Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Un nou magazin Carrefour Express este de astazi deschis bucurestenilor...

163 vizite

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

66 vizite

Vom deschide gradina Athanor în Gurbănești la 1 iunie și, până a...

355 vizite 1 comentarii

Brigada nevazuta de la Jaristea - Cei trei farmazoni ai cuhniei  A...

93 vizite

Fructe si legume proaspete din Sicilia trimise de Amalia Bellantoni de...

236 vizite

O firma specializata in sisteme de impachetare, de transport si de pas...

369 vizite

Ne străduim să ne adaptăm acestei perioade și dorim să te anunț...

26 vizite

Urgia s-a abătut asupra noastră neîndurător și nu a iertat pe nim...

1513 vizite

Restaurantul Red Angus Steakhouse, situat în Centrul Vechi al Capital...

70 vizite

Astazi ne-a sosit un mail oficial din partea celor de la Uber Eats, ca...

552 vizite

Berarii României lansează #MancareDeSuflet #SOSHoReCa, campania de s...

80 vizite

Unde sunt petrecerile de altădată? Una poate fi sâmbătă, fix la t...

29 vizite

Cum ați defini reputația în industria ospitalității? Reputatia...

13 vizite

Locanta Jariștea livrează meniuri gustoase pentru acasă! Sub dev...

131 vizite

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

62 vizite

Compania Metaminds și restaurantul KAIAMO vin în sprijinul instituț...

60 vizite

“Împreună, împotriva COVID-19”: Red Angus Steakhouse livrează ...

90 vizite

Lanțul de cafenele 5 to go se redeschide pe 5 mai și face cinste cu ...

327 vizite

Restaurantul Poesia mentine aceleasi retete si produse de cea mai buna...

176 vizite

Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc solicită măsuri de ur...

68 vizite

Meniu de Paște de la White Horse Dragii nostri, Sarbatorile Sfint...

169 vizite

Continuăm să-ți pregătim în siguranță preparatele preferate de ...

66 vizite

Oferta E3 by Entourage si B4 Market pentru masa de Paște si delivery:...

102 vizite

Am ales sa nu inchidem! Sa ramanem langa masinile de gatit si sa facem...

1001 vizite

ΚΛΙΛΜO̲. Experimental dining. A symbol of change. A concept of c...

10 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Chef Alexandru Petricean

Chef Alex Petricean

Noi, si multi altii, consideram ca in noiembrie 2017 a aparut public, pe piata, Noua Bucatarie Romaneasca Fina, odata cu cu deschiderea restaurantului MAIZE cu Alex Petricean ca chef.

Semnale au fost multe si inainte, si se tot inmulteau. Si noi am scris aici, pe Restocracy, despre tinerii chefs foarte talentati care inovau in permanenta si aveau rezultate din ce in ce mai remarcabile. Insa nu am folosit acest termen, Noua Bucatarie Romaneasca Fina, decat atunci cand am mancat la MAIZE.

Numeam ceea ce faceau ei bucatarie creativa, bucatarie contemporana si in alte feluri, insa numele de Noua Bucatarie Romaneasca Fina inca nu fusese pronuntat. Pentru ca atunci l-am inventat, mai precis spus, nu imi trecuse prin minte inainte sa combin aceste cuvinte intr-o singura sintagma. Explicat mai in detaliu, “noua” vine de la faptul ca toate retetele sunt inventate de catre respectivii chefs aspiranti la titlul de creatori de bucatarie. “Romaneasca” inseamna ca folosesc preponderent produse si ingrediente locale de serie mica – un “tabu”, practic, pe care nu ar indrazni nimeni sa-l incalce vreodata, oricum. Si “fina” vine de la principiile si tehnicile Haute Cuisine frantuzeasca, desigur, cele care stau la baza tuturor bucatariilor incluse in genericul “fine dining”.

Romania intra, astfel, in “clubul” destul de elitist al tarilor care nu au doar bucataria nationala traditionala. Ca sa nu mai spun si ca noi am reusit sa readucem la viata si vechea bucatarie romaneasca boiereasca…

Alex Petricean e considerat de multi intemeietorul acestei noi bucatarii nationale, fiind si cel mai talentat si cel mai mediatizat dintre toti. Insa, uitandu-ma acum in urma, noi ii punem in grupul foarte restrans si elitist al constructorilor noii Bucatarii Romanesti Fine si pe Alexandru Iacob, la Kane atunci, si acum la Maison des Chefs, pe Alexandru Dumitru, la Atra Doftana si acum la Bistro Ateneu, si pe Alexandru Antal, intalnit de noi pentru prima data la La Vinuri, acum la MAIZE.

Toti tineri, toti foarte talentati, toti foarte chipesi, si pe toti ii cheama Alexandru! Are cineva vreo explicatie pentru asta?

Data actualizarii: 30/05/2019

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.