Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

Un nou magazin Carrefour Express este de astazi deschis bucurestenilor...

163 vizite

5 to go, brandul de cafea 100% românesc, continuă să susțină prod...

66 vizite

Vom deschide gradina Athanor în Gurbănești la 1 iunie și, până a...

355 vizite 1 comentarii

Brigada nevazuta de la Jaristea - Cei trei farmazoni ai cuhniei  A...

93 vizite

Fructe si legume proaspete din Sicilia trimise de Amalia Bellantoni de...

236 vizite

O firma specializata in sisteme de impachetare, de transport si de pas...

369 vizite

Ne străduim să ne adaptăm acestei perioade și dorim să te anunț...

26 vizite

Urgia s-a abătut asupra noastră neîndurător și nu a iertat pe nim...

1513 vizite

Restaurantul Red Angus Steakhouse, situat în Centrul Vechi al Capital...

70 vizite

Astazi ne-a sosit un mail oficial din partea celor de la Uber Eats, ca...

552 vizite

Berarii României lansează #MancareDeSuflet #SOSHoReCa, campania de s...

80 vizite

Unde sunt petrecerile de altădată? Una poate fi sâmbătă, fix la t...

29 vizite

Cum ați defini reputația în industria ospitalității? Reputatia...

13 vizite

Locanta Jariștea livrează meniuri gustoase pentru acasă! Sub dev...

131 vizite

Într-o perioadă în care multe dintre business-uri, în special din ...

62 vizite

Compania Metaminds și restaurantul KAIAMO vin în sprijinul instituț...

60 vizite

“Împreună, împotriva COVID-19”: Red Angus Steakhouse livrează ...

90 vizite

Lanțul de cafenele 5 to go se redeschide pe 5 mai și face cinste cu ...

327 vizite

Restaurantul Poesia mentine aceleasi retete si produse de cea mai buna...

176 vizite

Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc solicită măsuri de ur...

68 vizite

Meniu de Paște de la White Horse Dragii nostri, Sarbatorile Sfint...

169 vizite

Continuăm să-ți pregătim în siguranță preparatele preferate de ...

66 vizite

Oferta E3 by Entourage si B4 Market pentru masa de Paște si delivery:...

102 vizite

Am ales sa nu inchidem! Sa ramanem langa masinile de gatit si sa facem...

1001 vizite

ΚΛΙΛΜO̲. Experimental dining. A symbol of change. A concept of c...

10 vizite
Afiseaza
vizualizari
comentarii

Restaurante noi in Bucuresti

Niciodata nu am vazut atatea restaurante noi, cate au aparut in ultimele luni in Bucuresti. Si le cunosc bine pe cele din oras, de treizeci de ani mananc zilnic la cate unul dintre ele, daca nu chiar la doua intr-o singura zi. Iata-le pe cele deschise in ultimele luni – si nu am inclus aici si cafenelele mici, ci numai restaurantele si localurile in care poti manca.

Unele dintre ele au fost mediatizate si cunoscute cu mult inainte sa se deschida, si deci asteptate cu multa curiozitate. Despre altele am aflat dupa ce s-au deschis, fie ca ne-au scris ei insisi, cu informatii de la cititori, sau pur si simplu trecand prin fata lor si vazand ceva nemaivazut inainte acolo.

Nu sunt puse in ordine cronologica sau a vreunei importante oarecare, ci dupa cum imi amintesc de ele. Nu am ajuns la trei dintre cele cincizeci, insa pe celelalte le-am vizitat pe toate, am mancat si am scris despre ele pe site, in detaliu. Asa ca nu mai repet aici ce am zis despre fiecare, ci doar le enumar.

Raionul Floreasca, fratele mult mai mare al Raionului de Peste din Piata Dorobantilor, s-a deschis de cateva zile si a fost unul dintre cele mai asteptate momente de pe piata gastronomica bucuresteana. Au confirmat asteptarile, se va vorbi mult de el.

Becker Brau, marea berarie din Rahova, deschisa chiar de 1 mai, isi va revendica si ea un loc foarte sus in topul berariilor bucurestene de succes.

