca ...

1730 vizite 2 comentarii

MARAMA este colectia fără de seaman de 6 vinuri, din soiuri de vita ...

66 vizite

A început sezonul comenzilor pentru mustul de Jidvei. Aflată la a V-...

38 vizite

Adevarata slow food, adevaratul slow cooking, cu produse adevarate, di...

2237 vizite

Primul eveniment dedicat exclusiv bucatariei asiatice va avea loc intr...

231 vizite

Am fost in vizita la HorecaExchange, sa aflam despre evolutia pietei d...

541 vizite 1 comentarii

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Zen Sushi, din p...

6 vizite

Certificarea MSC urmărește traseul peștelui sălbatic, de la sursă...

72 vizite

The President continua programul educational de combatere a sedentaris...

99 vizite

Sâmbătă, 6 iulie 2019, în centrul Bucureștiului s-a redeschis leg...

1274 vizite

Bistro Ateneu a fost desemnat Restaurantul Anului 2019, în cadrul Gal...

486 vizite

Bottega del Tartufo va invita la noua degustare de vinuri din data d...

38 vizite

La restaurantul cu cel mai bun foie gras din Bucuresti, si unul dintre...

491 vizite

La cel mai bun restaurant de fructe de mare din Bucuresti, dupa clasam...

692 vizite

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Isoletta, din pr...

35 vizite

La cel mai bun restaurant de sushi din Bucuresti, dupa clasamentul nos...

876 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Chef Alexandru Petricean

Chef Alex Petricean

Noi, si multi altii, consideram ca in noiembrie 2017 a aparut public, pe piata, Noua Bucatarie Romaneasca Fina, odata cu cu deschiderea restaurantului MAIZE cu Alex Petricean ca chef.

Semnale au fost multe si inainte, si se tot inmulteau. Si noi am scris aici, pe Restocracy, despre tinerii chefs foarte talentati care inovau in permanenta si aveau rezultate din ce in ce mai remarcabile. Insa nu am folosit acest termen, Noua Bucatarie Romaneasca Fina, decat atunci cand am mancat la MAIZE.

Numeam ceea ce faceau ei bucatarie creativa, bucatarie contemporana si in alte feluri, insa numele de Noua Bucatarie Romaneasca Fina inca nu fusese pronuntat. Pentru ca atunci l-am inventat, mai precis spus, nu imi trecuse prin minte inainte sa combin aceste cuvinte intr-o singura sintagma. Explicat mai in detaliu, “noua” vine de la faptul ca toate retetele sunt inventate de catre respectivii chefs aspiranti la titlul de creatori de bucatarie. “Romaneasca” inseamna ca folosesc preponderent produse si ingrediente locale de serie mica – un “tabu”, practic, pe care nu ar indrazni nimeni sa-l incalce vreodata, oricum. Si “fina” vine de la principiile si tehnicile Haute Cuisine frantuzeasca, desigur, cele care stau la baza tuturor bucatariilor incluse in genericul “fine dining”.

Romania intra, astfel, in “clubul” destul de elitist al tarilor care nu au doar bucataria nationala traditionala. Ca sa nu mai spun si ca noi am reusit sa readucem la viata si vechea bucatarie romaneasca boiereasca…

Alex Petricean e considerat de multi intemeietorul acestei noi bucatarii nationale, fiind si cel mai talentat si cel mai mediatizat dintre toti. Insa, uitandu-ma acum in urma, noi ii punem in grupul foarte restrans si elitist al constructorilor noii Bucatarii Romanesti Fine si pe Alexandru Iacob, la Kane atunci, si acum la Maison des Chefs, pe Alexandru Dumitru, la Atra Doftana si acum la Bistro Ateneu, si pe Alexandru Antal, intalnit de noi pentru prima data la La Vinuri, acum la MAIZE.

Toti tineri, toti foarte talentati, toti foarte chipesi, si pe toti ii cheama Alexandru! Are cineva vreo explicatie pentru asta?

Data actualizarii: 30/05/2019