Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

1 comentarii

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

1 comentarii

Am făcut un sondaj, i-am întrebat pe oameni ce ar face cu banii dac...

3 comentarii

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

5 to go și Vola.ro deschid sezonul de iarnă cu călătorii de pove...

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fot...

5 to go devine importator și distribuitor unic Latte Art Factory în ...

„Ce gătim mai bine acasă, de Sărbători”, concurs care începe ...

În luna noiembrie 2022, Carlsberg Breweries aniversează 175 de a...

Restaurantul Nowa Herăstrău îmbracă haine de toamnă cu un meniu n...

La TV fotbal, pe Instagram mâncare. Mondialele de gastronomie, proiec...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

2 comentarii

Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanțuri de cafenele din E...

Număr record de vizitatori din toate colțurile lumii la RO-Wine U...

O clasă de 24 de elevi se va pregăti la Snagov Club, Casa Vlasia şi...

Număr record de vinuri la cea de-a 14 ediție a festivalului RO-Wine ...

Chef Radu CM Ionescu (Kaiamo) x Chef Davide Pezzuto (D.One Ristorante ...

Weekend dedicat asocierilor gastronomice premium. Un nou show marca Re...

Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parc...

SUN PLAZA organizează o nouă ediție a festivalului de bere artizana...

Kaufland Summer TV – postul TV online prin care agenția v8 și Kauf...

5 to go lansează din această lună o gamă de capsule, dedicată seg...

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar treb...

WishFest – festivalul lampioanelor pe apă, revine pe 17 și 18 sept...

Unul dintre cei mai apreciati Chefi la nivel international vine in Rom...

Horeca Culinary School, un centru de formare profesionala care este pr...

Chef Cătălin Petrescu și-a deschis de o săptămână propriul rest...

Pivnița din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticult...

Crama veche din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Crama nouă din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Vitic...

Berăria Gambrinus - latura nouă, din strada Ion Brezoianu, legată d...

Lacul Floreasca și împrejurimile cu vedere de pe terasa restaurantul...

Chef Ionuț Gheorghe are 35 ani și a absolvit liceul și școala de b...

Începând cu luna iulie 2022, Restaurantul BONE din București se num...

Platerq, start-up fondat de 5 tineri din Oradea in Decembrie 2021, est...

Ce e de văzut și gustat weekendul acesta la evenimentul ce are în p...

Evenimentul dedicat exclusiv bucătăriei asiatice va avea loc între ...

Restaurantul Sardin lansează noul meniu de vară creat de Chef Dan Pr...

Chef Hădean se alătură platformei de rezervări online, Bookingham,...

Japanos se extinde și în afara României. Astfel, brandul și-a desc...

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București ...

Afiseaza
comentarii

Micul bistrou de langa casa de bilete a Atheneului Roman pare sa fie un teren de experimente pentru Cristi Preotu. Cred ca primul concept a fost cel de champagne & caviar bar, sau champagne & foie gras. A mai fost inchis o perioada, apoi a revenit ca bistrou cu mancare romaneasca traditionala, pentru ca, de curand, de cateva luni, sa incerce si varianta cu nou-aparuta bucatarie romaneasca fina, creativa.

Noua bucatarie romaneasca fina a aparut pe lume in toamna lui 2017, cand cei doi chefs extrem de talentati de la MAIZE si Kane Seasonal Bistro au lansat-o pe piata aproape simultan, dupa ani si ani de pregatiri si incercari. Sigur, multi vor sesiza ironia situatiei cu noua bucatarie romaneasca nascuta in doua restaurante cu nume din alta lume, insa acestea sunt vremurile pe care le traim.

Costin-Daniel Palici, noul chef al bistroului La Vinuri, a intrat si el in joc, asadar, alaturandu-se nucleului de elita format din cei doi Alexandru: Alex Petricean si Alexandru Iacob. Si, fara indoiala, le vor calca pe urme din ce in ce mai multi, chiar din viitorul apropiat.

