Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

După Bistro Ateneu, Chef Alexandru Dumitru preia conducerea bucătăr...

75 vizite

Un vin spumant canadian la vanzare pe raft, cu preturi intre 32$ si 43...

245 vizite

Sara din Agora Floreasca, unele dintre cele mai bune paste si pizza di...

275 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele bucurestene: partea a I...

355 vizite

Se naste o cultura a cafelei de specialitate si Uzina Coffee pune umar...

493 vizite 2 comentarii

Brunch, cocktailuri si delicii de dimineata Incepand cu luna februa...

606 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea a...

762 vizite

(Starea actuala si tendintele in restaurantele din Bucuresti: partea I...

821 vizite

Un restaurant de nisa, discret, elegant si sofisticat, cu foarte putin...

326 vizite

Hard Rock Cafe reinterpretează o parte dintre produsele americane cla...

65 vizite

O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si...

1988 vizite 1 comentarii

O cina memorabila la Bistro Ateneu, la invitatia proprietarilor si...

975 vizite

Ca de fiecare data, in ultima saptamana din ianuarie, decernam pre...

9478 vizite

Sonja Dive-Dahl devine Director General al celor doua hoteluri din cap...

128 vizite

Restocracy va premia cele mai bune restau...

654 vizite

In cateva zile dam Premiile Restocracy pentru cele mai bune restau...

925 vizite 3 comentarii

Restaurantele noi ale Bucurestiului Anul 2018 a avut o piata bucure...

4343 vizite 1 comentarii

Ublo Caffe, un bistrou in care ar fi bine sa stiti dinainte cine va se...

1967 vizite 9 comentarii

Cum cere traditia, familia de sicilieni de pe Matasari pregateste un c...

427 vizite

Se cauta un Sushi Chef pentru un restaurant elegant cu specific japone...

184 vizite 2 comentarii

2018 s-a dovedit a fi un an de excepție pentru sectorul vitivini...

128 vizite

O cina memorabila pregatita de Chef Avi Steinitz la restaurantul Veran...

312 vizite

De la Curtea Regală citire: Să se dea-n țară de știre că trecere...

127 vizite

Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor Private – ...

33 vizite

Un concept de pop-up restaurant Vlad si Liviu sunt doi tineri bucat...

239 vizite

Compania românească Le Manoir a lansat Est, Est, Est, divizia de dis...

89 vizite

Athénée Palace Hilton București anunță numirea lui Tim Schmidt î...

130 vizite

Joi 6 decembrie 2018, a avut loc evenimentul de redeschidere al unuia ...

1824 vizite

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă! ...

43 vizite

David Contant este deja unul dintre numele sonore ale gastronomiei si ...

224 vizite

Miercuri, 5 decembrie 2018, restaurantul Sardin a inaugurat noul meniu...

255 vizite

SPARKLING FESTIVE CELEBRATIONS Get enchanted by this year’s Chris...

77 vizite

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea ...

84 vizite

GastroArt reeditează cărțile fundamentale ale gastronomiei. Cum le ...

61 vizite

ES Dl Jabu Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, despre vin...

114 vizite

Wine Ambassadors Dinner, alta cina memorabila pregatita de Chef Samuel...

175 vizite

O cina la LOFT, pregatita pentru jucatorii de golf din Romanian Golf A...

41 vizite

Campari Red Diaries - Entering Red: Ana de Armas este starul scurtmet...

88 vizite

O cina iordaniana memorabila cu prietenii in toamna tarzie a lui 2018 ...

597 vizite

Pizza Leggera, locul in care un italian suparat mi-a aratat cate mai a...

961 vizite 3 comentarii

Beck’s lansează în România patru beri speciale, inspirate din atm...

111 vizite

Canada si vinurile ei, putini de la noi au avut norocul sa ajunga pana...

284 vizite

ES Dl Felipe Guillermo Alvarez De Toledo, Ambasadorul Argentinei in Ro...

97 vizite

Joi, 8 noiembrie 2018, a avut loc deschiderea oficiala a GastroLab, re...

3558 vizite

V-am scris in urma cu cateva zile ca tocmai s-a deschis in Piata Flore...

1069 vizite 1 comentarii

ES Dl Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, despre vinurile...

377 vizite 1 comentarii

ES Dl Arvydas Pocius, Ambasadorul Lituaniei in Romania, despre vinuril...

170 vizite

Cina libaneza memorabila cu prietenii, pregatita personal de Mohamed M...

1200 vizite

Impreuna cu AREA (Asociatia Romana de Educatie in Alergii) si cu Maria...

417 vizite

Vineri, 1 noiembrie 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (...

100 vizite

O cina chiliana memorabila, cu cele mai reprezentative mancaruri chili...

166 vizite

Un investitor cauta spre inchiriere o vila interbelica renovata pentru...

308 vizite 1 comentarii

Un video-interviu cu ES Dna Tamar Samash, charismatica Ambasadoare a ...