Restaurante noi si la Timpuri Noi! O deschidere spectaculoasa a avut si Carnivale Food Market, food court-ul de la Timpuri Noi. Au deschis in etape, de la inceputul anului incoace, si acum sunt in formatiunea completa, cu marele restaurant Biutiful Downtown, de o parte, si apoi cu restaurantele mai mici de tip street-food din food-court: Zaitoone Express (mancare libaneza), Japanos (mancare japoneza), Gattini Pasta (paste italienesti), Camionetta (pizza), si Meatic by Adi Hadean (o bucatarie creativa, ceva ce duce catre Noua Bucatarie Romaneasca Fina). Merita o vizita acolo, e spectaculos, mancarea buna, doar inghesuiala nu se potriveste cu asteptarile unei mese care sa lase toate amintirile placute.

Multe restaurante noi in Floreasca. Mult mai asteptata a fost, insa, deschiderea Agora Floreasca, food-court-ul din fosta mare hala a Pietei Floreasca. De Raionul de Peste Floreasca am zis mai sus, acesta fiind si ultimul deschis, in ordine cronologica. Primul a fost YASOU, un restaurant grecesc, chiar in ultimele zile ale lui decembrie.

Apoi Sara (Agora Floreasca), duplicatul lui Sara de pe Popa Petre, cu bucatarie italieneasca traditionala, dar si cu o bacanie cu delicatese tot de la ei. Mare succes au si aici.

Paul (Agora Floreasca) au deschis si ei la putin timp dupa Sara, prin martie, un bistrou, adica ceva mai mult decat patiseriile pe care le vedem in multe locuri din Bucuresti. Ii spun, destul de pretentios, Restaurantul Paul, ca sa se diferentieze mai bine de patiserii. Sunt cel mai “low profile” dintre cele de la Agora Floreasca, pana acum.

Mult mai interesanta a fost aparitia primului restaurant al celor de la Mega Image, Maison des Chefs by Mega Image. Au adus un tanar chef foarte talentat, pe Alexandru Iacob, si au construit un concept care prinde teren si in Bucuresti: bistrou, bacanie, wine-shop si brutarie. Pentru aceasta din urma atragandu-i si pe cei de la Arc Bakery in proiect.

Si sa amintim si pe The Beer Institute, deschis tot acum, chiar daca nu e de mancare acolo. Sunt un shop de bere artizanala, cu vreo 50 de tipuri diferite de bere, pe care le poti si degusta la cele cateva mese din spate.

B4 Market e alta braserie foarte asteptata, deschisa de vreo doua saptamani pe Beller, in Parcul Floreasca. Foarte bine facuta, conceptul cu all-day breakfast e interesant si da bine la public. Succesul a fost fulminant inca din prima zi, si cred ca va ramane la fel de ridicat si in continuare. E a celor care au E3 by Entourage, in apropiere.

Restaurante noi si in nord. Neasteptat de bun este si NADASAN, un restaurant cu specific asiatic (extrem oriental) deschis de vreo luna in Cartierul Francez de niste ucraineni care vorbesc romaneste. Mancare buna, preturi rezonabile, amenajat frumos. A fost Pippo’s inainte acolo.

Gura Portitei e un restaurant mare de peste romanesc in Parcul Herastrau, deschis de vreo doua luni de catre cei care inainte aveau Patru Anotimpuri, ceva mai jos, tot in parc. Un restaurant mai pe “stil vechi”, asa cum sunt toti cei pe care i-am vazut acolo, si acum, si la cel de dinainte. Sunt in partea dinspre Soseaua Nordului, in locul fostului Bel Mondo, care s-a mutat in locul lor, adica unde a fost Patru Anotimpuri. E o raritate sa vezi ca doua restaurante mari schimba sediile intre ele, pur si simplu…

Si da, Bel Mondo (Herastrau) e un restaurant nou, se poate spune, deschis si el tot de curand. Foarte diferit de marile restaurante scumpe ale zonei, am zis ca e un fel de cantina a saracilor Herastraului, cand am scris despre ei. E, probabil, cel mai provincial dintre toate cele de acolo.

Tot in Parcul Herastrau, dar in extrema cealalta a ierarhiei sociale, s-a deschis It Cucina. E in locul fostului Limo Cuisine, si al acelorasi patroni italieni, din cate mi s-a spus. Nu e doar o schimbare de nume, au facut si o reamenajare radicala, acum aratand mult mai bine. Si o schimbare in bucatarie. Nu mi s-a parut ca e ceea ce spun ei pe site ca ar fi acolo, dar sa le mai dam putin timp ca sa arate ce pot.

