Ord. dupa

Marti, 19 iunie 2018, de la ora 19.30 a avut loc la VINO "Dinner with...

Localul Bistro Ateneu anunță Voiaj în Delta Dunării - o cină-even...

La data de 1 Noiembrie sarbatorim Ziua Salamului de Sibiu. In conditii...

10 MEDALII PENTRU VINURILE PURCARI: „BEST OF SHOW” ȘI „BEST PRO...

Stabilirea datei potrivite pentru unul dintre cele mai așteptate even...

Situat în centrul Bucureştiului, în zona istorică dintre Parcul Ca...

2 comentarii

Situat in Strada Barbu Vacarescu, nr. 164A in incinta hotelelui Caro, ...

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

14th Lane, restaurant gigant cu autoservire in RegieRestaurantul 1...

1 comentarii

18 Lounge are chiar tot ce ii trebuie, mai putin mancare buna...Cr...

5 comentarii

Clopotul de sticla si vulcanasii cam pe dinafara, in context...18 ...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mânca...

Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucat...

1 comentarii

Pentru noul an am conceput o agenda complexă de cursuri și mastercla...

30 de ani de Ana Pan, business-ul 100% românesc pentru care inovația...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

Sub titlul: „Redescoperindu-ne originile”, cei doi Chefs, Razvan M...

Efectul Herastrau: "orice ai pune in farfurie, tot se vor gasi bucures...

5 Elemente este un restaurant chinezesc cu delivery, situat pe str. Em...

Ce să nu conțină pachețelul de mâncare al școlaruluiAșadar,...

Cand vine vorba de carnea de vita japoneza premium, cele mai multe cun...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 To Go de pe Caderea Bastiliei e foarte mica, la fel ca aproapte toat...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

O cafenea mica, are doar scaune de bar in interior. Cel din poza, din ...

5 To Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

Au un cafegiu cam artagos si necioplit...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

5 to go deschide o nouă locație, pentru prima dată în parteneriat ...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea ...

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

5 to go lansează paharul Retro, de 650ml, cu 3 shot-uri de cafea!...

5 to go continuă planurile de dezvoltare și își oferă sprijinul p...

5 to Go a luat naștere din dorința fondatorilor Radu Savopol și Luc...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

5 to go țintește BIG și în 2021! Peste 100 de noi cafenele, extind...

5 to go trece granița! Brandul 100% românesc se extinde în Franța ...

Toate bune la 5ENSI, mai putin inghesuiala5ENSI e unul dintre cele...

Dacă în 2019 a existat o relativă uniformitate în organizarea even...

Pentru ca in ultimii ani produsele organice (bio) au devenit din ce in...

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

Cine sunt o parte dintre chefii care transforma mancar...

România viticolă - descoperă peste 250 vinuri la Revino Bucharest W...

Afiseaza
comentarii

Bistro Ateneu, restaurant cu noua bucatarie creativa si fina romaneascaNoua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu exact un an, ii atrage din ce in ce mai tare pe bucatarii talentati, care vor sa-si incerce puterile in cel mai dificil exercitiu posibil, practic. Fiindca nu e suficient doar sa cunosti foarte bine principiile si tehnicile de “Haute Cuisine”, si apoi sa le pui in farfurie dupa recoamnadrile facute deja de altii, ci trebuie sa inventezi tu singur si retetele. Ceea ce e, fara indoiala, si mai dificil decat sa inveti tehnicile. Fiindca nu ai de unde lua retetele, Alex Petricean, Alex Iacob sau Radu Ionescu nu cred ca si le-au pus pe Internet pe ale lor. Si chiar daca si le-ar pune, sunt sigur ca niciun chef serios si onorabil nu ar vrea sa le copieze, se va simti obligat sa creeze singur altele, evident.

Dar mai e o problema, si nici aceasta simpla: ca sa faci bucatarie sofisticata, si mai ales creativa, iti trebuie si o multime de bani, cu mult mai multi decat intr-un restaurant “obisnuit”. Si pentru experimente, si pentru cele mai bune produse, si pentru altele. Asa ca, daca nu ai atatia bani ca familia lui Radu Ionescu, trebuie sa vina cineva bogat sa faca investitia.

La Bistro Ateneu, deschis in urma cu vreo saptamana, omul bogat e Cristi Preotu, cel care are multe, printre care Le Bistrot Francais, Corto Maltese si La Vinuri, ca sa enumeram doar restaurantele, nu si alte acareturi. Cel cu creatia, tehnicile si ce mai trebuie prin bucatarie, e Alexandru Dumitru, un chef despre care s-a mai scris pe Internet.

In cladirea aceea mare si veche de pe Episcopiei, langa Atheneul Roman, pe partea cu casa de bilete, au fost mai multe restaurante de-a lungul vremurilor, chiar cu un oarecare renume. Au fost Bistro Ateneu si La Taifas, apoi primul Le Bistrot Francais si SushiRoom ale lui Cristi Preotu. Acesta din urma pana acum o luna, cand l-a inchis, si nu stiu de ce, pentru ca aveau printre cele mai bune vita japoneza si sushi din oras. Acum Cristi Preotu a recuperat fostul nume, Bistro Ateneu, ceea ce mi se pare o decizie foarte buna de marketing.

Nu am vazut schimbari semnificative in ambianta micului salon cu geamuri mari, spre strada si spre Atheneu, si nici in minusculul subsol. Nu ar fi avut de ce, la urma urmei, amenajarea era destul de buna si urmele de degradare nu incepusera sa se vada.

Bistro Ateneu are, dupa cum am spus, un meniu scurt de noua bucatarie fina si creativa romaneasca. Nici nu ar putea sa fie lung, pentru ca e oricum foarte greu sa le inventezi si sa le faci bine si pe acestea putine.

Am primit un amuse bouche cu o feliuta de slanina, buna aceasta, o ridiche si o mica tartina cu ceva de sfecla, cred, am uitat sa notez ce era. Apoi am luat un excelent arpacas cu crema de dovleac si ulei de leustean, apoi un pastrav afumat de ei, destul de bun, dar nu ceva pentru care m-as intoarce. Au mai fost gulie langa peste, ceva ceapa si cartofi fierti, nimic special nici cu acestea. Mai ales cu cartofii, care au ramas in farfurie. Desertul a fost deosebit si foarte bun.

Portiile sunt mici la Bistro Ateneu, ca la marile restaurante “Haute Cuisine”, si asta e o decizie riscanta din partea lor, cred ca s-au cam grabit cu asta. Si alta decizie riscanta, pentru un bistrou scump din centrul centrului Bucurestiului, e excesul de legume si produse crude, puse in farfurie asa cum au fost primite din gradina sau de pe unde le aduc ei.

Nu e exagerat de scump Bistro Ateneu, dar daca se uita la micimea portiilor si la nivelul de sofisticare a retetelor, unii ar putea sa ridice din sprancene. Dar sa vedem ce va urma… (GB – noiembrie 2018)

Data actualizarii: 26/10/2018

  • Ada :

    Tânărul bucătar este arogant cu clienții, lucru care nu-i face cinste. Iar chelnerii par a fi foarte atenți doar cu clienții care nu vorbesc limba română. Ceilalți conteaza mai puțin, mai ales dacă sunt la prima vizită în acest restaurant Cât despre mâncare… nu este chiar atat de rafinată cum se pretinde.

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close