141 vizite

A plecat la Londra in 2010 pentru a studia Global Business Management ...

989 vizite

Pentru prima dată în istoria Barilla, o femeie Chef este noul „Mas...

98 vizite

In noiembrie, Hard Rock Cafe Bucuresti sarbatoreste centenarul Marii U...

132 vizite

Daca imi va scrie chelnerul de la Trattoria Verdi, ii fac cadou un man...

2127 vizite

O faza care m-a surprins, m-a intrigat apoi, si m-a si impresionat, nu...

142 vizite

In tarile occidentale mari se folosesc in mod curent “domnule”...

93 vizite

Se numeste Agustina Fitri si este una dintre cele doua Lady Chefs ale ...

248 vizite

Un video-interviu cu Dl Serge Rameau, cunoscutul si indragitul Consu...

224 vizite

Saptamana trecuta, in cladirea aceea ciudata in peisaj, unde o vre...

2462 vizite 4 comentarii

Noua bucatarie romaneasca fina, creativa, aparuta pe lume in urma cu e...

999 vizite

Se lanseaza Centrul de Educatie Practica in Organizarea Evenimentelor ...

32 vizite

Mi-a scris cineva ca a gasit unele dintre cele mai bune mancaruri ital...

1173 vizite 4 comentarii

Un video-interviu cu ES Dl Jose Miguel Menchaca Pinochet, distinsul A...

183 vizite

Budureasca a lansat colecția de vinuri CENTENAR Fetească Neagră ...

139 vizite

Pe 6 și 7 octombrie peste 10.000 de oameni au ales să își petreac...

130 vizite

Harta Pâinii (https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect pri...

170 vizite

Se cauta un asociat pentru un restaurant libanez cunoscut si bine anco...

381 vizite

O masa indiana adevarata si memorabila cu prietenii, pregatita de foar...

689 vizite 1 comentarii

O cina indiana veritabila si memorabila cu prietenii la familia Thangl...

1215 vizite 5 comentarii

O cina memorabila pregatita de cheful francez Samuel Le Torriellec...

835 vizite 1 comentarii

Domeniul Kelaru este numele pe care il poarta astazi o crama mica din ...

222 vizite

Bistro-ul Cafe Athenee din cadrul hotelului Athenee Palace Hilton înt...

139 vizite

Cine este Lulu’s Cake? Lulu’s Cake nu este doar o (alta) cofeta...

602 vizite

Trofeul Someleriei 2018 - ASR a organizat a 15-a editie a Concursului ...

552 vizite

O intrebare de urgenta actualitate si o mare dilema pentru oamenii...

336 vizite 2 comentarii

Marco Eichhorn preia conducerea hotelurilor Radisson Blu Bucuresti si ...

145 vizite

Conferinta internationala interdisciplinara „Coffee, Bread and Choco...

56 vizite

Congresul National al Gastronomiei si Vinului Editia a II-a, marti 2 ...

38 vizite

Miercuri, 26 septembrie 2018, incepand cu orele 18.30 Dianei 4 a gazdu...

115 vizite

A doua editie a Congresului de Gastronomie si Vin va avea loc marti, 2...

82 vizite

Sunt sigur ca marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de c...

676 vizite

A auzit multa lume despre KAIAMO, a fost cel mai mediatizat restau...

6533 vizite

Mărturisesc, m-a inspirat iepurașul de Paști. La vederea atâtor i...

136 vizite

Miau Cafe este o cafenea situata pe strada Intre Garle, nr. 7 (initial...

490 vizite

O cina indoneziana autentica la Amhar si Indriastuti Azeth, la resedin...

890 vizite

Experiențe memorabile, sustenabilitate și autenticitate – tendinț...

42 vizite

În perioada 6-7 octombrie, vinul, muzica și cultura Republicii Moldo...

132 vizite

Odata cu sfarsitul vacantei si cu venirea toamnei, iata ca regasim...

1370 vizite

Hard Rock Cafe Bucuresti a lansat un nou meniu disponibil pentru o...

176 vizite

Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și ...

579 vizite

Ambasada Republicii Federale Germania angajeaza, incepand cu luna octo...

157 vizite

Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei ma...

178 vizite

MAIZE si-a deschis, in sfarsit, terasa, dupa foarte multe dificult...

769 vizite

Am asteptat mult, dar a meritat Saptamana aceasta (ultima din augus...

2367 vizite

Nu aveam de gand sa merg sa mananc in Centrul Vechi. Sunt cateva resta...

1878 vizite 9 comentarii

La Vinuri, restaurantul românesc situat în București, pe strada Epi...

236 vizite

Centrul de Evenimente The President continua seria degustarilor de vin...

47 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Micul bistrou de langa casa de bilete a Atheneului Roman pare sa fie un teren de experimente pentru Cristi Preotu. Cred ca primul concept a fost cel de champagne & caviar bar, sau champagne & foie gras. A mai fost inchis o perioada, apoi a revenit ca bistrou cu mancare romaneasca traditionala, pentru ca, de curand, de cateva luni, sa incerce si varianta cu nou-aparuta bucatarie romaneasca fina, creativa.