Lido’s Brasserie s-a deschis in februarie, la Hotelul Lido, in stilul luxului oriental etalat deja la Phoenicia Hotel si la Mandaloun ale lui Mohamad Murad. Restaurant de succes datorat pozitiei in centrul centrului Bucurestiului, in primul rand, insa si unei clientele care vine dupa cunoscutul libanez, oriunde se duce si deschide ceva.

O berarie mare s-a deschis si la periferia orasului, pe Ionescu Sisesti, spre Baneasa. Draft Pub – Tankeria Ursus e bine facuta, mancare buna, va avea succes in locurile acelea inca putin explorate de catre marile nume ale restauratiei bucurestene.

Patrizia Paglieri, italianca pe care multi patroni de restaurante o stiu altfel decat se vede in televizor, a deschis si ea Allucinante by Patrizia. In februarie, chiar langa noua Catedrala a Mantuirii Neamului. Am fost acolo, am mancat, m-am mirat de ce a lasat sa iasa pe sala, dar mi-am zis ca sunt si ei in primele zile si ca alta data va fi mai bine. Si am descris si un dialog de film de comedie cu micul Paglieri, fiul Patriziei. Merita citit. Si, in mod spacial, raspunsul juniorului… 🙂

In februarie s-au deschis, de asemenea, mai multe restaurante. Ciorbe si Placinte, un bistrou fast-food cu ciorbe si placinte moldovenesti facut de niste basarabeni pe Magheru. Apoi La Piovra, pe Clucerului, in locul lui Olio. Un restaurant mare, cu bucatarie traditionala, italiana si romaneasca. Numele intreg, La Piovra pizza & pasta & more, e relevant pentru specific. Mancarea e relativ buna si la preturi rezonabile.

Mai e Restaurant Baroque, la care nu am ajuns inca, in locul unui restaurant cu specific etnic, Conacul Gagauz, care s-a mutat in alta parte. Iar in Promenada Mall s-a deschis Sushi Terra, cu bucatarie japoneza populara, cu preturi ceva mai mici decat la alte restaurante de sushi si mancare asiatica.

BiBO Restaurant e un bistrou de hamburgeri (si nu numai) intre Beller si Floreasca, in locul lui Atypic. Mic, dar interesant si bine facut.

Mom O’Clock e o cafenea child-friendly. Ba mult mai mult decat atat, se poate spune, e o cafenea facuta special pentru copiii foarte mici cu mamici in brate. Prin cartierul Primaverii, deschisa in martie. Au si ceva de mancare acolo si e foarte utila celor din grupul tinta.

Evreii si-au deschis Chabad House, un restaurant cu toata mancarea kosher, la Piata Romana, in locul fostului restaurant tiganesc. Si tot acolo, langa Pinion, s-a deschis Matcha Bar, o ceainarie interesanta cu bistrou, in care poti manca pe o mica terasa frumoasa si umbroasa in spate.

S-au deschis si ultimele restaurante din seria de sase de pe malul Dambovitei, pe promenada, intre Piata Unirii si Biblioteca Nationala. Mai bune si mai interesante decat ne asteptam, am scris de bine despre toate, cel mai mult placandu-ne Get Naked by Bordello si Aici. Tot acolo s-a deschis si JO Lounge Bistro, cu putin inaintea lor.

Alt restaurant mare deschis de cateva luni este Lazoo Restaurant & Lounge, din Padurea Baneasa, chiar vizavi de Zoo (de unde isi trage si numele). Restaurant mare, bine facut, terasa imensa in padure. Patron cu logica din alta lume decat a noastra, l-am provocat la o discutie printr-un articol lung, care care credem ca ar merita sa fie citit si de multi alti manageri de restaurante.

O noua incercare la Marul de Aur, de data aceasta chiar sub acest nume, intr-o tentativa de resuscitare a faimosului brand. Sanse mici de reusita, fiindca lumea s-a schimbat cu totul intre timp, dar noi chiar ne dorim sa aiba succes.

