Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Hard Rock anunță cea mai amplă inovare a meniului, având ca vedet...

80 vizite

5 to go deschide o nouă locație, pentru prima dată în parteneriat ...

15 vizite

Bottega del Tartufo va invita la noua degustare de vinuri din data d...

40 vizite

Vineri, 7 iunie 2019, a avut loc cea de-a doua ediție a evenimentului...

134 vizite

La cel mai bun restaurant de peste si fructe de mare din Bucuresti, du...

552 vizite 1 comentarii

Vinăria Purcari, cel mai mare producător de vinuri premium din Repub...

70 vizite

Localul Bistro Ateneu anunță Voiaj în Delta Dunării - o cină-even...

132 vizite

Caramel este un mic bistrou si patiserie frantuzeasca, care se afla in...

336 vizite

O alta cina indoneziana memorabila, la bunul meu prieten si cu alti bu...

318 vizite

Sarbatoarea Gustului isi atinge obiectivul acestui eveniment prin ogra...

72 vizite

Scriam zilele trecute ca nu am vazut niciodata pana acum atatea deschi...

1677 vizite 4 comentarii

Peste 1.000 de români cu sânge de rocker au descărcat aplicația Do...

72 vizite

Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și Jidvei Fetească Regală...

65 vizite

Niciodata nu am vazut atatea restaurante noi, cate au aparut in ul...

2448 vizite 3 comentarii

KAIAMO, restaurant-concept inspirat de folclorul si traditiile romane...

63 vizite

Gastrodiplomația și Inovațiile Culinare este una din sesiunile prin...

52 vizite

Au deschis un restaurant in padurea Baneasa, chiar vizavi de intra...

552 vizite 1 comentarii

Noi, si multi altii, consideram ca in noiembrie 2017 a aparut publ...

191 vizite

KAIAMO, restaurant-concept inspirat de folclorul si traditiile romanes...

131 vizite

Aizkora Gastrobar, sau esenta ospitalitatii Cei doi copii din poza ...

1569 vizite

La Bistro Ateneu cu invitatul meu Misu Negritoiu pentru validarea Meni...

1007 vizite

La cel mai bun restaurant din Bucuresti dupa clasamentul nostru, Le Bi...

498 vizite 1 comentarii

Jidvei celebrează 20 de ani de pasiune și respect pentru arta vinulu...

56 vizite

O noua cladire de birouri in centrul Bucurestiului Business Center ...

118 vizite

Inainte era acolo head office-ul interlopilor. Cei mai multi din l...

936 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Chef Alexandru Petricean

Chef Alex Petricean

Noi, si multi altii, consideram ca in noiembrie 2017 a aparut public, pe piata, Noua Bucatarie Romaneasca Fina, odata cu cu deschiderea restaurantului MAIZE cu Alex Petricean ca chef.

Semnale au fost multe si inainte, si se tot inmulteau. Si noi am scris aici, pe Restocracy, despre tinerii chefs foarte talentati care inovau in permanenta si aveau rezultate din ce in ce mai remarcabile. Insa nu am folosit acest termen, Noua Bucatarie Romaneasca Fina, decat atunci cand am mancat la MAIZE.

Numeam ceea ce faceau ei bucatarie creativa, bucatarie contemporana si in alte feluri, insa numele de Noua Bucatarie Romaneasca Fina inca nu fusese pronuntat. Pentru ca atunci l-am inventat, mai precis spus, nu imi trecuse prin minte inainte sa combin aceste cuvinte intr-o singura sintagma. Explicat mai in detaliu, “noua” vine de la faptul ca toate retetele sunt inventate de catre respectivii chefs aspiranti la titlul de creatori de bucatarie. “Romaneasca” inseamna ca folosesc preponderent produse si ingrediente locale de serie mica – un “tabu”, practic, pe care nu ar indrazni nimeni sa-l incalce vreodata, oricum. Si “fina” vine de la principiile si tehnicile Haute Cuisine frantuzeasca, desigur, cele care stau la baza tuturor bucatariilor incluse in genericul “fine dining”.

Romania intra, astfel, in “clubul” destul de elitist al tarilor care nu au doar bucataria nationala traditionala. Ca sa nu mai spun si ca noi am reusit sa readucem la viata si vechea bucatarie romaneasca boiereasca…

Alex Petricean e considerat de multi intemeietorul acestei noi bucatarii nationale, fiind si cel mai talentat si cel mai mediatizat dintre toti. Insa, uitandu-ma acum in urma, noi ii punem in grupul foarte restrans si elitist al constructorilor noii Bucatarii Romanesti Fine si pe Alexandru Iacob, la Kane atunci, si acum la Maison des Chefs, pe Alexandru Dumitru, la Atra Doftana si acum la Bistro Ateneu, si pe Alexandru Antal, intalnit de noi pentru prima data la La Vinuri, acum la MAIZE.

Toti tineri, toti foarte talentati, toti foarte chipesi, si pe toti ii cheama Alexandru! Are cineva vreo explicatie pentru asta?

Data actualizarii: 30/05/2019