Noua bucatarie romaneasca fina a aparut pe lume in toamna lui 2017, cand cei doi chefs extrem de talentati de la MAIZE si Kane Seasonal Bistro au lansat-o pe piata aproape simultan, dupa ani si ani de pregatiri si incercari. Sigur, multi vor sesiza ironia situatiei cu noua bucatarie romaneasca nascuta in doua restaurante cu nume din alta lume, insa acestea sunt vremurile pe care le traim.

Costin-Daniel Palici, noul chef al bistroului La Vinuri, a intrat si el in joc, asadar, alaturandu-se nucleului de elita format din cei doi Alexandru: Alex Petricean si Alexandru Iacob. Si, fara indoiala, le vor calca pe urme din ce in ce mai multi, chiar din viitorul apropiat.

La Vinuri e foarte mic, dupa cum am spus, au cateva mese in interior si alte cateva, minuscule, afara, pe trotuar. E frumos amenajat, stilul aristocratic, cum ii place lui Cristi Preotu. Cam la fel ca la Le Bistrot Francais: mobilier greu, masiv, lucruri si decoruri scumpe.

La Vinuri au acum un meniu sublimat: trei antreuri si doua feluri principale. Pe site apar mai multe, insa nu e actualizat. Si mi-au spus ca urmeaza sa il schimbe in continuare, ca domnul Costin-Daniel Palici nu se poate opri din experimente si ca, atunci cand va fi multumit de rezultate, ni le va pune in farfurie.

Eu am luat doua antreuri. Nu mi-am notat numele exacte si toate ingredientele, gandindu-ma ca le iau de pe site. Insa nu era noul meniu acolo, dupa cum am spus. Asa ca, din memorie, descriu un ou posat cu o lingurita de crema de carne de vitel, arpagic si carpaccio de sparanghel, adica o tulpina de sparanghel taiata de-a lungul, dupa cum se vede in poza, si o salata de sfecla cu niste bilute de branza.

Ca amuse bouche am avut unt cu o paine dulce, facuta de ei, presupun, foarte buna. Cele doua antreuri au fost bune, insa nu atat de bune pe cat te-ai astepta citind ce scrie pe site si pe unde mai scriu ei, vazand micimea portiilor si, pe de alta parte, preturile lor, prin contrast. La oul posat au fost foarte bune arpagicul si picatura de sos. Cremei de carne nu i-am simtit deloc gustul, iar salatei de sfecla nu alt gust in afara de cel obisnuit al sfeclei aproape crude.

Serviciul a fost foarte bun, cu un chelner cu care mi-a facut placere sa stau de vorba. Alti clienti nu erau, dar mi-au spus ca de obicei vin dupa ora 19.

La Vinuri e un restaurant cu meniu gastronomic, un bistrou gastronomic, daca e sa folosim terminologia frantuzeasca de la care se revendica toate businessurile lui Cristi Preotu, unde „gastronomique” e treapta cea mai inalta a artei culinare din restaurante. Ca cheful Costin-Daniel Palici a intrat cu curaj pe terenul noilor bucatarii creative si, in special, pe cel al noii bucatarii romanesti fine, e de felicitat si de urmat.

Chef Costin-Daniel Palici e foarte talentat, fara indoiala, si sunt sigur ca va ajunge departe, sper ca acesta e doar inceputul drumului. Eu ii recomand sa fie mai atent la gusturi si mai putin la spectacol, exact la fel cum i-am recomandat si lui Paul Oppenkamp de la The Artist. Si sa nu se lase prea atras de legumele si produsele crude, pentru ca acestea cu greu isi gasesc locul intr-o Haute Cuisine. In noile bucatarii urbane, creative, da, insa nu in marile bucatarii fine. Sa tai un sparanghel de-a lungul in fasiute aproape invizibile si perfect uniforme e spectaculos, fara indoiala, insa nu cred ca asta il face mai bun decat poate el sa fie. La fel am spus si despre pruna cruda ingenios sculptata a lui Paul Oppenkamp, asezata pe nu stiu ce alta leguma cruda.

O sa urmaresc cu atentie ce face cheful Costin-Daniel Palici La Vinuri, mai ales din toamna, cand reincepe stagiunea la Atheneu si o sa-i trec mereu prin fata. Si ii mai sugerez sa micsoreze atat de mult portiile doar atunci cand e absolut sigur ca gustul pe care l-a inventat e perfect… (GB – iulie 2018)

La Vinuri

Daca tai sparanghelul de-a lungul, nu cred ca are gust mai bun Micul bistrou de langa casa de bilete a Atheneului Roman pare sa fie un teren de experimente pentru Cristi Preotu. Cred ca primul conc...

Data actualizarii: 04/07/2018

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.