La Vinuri e foarte mic, dupa cum am spus, au cateva mese in interior si alte cateva, minuscule, afara, pe trotuar. E frumos amenajat, stilul aristocratic, cum ii place lui Cristi Preotu. Cam la fel ca la Le Bistrot Francais: mobilier greu, masiv, lucruri si decoruri scumpe.

La Vinuri au acum un meniu sublimat: trei antreuri si doua feluri principale. Pe site apar mai multe, insa nu e actualizat. Si mi-au spus ca urmeaza sa il schimbe in continuare, ca domnul Costin-Daniel Palici nu se poate opri din experimente si ca, atunci cand va fi multumit de rezultate, ni le va pune in farfurie.

Eu am luat doua antreuri. Nu mi-am notat numele exacte si toate ingredientele, gandindu-ma ca le iau de pe site. Insa nu era noul meniu acolo, dupa cum am spus. Asa ca, din memorie, descriu un ou posat cu o lingurita de crema de carne de vitel, arpagic si carpaccio de sparanghel, adica o tulpina de sparanghel taiata de-a lungul, dupa cum se vede in poza, si o salata de sfecla cu niste bilute de branza.

Ca amuse bouche am avut unt cu o paine dulce, facuta de ei, presupun, foarte buna. Cele doua antreuri au fost bune, insa nu atat de bune pe cat te-ai astepta citind ce scrie pe site si pe unde mai scriu ei, vazand micimea portiilor si, pe de alta parte, preturile lor, prin contrast. La oul posat au fost foarte bune arpagicul si picatura de sos. Cremei de carne nu i-am simtit deloc gustul, iar salatei de sfecla nu alt gust in afara de cel obisnuit al sfeclei aproape crude.

Serviciul a fost foarte bun, cu un chelner cu care mi-a facut placere sa stau de vorba. Alti clienti nu erau, dar mi-au spus ca de obicei vin dupa ora 19.

La Vinuri e un restaurant cu meniu gastronomic, un bistrou gastronomic, daca e sa folosim terminologia frantuzeasca de la care se revendica toate businessurile lui Cristi Preotu, unde „gastronomique” e treapta cea mai inalta a artei culinare din restaurante. Ca cheful Costin-Daniel Palici a intrat cu curaj pe terenul noilor bucatarii creative si, in special, pe cel al noii bucatarii romanesti fine, e de felicitat si de urmat.

Chef Costin-Daniel Palici e foarte talentat, fara indoiala, si sunt sigur ca va ajunge departe, sper ca acesta e doar inceputul drumului. Eu ii recomand sa fie mai atent la gusturi si mai putin la spectacol, exact la fel cum i-am recomandat si lui Paul Oppenkamp de la The Artist. Si sa nu se lase prea atras de legumele si produsele crude, pentru ca acestea cu greu isi gasesc locul intr-o Haute Cuisine. In noile bucatarii urbane, creative, da, insa nu in marile bucatarii fine. Sa tai un sparanghel de-a lungul in fasiute aproape invizibile si perfect uniforme e spectaculos, fara indoiala, insa nu cred ca asta il face mai bun decat poate el sa fie. La fel am spus si despre pruna cruda ingenios sculptata a lui Paul Oppenkamp, asezata pe nu stiu ce alta leguma cruda.

O sa urmaresc cu atentie ce face cheful Costin-Daniel Palici La Vinuri, mai ales din toamna, cand reincepe stagiunea la Atheneu si o sa-i trec mereu prin fata. Si ii mai sugerez sa micsoreze atat de mult portiile doar atunci cand e absolut sigur ca gustul pe care l-a inventat e perfect… (GB – iulie 2018)

La Vinuri

Daca tai sparanghelul de-a lungul, nu cred ca are gust mai bun Micul bistrou de langa casa de bilete a Atheneului Roman pare sa fie un teren de experimente pentru Cristi Preotu. Cred ca primul conc...

Data actualizarii: 04/07/2018

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close