Baietii cu M60 au inlocuit Kane cu pizzeria Mamizza, pe Tunari. Si cred ca bine au facut, pentru ca succesul a venit chiar din prima zi. Pizza scumpa, dar buna. La fel ca si restul celor cateva feluri de mancare pe care le-au pus in meniu.

Ca tot eram la pizza, italianul care a deschis Pizza Leggera la Piata Romana, in locul lui La Placinte, ne-a dat cel mai halucinant subiect de articol din ultimul an. Chiar insist sa-l cititi.

GastroLab e un mare restaurant in Piata Victoriei, in complexul acela nou de business si restaurante de langa guvern, in locul lui AV8. Au si un mare magazin de vinuri acolo, si impreuna cu mancarea buna si originala pe care o au, am avut cateva mese de zile mari la ei. Au o bucatarie ardeleneasca ungureasca noua, creativa, ceva ce bate clar catre echivalentul etnic al Noii Bucatarii Romanesti Fine, despre care am vorbit atat in ultime vreme.

Un restaurant mediocru intr-un impozant palat este Gramont Cuisine & Wine, de la Palatul Suter, redeschis ca hotel. Sper ca intr-o zi sa gaseasca si formula care, daca nu poate sa faca sa-i creasca si mai mult reputatia locului, macar sa nu i-o strice. Nu le va fi deloc usor, dar sper sa-si puna mintea la contributie mai mult decat pana acum.

In extrema cealalta, unul mic, dar foarte bun este Ora Experience, de pe Calea Floreasca. Un foarte talentat bucatar grec si o mica galerie de arta contemporana sunt o combinatie pe care merita sa o incercati.

Cei doi asociati care au avut restaurantul Bocca din Cartierul Francez s-a despartit. Unul a ramas acolo si a deschis un alt restaurant, sub numele Il Capo. E la fel ca si cel de dinainte. Celalalt s-a dus in Primaverii si a luat impozanta vila in care a fost inchisul acum La Estancia by La Rambla. A facut un restaurant mai putin decat mediocru acolo, cu acelasi nume, Bocca. Nu am inteles defel dupa ce logica…

Poate ca ar mai fi de mentionat Sultan, un fast-food turcesc ieftin, dar cu mancare surprinzator de buna pe Bulevardul Unirii, si AVIDO, un mic bistrou cu mancare de casa, deschis de doua fete inimoase in Piata Floreasca.

Ieri s-a deschis Aizkora Gastrobar, cu bucatarie hispano-basca contemporana, zic ei. Nu am fost, dar ma voi duce curand, curiozitatea e mare. Sunt pe Calea Dorobantilor, intre ASE si Perla.

Alex Petriccean cred ca a deschis deja noul lui restaurant, numit NOUA, probabil de la Noua Bucatarie Romaneasca Fina, al carei fondator principal este si considerat, de altfel. Nu stiu unde este, nu am ajuns inca.

Si inca un mare restaurant pe care Mircea Dinescu ar fi trebuit sa-l fi deschis deja de vreo luna, dar nu stiu de ce intarzie, pentru ca totul e gata acolo. Intr-o mare casa din spatele Halei Traian. Bucatarie romaneasca traditionala – specialitatea lui, adica -, pe alocuri reinterpretata. I-a pus si firma afara, scrie Politica & Delicateturi pe ea. Am fost la el la un eveniment privat, pe care l-a facut inainte de deschidere. A fost bun si interesant…

Sunt sigur ca au mai fost deschise de curand si altele, mai ales in zonele indepartate de centru, in care eu ajung mai rar. Daca stiti de ele, va rugam sa ne scrieti… (GB – mai 2019)

Draft Pub Tankeria Ursus, berarie in Baneasa pe Ionescu Sisesti

Data actualizarii: 20/05/2019

  • Alina :

    Buna seara,

    Am fost la Raionul Floreasca și servirea este execrabila – am stat 15 minute pana ne au luat comanda, am mai stat încă 30 de minute pana au venit aperitivele și când le au adus, au adus di felul principal. Ca sa nu mai vorbim ca nu aveau jumatate din meniu! Aveau doar pestele la grătar și 2 aperitive! EXECRABIL! ÎMI PARE RAU CA AM FOST LA ACEST RESTAURANT!

  • berarul :

    mai sunt si altele 🙂 Piata Romana The Beers Pub spre exemplu ( fostul Happy Pub)

  • Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.